Ce este SMART și cum îl folosești pentru a prezice defecțiunile unui HDD sau SSD

tutorial
Ce este SMART și cum îl folosești pentru a prezice defecțiunile unui HDD sau SSD

Mulți dintre noi au experimentat o defecțiune a unui hard disk sau a unui SSD. Unii am încercat și să aflăm mai multe detalii despre fiabilitatea unităților de stocare cu ajutorul funcției lor ascunse de prezicere, care face parte din tehnologia numită SMART. Unii ar putea spune că SMART nu este de încredere deoarece nu prezice corect defecțiunile în toate cazurile. Acest lucru este parțial adevărat, dar funcțiile interne ale acestui sistem de automonitorizare nu sunt chiar atât de simple, așa că hai să examinăm modul de lucru al SMART. De asemenea, îți vom arăta cum să verifici starea SMART a unui HDD ori SSD:

Reclamă

Ce este SMART (HDD și SSD)?

SMART este un sistem care monitorizează informațiile interne ale unității tale de stocare. Numele său ingenios este de fapt un acronim pentru Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology (Tehnologie de automonitorizare, analiză și raportare). SMART, scris și S.M.A.R.T. este o tehnologie aflată în interiorul HDD-urilor și SSD-urilor. Este independentă de sistemul de operare, BIOS sau alte aplicații software.

Ce face SMART pentru HDD-uri și SSD-uri?

SMART a fost inventat deoarece calculatoarele aveau nevoie de ceva care să poată să le monitorizeze starea de sănătate a unităților de stocare. Acest lucru înseamnă, mai simplu spus, că SMART ar trebui să poată să îți spună dacă hard disk-ul sau SSD-ul tău urmează să se strice!

Informațiile despre sănătatea unităților de stocare sunt oferite de SMART
Informațiile despre sănătatea unităților de stocare sunt oferite de SMART

Cum face SMART acest lucru? Ai putea fi tentat să crezi că SMART poate să ghicească în mod magic dacă unitatea ta de stocare este în stare bună. 🙂 Ceea ce face de fapt este o cu totul altă poveste. SMART urmărește o serie de variabile al căror număr și tip variază de la o unitate de stocare la alta, acestea fiind indicatori ai fiabilității. Dacă vrei să-ți faci o idee clară despre toate atributele SMART, acestea fiind în jur de 50 la număr (rată de erori de citire, timp de rotire, erori necorectabile raportate, timp de pornire, număr de cicluri de încărcare etc.), vizitează această pagină web.

Totuși, trebuie să știi că, în afară de câteva încercări singulare (Google, Backblaze), majoritatea datelor S.M.A.R.T. nu sunt documentate. Sistemul oferă o mulțime de date interne. Însă, sunt multe inconsistențe în statistici deoarece producătorii de unități de stocare folosesc definiții și măsurători diferite. De exemplu, unii producători stochează datele despre funcționare sub formă de ore, în timp ce alții le măsoară în minute sau secunde. De asemenea, ei nu dau explicații clare despre diversele atribute sau variabile la care ar trebui să fim atenți, făcându-ne astfel să ne pierdem într-o mare de informații.

Înainte de a încerca să înțelegi care sunt atributele SMART relevante, trebuie mai întâi să vedem diferențele dintre principalele tipuri de defecțiuni SSD și HDD: predictibile și impredictibile.

Detalii SMART pentru un solid-state drive
Detalii SMART pentru un solid-state drive

Defecțiunile predictibile includ erorile care apar pe măsura trecerii timpului și sunt cauzate de avarii ale mecanicii discului dur sau de avarierea suprafeței acestuia. În cazul SSD-urilor, defecțiunile previzibile pot include uzura normală în timp sau un număr mare de încercări de ștergeri de date ce au eșuat. Problemele se înrăutățesc cu timpul și, în cele din urmă, unitatea de stocare cedează.

Defecțiunile impredictibile sunt cauzate de evenimente neprevăzute, cum ar fi căderi bruște de tensiune ale rețelei electrice sau avarii neașteptate ale circuitelor din interiorul hard disk-ului sau SDD-ului.

Ce este important de înțeles este că SMART poate ajuta doar în cazul defecțiunilor previzibile.

Reclamă

Acum că ai o idee despre ce este și ce face SMART, hai să vedem cum poți să verifici starea SMART a unităților tale de stocare în Windows, precum și cum citești și interpretezi detaliile oferite de SMART:

Cum verifici starea SMART a unui SSD sau HDD

Pe calculatoarele și dispozitivele cu Windows, cea mai ușoară cale de a citi datele SMART de pe un hard disk sau de pe un SSD este cu ajutorul aplicațiilor specializate pentru acest lucru. Sunt destul de multe disponibile pe internet, dar multe dintre ele sunt slabe sau costă bani. Dintre toate aplicațiile care pot citi datele SMART, cea mai bună și cea pe care ți-o recomandăm este CrystalDiskInfo. Este gratuită, poate citi atributele SMART și este una dintre puținele astfel de aplicații care pot extrage datele și de pe unitățile de stocare IDE(PATA), SATA și NVMe, precum și de pe unitățile portabile ce folosesc eSATA, USB sau IEEE 1394.

CrystalDiskInfo afișează informații detaliate folosind SMART
CrystalDiskInfo afișează informații detaliate folosind SMART

O altă metodă excelentă de a verifica starea SMART și detaliile unui HDD sau SSD este să utilizezi aplicațiile oferite de producătorul său. De exemplu, majoritatea SSD-urilor sunt însoțire de aplicații de suport ce îți dau posibilitatea de a vedea informații despre acestea, de a le verifica starea de sănătate, rula diagnostice și așa mai departe. Aceste aplicații includ, de obicei, opțiuni pentru verificarea stării SMART.

Producătorii de unități de stocare oferă aplicații ce pot citi informațiile SMART
Producătorii de unități de stocare oferă aplicații ce pot citi informațiile SMART

O a treia metodă de verifica starea SMART a unui hard disk sau SSD este oferită de Windows 10. Aceasta nu îți dă detalii, dar îți poate spune dacă starea SMART a unităților tale este OK sau nu. Pentru a verifica SMART, deschide Linia de comandă și rulează această comandă: wmic diskdrive get model, status. Comanda afișează lista de unități de stocare conectate la PC-ul tău și starea SMART a fiecăruia dintre ele.

Windows 10 îți oferă opțiunea de a verifica starea SMART a unităților tale de stocare
Windows 10 îți oferă opțiunea de a verifica starea SMART a unităților tale de stocare

Ultima metodă de verificare a stării SMART este probabil cea mai rapidă cale de a vedea în Windows 10 dacă unitățile tale de stocare sunt pe cale să se strice.

Cum rulezi un test SMART pentru un SSD sau HDD

Dacă nu ești mulțumit doar cu citirea stării SMART a unităților tale de stocare, poți să rulezi și un test SMART pentru SSD-ul sau HDD-ul tău. Este mai ușor de spus decât de făcut, deoarece ai nevoie de o aplicație specializată în acest scop. În consecință, am considerat că acesta este un subiect demn de un articol separat: Testează-ți unitatea HDD sau SSD și verifică-i starea de sănătate.

Cum citești valorile și atributele SMART

Starea de sănătate a hard disk-ului este monitorizată în mod constant prin utilizarea mai multor senzori. Valorile sunt măsurate prin utilizarea unor algoritmi, iar, apoi, atributele corespunzătoare sunt optimizate în funcție de rezultate.

Reclamă

În orice program de monitorizare SMART, ar trebui să vezi atribute ce conțin cel puțin o parte din aceste câmpuri:

  • Identifier (Identificator): definiția atributului. De obicei are o semnificație standard și este marcată cu un număr între 1 și 250 (de exemplu, 9 reprezintă perioada de funcționare). Totuși, toate instrumentele de monitorizare oferă numele și descrierea textuală a atributului.
  • Threshold (Prag minim): este valoarea minimă pe care o poate avea atributul. Dacă această valoare este atinsă, atunci unitatea ta de stocare este pe cale să cedeze.
  • Value (Valoare): valoarea curentă a atributului. Algoritmul calculează acest număr pe baza datelor brute. Un hard disk nou are un număr mare, maximul teoretic (100, 200 sau 253, în funcție de producător), care scade treptat pe durata vieții acestuia.
  • Worst (Cea mai slabă): cea mai mică valoare înregistrată vreodată pentru atribut.
  • Data (Date): valorile măsurătorilor brute furnizate de un senzor sau un contor. Acestea sunt datele utilizate de algoritmul creat de fiecare producător al HDD-ului sau SSD-ului. Utilizatorii obișnuiți ar trebui să evite aceste cifre.
  • Flags (Etichete): Aceste etichete sunt, de obicei, stabilite de către producător și, prin urmare, variază de la o unitate de stocare la alta. Atributele sunt fie critice, ce pot prezice o defecțiune iminentă (de exemplu, ID 5 - numărul curent de sectoare realocate), fie statistice, fără un efect direct în determinarea stării de sănătate (de exemplu, ID 174 - numărul de căderi de curent electric neașteptate).
Atributele SMART descrise de date precum ID, valoare curentă, cea mai slabă valoare și pragul limită
Atributele SMART descrise de date precum ID, valoare curentă, cea mai slabă valoare și pragul limită

Când încerci să înțelegi starea oricărui atribut S.M.A.R.T., verifică valorile acestor trei câmpuri: value (valoare), threshold (prag limită) și flags (etichete). De asemenea, ține minte că, de obicei, valorile mai mici sunt un indiciu pentru scăderea fiabilității.

Cum folosești SMART pentru a prezice defecțiunile unui HDD sau SSD (valori esențiale de urmărit)

Nu toate atributele S.M.A.R.T. sunt esențiale pentru predicția posibilelor defecțiuni. Cele două studii pe care le-am menționat mai sus cu privire la rata defectării hard disk-urilor, precum și alte surse, sunt de acord că un ajutor important în identificarea defecțiunilor unităților de stocare îl reprezintă:

  • Reallocated Sector Counts (numărul de sectoare realocate). Realocarea are loc atunci când logica unității de stocare repoziționează un sector deteriorat, ca urmare a unor erori hardware sau software recurente, într-un nou sector fizic nou, din cele libere. Acest atribut reflectă numărul total de repoziționări efectuate. Dacă valoarea sa crește, este un indiciu pentru creșterea gradului de uzură al hard disk-ului sau SSD-ului.
  • Current Pending Sector Count (numărul curent de sectoare instabile). Acesta contabilizează sectoarele "instabile", adică cele deteriorate care au erori de citire și care așteaptă să fie repoziționate pe unitatea de stocare. Algoritmii S.M.A.R.T. interpretează diferit acest atribut, deoarece uneori poate fi neconvingător. Totuși, se pare că acesta poate oferi o avertizare timpurie privind posibilele probleme.
  • Reported Uncorrectable Errors (raport erori irecuperabile). Este contorul care înregistrează numărul de erori care sunt imposibil de reparat și reprezintă un atribut util deoarece pare a avea același înțeles pentru toți producătorii.
  • Erase Fail Count (număr ștergeri eșuate). Acesta este un indicator excelent pentru moartea prematură a unui SSD. Contorizează numărul de încercări de ștergeri de date nereușite , iar o valoare care crește îți spune că memoria flash din SSD se apropie de finalul vieții.
  • Wear Leveling Count (nivel de uzură). Și acesta este în special util în cazul SSD-urilor. Producătorii scriu în datele SMART ale SSD-urilor durata de viață estimată. Wear Leveling Count este o estimare a sănătății unității tale de stocare. Este calculată folosind un algoritm ce ia în calcul durata de viață estimată predefinită și numărul de cicluri (scrieri, ștergeri, etc.) pe care fiecare bloc de memorie flash le poate realiza înainte de a atinge finalul vieții.
  • Temperatura unității de stocare este un parametru de fiabilitate constant dezbătut. Totuși, se consideră că valorile mai mari de 60°C pot reduce durata de viață a unui hard disk sau SSD și cresc posibilitatea apariției de defecțiuni. Îți recomandăm să utilizezi un ventilator (cooler) pentru a scădea temperatura unităților tale de stocare și posibil prelungi durata lor de viață.
Valori SMART care sunt peste pragul limită pot indica potențiale defecțiuni
Valori SMART care sunt peste pragul limită pot indica potențiale defecțiuni

Atributele S.M.A.R.T. menționate mai sus sunt relativ ușor de interpretat. Dacă observi o creștere a valorilor lor, este posibil ca unitatea ta de stocare să fie pe punctul de a ceda, așa că ar fi bine să îți faci un backup cât mai curând. Totuși, deși aceștia sunt niște indicatori utili de fiabilitate, nu uita că nu sunt infailibili.

Despre istoria SMART

Tehnologia SMART a fost dezvoltată începând cu anul 1992, deși în prezent este inclusă în toate unitățile SSD și HDD moderne. Istoria sa include o serie de nume, precum Predictive Failure Analysis (Analiză Predictivă a Defecțiunilor) sau IntelliSafe, și contribuții din partea tuturor marilor producători de unități de stocare: IBM, Seagate, Quantum, Western Digital. În cele din urmă, documentația acestei tehnologii a fost prezentată pentru prima dată în 2004, în cadrul standardului Parallel ATA, și a primit revizuiri constante după aceea. Ultima revizie a fost scrisă în 2011.

Mai este și altceva ce ai vrea să știi despre SMART pentru SSD-uri și HDD-uri?

Acesta a fost studiul nostru pe scurt asupra mecanismelor interne ale S.M.A.R.T. și abilităților sale de a monitoriza și anticipa defecțiunile hard disk-urilor. Principalul lucru pe care ar trebui să ți-l amintești este că acest sistem de automonitorizare te poate ajuta să analizezi starea de sănătate a HDD-ului tău. Dacă vrei să folosești datele S.M.A.R.T. pentru a verifica dacă unitatea ta de stocare are probleme, citește articolele pe care le-am recomandat în acest tutorial. De asemenea, pentru întrebări, utilizează formularul de comentarii de mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware Recomandate Windows