Unul dintre cele mai bune aspecte ale lui ASUS AiMesh este că nu contează dacă ți-ai cumpărat un router wireless și abia apoi ți-ai dat seama că unul nu este suficient și că ai nevoie de un sistem mesh Wi-Fi. Banii deja cheltuiți nu sunt irosiți: cu AiMesh, poți adăuga mai multe routere ASUS pentru a-ți extinde rețeaua. Acest tip de flexibilitate este excelent, dar oare AiMesh oferă performanță bune? Dacă îți creezi o rețea AiMesh, va crește și viteza Wi-Fi? Pentru a afla, am realizat o analiză detaliată, în care am comparat performanțele obținute cu un singur router ASUS cu beneficiile utilizării a două routere, cu un backhaul wireless partajat sau un backhaul Ethernet. Iată ce am aflat:
Configurarea testului: Cum am creat rețeaua AiMesh?
Locuiesc într-un apartament de dimensiuni obișnuite, unde nu prea am nevoie de un sistem mesh Wi-Fi. În general, majoritatea routerelor cu Wi-Fi 6 pot oferi o acoperire și o viteză bune. Însă scopul experimentului meu este de a măsura beneficiile oferite de o rețea AiMesh, așa că am folosit spațiul pe care-l aveam la dispoziție și am configurat două routere mid-range produse de ASUS pentru a lucra împreună:
- ASUS RT-AX59U - un router nou și elegant, echipat cu un procesor quad-core MediaTek MT7986A, care rulează la 2 GHz, 512 MB de memorie RAM și 128 MB de spațiu de stocare pentru firmware.
- ASUS RT-AX58U - unul dintre routerele mele preferate din gama medie de routere Wi-Fi 6. Acesta are un procesor Broadcom BCM6750 cu trei nuclee, care rulează la 1,5 GHz, 512 MB de RAM și 256 MB de spațiu de stocare.
Routerul principal a fost RT-AX59U, iar RT-AX58U a acționat ca nod secundar AiMesh.
Am configurat sistemul AiMesh folosind instrucțiunile din acest ghid: Activează & configurează conexiunea bachkhaul pe routere ASUS cu AiMesh. Mai întâi, am folosit ASUS RT-AX59U singur, apoi am adăugat ASUS RT-AX58U ca nod secundar AiMesh și am folosit un backhaul wireless partajat pe banda de 5 GHz. În cele din urmă, am conectat cele două routere AiMesh cu un cablu de rețea și am activat conexiunea backhaul Ethernet.
Am evaluat performanța Wi-Fi prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:
- Camera routerului sau Camera 0 - înregistrez vitezele maxime atunci când nu există pereți care să absoarbă semnalul wireless, în camera în care este amplasat routerul principal.
- Camera 1 - este despărțită de routerul principal printr-un perete, deci semnalul wireless și viteza Wi-Fi obținute ar trebui să fie mai mici aici.
- Camera 2 - este despărțită de routerul principal prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. De asemenea, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre Camera 0 și Camera 1.
Am luat un laptop cu Windows 11 și cu o placă de rețea Wi-Fi 6 și am instalat cele mai recente actualizări și drivere. Mai întâi am analizat banda de 2,4 GHz atunci când semnalul wireless era emis folosind standardul Wi-Fi 6, iar apoi banda de 5 GHz. Am făcut aceleași măsurători în toate situațiile și am înregistrat rezultatele. Hai să le vedem, pe rând, și să extragem concluziile adecvate.
Performanța AiMesh pe banda de 2,4 GHz
La analiza benzii de 2,4 GHz, am început prin a măsura intensitatea semnalului în cele trei camere evidențiate în diagrama apartamentului meu. După cum vezi mai jos, intensitatea semnalului s-a îmbunătățit cu până la 29% în camerele mai îndepărtate de routerul principal atunci când am folosit un backhaul Ethernet și cu până la 20% atunci când am folosit un backhaul wireless partajat.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet la utilizarea benzii de 2,4 GHz. După cum se vede mai jos, AiMesh a oferit descărcări mai rapide în camerele cele mai îndepărtate de routerul principal. De exemplu, în Camera 2, atunci când am folosit un backhaul wireless partajat, viteza de descărcare a fost cu 80% mai mare. În aceeași cameră, conexiunea backhaul Ethernet a oferit o viteză de descărcare cu 58% mai rapidă.
La măsurarea vitezei de upload, performanțele AiMesh au fost împărțite. Am măsurat îmbunătățiri mari doar în Camera 1. Aici, viteza de încărcare a fost cu 64% mai mare atunci când am folosit un backhaul wireless partajat și cu 85% mai mare atunci când am folosit un backhaul Ethernet.
Pentru a-mi continua măsurătorile pe rețeaua wireless de 2,4 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Acest test este cel mai important, deoarece îmi arată ratele de transfer pe care le poate oferi un router sau un sistem AiMesh între dispozitivele care fac parte din rețea. Privește numerele de mai jos ca fiind lățimea de bandă maximă reală obținută în interiorul rețelei.
După cum poți vedea, viteza de descărcare s-a îmbunătățit dramatic atunci când am folosit AiMesh, în loc de un singur router. În Camera 2, viteza de descărcare s-a îmbunătățit cu 138% la utilizarea unui backhaul wireless partajat și cu 165% la utilizarea unui backhaul Ethernet. Sunt niște cifre impresionante, nu-i așa?
Și îmbunătățirile înregistrate de viteza de upload au fost bune, dar nu la fel de impresionante, cel puțin nu în Camera 2. Uploadurile au fost cu 68% mai rapide atunci când am folosit un backhaul wireless partajat. La utilizarea unui backhaul Ethernet, viteza de încărcare a fost cu 59% mai mare.
Performanța AiMesh pe banda de 5 GHz
Am trecut la banda de 5 GHz, folosind același standard Wi-Fi 6, și am repetat aceleași măsurători pe același laptop. Din nou, rețeaua AiMesh a oferit o intensitate mai bună a semnalului peste tot în apartamentul meu. De exemplu, în Camera 2, cea mai îndepărtată de routerul principal, am observat o îmbunătățire de 21%.
Performanța oferită de ASUS RT-AX59U prin Wi-Fi 6 era deja excelentă pentru un apartament ca al meu. Pentru a o testa cu adevărat, ar fi nevoie de un spațiu de locuit mai mare. Prin urmare, nu mă așteptam la îmbunătățiri majore atunci când am folosit o rețea AiMesh. Asta a fost confirmat de SpeedTest, care măsoară viteza conexiunii la internet.
După cum poți vedea mai jos, doar un backhaul Ethernet a oferit îmbunătățiri consistente ale vitezei de descărcare peste tot în apartamentul meu. Cea mai semnificativă îmbunătățire a fost în Camera 2, unde am observat o creștere de 19%.
Performanța vitezei de încărcare a fost una mixtă. Dar, din nou, asta se întâmplă pentru că apartamentul meu este destul de mic, iar un router mid-range, precum ASUS RT-AX59U, se descurcă foarte bine, asigurând o acoperire excelentă de unul singur.
Am trecut la PassMark Performance test și am transferat date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, am obținut rezultate mai bune atunci când am folosit un backhaul Ethernet.
Când am măsurat viteza de încărcare, am obținut rezultate mai bune decât cu SpeedTest. De exemplu, în Camera 1, viteza de încărcare s-a îmbunătățit cu 19% atunci când am folosit un backhaul wireless partajat și cu 8% la utilizarea unui backhaul Ethernet.
Un aspect care nu reiese din graficele de mai sus este stabilitatea transferurilor în rețea atunci când folosești un backhaul Ethernet pentru rețeaua AiMesh. De exemplu, observă graficul de mai jos, care-ți arată un transfer de date în rețea din Camera 2, cea mai îndepărtată cameră de routerul principal. Este ca și cum ai folosi o rețea prin cablu, nu Wi-Fi.
Deși viteza de descărcare nu s-a îmbunătățit semnificativ, deoarece apartamentul meu este prea mic pentru a demonstra potențialul AiMesh pe banda de 5 GHz, stabilitatea transferurilor în rețea a fost remarcabilă.
Care sunt avantajele AiMesh pentru performanța wireless?
Deși apartamentul meu nu este ideal pentru o astfel de analiză, pot totuși să trag câteva concluzii valide din cifrele obținute în urma măsurătorilor și din experiența mea anterioară de testare:
- Chiar dacă este folosit în locuințe și birouri mai mici, pe banda de 2,4 GHz, o rețea AiMesh oferă îmbunătățiri semnificative ale puterii semnalului și ale vitezei cu care sunt descărcate și încărcate datele.
- Pe banda de 5 GHz, o rețea AiMesh oferă o valoare excelentă atunci când este folosită în spații mai mari, unde intensitatea semnalului poate deveni problematică, sau în locuințe cu pereți groși, ce absorb cu ușurință undele radio.
- Un backhaul wireless partajat poate oferi rezultate bune, chiar dacă este partajat cu celelalte dispozitive din rețea. Dar, pentru cele mai bune rezultate, un backhaul wireless dedicat este și mai bun. Cu toate acestea, pentru a crea unul, trebuie să folosești routere ASUS tri-band sau quad-band, care tind să aibă prețuri mari. Pe astfel de routere, poți seta una dintre benzile disponibile pentru a fi folosită ca backhaul wireless dedicat pentru rețeaua ta mesh, ceea ce-ți asigură maximum de randament posibil și o stabilitate îmbunătățită.
- Pentru transferuri de date stabile pe banda de 5 GHz, este preferabil să folosești o rețea AiMesh cu un backhaul Ethernet. Acest tip de backhaul este ideal și atunci când ai pereți groși, care blochează undele radio. În astfel de spații, ar fi nevoie de mai multe routere AiMesh pentru un backhaul wireless, ceea ce crește prețul și nu oferă îmbunătățirile de performanță la care te-ai aștepta. Prin urmare, folosirea câtorva cabluri pentru a conecta routerele AiMesh va oferi o calitate a semnalului și o acoperire semnificativ mai bune, precum și transferuri de date mai rapide.
Care este experiența ta cu routerele ASUS AiMesh?
Acum știi la ce să te aștepți atunci când îți configurezi rețeaua AiMesh folosind routere ASUS cu Wi-Fi 6. După cum vezi, te poți bucura de îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește acoperirea wireless, puterea semnalului și viteza. Cu toate acestea, configurația ideală diferă în funcție de spațiul în care configurezi rețeaua AiMesh, de dimensiunea acestuia, de numărul de pereți, de grosimea lor etc. Înainte de a închide, spune-mi dacă ai întrebări legate de performanța AiMesh. Dacă folosești deja o rețea AiMesh, nu ezita să ne comunici experiența ta folosind opțiunile disponibile mai jos.