Atunci când am discutat cu alți utilizatori despre noile versiuni de Windows, am început fără să vrem o dezbatere despre interfața de tip panglică și despre eficiența sa. Anumitor oameni nu le place faptul că Windows 10 și Windows 8.1 folosesc așa numitul ribbon (panglică) mult mai mult decât Windows 7 și încă mai sunt oameni care se plâng că este mai puțin eficientă decât vechea interfață din Windows XP. Pentru a lămuri această dezbatere, folosind fapte în loc de opinii subiective, am decis să creăm un fel de benchmark: o serie de măsurători care pot fi folosite pentru a compara eficiența interfeței de tip panglică, așa cum este folosită în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7 versus vechea interfață din Windows XP. Iată rezultatele:
Procedura de testare
Am creat patru mașini virtuale: una cu Windows 10, una cu Windows 8.1, una cu Windows 7 și una cu Windows XP Service Pack 3. Toate sistemele de operare au avut ultimele actualizări disponibile instalate. Am testat trei aplicații care sunt prezente în toate aceste sisteme de operare și care toate folosesc interfața de tip panglică: WordPad, Paint și Windows/File Explorer.
Apoi, am activat toate barele de instrumente și butoanele care pot fi găsite în aceste aplicații. De exemplu, am activat toate butoanele din bara de acces rapid din aplicațiile din Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. În Windows XP, am activat toate barele de instrumente din Windows Explorer. Toate butoanele și barele de instrumente au fost activate cu ajutorul meniurilor și setărilor implicite. NU am folosit niciun fel de hack de regiștri Windows sau instrumente din terțe părți, pentru a activa opțiuni suplimentare.
Apoi, am notat ce credem noi că sunt cele mai comune activități pe care le poți realiza în aceste trei aplicații (WordPad, Paint și File Explorer), în Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 și Windows XP. Am măsurat numărul de pași necesari pentru a executa aceste activități și am comparat rezultatele. Am exclus din rezultate fiecare activitate care nu a putut fi executată în toate sistemele de operare. De exemplu, în Windows XP, nu poți să inserezi o adresă URL a unui sait web ca legătură rapidă într-o selecție de text din WordPad, iar Refă nu există ca opțiune în Windows Explorer.
Am vrut să facem o comparație bazată pe numărul de clicuri necesar, așa că nu am folosit niciun fel de combinație de taste pentru a face lucrurile mai repede. Totul a fost realizat doar cu ajutorul mouse-ului, meniurilor și butoanelor disponibile în fiecare aplicație. Tastatura nu a fost folosită decât dacă a fost necesară pentru introducerea de text (de exemplu, la redenumirea unui fișier sau folder).
Interfața de tip panglică din WordPad - Mai eficientă cu până la 21%
Prima aplicație pe care am analizat-o a fost WordPad - editorul de documente implicit, inclus în toate versiunile și edițiile de Windows.
Am analizat 12 activități comune pe care utilizatorii le realizează atunci când lucrează cu un document în WordPad. Deși rezultatele pe care le-am obținut au fost surprinzător de similare pentru majoritatea activităților realizate în Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7, lucrurile s-au schimbat radical în comparație cu Windows XP. Copierea și lipirea specială, inserarea de imagini și salvarea documentelor sunt toate lucruri pe care le faci mult mai rapid în sistemele Windows moderne.
Per total, credem că este corect să spunem că interfața de tip panglică din Windows 10 aduce o creștere a eficienței de până la 21%, față de Windows XP, dar este doar cu 3% mai rapidă decât interfața panglică din Windows 8.1. Următorul grafic ar trebui să îți ofere o imagine mai clară.
Interfața de tip panglică din Paint - Mai eficientă cu până la 42%
Hai să trecem la Paint - instrumentul care este probabil cel mai simplu dar și cel mai folosit program de desen computerizat. Am testat o serie de 16 activități în această aplicație.
Aici, îmbunătățirile pe care interfața de tip panglică le-a adus în Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10 sunt evidente în comparație cu vechiul Windows XP.
Surprinzător, se pare că nu s-a schimbat nimic de la Windows 7 încoace, rezultatele pe care le-am obținut în măsurători fiind exact aceleași în versiunile mai recente de Windows.
În Paint, interfața de tip panglică este cu până la 42% mai eficientă în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7 față de vechile meniuri care erau folosite în Windows XP.
Interfața de tip panglică din Windows/File Explorer - Mai eficientă cu până la 55%
Nu în ultimul rând, am testat Windows/File Explorer, care este aplicația cea mai folosită de utilizatori dintre toate cele trei pe care le-am testat.
Am comparat un număr de 15 activități despre care credem că sunt realizate destul de des de către utilizatori.
În Windows/File Explorer am observat cea mai mare îmbunătățire dintre toate instrumentele testate. File Explorer din Windows 10 și Windows 8.1 este cu 43% mai eficient decât în Windows XP. Interfața de tip panglică nu numai că îi oferă utilizatorului acces mai rapid la diverse opțiuni, ci include și opțiuni noi și este mai bine organizat în fiecare versiune nouă de Windows. Însă, nu am găsit îmbunătățiri în File Explorer din Windows 10 comparativ cu File Explorer din Windows 8.1.
Concluzie
Nu ne-am așteptat să vedem îmbunătățiri majore în utilizare, între diferitele versiuni ale interfeței de tip panglică. Dar, credem că rezultatele vorbesc de la sine. Interfața panglică din Windows 8.1 și Windows 10 oferă acces mai rapid la acțiunile și controalele disponibile în fiecare aplicație pe care am testat-o, comparativ cu interfața de utilizare pe care o găsești în Windows 7. De cealalată parte însă, cei care folosesc interfața pe stil vechi, de multe ori își personalizează meniurile astfel încât toate activitățile uzuale să fie disponibile cu un singur clic. Interfața panglică te forțează să dai clic din filă în filă pentru a ajunge acolo unde vrei. Comparând interfețele panglică între ele, dacă ne uităm la ultimele versiuni de Windows, se pare că eficiența interfeței de tip panglică nu s-a schimbat prea mult în Windows 10 față de Windows 8.1. Dar lucrurile s-ar putea să se schimbe în continuare în următorul Windows 10 Creators Update.