Facilitatea Trimitere în apropiere (Nearby Share) de la Google oferă o modalitate convenabilă de a transfera wireless fotografii, videoclipuri, documente și alte fișiere între dispozitivele cu Android, fără a folosi internetul sau un cablu USB. Dar știai că Trimiterea în apropiere este disponibilă și pe PC, nu doar pe dispozitivele cu Android? În acest ghid, îți voi arăta cum folosești aplicația Trimitere în apropiere de la Google pentru a partaja fișiere între dispozitivele tale cu Android și calculatoarele tale cu Windows.
IMPORTANT: Trimiterea în apropiere din Android funcționează și cu PC-urile cu Windows, nu doar cu dispozitivele cu Android. Însă, pentru asta, ai nevoie de câteva lucruri:
- un calculator cu Windows care rulează Windows 10 sau Windows 11, cu Bluetooth activat și cu aplicația Trimitere în apropiere de la Google instalată;
- un dispozitiv cu Android cu Bluetooth și serviciile de localizare activate.
Iată pașii pentru a configura Trimiterea în apropiere astfel încât să poți transfera fișiere între un dispozitiv cu Android și un PC cu Windows:
Pasul 1. Descarcă aplicația Google Trimitere în apropiere pe PC-ul tău cu Windows
Pentru ca Trimiterea în apropiere să funcționeze cu Windows, va trebui să descarci și să instalezi aplicația Google Trimitere în apropiere pe calculatorul tău. Pentru a face asta, mai întâi, deschide un browser web pe PC și accesează această pagină web. După ce s-a încărcat, apasă pe butonul „Get started with Beta” (Începe cu Beta) pentru a descărca aplicația.
Asta declanșează descărcarea fișierului de instalare pentru aplicația Trimiterea în apropiere. Alege să-l lansezi direct sau salvează-l undeva pe calculatorul tău, iar apoi dă dublu clic (sau apasă de două ori) pe el pentru a începe instalarea. Reține că fișierul executabil pe care-l descarci se numește BetterTogetherSetup și are o dimensiune mică, de doar 1,30 MB.
După ce ai lansat expertul de instalare, aplicația Google Trimitere în apropiere începe imediat să se descarce și să se instaleze pe PC-ul tău. Nu este necesară nicio acțiune din partea ta în acest interval de timp. Trebuie doar să aștepți ca totul să fie gata.
Când instalarea este gata, se deschide o fereastră numită „Trimitere în apropiere Beta de la Google”, care-ți cere să te conectezi. Deși ai și opțiunea „Folosește [Trimiterea în apropiere] fără un cont”, îți recomand să te conectezi folosind contul tău Google.
Asta-ți va oferi opțiuni suplimentare de personalizare a preferințelor de partajare, inclusiv posibilitatea de a permite doar persoanelor tale de contact să partajeze cu tine fișiere și alt conținut.
Dacă ai ales să te conectezi, se deschide o fereastră de browser care-ți permite să introduci detaliile contului tău Google. Fă asta, iar apoi avansează la pasul următor. Dacă ai decis să folosești aplicația fără un cont, treci automat la pasul următor: configurarea aplicației.
SUGESTIE: Dacă nu ai un cont Google, iată cum îți creezi unul.
Pasul 2. Configurează Trimiterea în apropiere de la Google în Windows
Acum, aplicația Google Trimitere în apropiere îți pune câteva întrebări despre cum ai vrea să funcționeze. În primul rând, alege un nume pentru calculatorul tău cu Windows: astfel, PC-ul tău va fi „Vizibil pentru alți utilizatori [...]”.
Apoi, poți alege cine îți poate trimite fișiere sau alt conținut. Pentru a face asta, apasă pe rubrica Primire.
Apoi, selectează dacă vrei ca PC-ul tău cu Windows să poată primi fișiere prin Trimiterea în apropiere de la:
- Toți: Calculatorul tău cu Windows este vizibil oricui se află aproape de tine folosind Trimiterea în apropiere.
- Agendă: PC-ul tău este vizibil doar pentru persoanele de contact din agendă, care se află în apropiere. Dacă alegi această opțiune, poți opta ca PC-ul tău să fie vizibil pentru toate persoanele de contact sau numai pentru anumite persoane de contact, pe care le selectezi individual.
- Dispozitivele tale: Calculatorul tău este vizibil doar pentru celelalte dispozitive ale tale (calculatoare cu Windows, dispozitive cu Android,) pe care te-ai conectat cu același cont Google.
- Nimeni: PC-ul tău Windows nu este vizibil și nimeni nu poate partaja fișiere cu tine. Cu alte cuvinte, Trimiterea în apropiere este dezactivată pe calculatorul tău cu Windows.
Când ai terminat, apasă pe săgeata înapoi din colțul din stânga sus pentru a te întoarce la pagina „Configurează Trimiterea în apropiere”. Acolo, mai ai doar o singură opțiune de configurat: alege dacă vrei să bifezi caseta „Îmbunătățește aplicația trimițând automat informații despre utilizare și rapoarte despre blocări la Google”.
Apoi, apasă pe butonul Gata din partea de jos pentru a începe să folosești Trimiterea în apropiere pe PC-ul tău cu Windows.
Acum, aplicația Trimitere în apropiere își încarcă interfața de bază, locul de unde poți trimite fișiere sau foldere, le poți monitoriza pe cele pe care le primești și poți modifica oricare dintre setările pe care le-ai configurat anterior.
SUGESTIE: Dacă ai nevoie, poți modifica toate opțiunile anterioare și mai târziu, accesând pagina Setări din aplicația Google Trimitere în apropiere. Pentru a ajunge la ea, apasă pe butonul în formă de rotiță dințată din colțul din dreapta sus al aplicației.
Totuși, înainte de a putea trimite sau primi efectiv fișiere folosind Trimiterea în apropiere între PC-ul tău cu Windows și alte dispozitive cu Android, va trebui să configurezi Trimiterea în apropiere și pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android.
Pasul 3. Setează Trimiterea în apropiere pe Android
Pașii pentru a configura Trimiterea în apropiere pe dispozitivele cu Android sunt la fel de simpli. I-am descris deja, în detaliu, în acest ghid separat: Cum folosești Trimiterea în apropiere pe Android. Totuși, dacă nu ai timp să-l citești și pe acela, află că, pentru a porni Trimiterea în apropiere pe dispozitivul tău cu Android, trebuie să accesezi Setări > Google > Dispozitive și permiterea accesului > Trimitere în apropiere și să activezi comutatorul „Folosește Trimiterea în apropiere”.
După ce ai făcut asta, poți, de asemenea, să configurezi Trimiterea în apropiere pe dispozitivul tău cu Android. La fel ca pe Windows, poți să schimbi numele dispozitivului și să-i setezi vizibilitatea.
Mai departe, să vedem cum trimitem și primim fișiere cu Trimiterea în apropiere către și de pe un smartphone sau o tabletă cu Android.
Pasul 4. Cum folosești Trimiterea în apropiere pe Windows & Android
4.1. Trimite fișiere cu Trimiterea în apropiere din Windows către Android
Există două metode pentru a începe să trimiți un fișier sau un folder de pe PC-ul tău cu Windows pe dispozitivul tău cu Android:
Cea mai rapidă este să deschizi File Explorer, să dai clic dreapta sau să apeși și să ții apăsat pe fișierul sau folderul pe care vrei să-l transferi, iar apoi să selectezi „Trimite cu Trimitere în apropiere” din meniul contextual.
Cealaltă metodă pe care o poți folosi este să deschizi aplicația Trimitere în apropiere de la Google pe PC-ul tău cu Windows, iar apoi să tragi și plasezi fișierul sau folderul pe care vrei să-l partajezi în fereastra Trimitere în apropiere.
Indiferent de calea urmată, odată ce ai început un transfer, Trimiterea în apropiere de la Google începe să caute dispozitive cu Android disponibile, care se află în apropiere. Atunci când pe ecranul PC-ului tău cu Windows a apărut smartphone-ul sau tableta cu Android către care dorești să trimiți conținutul, apasă pe ace(a)sta.
Apoi, pe smartphone-ul sau tableta Android pe care ai selectat-o, ar trebui să vezi o notificare, ce-ți cere să accepți sau să refuzi transferul de fișiere. Apasă pe Accept pentru a primi fișierul sau folderul.
După ce transferul s-a încheiat, poți deschide fișierul sau folderul unde a fost salvat. În mod implicit, toate fișierele și folderele primite prin Trimitere în apropiere sunt salvate în folderul Descărcări de pe dispozitivul tău cu Android.
4.2. Trimite fișiere cu Trimiterea în apropiere din Android către Windows
Dacă vrei să transferi un fișier de pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android pe PC-ul tău cu Windows, iată ce trebuie să faci:
Mai întâi, deschide fișierul într-o aplicație care oferă meniul Trimite din Android. De exemplu, o aplicație precum Galerie, Fișiere sau Google Foto. Apoi, apasă pe butonul Trimite (îl poți găsi pe bara de instrumente a aplicației sau în meniul principal al acesteia).
Apoi, alege Trimiterea în apropiere din lista de opțiuni de partajare, apăsând pe În apropiere.
Așteaptă ca PC-ul tău cu Windows să apară ca o opțiune pe Android, iar apoi apasă pe el.
SUGESTIE: În cazul în care calculatorul tău cu Windows nu apare pe dispozitivul tău cu Android, este posibil să trebuiască să-ți faci PC-ul vizibil deschizând mai întâi aplicația Trimitere în apropiere de la Google.
Înapoi pe calculatorul tău cu Windows, ar trebui să vezi o notificare din partea aplicației Trimitere în apropiere, care-ți cere să accepți sau să refuzi transferul. Apasă pe Acceptă pentru a primi fișierul trimis de pe dispozitivul cu Android.
Dacă, din întâmplare, aveai aplicația Google Trimitere în apropiere deschisă pe PC-ul tău cu Windows, atunci și aceasta îți arată o notificare despre cererea de partajare. Așadar, poți, de asemenea, să accepți sau să refuzi transferul din aplicație.
Oricum ai proceda, după ce transferul s-a încheiat, poți găsi fișierul primit prin Trimitere în apropiere în folderul Downloads (Descărcări) de pe calculatorul tău cu Windows.
SUGESTIE: Dacă vrei să salvezi fișierele transferate prin Trimiterea în apropiere într-un alt folder de pe PC-ul tău cu Windows, poți face asta. Deschide aplicația Google Trimitere în apropiere, apasă pe butonul Setări (pictograma acestuia este o rotiță dințată și-l găsești în colțul din dreapta sus al aplicației) și selectează folderul pe care-l preferi apăsând pe opțiunea Schimbă de lângă „Salvează fișierele primite în”. Aceasta este singura setare pe care nu ai avut opțiunea de a o configura în timpul expertului de instalare de la început.
Și… asta este tot!
Folosești Trimiterea în apropiere în Windows?
Acum știi cum să transferi fișiere cu ușurință între un dispozitiv cu Android și un PC cu Windows cu Trimiterea în apropiere. După cum ai văzut, această caracteristică este foarte utilă atunci când vrei să partajezi fișiere fără a folosi cabluri sau chiar fără o conexiune la internet. Dacă ai întrebări sau feedback, te rugăm să lași un comentariu mai jos.