ASUS ne oferă trei sisteme mesh WiFi diferite, toate cu numele de Lyra. Au început cu lansarea ASUS Lyra, apoi ASUS Lyra Trio și, recent, ASUS Lyra Mini. Exceptând prețul și, uneori, aspectul lor, este dificil să le deosebești și să înțelegi diferențele între cele trei modele. De aceea ne-am decis să facem o comparație detaliată care acoperă următoarele aspecte: design, hardware, acoperirea wireless, viteza rețelei wireless, viteza conexiunilor Ethernet, uneltele de securitate incluse și prețul. Sunt multe de spus, așa că hai să începem:
Cum arată sistemele ASUS Lyra?
ASUS Lyra Mini și ASUS Lyra au același aspect dar o dimensiune ușor diferită. Mai jos avem o poză cu sistemul mesh WiFi ASUS Lyra Mini și cel trei stații care-l compun.
Iată și fratele său mai mare: ASUS Lyra. Este greu de deosebit de ASUS Lyra Mini, nu-i așa?
Apoi vine și ASUS Lyra Trio. Stațiile care compun acest sistem au un aspect distinct, care ne place mai mult. Dar, alte persoane s-ar putea să nu fie de acord. Frumusețea este o evaluare mereu subiectivă.
Comparația hardware-ului sistemelor Lyra
Configurația hardware a celor trei sisteme ASUS Lyra este asemănătoare. ASUS Lyra și ASUS Lyra Mini sunt aproape identice. Vezi tabelul de mai jos cu ce este în fiecare stație, a fiecărui model:
Singura diferență semnificativă dintre Qualcomm IPQ4018 (folosit în ASUS Lyra Mini) și Qualcomm IPQ4019 (folosit în ASUS Lyra) este faptul că al doilea procesor oferă o viteză maximă mai mare, care este vizibilă în viața reală doar atunci când folosești plăci de rețea high-end, precum ASUS PCE-AC88. Pe majoritatea dispozitivelor wireless, diferența este insesizabilă.
În ceea ce privește lățimea de bandă teoretică maximă totală, ASUS Lyra pare cea mai bună alegere, cu un total de 2134 Mbps. Dar, ASUS Lyra este un sistem cu trei benzi wireless, în timp ce celelalte două sunt cu două benzi. Una dintre cele trei benzi ale ASUS Lyra, este folosită exclusiv pentru a comunica între stațiile care compun sistemul, pentru a oferi o acoperire mai stabilă pentru toți clienții din rețea. Lyra Mini și Lyra Trio nu au această facilitate.
Acoperire semnal wireless. Niciun câștigător!
Am măsurat puterea semnalului oferit de cele trei sisteme mesh WiFi, în toate camerele din apartamentul folosit de noi pentru teste. Poți vedea cum au fost aranjate, în diagrama de mai jos:
Am început prin a evalua banda wireless pe frecvența de 2,4 GHz. Nu am identificat un câștigător clar. Uneori ASUS Lyra a fost sistemul mai puternic, alteori ASUS Lyra Mini a performat mai bine.
Ne-am uitat și la puterea semnalului pentru frecvența wireless de 5 GHz. Lupta a fost strânsă între ASUS Lyra și ASUS Lyra Trio. ASUS Lyra Mini a fost inferior celorlalte două sisteme mesh WiFi.
Din păcate, nu am identificat niciun trend clar și nu am văzut ca un sistem ASUS Lyra să le bată în mod clar pe celelalte două, în ceea ce privește puterea semnalului wireless emis către clienții din rețea.
Potețialul maxim de viteză pe WiFi. Căștigător: ASUS Lyra Trio!
Acest test a fost distractiv de realizat pentru că am folosit cea mai bună placă de rețea disponibilă pe piață: ASUS PCE-AC88. Am rulat SpeedTest pe un calculator conecta la rețeaua wireless, folosind această placă. Calculatorul respectiv se afla în aceeași cameră cu stația principală, care era conectată la internet. În acest test, ASUS Lyra Trio a câștigat în mod predictibil, deoarece este singurul sistem mesh WiFi de la ASUS, cu suport pentru transferuri 3x3 MU-MIMO. Celelalte oferă 2x2 MU-MIMO.
ASUS Lyra a fost predictibil mai rapid decât ASUS Lyra Mini deoarece procesorul său are o viteză maximă mai mare, despre care am vorbit în partea de configurație hardware.
Problema este că majoritatea utilizatorilor nu vor observa aceste diferențe în utilizare, deoarece nu au la dispoziție plăci wireless atât de performante. Testele următoare sunt mai relevante pentru experiența de zi cu zi, pe care o ai cu aceste sisteme mesh WiFi.
Viteza WiFi pe banda de 2,4 GHz. Câștigător: ASUS Lyra Mini!
Am făcut două seturi de măsurători pe frecvența wireless de 2,4 GHz. Primul a fost prin intermediul SpeedTest, pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim rețeaua wireless pe 2,4 GHz. După aceea, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Acest test ne arată ce viteză ai atunci când faci transferuri prin rețea, folosind banda wireless de 2,4 GHz.
Atunci când am măsurat viteza de descărcare a datelor cu SpeedTest, cel mai rapid sistem a fost ASUS Lyra Mini, în multe camere dar nu în toate.
La fel s-a întâmplat și atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor prin SpeedTest.
Atunci când am măsurat viteza transferurilor prin rețea, cu PassMark Performance test, ASUS Lyra Mini a rămas liderul dar, în unele camere a fost depășit de ASUS Lyra.
La fel s-a întâmplat și atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor cu PassMark Performance test.
Rezultatele ne-au arătat că, în majoritatea cazurilor, ASUS Lyra Mini este cel mai rapid sistem mesh WiFi pe banda de 2,4 GHz. Uneori, este depășit de ASUS Lyra.
Viteza WiFi pe banda de 5 GHz. Câștigător: ASUS Lyra Trio!
Am făcut aceleași măsurători pe banda wireless de 5 GHz. Atunci când rulam SpeedTest, am atins cea mai mare viteză maximă de descărcare a datelor atunci când am folosit ASUS Lyra Trio, dar doar în camera unde era amplasată stația centrală. În alte camere, Lyra Trio a fost depășit de ASUS Lyra.
Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor cu SpeedTest, campionul vitezei a fost ASUS Lyra Trio. Suportul său pentru transferurile 3x3 MU-MIMO, a făcut diferența.
În testul de descărcare a datelor efectuat cu PassMark Performance test, ASUS Lyra a tins să ofere viteze foarte bune în unele camere, iar în altele, ASUS Lyra Mini a fost campionul vitezei.
Atunci când a venit vorba de încărcarea datelor prin rețea, ASUS Lyra Trio a ieșit din nou în evidență cu cea mai bună performanță medie.
În ceea ce privește viteaza rețelei wireless pe banda de 5 GHz, ASUS Lyra Trio tinde să fie cea mai bună alegere, datorită suportului său pentru transferuri 3x3 MU-MIMO. Cu toate astea, nu este mereu campionul vitezei, putând fi depășit în anumite camere și teste, de celelalte două sisteme din comparația noastră. Dacă te uiți la media tuturor rezultatelor, observi că ASUS Lyra Trio a avut rezultate ceva mai bune decât celelalte două.
Viteza conexiunilor Ethernet. Niciun câștigător!
O problemă a sistemelor de tip mesh WiFi este faptul că tind să aibă doar două porturi Ethernet pentru fiecare stație. Din momente ce tind să fie conectate între ele prin frecvențe wireless, poți să te bucuri doar de o conexiune Ethernet la viteza de 1 Gbps, doar pe stația principală care este conectată la intenret.
Am folosit SpeedTest pe un calculator desktop conectat la stația principală Lyra. Cel mai rapid sistem a fost ASUS Lyra, datorită vitezei maxime mai mari oferite de procesor. ASUS Lyra Mini a fost pe un loc secund, la mică distanță.
Am efectuat și un transfer prin rețea între două calculatoare desktop, fiecare conectat cu un cablu Ethernet la o stație Lyra diferită. Din moment ce stațiile din sistem sunt conectate între ele prin unde wireless, transferul e mediat de rețeaua WiFi. Am folosit PassMark Performance test pentru aceste măsurători. Așa cum se vede mai jos, vitezele obținute nu au fost impresionante. ASUS Lyra Mini a livrat cele mai rapide descărcări de date, iar ASUS Lyra Trio cele mai rapide încărcări de date.
Este dificil de ales un câștigător atunci când vine vorba de conexiunile Ethernet oferite de sistemele ASUS Lyra.
Comparația facilităților de securitate
În ceea ce privește facilitățile oferite, toate sistemele ASUS Lyra oferă același lucru. Toate sistemele Lyra sunt administrate prin aplicația mobilă ASUS Lyra pentru Android și iOS. Cea mai bună parte este că toate beneficiază de protecție antivirus și un sistem de prevenție a intruziunilor. De asemenea, primești și o funcție de blocare proactivă a sistemelor infectate, astfel încât virușii și amenințările de securitate să nu se propage rapid prin rețeaua ta.
Uneltele de control parental sunt bine realizate. Părinții pot crea reguli rapide și programe pentru accesul la internet, iar controlul parental știe ce să blocheze în mod automat, în funcție de vârsta copilului tău, fără a fi necesară întreținerea unei liste de lucruri care trebuie blocate. Majoritatea sistemelor de tip mesh WiFi create de alte companii nu oferă astfel de unelte de securitate avansate. Altele le oferă, dar pentru o perioadă limitată de timp, după care trebuie să plătești suplimentar.
Comparația prețului sistemelor ASUS Lyra
Toate sistemele din familia Lyra sunt disponibile pe piața românească. Prețul lor, la data scrierii acestui articol, este afișat în tabelul de mai jos.
Iată și legături pentru achiziția lor: ASUS Lyra Mini, ASUS Lyra Trio și ASUS Lyra.
Ce sistem ASUS Lyra preferi?
Acum știi cum se compară sistemele ASUS Lyra între ele, ce au diferit și ce este la fel. Înainte de a închide această comparatie, spune-ne părerea ta. Tu ce sistem preferi? Vrei să-ți cumperi un ASUS Lyra Mini ori un Trio? Ori poate preferi fratele mai mare: ASUS Lyra. Comentează mai jos și hai să discutăm.