Experiența de utilizare a lui ASUS ROG Strix G17 G713QC
ASUS ROG Strix G17 G713QC este un laptop echipat cu componente hardware puternice. Deși este un laptop de gaming, eu îl folosesc și pentru muncă. Asta înseamnă, în general, să deschid foarte multe file de browser, pentru a căuta pe internet idei și informații pentru următoarele noastre tutoriale, articole și recenzii. De asemenea, folosesc laptopul și pentru a scrie și edita ceea ce scriem la Digital Citizen. Pentru tot ce înseamnă munca în Microsoft Word, Excel, mașini virtuale și așa mai departe, pot spune că acest notebook se comportă extraordinar și nu mi-a dat niciodată impresia că se mișcă lent.
Cât privește gaming-ul, experiența mea cu ASUS ROG Strix G17 G713QC a fost bună și, dacă îi am în vedere prețul, pot spune chiar excelentă! Printre jocurile pe care le-am jucat și încă le mai joc, se numără Metro Exodus, Shadow of the Tomb Raider, Assassin’s Creed Valhalla și League of Legends. Primele trei rulează bine la setări grafice medii spre înalte, în timp ce ultimul este prea ușor pentru ce poate face laptopul. 🙂 Vei găsi mai multe detalii despre experiența de gaming în secțiunea de benchmarkuri a acestui review.
Tastatura de pe seria ASUS ROG Strix G17 G713QC este excelentă. Folosește taste cu domuri de cauciuc și este iluminată RGB. Mi se pare foarte confortabilă pentru tastat, ceea ce, evident, este foarte important pentru mine. Nu se îndoaie și, per total, pare solidă. Tastele arată foarte bine cu caracterele lor mari, iar efectele de lumină sunt personalizabile independent pentru fiecare tastă. În plus, capacele tastelor WASD sunt semitransparente și au o textură diferită pentru a fi mai ușor de identificat în timp ce te joci.
Singurul lucru care nu îmi place la această tastatură este faptul că secțiunea de taste numerice nu este foarte bine delimitată de tastele standard. Unul din lucrurile neintenționate pe care le-am făcut din această cauză a fost să apăs în mod repetat pe tasta F12 în loc de Delete, ceea ce s-a dovedit a fi destul de enervant la scris.
Touchpadul este mare și răspunde bine, iar suprafața sa îți dă senzația de moale, ceea ce este plăcut. Butoanele de clic stânga și dreapta sunt dedesubtul touchpadului, dar apăsarea pe ele are un feedback satisfăcător.
Laptopurile de gaming au, de obicei, probleme la disiparea căldurii și multe dintre ele au tendința să încălzească prea mult anumite părți de pe tastatură sau touchpad, astfel încât devine neplăcut să ții mâinile pe ele. Vestea bună este că ASUS ROG Strix G17 G713QC nu este unul din acele modele cu probleme. Sistemul său de răcire scoate căldura prin spate și pe laterale, și nici tastatura, nici touchpadul nu devin prea calde.
În ceea ce privește calitatea audio, lucrurile ar fi putut fi mai bune. Dacă folosești căști, calitatea audio este excelentă, dar difuzoarele incluse sunt relativ slabe. Nu sună rău, dar nivelul maxim de sunet este mai mic decât te-ai aștepta.
Utilizarea lui ASUS ROG Strix G17 G713QC este o experiență plăcută. Este rapid și puternic, iar tastatura este chiar bună pentru scris. De asemenea, nu se încălzește excesiv și, cel puțin în activitățile de productivitate, este foarte silențios.
Performanțe în benchmarkuri
Pentru a ne face o idee mai bună despre cât de rapid este acest laptop de gaming, am rulat o serie de benchmarkuri. Mai mult, le-am rulat pe toate pe Windows 11 Pro, lucru pe care l-am considerat util, deoarece în curând va fi disponibil pentru toată lumea și ne promite că va fi mai rapid decât Windows 10.
Pentru început, am folosit BootRacer ca să măsurăm cât timp îi ia laptopului să pornească. Am aflat că ASUS ROG Strix G17 G713QC are nevoie de aproximativ 34 de secunde, acesta fiind un rezultat bun.
Mai departe, am testat SSD-ul M.2 NVMe Samsung de 512GB folosit de ASUS ROG Strix G17 G713QC. Pentru asta, am apelat la CrystalDiskMark și, după cum vezi mai jos, atât vitezele de citire, cât și cele de scriere sunt excelente.
Înainte de benchmarkurile de gaming, am verificat cum se descurcă laptopul în activitățile de productivitate, de zi cu zi, folosind PCMark 10. Această aplicație evaluează performanța în lucrul cu aplicații Office, videoconferințe, navigare pe internet și creare de conținut digital. Așa cum era de așteptat, am obținut un scor mare, de 5766 puncte.
În continuare, am început benchmarkurile de gaming, începând cu 3DMark Time Spy Extreme, în care am obținut un scor de 2689 puncte. Acesta ne spune că laptopul oferă performanțe similare cu un notebook echipat cu o placă video Nvidia RTX 2060.
În benchmarkul 3DMark Time Spy standard, ASUS ROG Strix G17 G713QC a avut un scor de 5811 puncte. Este un scor mai bun decât 43% din calculatoarele și laptopurile evaluate de 3DMark.
Cel de-al treilea test pe care l-am rulat a fost 3DMark Port Royal, care măsoară performanța grafică pentru efectele ray tracing. ASUS ROG Strix G17 G713QC a avut un scor de 583 puncte. Este un scor foarte mic pentru ray tracing și probabil are legătură cu cantitatea mică de memorie grafică și lățimea de magistrală de pe Nvidia GeForce RTX 3050 (doar 4GB și bus 128-bit). Totuși, fiind vorba de o placă RTX, înseamnă că ea suportă și DLSS, acesta fiind următorul lucru pe care l-am testat.
În testul 3DMark Nvidia DLSS, acest notebook a redat o medie de doar 4,4 cadre pe secundă cu DLSS dezactivat. Cu activarea DLSS și utilizarea setării Performance, a reușit să obțină 54,24 cadre pe secundă. Este o creștere impresionantă, nu crezi?
Pentru a vedea dacă ASUS ROG Strix G17 G713QC poate rula aplicații VR (Virtual Reality), am folosit benchmarkul Unigine SuperPosition VR Maximum. Laptopul a reușit să obțină un scor de 6059 puncte, acesta fiind un rezultat bun ce ne arată că poate să redea VR la calitate medie spre înaltă.
De asemenea, am rulat și câteva benchmarkuri în jocuri: Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus și Assassin’s Creed Valhalla. Toate benchmarkurile au fost rulate în FHD (1920 x 1080), dar am configurat setările grafice diferit pentru fiecare joc, în funcție de ce aveam nevoie ca să obținem cât mai aproape de 60 de cadre pe secundă.
În Shadow of the Tomb Raider, cu DirectX 12, calitate grafică maximă - Highest - și DLSS (Performance), am obținut rezultate excelente: o rată minimă de 54 cadre pe secundă, o medie de 65 și un maxim de 97 fps.
În Metro Exodus, am folosit presetarea High cu Ray Trace setat pe Normal și DLSS setat pe Performance. Am obținut un minim de 29 de cadre pe secundă, o medie de 58 fps și un maxim de 88. Acestea sunt rezultate bune.
Pentru Assassin’s Creed Valhalla, a trebuit să folosim setările grafice medii - Medium - deoarece placa video Nvidia GeForce RTX 3050 nu are destulă memorie pentru mai mult de atât. De asemenea, acest joc nu suportă ray tracing sau DLSS. Am obținut o rată minimă de 36 de cadre pe secundă, o medie de 65 fps și un maxim de 92 cadre pe secundă. Considerăm că aceste rezultate sunt satisfăcătoare pentru un laptop din această gamă de prețuri.
Mai departe, am decis să evaluăm sistemul de răcire al laptopului, lucru pe care l-am făcut cu ajutorul benchmarkului FurMark. Placa video a atins o temperatură maximă de 77 grade Celsius. Este o temperatură mică pentru o placă video de laptop și asta este foarte bine!
În final, am rulat și PCMark 10 pentru a testa durata de funcționare a laptopului pe baterie. În timp ce rula activități normale, de zi cu zi, precum scris, navigare pe internet și conferințe video, ASUS ROG Strix G17 G713QC a reușit să reziste pe baterie timp de 4 ore și 2 minute. Este un rezultat bun, deși o baterie cu 6 celule ar fi fost și mai bună decât una cu 4 celule. 🙂
Având în vedere că acesta este un laptop de gaming, am folosit și testele PCMark 10 Gaming, care evaluează autonomia pe baterie la performanță maximă. Această informație este utilă dacă vrei să știi cât te ține bateria atunci când te joci pe laptop. ASUS ROG Strix G17 G713QC a reușit să reziste timp de o oră și 5 minute. Nu este chiar mult, dar este destul pentru unul sau două jocuri de League of Legends. 🙂
Benchmarkurile pe care le-am rulat arată că ASUS ROG Strix G17 G713QC este un laptop de gaming bun. În activitățile de productivitate, nu are niciun fel de problemă. În scopuri de gaming, știi acum că poate rula orice joc la calitate medie spre înaltă. Procesorul este excelent și placa video Nvidia GeForce RTX 3050, deși poate fi etichetată ca fiind de clasă medie, compensează prin suportul pentru tehnologia DLSS, care îmbunătățește rata de cadre pe secundă în multe jocuri.
Aplicații incluse pe seria ASUS ROG Strix G17 G713
Seria de laptopuri ASUS ROG Strix G17 G713 vine cu o listă surprinzător de scurtă de aplicații preinstalate:
- MyASUS pe care o poți folosi pentru a îți înregistra laptopul, diagnosticarea problemelor, contactarea serviciului de suport clienți, asocierea laptopului cu smartphone-ul tău, gestionarea încărcării bateriei etc.
- Armoury Crate care îți oferă detalii și îți permite să configurezi componentele hardware ale laptopului, să îi ajustezi modurile de performanță, să ajustezi efectele de iluminare, să creezi scenarii pentru jocuri și așa mai departe.
ASUS nu include bloatware pe ROG Strix G17 G713. Ne place foarte mult această abordare și suntem siguri că mulți alții o vor face de asemenea.
Ce părere ai despre ASUS ROG Strix G17 G713QC?
Acum știi ce ne place și ce nu ne place la seria ASUS ROG Strix G17 G713 și la modelul ASUS ROG Strix G17 G713QC în particular. Înainte de a închide acest review, spune-ne în secțiunea de comentarii ce părere ai despre acest laptop de gaming și dacă l-ai cumpăra.