Un specialist de la Google s-a apucat să arate că sunt destule cabluri USB-C puse la vânzare care nu respectă specificațiile oficiale ale standardului. Benson Leung a început să pună informațiile pe Amazon la sfârșitul lui octombrie, arătând că produsele sunt nu numai deficiente, ci chiar distructive pentru aparatele conectate cu ele.
Benson Leung & USB-C
După ce a dobândit experiență la Google lucrând la proiecte care aveau conexiuni USB-C, Benson a devenit un admirator al tehnologiei. USB-C produce o putere mare de alimentare care poate încărca și un laptop, nu numai un smartphone. Vitezele mari de transfer de date permit eliminarea altor conexiuni precum HDMI. Se elimină și calvarul de a nimeri corect inserția pentru că indiferent cum îl introduci, conexiunea se realizează fără probleme.
Sursă foto: The Meta Picture.
Cabluri noi, cabluri defecte
Însă degeaba ai aparate care sunt capabile de conexiuni USB-C, dacă ai un cablu prost făcut. Așa că Benson s-a apucat să testeze cablurile puse la vânzare de diverși producători și a descoperit nu numai că merg prost, dar că pun în pericol aparatele conectate. Pentru ca serviciul său să fie cu adevărat de folos publicului, și-a publicat rezultatele, începând cu sfârșitul lui octombrie, sub formă de recenzii pe Amazon.
Testele au arătat o situație destul de proastă. Din 18 recenzii publicate la ora scrierii articolului, doar 4 produse au notă maximă. Celelalte 14 produse au 2 stele din 5, ceea ce le lasă corijente la specificațiile USB-C. Una dintre problemele principale este că aparatele conectate nu se încarcă. Dacă v-ați chinuit vreodată cu un telefon muribund care nu vrea să încarce niciun procent de baterie, înțelegeți ce frustrare te așteaptă de la un cablu nou-nouț.
Unde găsim conectorul USB-C?
USB-C a fost creat ca standard deschis prin contribuția mai multor companii într-un proiect care apare prima dată în 2012. Cu toate astea, Apple este cel care l-a impus pe piață lansând un Macbook anul acesta care are un singur conector - un USB-C. Câteva luni mai târziu conectorii USB-C răsăreau ca ciupercile după ploaie la produsele nou lansate, marcând una dintre cele mai rapide adopții de noi tehnologii.
Deși mai există controverse legate de compatibilitatea cu Thunderbolt și cu paternitatea Apple a standardului (alți producători de laptopuri se feresc să adopte tehnologii proprietare Apple), USB-C este deja o realitate care apare pe din ce în ce mai multe aparate. Până ajungem să cumpărăm un cablu USB-C, să sperăm că munca lui Benson Leung va forța producătorii să aducă cabluri mai performante pe piață. Nu uitați însă să verificați recenziile căci ce scrie pe etichetă nu se gasește întotdeauna înăuntrul pachetului cumpărat.