Ce este Copilot? Cum îl folosești în Microsoft Edge

tutorial
Ce este Copilot? Cum îl folosești în Microsoft Edge

ChatGPT nu este doar o inteligență artificială (AI) neobișnuită sau un chatbot ciudat, care poate explica fizica cuantică unui copil. Iar Copilot este mai mult decât o AI care joacă rolul unei asistente digitale plictisitoare, precum Cortana. Da, Copilot este creat pe baza lui ChatGPT și, în ciuda acestor titluri atrăgătoare, ambii sunt asistenți puternici, bazați pe AI, care au potențialul de a schimba cum lucrăm și cum interacționăm cu internetul. Microsoft investește masiv în integrarea lui Copilot în Bing, în Windows, în Microsoft Edge, în Microsoft Office, în Azure și în multe alte produse. Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează Copilot în Microsoft Edge, continuă să citești.

Reclamă

Ce este Copilot?

Înainte de orice altceva, hai să discutăm elementele de bază: Copilot este un chatbot și un instrument AI puternic, care te poate ajuta să faci mai multă treabă pe calculatorul și pe dispozitivul tău mobil. Deși îl poți accesa și lucra cu el direct de pe desktopul din Windows 11, acesta este integrat și în Microsoft Edge. Disponibil într-o bară laterală, Copilot poate să răspundă la întrebări complexe folosind limbajul natural în loc de termeni simpli de căutare, să ofere răspunsuri complete, să rezume informații și chiar să compună conținut text pentru tine.

Copilot în Microsoft Edge

Copilot în Microsoft Edge

Pentru a înțelege cu adevărat despre ce este vorba în Copilot, trebuie să știi puțin despre evoluția sa de la ChatGPT la Bing Chat și, în cele din urmă, la Copilot, care este integrat în Microsoft Edge.

Mai întâi, a fost ChatGPT...

ChatGPT a fost și încă este unul dintre cele mai avansate chatboturi din lume. Bazat pe inteligență artificială generativă, acesta a fost creat pentru a oferi răspunsuri și rezultate în format text, bazate pe majoritatea informațiilor text accesibile digital din lume. Poți interacționa cu acesta prin intermediul unui browser sau al unei aplicații mobile, iar ChatGPT oferă răspunsuri, poezii, cod și multe altele.

ChatGPT este unul dintre cele mai avansate chatboturi

ChatGPT este unul dintre cele mai avansate chatboturi

Dezvoltat de OpenAI, ChatGPT folosește pregătirea prealabilă nesupravegheată pentru a înțelege sintaxa și semantica limbajului natural. Modelul său lingvistic este antrenat pe date fără ieșiri specifice asociate cu intrări, cu scopul de a genera text coerent în conversații. Pentru mai multe detalii despre cum funcționează ChatGPT, citește această explicație de la ZDNET.

Reclamă

...apoi a urmat Bing Chat, care s-a transformat în Copilot

La scurt timp după lansarea ChatGPT, Microsoft a anunțat Bing Chat pe 7 februarie 2023, ca o nouă funcție a motorului de căutare Bing. Bing Chat folosea o versiune de ultimă generație a modelului de limbaj artificial, dezvoltat de OpenAI, și avea un avantaj față de ChatGPT, fiind conectat direct la internet prin intermediul motorului de căutare Microsoft. Inițial, Bing Chat era disponibil numai online, prin intermediul browserului Microsoft Edge, cu scurtături în bara de activități din Windows 11 și cu un buton în colțul din dreapta sus al Edge, care deschidea Bing Chat într-o bară laterală.

Bing Chat putea căuta informații, genera conținut creativ, precum poezii, povestiri, cod și multe altele, avea conversații captivante, preda anumite abilități și oferea recomandări personalizate. După ce i-au fost aduse mai multe îmbunătățiri și odată cu lansarea actualizării Moment 4 pentru Windows 11, în toamna anului 2023, Bing Chat a evoluat în Windows Copilot. În prezent, este doar Copilot și nu este disponibil direct doar din Windows 11, ci și ca aplicație pentru Windows 10, pentru Android și pentru iOS.

Copilot în Windows

Copilot în Windows

Și, la fel de important, Copilot a devenit, de asemenea, parte integrantă a browserului Microsoft Edge.

Copilot în Microsoft Edge

Copilot în Microsoft Edge

Copilot din Windows și Copilot din Edge sunt practic identice, iar funcțiile AI oferite sunt identice. Însă, deoarece este expus la site-urile pe care le accesezi, rezultatele din Microsoft Edge pot fi chiar mai utile în unele situații. Dar mai întâi, iată…

Reclamă

Cum accesezi Copilot în Microsoft Edge

În Microsoft Edge, poți accesa Copilot apăsând pe butonul său din colțul din dreapta sus al ferestrei browserului. Butonul Copilot este întotdeauna afișat în Edge.

Butonul Copilot în Microsoft Edge

Butonul Copilot în Microsoft Edge

După ce ai făcut asta, bara laterală Copilot apare în partea dreaptă a ferestrei.

Bara laterală Copilot în Microsoft Edge

Bara laterală Copilot în Microsoft Edge

NOTĂ: Dacă nu găsești butonul Copilot în Edge, asigură-te că ai actualizat Windows și că folosești ultima versiune de Edge. Asigură-te, de asemenea, că este activat comutatorul Afișați butonul Copilot pe bara de instrumente din Setările Edge, de pe pagina Copilot și bara laterală.

Cum afișezi butonul Copilot în Edge

Cum afișezi butonul Copilot în Edge

Acestea fiind spuse, te întrebi ce poți face cu asistentul Copilot în Edge? Ei bine, tot ceea ce poți face în Windows sau în Android, ceea ce este destul de mult, dar și altele:

Reclamă

Cum folosești Copilot în Microsoft Edge

După cum poți afla din acest articol separat, pe care l-am publicat deja acum ceva timp, 9 lucruri pe care le poți face folosind Copilot în Windows, poți cere multe de la Copilot. Cu asistentul Copilot integrat în Edge, ai acces imediat la o pagină de pornire personalizată, care sugerează știri importante, funcții noi ale browserului și conținut personalizat în funcție de interesele tale. Nu trebuie decât să apeși pe pictograma Copilot, de pe bara de instrumente din Edge, pentru a începe să explorezi funcțiile sale. Indiferent dacă este vorba despre rezumarea celor mai importante știri pentru tine, de ajutor la redactarea e-mailurilor și a articolelor sau de traducerea textului în diferite limbi, poți face totul direct din browserul tău.

Copilot poate face o mulțime de lucruri

Copilot poate face o mulțime de lucruri

Este simplu să folosești Copilot în Microsoft Edge: pentru a obține un buletin de știri, tastează „Care sunt știrile de astăzi?” în chatul Copilot și primești instantaneu titluri selectate. Ai nevoie de ajutor la crearea de conținut? Cere-i lui Copilot să rescrie un paragraf sau să redacteze un e-mail cu un ton conversațional. Poți chiar să încarci imagini în chat pentru a extrage text sau pentru o analiză detaliată.

Cere-i lui Copilot să prezinte știrile

Cere-i lui Copilot să prezinte știrile

În plus, pe lângă tot ceea ce-i poți cere aplicației Copilot, există două lucruri pe care le-am descoperit în timp ce mă jucam cu ea în Edge și care sunt extrem de utile atunci când navighezi pe internet:

  • Folosește Copilot pentru a găsi informații despre pagina web pe care o vezi în Microsoft Edge. Atunci când încărcați o pagină web în Microsoft Edge, îi poți cere lui Copilot să o rezume. Din experiența mea, acesta face de obicei o treabă foarte bună, deși există momente când nu este foarte exact.

Folosește Copilot în Edge pentru a rezuma o pagină web

Folosește Copilot în Edge pentru a rezuma o pagină web

  • Deschide și analizează fișiere PDF cu ajutorul asistentului Copilot în Microsoft Edge. Deschide un PDF în Edge, apoi apasă pe butonul Copilot pentru a analiza sau rezuma conținutul acestuia. Poți să-i adresezi lui Copilot întrebări despre document, să extragi informații cheie sau chiar să ceri o perspectivă asupra datelor prezentate. Această integrare ajută la administrarea și extragerea datelor din PDF-uri direct în browser.

Folosește Copilot pentru a analiza un fișier PDF în Edge

Folosește Copilot pentru a analiza un fișier PDF în Edge

Acestea fiind spuse, înainte de a încheia acest articol, aș vrea să analizez puțin și...

Diferențele esențiale dintre Copilot și ChatGPT

Nucleul lui Copilot este o versiune de ChatGPT, care se comportă similar, dar există câteva diferențe esențiale între cele două, pe care le observi rapid:

  • Deși atât ChatGPT, cât și Copilot (inițial Bing Chat) se bazează pe modelul lingvistic al OpenAI, Copilot este conectat permanent la internet prin intermediul infrastructurii Bing de la Microsoft. Acest acces în timp real la informații online este una dintre cele mai semnificative distincții dintre cele două.
  • Atât Copilot, cât și ChatGPT oferă versiuni gratuite, care au anumite limitări (precum mai puține funcții sau limite de utilizare mai mici), și abonamente plătite care costă 20 de dolari pe lună:
    • Copilot Pro oferă acces prioritar la ultimele modele AI, limite de utilizare mai mari și performanțe constante, potrivite utilizatorilor avansați.
    • ChatGPT Plus include interogări GPT-4 nelimitate, limite mai mari de mesaje, generare nelimitată de imagini și acces anticipat la funcțiile noi.
  • Dezvoltarea și îmbunătățirile lui Copilot provin de la Microsoft, care își perfecționează continuu asistentul AI prin integrarea celor mai recente modele lingvistice de la OpenAI. Pe de altă parte, ChatGPT este dezvoltat exclusiv de OpenAI. Deși au origini similare, este probabil ca aceste două produse să se îndepărteze și mai mult în timp, deoarece fiecare evoluează cu echipe și cu priorități diferite.
  • Ambele instrumente funcționează într-o varietate de limbi, inclusiv în cele mai puțin comune, precum română. Rezultatele și capacitatea de reacție pot varia însă în funcție de limba folosită. Deoarece Copilot rămâne online prin Bing, acesta poate oferi uneori răspunsuri mai actualizate sau mai complete decât ChatGPT, în anumite limbi și contexte.

Ce părere ai despre Copilot și despre ChatGPT?

Este destul de clar că asistentul Copilot va consolida probabil poziția Microsoft pe piață în unele domenii-cheie, unde nu este lider. Totuși, un lucru este clar: trăim într-o perioadă revoluționară, care va schimba cum lucrăm și cum folosim internetul, iar eu sunt foarte curios cum se vor desfășura lucrurile. Tu ce părere ai? Ai încercat Copilot? Te-ai jucat cu ChatGPT? Cum ți se par? Comentează folosind opțiunile de mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate AI Aplicații Ghiduri Microsoft Edge Windows