ChatGPT nu este doar o inteligență artificială neobișnuită sau un chatbot ciudat, care poate explica fizica cuantică unui copil în stilul lui Snoop Dogg. Iar Copilot pentru Windows este mai mult decât o inteligență artificială (AI), ce joacă rolul unui robot feminin plictisitor, numit Cortana, sau un agresor digital, care nu acceptă că „Avatar: Calea apei” a avut deja premiera în cinematografele din întreaga lume. În ciuda acestor titluri atractive, vorbim despre niște roboți de chat cu inteligență artificială, ce sunt impresionanți și au potențialul de a schimba modul în care lucrăm și interacționăm cu internetul. Pentru ca lucrurile să fie și mai interesante, Microsoft investește masiv și integrează această tehnologie în Bing, Windows, Microsoft Edge, Microsoft Office, Azure și multe alte produse. Dacă vrei să afli mai multe despre ChatGPT, despre cum funcționează Copilot în Microsoft Edge și despre diferențele dintre cele două, citește acest articol:
Ce este Windows Copilot în Microsoft Edge?
Înainte de orice altceva, hai să vorbim despre elementele de bază: Copilot este un chatbot. Este un instrument, care ne poate ajuta să facem mai multe pe calculatoarele și dispozitivele noastre mobile folosind puterea inteligenței artificiale (AI - Artificial Intelligence). Deși îl poți accesa și lucra cu el direct de pe desktopul din Windows 11, acesta este integrat și în Microsoft Edge, browserul implicit al acestui sistem de operare. Disponibil într-o bară laterală separată, Copilot poate răspunde la întrebările complexe, pe care le adresezi folosind limbajul natural, în loc de termeni de căutare simpli. La rândul său, Copilot oferă răspunsuri cuprinzătoare, poate să-ți ofere informații pe scurt și chiar să compună conținut text în locul tău.
Totuși, pentru a înțelege cu adevărat despre ce este vorba în Copilot, trebuie să știi puțin și despre modul cum a apărut în Windows și Edge. Vorbind despre istoria sa:
Mai întâi, a fost ChatGPT...
ChatGPT a fost și încă este unul dintre cele mai avansate chatboturi din lume. Bazat pe inteligența artificială generativă, acesta a fost creat pentru a oferi răspunsuri și rezultate în format text pe baza majorității informațiilor din lume, de tip text, accesibile în format digital. Poți interacționa cu el prin intermediul unui câmp de introducere a textului într-un browser web sau într-o aplicație mobilă, iar ChatGPT oferă răspunsuri.
ChatGPT folosește preformare nesupravegheată pentru a dobândi cunoștințe. Modelul său lingvistic este antrenat pe date în care nu este asociat niciun rezultat specific cu fiecare semnal de intrare pe care îl poate primi de la utilizatori. Scopul este ca ChatGPT să înțeleagă sintaxa și semantica limbajului natural pentru a genera texte coerente în conversațiile cu utilizatorii săi umani. Dacă vrei mai multe detalii, există o explicație mai amănunțită, cu exemple utile, publicată pe ZDNET și disponibilă în limba engleză: How does ChatGPT work?.
Dezvoltat de OpenAI, un laborator de cercetare format atât dintr-o organizație non-profit, cât și dintr-o corporație subsidiară cu scop lucrativ, ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022.
...apoi a venit Bing Chat, care s-a transformat în Windows Copilot
La scurt timp după lansarea ChatGPT, Microsoft a anunțat Bing Chat pe 7 februarie 2023. Era o nouă funcție a motorului de căutare Bing. Bazat pe o versiune de ultimă generație a modelului de limbaj artificial dezvoltat de OpenAI, Bing Chat putea fi, teoretic, chiar mai util decât ChatGPT. Asta pentru că, deși folosea aceleași tehnologii de bază ca și ChatGPT, Bing Chat era conectat la internet prin intermediul motorului de căutare Microsoft.
Inițial, Bing Chat nu era chiar integrat în Windows 11, deoarece îl puteai folosi doar online în browserul web Microsoft Edge. Aveai la dispoziție doar câteva scurtături în Căutarea din bara de activități din Windows 11 și un buton în colțul din dreapta sus al Edge, care deschidea Bing Chat într-o bară laterală. Totuși, la accesarea sa, Bing Chat putea face tot ceea ce promitea și chiar mai mult, inclusiv:
- Căutare de informații pe orice subiect
- Generare de conținut creativ, precum poezii, povestiri, cod etc.
- Conversații amuzante și jocuri
- Învățarea de noi abilități și limbi străine
- Recomandări și sugestii personalizate
Ulterior, Microsoft a îmbunătățit Bing Chat și l-a transformat în Copilot pentru Windows. Asta s-a întâmplat odată cu lansarea actualizării Moment 4 pentru Windows 11, în toamna anului 2023. Începând de atunci, avem Copilot disponibil direct din Windows 11, precum și în Microsoft Edge. Dacă vrei, poți afla cum să accesezi și să folosești Copilot pentru Windows citind acest articol, pe care l-am publicat acum ceva timp: Cum folosești Copilot în Windows 11.
Deși Copilot pentru Windows este practic același lucru ca și Copilotul din Microsoft Edge, interfața celui din urmă este ușor diferită și mai complexă. Asta pentru că poate face mai mult decât să stea cu tine pe chat: îl poți folosi și pentru a compune text sau pentru a obține informații despre pagina web sau documentul încărcat în fila curentă din Microsoft Edge. Iată cum funcționează totul:
Cum folosești Windows Copilot în Microsoft Edge
Înainte de a continua, trebuie să știi că folosesc ultima versiune oficială a Microsoft Edge, versiunea 120.0.2210.61. Este posibil ca funcțiile pe care ți le prezint să nu fie disponibile pe calculatorul tău, dacă folosești o versiune mai veche de Edge.
Cum accesezi Copilot în Microsoft Edge
În Microsoft Edge, poți accesa Copilot apăsând pe butonul său din colțul din dreapta sus al ferestrei browserului.
Odată ce ai făcut asta, bara laterală Copilot apare în partea dreaptă a ferestrei.
Ce poți face folosind Copilot în Edge? Ei bine, destul de multe:
Copilotul poate purta o conversație despre orice
Atunci când deschizi Copilot în Microsoft Edge, vei vedea că sunt disponibile trei file: Chat, Compuneți și Detalii. Fila Chat este cea implicită și funcționează exact ca un asistent virtual. Poți vorbi cu el la fel cum ai face cu o ființă umană, folosind limbajul natural.
În partea de jos a barei laterale Copilot, există un câmp de introducere a textului, intitulat Întrebați-mă orice. Aici poți introduce întrebarea sau sarcina pe care o ai pentru aceasta. De exemplu, îl poți întreba pe Copilot despre fizica cuantică sau de ce pisicile cu trei culori sunt aproape întotdeauna femele. 🙂
Dacă preferi să-ți folosești vocea, în loc de a tasta, poți, de asemenea, să apeși pe micul buton microfon, din colțul din dreapta sus al zonei de chat. Asta pornește microfonul de pe calculatorul tău cu Windows 11, iar Copilot începe să-ți asculte vocea, astfel încât poți vorbi pur și simplu pentru a discuta cu el.
Dacă nu ai schimbat deja stilul conversațiilor pe care le ai cu Copilot, acesta folosește implicit un mod Mult mai Echilibrat de abordare. Asta setează Copilotul să ofere răspunsuri informative și, în general, corecte, bazate pe informații exacte. Totuși, poți alege, de asemenea, un stil de conversație Mult mai Creativ, pentru a-l face pe Copilot mai ingenios, sau Mult mai Precis, pentru a obține răspunsuri mai concise și mai directe.
Pentru a merge mai departe, una dintre cele mai utile metode de a folosi Copilotul în Microsoft Edge este…
Copilot poate găsi informații despre pagina web activă în Microsoft Edge
Atunci când încarci o pagină web în Microsoft Edge, poți cere Copilotului să o rezume. Din experiența mea, acesta face de obicei o treabă foarte bună în acest sens, deși există momente în care nu este complet corect.
SUGESTIE: Este interesant că poți interacționa în continuare cu Copilot folosind noi întrebări legate de răspunsurile anterioare primite de la acesta. Asta se aplică la orice conversație pe care o ai cu el, nu doar atunci când rezumi o pagină.
Folosește Copilot pentru a genera text pentru e-mailuri, postări pe blog etc.
O altă caracteristică, atât îngrijorătoare, cât și utilă, este capacitatea Copilotului de a compune text. Selectează fila Compuneți în bara laterală Copilot din Edge și tastează despre ce vrei să scrie. În continuare, alege tonul (Tone), pe care vrei să-l folosească, Formatul și lungimea (Length), apoi apasă pe Generate draft (Generați draft). De exemplu, i-am cerut să compună un text despre „Probabilitatea ca oamenii să trăiască pe Lună în următorii 20 de ani” și, după cum poți vedea mai jos, rezultatul a fost un paragraf convingător, cu informații despre acest subiect.
Conținutul textului generat de Copilot este, de cele mai multe ori, destul de decent și utilizabil. Și pentru ca lucrurile să fie și mai înspăimântătoare, Microsoft Edge include un buton Add to site (Adăugare la site), lăsând să se înțeleagă că firma dorește ca acesta să devină parte componentă a conținutului de pe internet. Copilot și ChatGPT vor deveni probabil din ce în ce mai bune în timp, până în punctul în care vor fi suficient de bune pentru a deveni un instrument obișnuit pentru a scrie zilnic.
Și nu în ultimul rând, ai, de asemenea, opțiunea...
Folosește Copilot în Microsoft Edge pentru a obține detalii despre un site web
Panoul Copilot din Microsoft Edge include, de asemenea, o filă numită Detalii. Atunci când apeși pe ea, vezi mai multe informații despre site-ul web încărcat în fila curentă. De exemplu, poți să evaluezi site-ul, pentru a trimite opiniile tale despre el către Microsoft, să vezi datele de Analiză ale acestuia și să verifici alte site-uri web similare, pe care le mai vizualizează persoanele.
Ideea de date de analiză mi s-a părut destul de bună și potențial utilă, dar unele dintre cifre erau adesea incorecte, deoarece nu par să includă informații de la alte motoare de căutare, precum Google. Totuși, dacă te ocupi de optimizarea motoarelor de căutare (Search Engine Optimization - SEO) și vrei să monitorizezi site-urile concurente, precum și pe al tău, datele din secțiunea Analiză pot fi utile. În plus, datele din Analiză sunt mult mai precise pentru site-urile mai mari, precum Wikipedia, Microsoft.com sau publicațiile mari, precum Wired sau The New York Times.
Acestea fiind spuse, acum ai o idee despre ce poate face Copilot în Microsoft Edge. Dar, înainte de a încheia acest articol, aș vrea să analizez puțin și...
Diferențele esențiale dintre Windows Copilot și ChatGPT
Nucleul lui Windows Copilot este o versiune a ChatGPT care se comportă similar, dar există câteva diferențe esențiale între cele două, pe care le observi rapid:
- Atât ChatGPT, cât și Windows Copilot (cunoscut anterior sub numele de Bing Chat) au fost antrenate folosind un set de date similar. Totuși, Copilot este, de asemenea, conectat în permanență la internet prin intermediul infrastructurii Bing de la Microsoft, având acces la și mai multe informații. Aceasta este o diferență majoră între cele două.
- Windows Copilot este gratuit atâta timp cât ai un cont Microsoft. ChatGPT poate fi folosit gratuit numai dacă ești de acord să primești acces la modelul și la datele de instruire mai vechi GPT-3.5. Ultimul și cel mai performant model, GPT-4, este disponibil doar dacă optezi pentru un abonament, care costă 20 de dolari pe lună. Windows Copilot va putea în curând să genereze răspunsuri folosind cel mai recent model OpenAI, GPT-4, după cum poți afla din această postare oficială de la Microsoft, disponibilă doar în limba engleză.
- Windows Copilot (Bing Chat) oferă multe referințe și linkuri către sursele sale de date, iar ChatGPT nu. În acest sens, Copilot este un asistent virtual ce-ți îmbogățește experiența atunci când cauți informații pe internet.
- În timp ce obiectivul lui ChatGPT este să ofere un produs avansat, pe care companiile îl cumpără și-l integrează în modul de a-și desfășura activitatea, obiectivul Copilotului de la Microsoft pare a fi acela de a deveni un asistent virtual gratuit pentru toți cei ce folosesc produsele companiei.
- Copilot este dezvoltat și optimizat în mod activ de Microsoft, pe baza modelului lingvistic primit de la OpenAI. În schimb, ChatGPT este dezvoltat și îmbunătățit în mod activ doar de OpenAI. Așadar, deși la început aceste produse au fost similare, este foarte probabil ca, pe măsură ce trece timpul, să devină din ce în ce mai diferite.
- Atât ChatGPT, cât și Copilot au fost antrenate să funcționeze în mai multe limbi, inclusiv în limbi mai puțin utilizate, precum româna. Însă performanța lor variază în funcție de limba folosită de utilizatori, iar în această privință, Windows Copilot ar trebui să ofere o performanță mai bună decât ChatGPT.
Ce părere ai despre Windows Copilot și ChatGPT?
Este destul de clar că atât Copilot, cât și ChatGPT vor consolida probabil poziția Microsoft pe piață în unele domenii cheie, unde nu este lider. Dar vor fi ele suficiente pentru a zdruncina piața și a răsturna dominația Google? Ei bine, asta rămâne de văzut. Un lucru este însă clar: trăim într-o perioadă revoluționară, care va schimba cum lucrăm și cum folosim internetul, iar eu sunt foarte curios cum se vor desfășura lucrurile. Tu ce părere ai? Ai încercat Copilotul din Microsoft Edge sau din Windows? Te-ai jucat cu ChatGPT? Cum ți se par? Comentează folosind opțiunile de mai jos și hai să discutăm.