Confidențialitatea datelor este un subiect de dezbatere intensă și browserele web sunt în centrul celor mai multe dispute. Primul browser web care a lansat un mod privat de navigare a fost Safari pentru Mac OS, în 2005. De atunci, toate browserele importante au adoptat un mod de "navigare privată". Confidențialitatea implementată de fiecare browser are diferențe semnificative și nici unul nu reușește să răspundă așteptărilor noastre pentru navigarea privată. În acest articol de opinie, vrem să milităm pentru o listă de funcționalități care ne pot duce mai aproape de conceptul de navigare privată. Uite ce am vrea să ofere browserele în navigarea privată:
1. VPN disponibil și pornit automat pentru navigarea privată
VPN își are originile într-un protocol apărut în 1996 numit PPTP (abrevierea de la Point-to-Point Tunneling Protocol) și a devenit un standard consacrat pentru securitate și confidențialitate. VPN criptează traficul tău de internet astfel încât furnizorul tău de internet sau oricine altcineva care încearcă să urmărească activitatea ta, nu va înțelege datele care trec printr-o conexiune VPN. Singurul browser popular care implementează VPN în modul privat de navigare este Opera. Atunci când deschizi o fereastră privată de navigare în Opera, ai un buton VPN pe care poți să apeși pentru a porni o sesiune VPN.
Problema pe care o avem cu Opera este că serviciul nu este pornit automat atunci când este folosită navigarea privată și că serviciul VPN nu este configurabil. Ne-am dori de la browserele web:
- Să facă un parteneriat cu un furnizor de VPN de încredere și să ofere VPN-ul implicit în modul de navigare privat. Este în regulă să ceară pentru asta o plată și în schimb să ofere un serviciu VPN de calitate.
- Serviciul VPN să înceapă automat atunci când se intră în navigare privată.
- Să poți configura serviciul VPN astfel încât să lucreze așa cum îți dorești.
Foarte bine Opera! Este un exemplu de urmat, deși unul la care se mai poate totuși lucra.
2. Activează în mod implicit un motor de căutare privat
Navigarea pe internet și motoarele de căutare au devenit inseparabile. Bara de adresă a devenit o casetă de căutare și te trezești deseori căutând saituri direct de acolo. Google este motorul de căutare definitoriu pe internet cu o cotă de piață care depășește 90%. Google este, de asemenea, amenințarea principală la adresa confidențialității. Atunci când treci la navigare privată, vrei ca și căutările tale să fie private. Browserul Vivaldi este un exemplu excelent în această privință. Îți permite să definești un motor de căutare separat pentru modul de navigare privat.
Mai mult de atât, Vivaldi setează DuckDuckGo ca motorul de căutare privat din instalare. Poți să setezi în Vivaldi folosirea și a altor motoare de căutare private cum este Qwant de exemplu. Ne place această implementare și ne-am dori ca toate browserele să o adopte.
3. Dezactivează elementele și cookie-urile de urmărire
Una din portițele scăpate de navigarea privată este faptul că în timpul acestei navigări, colectarea datelor tale nu este stopată. Este adevărat că la sfârșitul sesiunii de navigare privată datele sunt distruse, dar în tot timpul acesteia, elementele de spionare a activității, numite elemente de urmărire, continuă să strângă informații despre activitatea ta.
Firefox este un exemplu excelent de protecție împotriva acestor elemente de urmărire. Funcționalitatea denumită inițial Protecția la urmărire (Tracking Protection), a fost redenumită Blocare de conținut (Content Blocking). Conținutul web, cookie-urile sau scripturile pot să înregistreze ceea ce faci într-o sesiune privată de navigare pe internet. Blocarea de conținut din Firefox te asigură că această înregistrare nu se întâmplă atunci când navighezi în mod privat.
Mulțumim Firefox! Toate browserele web ar trebui să copieze această funcționalitate pentru modurile lor de navigare privată.
4. Dezactivează extensiile în mod implicit și permite activarea celor în care ai încredere
Unul din punctele vulnerabile ale confidențialității în browserele web sunt extensiile (sau suplimentele). Unele extensii furnizate de terți pot să urmărească liber ceea ce faci tot timpul, inclusiv în navigarea privată. Din nefericire, în browserele noastre web, setările de navigare privată nu includ automat și extensiile instalate. Extensiile din browser nu ar trebui să aibă acces la sesiunile tale private în mod implicit. Opera este un exemplu pozitiv.
Google Chrome și Microsoft Edge se comportă bine de asemenea, dezactivând extensiile în mod implicit pentru modurile lor de navigare privată (numite Incognito și InPrivate). Cel care are probleme în această privință este Firefox. Browserul nu dezactivează extensiile în Navigarea privată și ar trebui să facă asta pentru a-și proteja utilizatorii.
5. Blochează redeschiderea filelor închise în timpul navigării private
Redeschiderea filelor de browser este o funcționalitate comodă pentru o sesiune standard de navigare web. În navigarea privată, aceasta poate fi folosită pentru a ocoli protecția de confidențialitate și a redeschide filele tale închise. Google Chrome, Microsoft Edge și Opera se comportă corect dezactivând redeschiderea filelor închise în timpul navigării private.
Firefox este din nou contravenientul pentru că permite tot timpul redeschiderea filelor închise.
6. Ștergere clipboard pentru ca alții să nu poată recupera ultimul element copiat
Folosirea clipboardului a devenit a doua natură atunci când lucrăm cu computere, tablete sau telefoane smart. Copiem informația în clipboard tot timpul fără să mai conștientizăm acest lucru. Atunci când lucrezi într-o sesiune privată poți copia în clipboard informații pe care le dorești să rămână private. Pe un calculator folosit împreună cu alții, altcineva poate să lipească (paste) conținutul din clipboard și să submineze confidențialitatea datelor tale. Pentru acest motiv, propunem să fie golit clipboardul de informații culese în timpul sesiunii de navigare privată la momentul închiderii ferestrei pe care ai folosit-o la copiere.
7. Creează semne de carte care se deschid întotdeauna într-o fereastră privată de navigare
O parte substanțială din navigarea pe internet se face prin semne de carte. Cele mai des folosite saituri web ajung să fie înregistrate în semnele de carte. Atunci când creezi un semn de carte pentru o anumită pagină, ne-am dori să putem defini că acea pagină se deschide întotdeauna în navigare privată fără altă intervenția din partea utilizatorului. Nu am găsit browsere care să aibă această setare. Cel mai apropiat comportament este să faci clic dreapta sau să apeși prelung pe un semn de carte și să alegi deschiderea acelui semn de carte într-o sesiune privată.
Problema este că trebuie să faci asta de fiecare dată când folosești semnul de carte. Mulți utilizatori și-ar dori să poată stoca saituri în semnele lor de carte și să se poată asigura că ele se vor deschide întotdeauna în navigare privată. Nu ți-ar place asta pentru anumite saituri?
Ce alte sugestii mai ai pentru îmbunătățirea navigării private?
Disponibilitatea navigării private este o funcționalitate bună care se găsește la toate browserele majore. Totuși, aceste moduri de navigare private sunt departe de perfecțiune și au nevoie de îmbunătățiri. Noi credem că ideile prezentate în acest articol pot să aibă un puternic impact pozitiv. Înainte să închizi articolul spune-ne părerea ta. Îți plac ideile noastre? Ai alte sugestii pentru îmbunătățirea navigării private pe internet? Lasă-ne un comentariu și hai să discutăm.