Bune practici pentru realizarea în siguranță a tranzacțiilor financiare și bancare online

articol
Bune practici pentru realizarea în siguranță a tranzacțiilor financiare și bancare online

Cu câteva săptămâni în urmă ne-am întrebat cititorii cum realizează tranzacții financiare și bancare online care sunt sigure și am promis să revenim cu un articol detaliat cu recomandări utile pentru securitate. Astăzi vom vorbi despre cele mai sigure practici pentru efectuarea de tranzacții financiare pe Internet, indiferent de dispozitivul pe care îl folosiți.

Reclamă

Tranzacții de la un calculator conectat la o rețea de încredere

Dacă sunteți conectat la o rețea de încredere ca cea de acasă sau de la serviciu, atunci nu trebuie să faceți nimic în afară de a avea instalată și activă o soluție de securitate bună, care să funcționeze întotdeauna și să monitorizeze traficul dvs. pe Internet.

De asemenea, nu ignorați avertizările pe care le primiți de la navigatorul dvs. de internet sau de la soluția de securitate. Dacă unul dintre ele consideră că ceva este suspicios, atunci ar trebui să ascultați notificările și recomandările primite.

Tranzacții de la un calculator conectat la o rețea publică

Personal, evit să fac orice fel de tranzacții financiare atunci când sunt conectat la o rețea publică. Wi-Fi gratuit poate însemna că cineva este în apropiere, urmărind traficul din rețea. Poți deveni foarte ușor o victimă a atacurilor de tipul "man-in-the-middle" (om în mijloc). Dacă trebuie să faceți tranzacții financiare atunci când sunteți conectat la astfel de rețele, fiți și mai atenți la atenționările pe care le primiți de la navigatorul sau soluția dvs. de securitate. Navigatoarele moderne sunt capabile să detecteze când cineva încearcă să înlocuiască certificatele de securitate cu unele false și încearcă să devină intermediar între calculatorul dvs. și siturile pe care le vizitați. Dacă navigatorul vă spune că anumite certificate sunt invalide sau soluția dvs. de securitate detectează ceva suspicios, opriți-vă și deconectați calculatorul de la rețea imediat. O idee bună este și să schimbați parolele pentru serviciile pe care le-ați accesat prin acea rețea, imediat ce vă conectați la o rețea de încredere.

O altă recomandare bună ar fi să folosiți opțiunile incluse în soluțiile moderne de securitate care vă pot rula navigatorul într-un safebox izolat de restul sistemului de operare astfel încât interceptarea acțiunilor dvs. să fie și mai greu de făcut. Unele soluții de securitate criptează și traficul care trece prin safebox, făcând și mai dificilă interceptarea.

Mulți oameni folosesc un modem mobil de Internet pentru a se conecta atunci când sunt pe drum. Utilizarea acestei conexiuni este mult mai sigură decât locațiile cu Wi-Fi gratuit despre care nu știți nimic. Dacă puteți alege între aceste două soluții de conectare la Internet, alegeți întotdeauna modemul mobil.

Tranzacții de la un calculator public

Nu este deloc recomandat să efectuați tranzacții de la un calculator public. Calculatoarele publice sunt folosite de mulți oameni, care pot instala keylogger-e sau alte forme de software rău intenționat.

Dacă este absolut obligatoriu să folosiți un calculator public pentru a face tranzacții financiare atunci vă recomand:

  • Folosiți un scanner antivirus online pentru a-l scana de software rău-intenționat. Dacă găsiți orice fel de amenințări, nu folosiți acel calculator.
  • Dacă există o soluție de securitate instalată pe el, verificați că este activă sau porniți-o dvs. dacă este necesar.
  • Dacă sunt instalate navigatoare moderne, atunci folosiți caracteristici precum Navigarea InPrivate din Internet Explorer. Aceste moduri de navigare garantează că nu se păstrează istoricul activității dumneavoastră și atunci când închideți aplicația, toate cookie-urile și conexiunile active sunt șterse sau închise.
  • Nu setați navigatoarele pe care le fosiți să memoreze parole.
  • Întotdeauna deconectați-vă de pe siturile pe care navigați, înainte de a le închide.
Reclamă

Tranzacții de pe Tabletă sau Smartphone

Dacă trebuie să faceți tranzacții online de pe un smartphone sau de pe o tabletă, încercați să nu folosiți navigatorul mobil implicit. Navigatoarele mobile nu sunt la fel de sigure ca cele disponibile pentru desktop. Este preferabil să instalați aplicația oferită de către banca dvs, de exemplu. Astfel de aplicații oferă în general o criptare bună și sunt mai sigure de folosit pe terminalele mobile. Aceeași recomandare este valabilă și pentru acele magazine online care oferă astfel de aplicații mobile speciale pentru efectuarea de cumpărături.

Pentru platformele mobile care au disponibile soluții de securitate – folosiți-le întotdeauna. Luați în considerare și instalarea cel puțin a unei soluții de securitate gratuite, dacă nu vă puteți permite una mai avansată dar contra cost.

Dacă sunteți conectat la o rețea publică sunteți și mai vulnerabil la atacuri decât dacă sunteți conectat de pe un laptop. Evitați să faceți tranzacții financiare în astfel de cazuri. E mult mai sigur să dezactivați conexiunea Wi-Fi și să folosiți conexiunea 3G sau 4G disponibilă prin operatorul dvs. mobil.

Atenție la parolele pe care le folosiți

Indiferent de unde realizați tranzacțiile financiare, nu ar trebui să folosiți aceeași parolă pentru contul(urile) de poștă electronică și pentru siturile pe care efectuați tranzacțiile respective. Utilizarea aceleiași parole pentru contul de email cât și pentru contul Amazon sau PayPal este o problemă FOARTE MARE.

Gândiți-vă la acele locuri unde faceți tranzacții financiare și aveți grijă să aveți parole unice pentru fiecare din ele. Veți fi surprins câte situri păstrează informații despre cardul dvs. de credit. Iată câteva exemple, ca să vă faceți o idee: Amazon, PayPal, Steam, Google Play Store, App Store, Windows MarketPlace și Windows Store, PlayStation Network, GOG, eBay, companiile aeriene, agențiile de turism, etc.

Concluzii

Sper că acest articol vă va fi de folos. Dacă aveți și alte recomandări pe care ați vrea să le împărtășiți, nu ezitați să ne lăsați un comentariu.

Descoperă: Securitate Blog