Întrebări simple: Ce este NTFS și de ce este util?

articol
Întrebări simple: Ce este NTFS și de ce este util?

Dacă ai formatat vreodată o unitate de stocare externă sau din interiorul calculatorului tău, atunci cu siguranță ai văzut termenul NTFS afișat ca opțiune pentru formatare. Poate te-ai întrebat ce înseamnă NTFS și, dacă ai ajuns la acest articol, cauți un răspuns chiar acum. Dacă vrei să știi ce este sistemul de fișiere NTFS și de ce ar trebui să îți formatezi unitățile de disc folosind NTFS, citește în continuare:

Reclamă

Ce este NTFS?

NTFS este un acronim pentru NT File System sau New Technology File System (Sistem de fișiere tehnologie nouă) și este un sistem de fișiere folosit de către sistemul de operare Windows pentru a identifica modul în care sunt stocate, numite și organizate fișierele pe un hard-disk (HDD), solid state drive (SSD), stick de memorie USB, card microSD și alte dispozitive de stocare similare.

Când a fost inventat NTFS și de către cine?

NTFS este un sistem de fișiere care a fost creat de către Microsoft. A fost introdus pentru prima oară în iulie 1993, odată cu Windows NT 3.1. Deoarece a fost creat să funcționeze cu familia de sisteme de operare Windows NT, Microsoft l-a numit NT File System (Sistem de fișiere NT), devenind NTFS în forma abreviată. Înainte de NTFS, sistemele de operare Windows foloseau sistemul de fișiere FAT32, iar acesta avea limitările sale, precum faptul că putea să lucreze doar cu fișiere mai mici de 4 GO și cu partiții cu o dimensiune maximă de 8 TO. De asemenea, nu oferea protecție pentru date în cazul unei pene de curent. NTFS a fost răspunsul la toate aceste probleme și chiar mai mult: a oferit suport mai bun pentru metadate, performanțe mai ridicate datorită structurării mai eficiente a datelor, fiabilitate crescută și așa mai departe. Ca sistem de fișiere, NTFS a evoluat în timpul vieții sale, Microsoft continuând să îl îmbunătățească față de versiunea sa inițială și dezvoltând o serie de actualizări pe măsura trecerii anilor. Versiunile principale NTFS sunt următoarele:

  • NTFS 1: prima versiune care a văzut lumina zilei, atunci când a fost lansat Windows NT 3.1 în 1993.

  • NTFS 1.1: a fost lansat în 1995, odată cu Windows NT 3.51.

  • NTFS 1.2: lansat împreună cu Windows NT 4.0 în 1996.

  • NTFS 3.0: a fost introdus pentru prima oară în Windows 2000, care a fost disponibil pentru consumatori începând cu anul 2000.

  • NTFS 3.1: a fost lansat odată cu Windows XP, în 2001. Deși a primit multe caracteristici noi după aceea, versiunea de bază NTFS nu s-a mai schimbat de atunci. NTFS 3.1 a fost folosit în Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 și 8.1, cât și în Windows 10.

NTFS
NTFS

Motive pentru care să folosești NTFS

NTFS este un sistem de fișiere care are multe avantaje. Cele mai importante sunt următoarele:

  • NTFS este un sistem de fișiere fiabil. Poate să restaureze consistența sistemului de fișiere în cazul unei pene de curent. De asemenea, poate să refacă harta cu sectoarele defecte, mutând datele ce pot fi recuperate din aceste sectoare în altele care sunt sănătoase și etichetând sectoarele defecte astfel încât ele să nu mai fie folosite.

  • Oferă securitate, dându-ți opțiunea de a seta permisiuni pentru fișiere și foldere, astfel că numai utilizatorii și grupurile de utilizatori pe care îi specifici să le poată accesa.
  • Suportă partiții de dimensiuni mari, cu o dimensiune maximă teoretică de 16 EiB (exbibytes) minus 1 KB, adică aproximativ 1152921 TB (terabytes)! Totuși, dimensiunea maximă a unei partiții acceptată de sistemele de operare Windows este de doar 256 TB, aceasta fiind o valoare considerabilă oricum.
  • NTFS suportă cotele de disc, ceea ce înseamnă că poți să controlezi spațiul de stocare disponibil pe o unitate de disc sau pe o partiție. Ele dau opțiunea administratorilor să configureze cantitatea de informație pe care fiecare utilizator o poate stoca pe o anumită unitate de stocare. Dacă vrei să știi cum să faci acest lucru pe propriul calculator cu Windows, citește acest ghid: Întrebări simple: Ce sunt Cotele de disc & Cum le setăm în Windows?.
  • Poate să utilizeze compresia fișierelor pentru a crește spațiul de stocare liber disponibil pe o unitate de stocare. Totuși, pentru utilizatorul de acasă, câștigul este umbrit de pierderea de performanță a sistemului: de fiecare dată când accesezi fișierele comprimate, sistemul de operare trebuie să le decomprime și de fiecare dată când termini de lucrat cu ele, trebuie să le recomprime.
  • Îți dă opțiunea de a folosi volume montate, adică poți să accesezi volume de disc ca și cum ar fi foldere obișnuite din sistemul de fișiere.
  • NTFS poate să recâștige spațiu de stocare liber din fișierele "risipite" (sparse), monitorizând regiunile de zerouri consecutive din fișierele de pe disc. În loc să păstreze spațiul de pe disc ocupat de informație goală aceste regiuni ale fișierelor pot fi înlocuite cu metadate ce îi spun sistemului de operare că acolo se găsește acel spațiu gol.
  • NTFS are jurnalizare, ceea ce înseamnă că păstrează un jurnal cu fișierele adăugate, modificate sau șterse de pe o unitate de stocare.
Reclamă

Motive pentru care să nu folosești NTFS

Dezavantajele sistemului de fișiere NTFS sunt:

  • Multe dispozitive mobile precum smartphone-urile și tabletele cu Android, nu suportă NTFS în mod implicit.
  • Unitățile de stocare NTFS pot fi citite de calculatoarele cu Mac OS, dar ele nu pot fi scrise decât cu ajutorul unor aplicații din terțe părți.
  • Unele dispozitive media mai vechi, precum playere DVD, televizoare ori camere digitale, nu oferă suport pentru dispozitivele de stocare NTFS.
  • Nu include un sistem pentru garantarea performanței sau lățimii de bandă a sistemului de fișiere, cum fac alte sisteme de fișiere mai noi.
  • Nu poate să lucreze cu un număr nelimitat de subdirectoare cum fac alte sisteme de fișiere. Este limitat la 16.000 de foldere într-un singur director. Pentru majoritatea utilizatorilor, acest lucru nu reprezintă însă o problemă.
NTFS
NTFS

Cum este folosit NTFS?

NTFS este sistemul de fișiere folosit implicit de către sistemele de operare Microsoft, începând de la Windows XP. Toate versiunile de Windows de atunci și până acum, folosesc NTFS versiunea 3.1. NTFS este, de asemenea, o alegere excelentă și un sistem de fișiere popular pentru unitățile de hard-disk externe cu capacități mari, deoarece suportă partiții și fișiere de mari dimensiuni.

NTFS nu este folosit des pe cardurile SD și stick-urile de memorie USB cu capacitate mică. În aceste cazuri, FAT32 sau exFAT sunt sistemele preferate deoarece oferă o compatibilitate mai bună cu dispozitivele media.

Dacă vrei să afli mai multe despre practicile cele mai bune pentru sistemul de fișiere folosit pentru formatare a diverse dispozitive, ar trebui să citești acest ghid: FAT32 sau NTFS? Cum formatez carduri SD, stickuri USB ori hard disk-uri?.

Este NTFS mai rapid sau mai lent decât FAT32?

Sistemul de fișiere NTFS ar trebui să fie mai rapid decât FAT32. Ca să vedem dacă acest lucru este adevărat, am rulat câteva teste cu CrystalDiskMark, folosind cele două sisteme de fișiere pe câteva dispozitive de stocare pe care le aveam pe birou. Am folosit:

  1. SSD-ul de 256GB Samsung NVMe M.2 PCI Express X4 din laptopul nostru Lenovo Legion Y520 (reprezentat de numărul 1),
  2. Un SSD de 250GB SATA III Samsung 750 EVO (reprezentat de numărul 2),
  3. un Kingston DataTraveler microDuo 3C (reprezentat de numărul 3),
  4. un IronKey D300 (reprezentat de numărul 4) și
  5. un SanDisk Ultra Fit (reprezentat de numărul 5).

Iată care sunt vitezele pe care le-am măsurat atunci când le-am formatat cu sistemul de fișiere NTFS:

NTFS
NTFS

Și acestea sunt vitezele pe care le-am măsurat când am folosit FAT32:

NTFS
NTFS

Dacă ne uităm la aceste rezultate, putem vedea că ambele unități de stocare SSD (reprezentate prin numerele 1 și 2) au fost mai rapide la citit datele de pe sistemul de fișiere NTFS, dar rezultatele au fost similare la scrierea de date. De asemenea, observăm același lucru și în cazul IronKey D300 (reprezentat prin numărul 4) și SanDisk Ultra Fit (reprezentat prin numărul 5), care au fost și ele mai rapide la citirea de date de pe NTFS.

Concluzia noastră este că este cel mai bine să folosești NTFS dacă vrei viteză, mai ales pe unitățile de stocare SSD, unde vitezele de citire sunt semnificativ mai mari față de cele de pe mai vechiul sistem de fișiere FAT32.

Tu folosești NTFS?

Dacă ai un calculator sau tabletă cu Windows, probabil că deja folosești NTFS. Totuși, suntem curioși: folosești NTFS ca sistem de fișiere preferat și pe hard-disk-urile externe, stick-urile de memorie USB și cardurile de memorie SD? Comentează mai jos și hai să discutăm aspectele pro și contra ale sistemului de fișiere NTFS.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware Recomandate Sistem și Securitate