Ce este PPI? Contează densitatea pixelilor?

tutorial
Ce este PPI? Contează densitatea pixelilor?

Te-ai întrebat vreodată ce este PPI? Poate că ai auzit companii discutând despre ecrane cu PPI mare și ai vrut să știi ce înseamnă acest lucru. De ce unii producători se laudă cu dispozitivele lor de top, ce au ecrane cu densități uriașe de pixeli? De ce contează PPI atât de mult, mai ales atunci când vorbim despre smartphone-uri? Citește acest articol și vei afla ce înseamnă, dacă PPI și DPI sunt același lucru și dacă aceste măsurători contează cu adevărat atunci când vorbești despre ecrane de diferite dimensiuni:

Reclamă

Ce este PPI (Pixeli Per Inch)?

PPI este acronimul de la Pixeli Per Inch. Este o unitate de măsură folosită pentru a cuantifica numărul de pixeli aflați pe o suprafață de un inch (țol) pătrat. Pentru a îți face o idee mai clară despre ce înseamnă, imaginează-ți un pătrat cu latura de un țol (25,4 mm) care este împărțit și organizat într-o grilă de celule. Fiecare celulă din acea grilă are un pixel în interiorul ei. Numărul de celule din grilă, cunoscute și sub numele de pixeli, îți spune care este PPI-ul.

Ce este PPI (Pixeli Per Inch)?

Ce este PPI (Pixeli Per Inch)?

Termenul Pixeli Per Inch (PPI) se referă, de obicei, la măsurarea densității pixelilor de pe ecrane, inclusiv cele ale calculatoarelor, laptopurilor, televizoarelor și smartphone-urilor. Această metrică te ajută să afli care este nivelul de precizie și de claritate cu care sunt afișate imaginile pe ecranele acestor dispozitive.

PPI este un instrument de măsură folosit pentru toate tipurile de ecrane

PPI este un instrument de măsură folosit pentru toate tipurile de ecrane

Un PPI mai mare înseamnă că există mai mulți pixeli pe fiecare inch al ecranului. Cu alte cuvinte, o densitate PPI mai mare înseamnă un ecran mai bun și mai detaliat. Prin urmare, valoarea PPI a ecranului dispozitivului tău îți spune multe despre calitatea rezultatului vizual pe care îl poate produce.

Reclamă

PPI și DPI sunt același lucru?

Nu chiar. În timp ce PPI vine de la Pixeli Per Inch, DPI reprezintă Dots Per Inch (Puncte Per Inch). Intuiești probabil că sunt diferite. Și ai dreptate! Deși ambii termeni se referă la densitate și ai putea confunda cu ușurință pixelii cu punctele (probabil pentru că sunt atât de mici), PPI și DPI sunt lucruri diferite. În timp ce PPI se referă în principal la ecrane și la elemente digitale, DPI este un termen utilizat corect atunci când este vorba de lucruri precum hârtia tipărită.

PPI versus DPI

PPI versus DPI

Sursa imaginii: Wikipedia

Rezoluția și calitatea hârtiei imprimate se măsoară corect prin numărul de puncte de cerneală din fiecare caracter sau ilustrație. DPI și PPI măsoară lucruri similare, dar punctele nu sunt pixeli și pixelii nu sunt puncte, așa că DPI nu este același lucru. Însă termenii PPI și DPI sunt de multe ori folosiți pentru a descrie același lucru. Nu este corect, dar atât marile companii precum Google și Microsoft, cât și mulți producători de hardware folosesc frecvent acești termeni ca și cum ar fi interschimbabili, iar astfel, majoritatea oamenilor a început să îi folosească la fel de liber.

Contează valoarea PPI atunci când alegi ecranul unui telefon mobil, al unui televizor sau al unui calculator?

Da, contează. Atunci când cumperi un nou smartphone, un monitor pentru calculator, un televizor sau orice alt tip de dispozitiv cu ecran, îți dorești ca ecranul acestuia să arate cât mai bine posibil, nu-i așa?

Să presupunem că vrei să-ți cumperi un nou smartphone și, după ce te-ai uitat pe internet, ai decis că îți plac Xiaomi 14 Ultra și Sony Xperia 1 VI. Banii nu contează pentru tine - ceea ce contează, însă, este ecranul următorului tău smartphone. Xiaomi 14 Ultra are un ecran de 6,73 inci, o rezoluție de 1440 x 3200 pixeli și o densitate a pixelilor de 522 PPI. Sony Xperia 1 VI are un ecran de 6,5 inchi, o rezoluție de 1080 x 2340 pixeli și o densitate a pixelilor de 396 PPI. Dimensiunea ecranului, rezoluția și densitatea de pixeli PPI ale lui Xiaomi 14 Ultra sunt semnificativ mai mari decât ceea ce oferă Sony Xperia 1 VI.

Densitatea PPI pe telefoane mobile

Densitatea PPI pe telefoane mobile

SUGESTIE: Dacă ești curios cu privire la densitatea pixelilor de pe ecranul tău, iată un calculator util pentru PPI.

Reclamă

Aceasta înseamnă că pe suprafața ecranului sunt răspândiți mult mai mulți pixeli. Nu pot desena 522 de pixeli și nici măcar 396 de pixeli într-o imagine de mărimea unui inch, pentru că nu i-ai vedea. Dar iată o ilustrație ce descrie modul în care arată diferite densități PPI:

Ce înseamnă PPI

Ce înseamnă PPI

Nu-i așa că ai alege smartphone-ul cu PPI-ul mai mare, adică Xiaomi 14 Ultra? O valoare PPI mai mare, sau o densitate mai mare a pixelilor, înseamnă că ai avea parte de mult mai multe detalii pentru orice este afișat pe ecranul tău. Ceea ce înseamnă imagini mai reușite, fonturi mai bune, linii mai fine sau, cu alte cuvinte, un plus de calitate. Toată lumea vrea asta, nu-i așa?

Când devine valoarea PPI atât de ridicată încât este irelevantă?

Deși un PPI mai mare este, teoretic, întotdeauna mai bun, înainte de a face orice achiziție, trebuie să știi, de asemenea, că ochiul uman nu este probabil capabil să perceapă nicio diferență atunci când valoarea PPI depășește o anumită limită. Însă nu este clar care este limita exactă după care ochiul uman nu mai poate vedea detalii suplimentare pe un ecran, densitatea pixelilor încetând astfel să mai conteze.

Deocamdată, nici cercetătorii, nici oamenii obișnuiți nu pot să ofere un răspuns direct și să spună că „densitatea pixelilor nu mai este relevantă după, să zicem, o valoare de 500 PPI”. Totuși, conform Fundamentals of Digital Imaging in Medicine de Roger Bourne, numărul magic ar fi 400 PPI dacă te uiți la o imagine aflată la circa 16 inci sau 40 de centimetri distanță de ochii tăi. Acest lucru se datorează faptului că ochiul uman are 400 de celule senzoriale pe milimetru de retină.

400 până la 450 PPI este o valoare bună pentru telefoanele mobile

400 până la 450 PPI este o valoare bună pentru telefoanele mobile

Acesta este, probabil, și principalul motiv pentru care smartphone-urile din prezent, de exemplu, nu mai pun accent pe densitatea pixelilor și pe rezoluțiile ridicate (precum QHD și 4K). Deși acum câțiva ani aceasta era o modă, în prezent, producătorii preferă să se limiteze la rezoluții FHD+ pentru ecranele de pe telefoanele mobile pe care le produc.

Reclamă

O densitate de 395 PPI este bună (sau măcar nu este rea) pentru un ecran de smartphone, permițând o calitate bună a imaginii și menținând în același timp consumul de energie la niveluri acceptabile. Ecranele cu rezoluție mai mare și cu PPI mai mare nu sunt întotdeauna mai bune. Ceea ce contează mai mult este găsirea unui echilibru optim între rezoluție, dimensiune, densitate PPI și alte metode de îmbunătățire a calității ecranului, precum încorporarea conținutului HDR și rate de refresh mai mari.

Calitatea ecranului ia în considerare și alte valori în afară de PPI

Calitatea ecranului ia în considerare și alte valori în afară de PPI

Și Eizo au un articol excelent, numit Confused about HiDPI and Retina display? ― Understanding pixel density in the age of 4K, unde poți găsi câteva tabele care îți prezintă rezoluțiile ecranelor și densitățile de pixeli folosite în ziua de azi.

Companiile producătoare calculează majoritatea valorilor privind densitatea pixelilor, ce sunt utilizate pe ecranele moderne, indiferent că este vorba de ecrane de smartphone, de tabletă sau de monitoare de calculator, în funcție de distanțele de vizualizare (distanța dintre ochi și suprafața frontală a ecranului) folosite de majoritatea oamenilor. În cele din urmă, densitatea pixelilor contează cu siguranță, dar, indiferent de cum își fac publicitate companiile producătoare, nu-ți recomand să cheltuiești bani până când nu vezi cum arată de fapt ecranul viitorului tău dispozitiv electronic.

Vei căuta o densitate PPI ridicată pe următoarele tale dispozitive?

Sunt curios: acum că știi ce înseamnă PPI și cum influențează calitatea ecranului, vei lua în considerare acest aspect data viitoare când cumperi un ecran de televizor, un monitor de calculator sau un nou smartphone? Sau te interesează mai mult alte detalii legate de calitatea imaginii, precum HDR sau rata de reîmprospătare? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Smartphone Android Blog Hardware iOS