De 1 aprilie am primit cea mai bună veste a anului și nu a fost o glumă: Microsoft a anunțat faptul că am primit titlul de MVP, Windows Consumer Expert. Doresc să împărtășesc mai multe despre ce înseamnă această distincție, atât pentru mine personal, pentru echipa noastră dar și pentru voi, cititorii noștri.
Ce este Microsoft MVP?
Microsoft MVP înseamnă Microsoft Most Valuable Professional (Cel Mai Valoros Profesionist Microsoft). Sună puțin prea pompos în română, știu. 🙂 Ca să continui pe aceeași linie, această distincție este acordată "liderilor excepționali din comunitate, care își împărtășesc pasiunea, expertiza tehnică, și cunoștințele practice despre produsele Microsoft".
Dar ce înseamnă toate astea? Microsoft MVP este o distincție oferită experților cu o activitate publică deosebită în ecosistemul Microsoft, ce nu sunt angajați ai companiei. Dacă vă uitați la profilele celor care au primit acest titlu, veți vedea că aceștia sunt foarte activi în diverse comunități online unde ajută mulți utilizatori, unii vorbesc la multe evenimente ori organizează programe de pregătire despre produsele Microsoft, o parte au propriile bloguri și comunități online unde își ajută cititorii, iar alții au scris multe cărți despre produse Microsoft, cărți ce ajută mii de cititori.
Titlul de MVP este valabil doar pentru un an și, pentru a fi reînoit, cei care primesc distincția trebuie să dovedească că și-au continuat activitatea excepțională pentru care au fost recunoscuți inițial. Distincția este oferită pe arii specifice de expertiză și în funcție de zonele unde este activ cel care o primește. De exemplu, pe zona Windows există două titluri de MVP: Windows Consumer Expert (Expert Windows pentru Consumatori) și Windows IT Pro (Expert Windows pentru Profesioniștii IT).
În România există doar 17 persoane cu titlul de MVP, axați mai mult pe produse Microsoft pentru dezvoltatorii de aplicații ori soluții de business. Am plăcerea de a fi primul român desemnat Windows Cosumer Expert și unul din cei aproximativ 120 de experți cu acest titlu la nivel mondial. Pentru a afla mai multe despre ceilalți români desemnați ca fiind MVP, vă invit să citiți acest anunț al lui Zoli Herczeg de la Microsoft România: Avem un MVP nou: Ciprian Rusen.
La nivel mondial există câteva mii de MVP și lista include multe nume mari, oameni care reprezintă o sursă de inspirație pentru mine și mulți alții. Dintre toți, vreau să-i menționez pe:
- Ed Bott - un jurnalist recunoscut internațional și autor a peste 20 de cărți despre tehnologii Microsoft. El m-a inspirat în dorința mea de a scrie prima carte despre Windows și lui îi datorez primul contact cu Microsoft Press.
- Lowell Heddings - proprietarul sitului How-To Geek (unul din cele mai importate situri din lume, cu tutoriale despre tehnologie), autor al unei cărți foarte populare despre Windows 8 și un specialist foarte bun cu care am fericirea de a colabora din când în când.
- Joli Ballew - co-autoarea mea pentru cărțile Windows Step by Step, publicate la Microsoft Press. Joli are foarte multe certificări Microsoft, predă cursuri despre tehnologii Microsoft și a scris peste 50 de cărți despre tehnologie.
De ce am primit această distincție?
Personal, eu consider această distincție o recunoaștere a muncii depuse în ultimii ani la 7 Tutoriale și fratele său mai mare - 7 Tutorials. Echipa pe care o conduc publică sute de tutoriale și articole în fiecare an. De exemplu, articolele noastre de pe 7 Tutorials au fost citite în ultimul an de peste 3 milioane de oameni, iar cel mai popular articol a fost citit de 205445 de ori în aceeași perioadă. Pe 7 Tutoriale, articolele noastre au fost citite de peste 159000 de oameni în ultimul an iar cel mai popular articol a fost citit de 31505 de ori. Ne bucură tare mult să vedem că munca noastră are un astfel de impact dar și faptul că ea a fost recunoscută de Microsoft.
În plus, cu ajutorul echipei și al altor co-autori, am publicat 4 cărți la Microsoft Press dintre care două doar în ultimul an. Dacă ne citiți de ceva vreme știți cu siguranță despre ele și câțiva dintre voi le aveți în bibliotecă.
Din când în când, în funcție de timpul rămas liber, am și activitate pe comunități online gen Microsoft Answers, SuperUser ori O'Reilly Answers.
Ce înseamnă titlul de MVP pentru cititorii noștri?
În primul rând vă oferă garanția că publicăm doar ghiduri și sfaturi de calitate pentru toate produsele prezentate pe siturile noastre. Dacă ne citiți de ceva vreme, cel mai probabil ne sunteți fideli tocmai pentru că apreciați asta, fără a fi nevoie și de o certificare oficială din partea Microsoft.
Vom avea mai mult acces la produsele Microsoft, cât și la planurile de viitor ale companiei, ceea ce ne va permite să planificăm mai bine munca noastră la 7 Tutoriale și să venim cu ghiduri și articole utile înaintea altor situri din această nișă.
Vom dezvolta noi contacte la Microsoft, inclusiv la sediul central din Statele Unite, ceea ce ne va permite să venim mai des cu articole unice, abordări și informații noi, înaintea altor situri din România. Bineînțeles vom face toate astea respectând cerințele impuse de Microsoft celor cu titlul de MVP, legate de dezvăluirea informațiilor.
Nu în ultimul rând, vom putea prelua opiniile, problemele și sugestiile voastre legate de produsele Microsoft și le vom trimite companiei, cu garanția că ceea ce transmitem va fi luat în considerare în procesul lor de dezvoltare. Drept urmare, nu ezitați să lăsați cât mai multe comentarii la finalul articolelor noastre.
Ce înseamnă titlul de MVP pentru noi?
În primul rând este o recunoaștere importantă a muncii depuse de întreaga echipă. Titlul de MVP Windows Consumer Expert ne bucură și ne oferă un motiv de mândrie. De asemenea, această distincție ne va aduce și câteva beneficii importante:
- Acces rapid la resurse și produse Microsoft, de multe ori cu câteva zile înaintea lansărilor oficiale.
- Vom avea acces la informații private despre planurile Microsoft și următoarele lor lansări de produse. Din păcate nu vom putea oferi astfel de informații publicului nostru înainte de anumite termene impuse de Microsoft, dar ne va ajuta să fim mai bine pregătiți de fiecare dată când se fac lansări de produse noi.
- Posibilitatea de a oferi feedback direct echipelor Microsoft ce dezvoltă produsele companiei.
- Acces la evenimente regionale și globale destinate comunității MVP.
Concluzie
Cam atât cu veștile bune. Vă mulțumim că ne citiți și sperăm că tocmai v-am oferit și mai multe motive pentru a ne urmări cu atenție.