Poate fi util să știi cum folosești opțiunile de control media din Google Chrome, deoarece ele îți permit să gestionezi conținutul media deschis în Chrome, din fila actuală. Asta este folositor mai ales pentru aceia dintre noi cu atenție limitată, care sar de la un videoclip sau melodie la următoarea. Te poate ajuta și să identifici și să reduci la tăcere orice filă zgomotoasă, fără să o cauți dând clicuri frenetic pe fiecare filă sau fereastră de Google Chrome pe care o ai deschisă. Citește acest tutorial pentru a învăța cum centrul media din Google Chrome îți poate face viața mai ușoară:
NOTĂ: Elementele prezentate sunt disponibile în Google Chrome 77 sau mai nou. Verifică-ți versiunea de Google Chrome și, dacă este necesar, actualizează-ți browserul.
Cum folosești opțiunile de control media disponibile în Google Chrome
Este ușor să treci cu vederea opțiunile de control media introduse de Google în Chrome. Butonul pentru centrul media se găsește în colțul din dreapta sus al barei de unelte, între bara de adrese și poza ta de profil. Arată ca un buton hamburger cu o notă muzicală pe el.
Dacă nu vezi butonul în browserul tău, nu-ți face griji. Deși această caracteristică este activată în mod implicit pe Windows 10, butonul devine disponibil doar atunci când redai conținut media într-o filă din Google Chrome. Redă videoclipul tău preferat de pe YouTube și butonul ar trebui să apară în bara ta de unelte. Apasă pe el pentru a deschide centrul media.
Acum îți poți controla videoclipurile sau melodiile din orice filă sau fereastră de Chrome și poți vedea și informații despre ele, cum ar fi numele, pagina de pe care sunt redate și, uneori, chiar și numele celui care le-a încărcat.
Deși această funcționalitate este disponibilă pentru toate site-urile care au conținut media, opțiunile sunt diferite pentru fiecare dintre ele. După cum te-ai aștepta, centrul media merge cel mai bine pentru YouTube, iar acesta este motivul pentru care am ales să ne concentrăm pe el în acest tutorial. Comparativ cu alte site-uri web, primești mai multe opțiuni când navighezi YouTube, inclusiv o imagine de previzualizare a videoclipului tău, iar opțiunile de control sunt afișate în partea stângă a centrului media.
PONT: Ține cont de faptul că, dacă un site web are sunetul dezactivat, toate intrările lui sunt eliminate automat din centrul media.
Poți avea peste zece elemente media în lista ta și poți derula prin ele în centrul media. Asta ar trebui să fie de ajuns, din moment ce Chrome suspendă în mod automat filele inactive după o perioadă, eliminându-le din listă până când le reîncarci și le redai din nou. Dacă ai mai multe instanțe de Google Chrome deschise, centrul media aduce împreună melodiile și videoclipurile din fiecare filă activă în fiecare fereastră de Chrome.
Chrome afișează mai multe sau mai puține butoane pentru control media, în funcție de ce este redai. Atunci când redai videoclipuri YouTube de sine stătătoare, ai opțiunile de redare sau pauză, derulare înainte și derulare înapoi. Un playlist afișează opțiuni extra, care te lasă să dai la melodia următoare sau să o redai pe cea precedentă. Apasă pe butonul Închide (x) din colțul din dreapta sus al unei intrări pentru a elimina acea melodie sau acel videoclip din centrul media.
Pentru a accesa oricare din file, apasă pe intrarea ei din centrul media. Ești dus imediat la acea filă, chiar dacă este în altă instanță de Google Chrome.
Un ultim lucru pe care l-am observat despre centrul media este că, în timp ce este activ, afișează informații și opțiuni lângă controalele de volum de pe ecran, de fiecare dată când schimbi nivelul volumului. Asta poate fi interesant mai ales când asculți play-listuri, deoarece poți sări ușor la melodia următoare sau la cea precedentă.
Cum activezi sau dezactivezi opțiunile de control media din Google Chrome
Pe Windows 10, opțiunile de control media din Google Chrome sunt activate în mod implicit. Însă, când vine vorba de macOS, trebuie să le activezi manual. Deschide Google Chrome și introdu următoarea comandă în bara de adrese, după care apasă Enter pe tastatură: chrome://flags/#global-media-controls
Asta deschide fereastra Experiments (Experimente) și evidențiază opțiunea Global Media Controls (Controale Globale Media). Apasă pe butonul Default (Implicit) din dreptul ei pentru a deschide un meniu care te lasă să activezi (Enabled) sau să dezactivezi (Disabled) caracteristica.
Apasă pe Relaunch (Relansează) pentru a reporni browserul și a-ți aplica preferințele.
Cum ai îmbunătăți centrul media din Google Chrome?
Opțiunile de control media din Google Chrome sunt un mod bun de a gestiona ce este redat în browserul tău fără a naviga file și ferestre, făcându-le ideale pentru a controla coloana sonoră a vieții tale cu un minimum de întreruperi. Sperăm că centrul media va deveni o adiție permanentă la browser pe toate sistemele de operare, nu doar pe Windows 10. Ar trebui, de asemenea, îmbunătățit în viitor. Ție îți place centrul media din Google Chrome? Cum l-ai îmbunătăți? Suntem interesați de părerea ta, deci lasă-ne un comentariu mai jos.