DDR4 este disponibilă de mult timp și, prin urmare, și-a atins potențialul maxim. Este o specificație de memorie care a ajuns la maturitate, oferind atât stabilitate, cât și performanță. Prin comparație, DDR5 a fost lansată abia în 2021 și, deși nu se află chiar la început, este încă în curs de dezvoltare. Deși creșterile implicite de performanță ale standardului DDR5 față de DDR4 ar trebui să fie evidente, DDR4 rămâne totuși în discuție, iar lucrurile nu sunt atât de clare pe cât ai crede. Ce ar trebui să alegi? Cine este câștigătorul bătăliei DDR5 vs. DDR4 în 2023? În rândurile de mai jos, găsești mai multe despre acest subiect, inclusiv diferențele cheie dintre DDR4 și DDR5, precum și benchmarkuri:
DDR4 vs. DDR5: Comparație între design și specificații hardware
Lansat în 2014, principalele îmbunătățiri aduse de DDR4 față de predecesorul său, DDR3, au fost o densitate mai mare a modulelor, cerințe de energie electrică mai mici și viteze de transfer mai mari. Acesta funcționează la o tensiune de 1,2 V și rulează la o frecvență (bus clock) între 800 și 2550 MHz. Vitezele de transfer de date se calculează prin înmulțirea frecvenței de bus cu doi, situându-se între 1600 și 5100 MT/s (Mega Transfers per second). Acestea sunt cifrele promovate pentru modulele de memorie RAM folosind convenția standard de denumire (de exemplu DDR4-3200, DDR5-6000), indiferent dacă este vorba de DDR4 sau DDR5.
DDR5 este succesorul lui DDR4, iar acest nou tip de memorie random-access (cu acces aleatoriu) folosește module cu densitate și mai mare. Tensiunea scade la 1,1 volți, în timp ce frecvența (bus clock) începe de la 1600 MHz și urcă până la 4200 MHz. Asta înseamnă că DDR5 poate oferi viteze de transfer de date care se întind de la 3200 la 8400 MT/s! În plus, deoarece folosește un voltaj mai mic, DDR5 este mai eficient din punct de vedere energetic decât DDR4 și ar trebui să funcționeze și la temperaturi mai scăzute.
Limita maximă permisă de DDR4 pe un modul individual (stick) este de 16 GB, în timp ce DDR5 poate acomoda până la 64 GB. Cu toate acestea, plăcile de bază și procesoarele din prezent nu pot funcționa decât cu până la 128 GB de RAM în total, de obicei prin intermediul a patru sloturi DIMM. Cu alte cuvinte, atât modulele DDR4, cât și cele DDR5 oferite în prezent au o capacitate de până la 32 GB.
În ceea ce privește numărul de pini de pe fiecare modul, atât DDR4, cât și DDR5 folosesc aceeași dispunere cu 288 de pini, dar fanta este poziționată diferit. Este o alegere făcută de producători doar pentru a ne ajuta să identificăm tipul de module de memorie pe care-l avem și să nu putem introduce un modul DDR4 într-un slot DDR5 sau invers.
Revenind la principalul avantaj al DDR5 față de DDR4, creșterea vitezei, știm deja că DDR5 este capabil să ofere viteze semnificativ mai mari. Cred că putem spune cu siguranță că cele mai întâlnite kituri de memorie DDR4 în 2023 sunt și vor continua să fie DDR4-3000 și DDR4-3200. Pentru DDR5, cele mai răspândite sunt și probabil vor continua să fie DDR5-5200 și DDR5-6000. Doar uitându-ne la specificațiile de transfer de date ale acestora, putem observa că modulele DDR5 oferă viteze de aproximativ două ori mai mari decât DDR4.
Progresul înregistrat în ultimii ani de procesoarele pentru calculatoare și numărul tot mai mare de nuclee înseamnă că procesoarele moderne beneficiază în mare măsură de o lățime de bandă mai mare a memoriei. Iar asta este exact ce oferă DDR5 în comparație cu DDR4. Așadar, ar trebui să fie evident că-ți vei dori DDR5 dacă îți iei un procesor high-end Intel Core sau AMD Ryzen, compatibil cu DDR5. Cele care funcționează cu DDR5 sunt fie procesoarele Intel Core din generația a 12-a sau a 13-a (Alder Lake sau Raptor Lake), fie procesoarele AMD Ryzen din seria 7000 (Zen 4).
Totuși, în realitate, lucrurile nu sunt atât de clare pe cât ai putea crede. Mai există un aspect greu de ignorat: latența mai mare a memoriei DDR5. Este adevărat că DDR4 vine cu latențe mai mici, comparativ cu DDR5. Dar asta nu înseamnă că DDR4 este neapărat mai rapid decât DDR5. Principala valoare când vine vorba de latența RAM este cea numită latența CAS (Column Address Signal). Această valoare ne spune cât timp îi ia unui modul de memorie RAM să acceseze un anumit set de date, de care are nevoie procesorul de la modulul respectiv. Valoarea latenței CAS este specificată în cicluri de ceas; de exemplu, dacă ai un kit de memorie RAM cu o latență CAS de 16, înseamnă că memoria RAM are nevoie de 16 cicluri de ceas pentru a accesa orice date solicitate de procesor.
Evident, o latență mai mică înseamnă o memorie RAM mai rapidă și performanțe mai bune per total. Cele mai multe kituri de memorie DDR5 au o CL (latență CAS) de 40, ceea ce este mult mai mult decât ce oferă DDR4. Astfel, deși DDR5 este mult mai rapid decât DDR4 în a-și face treaba, are nevoie de mai mult timp pentru a „înțelege” care este treaba sa. Acesta este un aspect cheie, pe care producătorii ar trebui să-l abordeze în timp și fie să scadă cumva latența, fie să crească vitezele de transfer de date (frecvența) atât de mult încât să recupereze timpul pierdut din cauza latențelor mai mari.
Așadar, chiar dacă DDR5 aduce multe îmbunătățiri peste DDR4, performanțele obținute depind foarte mult de tipul de activitate la care-ți folosești calculatorul. În anumite situații și în anumite aplicații, vei observa un plus de viteză semnificativ atunci când folosești DDR5. În altele, sporirea performanței ar putea fi prea mică sau chiar inexistentă. De aceea, am decis să efectuez câteva benchmarkuri pentru a vedea dacă și când merită să treci de la DDR4 la DDR5.
DDR5 vs. DDR4: Benchmarkuri
Pentru următoarele benchmarkuri, am folosit patru kituri de memorie (două DDR4 și două DDR5):
- DDR5-7200: Corsair Dominator Platinum RGB 32GB
- DDR5-6000: Kingston Fury Beast 32GB
- DDR4-3600: ADATA XPG Spectrix D50 32GB
- DDR4-3200: Kingston Fury Renegade 16GB
Celelalte componente hardware și software ale PC-ului de test au fost următoarele:
- Procesor: Intel Core i9-13900K
- Placă de bază: ASUS ProArt Z790-Creator WiFi (pentru modulele de memorie DDR5)
- Placă de bază: ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi D4 (pentru modulele de memorie DDR4)
- Cooler procesor: ASUS ROG Ryuo III 240 ARGB
- Placă video: AMD Radeon RX 7900 XT
- Stocare: Kingston KC3000 NVMe PCIe 4.0 SSD (2TB)
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro versiunea 22H2
Am început cu Cinebench R23, un benchmark de randare. Rezultatele obținute de cele două kituri DDR4 și de DDR5-6000 sunt aproximativ aceleași și se încadrează în marja de eroare. Doar memoria high-end DDR5-7200 a înregistrat o mică îmbunătățire față de celelalte. În acest benchmark, trecerea de la DDR4 la DDR5 a dus la o creștere a performanței de doar 1 până la 5%.
În Blender, un alt benchmark de randare, rezultatele au fost relativ similare, deși diferențele de punctaj au fost ceva mai vizibile. Diferențele dintre cele două kituri DDR4 au fost nesemnificative, la fel ca și între cele două kituri de memorie DDR5. Cu toate acestea, trecerea de la DDR4-3200 la DDR5-6000 a dus la o creștere a performanței de aproximativ 6,5%, în timp ce trecerea de la DDR4-3600 la DDR5-7200 a reprezentat o creștere procentuală de aproximativ 8,5%.
Cea mai remarcabilă creștere a performanței înregistrată în toate benchmarkurile pe care le-am rulat a fost în 7-Zip în timpul testului de Compresie. Aici, fiecare creștere a frecvenței RAM s-a tradus printr-o viteză de compresie considerabil mai mare. Trecerea de la DDR4-3200 la DDR5-6000 a însemnat o creștere a vitezei de 61%, în timp ce trecerea de la DDR4-3600 la DDR5-7200 a adus o creștere a vitezei de aproape 66%!
Pe de altă parte, vitezele de decompresie măsurate de 7-Zip au fost practic aceleași, indiferent de memoria RAM utilizată. Diferențele de viteză au fost neglijabile și nu a contat dacă am avut DDR4 sau DDR5.
În continuare, am verificat performanța generală a calculatorului cu PCMark 10, un benchmark care testează diferite tipuri de activități obișnuite. Printre acestea se numără navigarea pe internet, editarea de documente, conferințele video și crearea de conținut digital. Tipul de memorie RAM folosit (DDR5 sau DDR4) nu a avut nicio consecință semnificativă în ceea ce privește performanța.
Benchmarkul Speed Way de la 3DMark, care măsoară performanța în gaming cu DirectX 12 Ultimate, a arătat că nu contează dacă folosești DDR4 sau DDR5 nici măcar în cele mai noi și mai solicitante jocuri. Scorurile au fost practic identice și în marja de eroare.
DDR4 vs. DDR5: Performanța în jocuri
În continuare, am testat câteva jocuri care au cerințe de sistem considerabile pentru a rula la o calitate grafică ridicată. Am ales să le rulez la o rezoluție de 1440p, deoarece cred că acesta este, în prezent, punctul optim pentru jocuri. 1080p nu este suficient pentru monitoarele actuale, iar 4K este oarecum încă inaccesibil din punct de vedere al costurilor asociate achiziționării unor plăci video capabile. Oare îți va îmbunătăți DDR5 numărul de cadre pe secundă (FPS)?
Primul joc pe care l-am testat a fost Shadow of the Tomb Raider, iar benchmarkul acestuia nu a arătat nicio diferență între utilizarea kiturilor de memorie DDR4 și DDR5. Numărul de cadre pe secundă a fost practic identic în toate cazurile. Doar o placă video și mai puternică ar fi schimbat ceva în această situație.
Al doilea joc testat a fost Metro Exodus. La fel ca în cel precedent, nu a existat nicio diferență reală la utilizarea oricăruia dintre cele patru kituri de memorie DDR. Am obținut rezultate similare atât cu modulele de memorie DDR4, cât și cu cele DDR5. Când vine vorba de numărul mediu de cadre pe secundă, diferențele au fost nesemnificative și s-au încadrat în marja de eroare.
În Assassin’s Creed Valhalla, numărul mediu de cadre pe secundă a fost exact același, indiferent de tipul de memorie RAM folosit. Cu oricare kit de memorie DDR4 sau DDR5, am obținut 148 fps. Limitarea în acest caz vine de la placa video, care este a doua cea mai puternică de la AMD în acest moment (după Radeon RX 7900 XTX). Așadar, dacă nu ai un Nvidia GeForce RTX 4090, probabil că nu vei avea niciun avantaj folosind DDR5 în loc de DDR4 în acest joc.
Nu în ultimul rând, am asistat la același lucru în Cyberpunk 2077, unde numărul mediu de cadre pe secundă înregistrat cu DDR5 sau DDR4 a fost identic. Dacă joci acest joc în 1440p cu setări grafice ultra, nu contează dacă ai memorie DDR5 sau DDR4.
DDR4 vs. DDR5: AMD vs. Intel
Deci, în cele din urmă, merită să treci de la DDR4 la DDR5? Răspunsul depinde de câțiva factori, pe care ar trebui să-i iei în considerare.
Iată ce ar trebui să știi despre DDR5 și DDR4 atunci când vine vorba de procesoarele AMD:
- Dacă intenționezi să asamblezi un calculator nou, bazat pe un procesor AMD Ryzen din seria 7000, atunci da, nu numai că vei dori să cumperi memorie DDR5, dar vei fi nevoit să faci asta, deoarece aceste procesoare funcționează numai cu DDR5.
- Dacă ai deja sau dacă intenționezi să asamblezi un calculator care folosește un AMD Ryzen seria 5000 sau din generațiile anterioare, atunci poți folosi doar DDR4, așa că DDR5 este exclus, exceptând cazul în care îți schimbi și procesorul și placa de bază.
Dacă ești fan Intel sau ai investit deja în ecosistemul de procesoare/placi de bază Intel, ia în considerare acest lucru:
- Pentru orice procesor Intel Core din generația a 12-a sau a 13-a, depinde de tine dacă îl vei folosi/monta pe o placă de bază care funcționează cu DDR5 sau DDR4. Există plăci de bază care acceptă DDR5 și există altele care acceptă DDR4. Cu toate acestea, nu există plăci de bază compatibile cu ambele tipuri de memorie RAM în același timp.
DDR5 vs. DDR4: Costuri și decizii
Dar cum rămâne cu creșterea performanței prin folosirea DDR5 în loc de DDR4? După ce am trecut în revistă aspectele cheie ale DDR5 și DDR4 în ceea ce privește designul și specificațiile, și după ce am verificat rezultatele benchmarkurilor, putem trage câteva concluzii:
- DDR5 oferă o lățime de bandă mult mai mare, ceea ce duce la o îmbunătățire considerabilă a performanțelor în activitățile care presupun lucrul cu seturi mari de date. Singurul avantaj impresionant pe care l-am văzut a fost în cazul comprimării datelor, unde DDR5 s-a dovedit a fi mult mai rapid decât DDR4.
- Deocamdată, DDR4 se dovedește a fi la fel de rapid ca DDR5 în activitățile obișnuite, precum navigarea pe internet sau lucrul cu aplicații de tip office, după cum a dovedit PCMark 10.
- În jocuri, nu se observă nicio îmbunătățire în cazul utilizării DDR5 în locul DDR4, cel puțin nu la rezoluția 1440p. Aceasta nu este însă o afirmație pe care o fac cu ușurință, deoarece creșterile de performanță vor apărea cel mai probabil pe calculatoare de top, care folosesc plăci video extrem de puternice, precum Nvidia GeForce RTX 4090. Altfel, limitările numărului de cadre nu vor proveni de la utilizarea DDR5 sau DDR4, ci mai degrabă de la placa ta video.
În cele din urmă, având în vedere că kiturile de memorie DDR5 se vând încă la prețuri ridicate (adesea prohibitive), aș spune că, pe termen scurt, nu merită să faci upgrade de la DDR4 decât dacă:
- Ești un profesionist care are nevoie de performanțe de top, indiferent de costuri.
- Vrei să asamblezi un PC bazat pe unul dintre ultimele procesoare AMD din seria Ryzen 7000.
- Intenționezi să-ți pregătești calculatorul de viitor și, pe lângă un procesor Intel Core de generația a 12-a sau a 13-a, ești OK să cheltuiești bani în plus pe o placă de bază compatibilă cu DDR5.
Vei alege DDR5 sau DDR4?
Asta este tot pentru această analiză. După cum ai văzut, există motive întemeiate pentru a achiziționa DDR5, la fel cum există motive pentru a rămâne la modulele de memorie DDR4. Pe care dintre acestea le vei alege și care este motivul pentru care ai luat această decizie? Spune-mi ce părere ai în secțiunea de comentarii de mai jos.