TP-Link ne recomandă sistemele de tip mesh din familia Deco atunci când vrem o rețea cu o acoperire foarte bună pentru case cu etaj, apartamente de mari dimensiuni sau birourile unei companii. Putem amplasa câte stații Deco sunt necesare pentru spațiul nostru, acestea lucrând împreună automat pentru a ne oferi o experiență Wi-Fi cât mai simplă și eficientă. Sistemele TP-Link Deco se conectează între ele printr-un Wi-Fi backhaul și oferă în general o experiență bună. Dar, dacă ai un spațiu cu mulți pereți groși sau unul foarte mare ca suprafață, poate fi o idee mai bună să-ți creezi un Ethernet Backhaul pentru sistemul tău TP-Link Deco. Iată cum faci asta și la ce beneficii să te aștepți în ceea ce privește semnalul și viteza rețelei wireless:
IMPORTANT: Pentru a instala și configura un sistem TP-Link Deco, ai nevoie de aplicația Deco. Aceasta este disponibilă gratuit atât pentru Android, cât și pentru iOS. Instaleaz-o, conectează-te la contul tău TP-Link și configurează sistemul Deco.
Ce este un backhaul și cum funcționează în cazul sistemelor mesh TP-Link Deco?
Backhaul este un termen tehnic, din lumea telecomunicațiilor, care înseamnă racord sau o legătură directă între mai multe elemente ale unui întreg. În cazul nostru, între stațiile care compun un sistem mesh Wi-Fi. Dacă ai un sistem mesh Wi-Fi TP-Link Deco, format din două sau mai multe unități, acestea sunt „legate” (sau racordate) una la cealaltă, în mod automat, prin Wi-Fi. Dacă deschizi aplicația Deco, pe ecranul Rețea, vezi harta rețelei tale și simbolul Wi-Fi afișat pentru legătura între stațiile Deco. Asta înseamnă că sistemul tău mesh folosește un backhaul Wi-Fi.
Dacă sistemul tău TP-Link este dual-band, atunci, pentru backhaul, este folosită banda de 5 GHz, care este mai rapidă. Aceasta este partajată și cu dispozitivele din rețeaua ta care se pot conecta la ea. Dacă sistemul tău TP-Link este tri-band, pentru backhaul este folosită a treia bandă (care poate fi de 5 GHz sau 6 GHz, în funcție de sistem). Această bandă este rezervată doar pentru conexiunea dintre stațiile Deco, ca în cazul sistemului TP-Link Deco XE75, testat recent de noi. Atunci când ai un backhaul wireless dedicat, sistemul mesh TP-Link Deco oferă o stabilitate mult mai bună a transferurilor prin rețea și, de obicei, și viteze mai mari de transfer. Dar cel mai rapid și stabil backhaul este un Ethernet Backhaul, adică un racord creat cu un cablu de rețea între stațiile TP-Link Deco.
Cum creezi un Ethernet Backhaul pentru sistemul tău mesh TP-Link Deco
Realizarea unei conexiuni Ethernet între stațiile TP-Link Deco din rețeaua ta este surprinzător de simplă. Pentru a conecta două stații între ele, ai nevoie doar de un cablu de rețea UTP Cat 5e sau Cat 6. Ai grijă ca acesta să aibă lungimea potrivită, astfel încât să-ți amplasezi stațiile TP-Link Deco așa cum dorești în casa ta ori sediul afacerii tale.
Stațiile TP-Link Deco trebuie mai întâi configurate prin aplicația Deco, astfel încât acestea să se conecteze una la cealaltă wireless. După ce le-ai setat și apar corect în aplicația Deco, cu setările pe care le dorești pentru rețeaua ta, conectează-le între ele prin cablul Ethernet. Dacă ai trei sau mai multe stații Deco, le poți conecta de la una la cealaltă în șir indian. De asemenea, poți avea unele stații Deco conectate între ele prin cablu Ethernet și altele prin WiFi. După câteva momente, observi cum pictograma pentru conexiunea dintre stații se schimbă din Wi-Fi într-un cablu.
Găsești mai multe detalii tehnice pentru crearea unui Ethernet Backhaul, inclusiv exemple despre cum să aranjezi structura rețelei tale, pe site-ul oficial TP-Link: Întrebări generale despre funcția Ethernet Backhaul de pe Deco.
Eu am avut la dispoziție două stații TP-Link Deco X80-5G, pe care le-am aranjat în apartamentul meu conform diagramei de mai jos. Am amplasat unitatea Deco principală în cea mai mare cameră, unde am biroul la care-mi scriu materialele pentru Digital Citizen.
Apartamentul meu este cam mic pentru a testa pe deplin un sistem mesh Wi-Fi atât de puternic și am plasat a doua stație în Camera 1 pentru a oferi un Wi-Fi mai bun și în Camera 2, unde majoritatea routerelor au dificultăți. Un sistem TP-Link Deco X80-5G din două stații, conectate printr-un Ethernet Backhaul, ar trebui să facă față unui apartament de patru camere ori unei case cu etaj, de dimensiuni medii.
Acestea fiind spuse, am putut realiza totuși măsurători, care arată beneficiile unui Ethernet Backhaul pentru sistemele TP-Link Deco.
Beneficiile aduse de un Ethernet Backhaul pe banda de 2,4 GHz
În mod tradițional, banda de 2,4 GHz are o zonă de acoperire destul de mare, deși vitezele oferite nu sunt tocmai uimitoare. Am măsurat mai întâi puterea semnalului oferit pe banda de 2,4 GHz și standardul Wi-Fi 6 atunci când foloseam doar o unitate Deco X80-5G. Se poate observa semnalul wireless puternic în camera unde era amplasată stația respectivă și în Camera 1, despărțită de camera stației de un perete, dar nu chiar excelent în Camera 2, despărțită de doi pereți, unde multe routere tind să aibă probleme. Atunci când am folosit două unități Deco X80-5G, conectate printr-un Ethernet Backhaul, semnalul oferit a fost grozav în toate camerele. Iar diferența în Camera 2 a fost semnificativă, de aproximativ 34%.
Am folosit apoi aplicația SpeedTest și am măsurat de mai multe ori viteza conexiunii la internet din fiecare cameră. Am calculat mediile acestor măsurători și le-am așezat în graficul de mai jos. Se observă o îmbunătățire semnificativă de viteză atunci când am folosit două stații TP-Link Deco X80-5G, conectate printr-un Ethernet Backhaul, versus o singură stație. Viteza de download a fost mai bună, cu procente care au variat între 14% și 63%.
Viteza de upload a fost și ea semnificativ mai bună, mai ales în camerele depărtate de stația principală, ajungând la diferențe de până la 82%.
Numerele acestea arată excelent. Dar ce se întâmplă și pe banda de 5 GHz?
Beneficiile aduse de un Ethernet Backhaul pe banda de 5 GHz
Am repetat aceleași măsurători ca mai devreme, dar folosind banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 6. Puterea semnalului wireless s-a îmbunătățit semnificativ în camerele mai depărtate de stația principală, ajungând la un procent maxim de 30% în Camera 2, despărțită prin doi pereți de stația principală TP-Link Deco.
Viteza de download prin SpeedTest a crescut și ea cu până la 28% în Camera 2, unde am observat cea mai mare îmbunătățire.
Viteza maximă de upload a conexiunii noastre la internet este de 800 Mbps, drept urmare sistemul nostru TP-Link Deco X80-5G este limitat mai degrabă de acest factor decât de alte lucruri. Chiar și-așa, în Camera 2, am observat o mărire a vitezei de upload de 26%, un procent semnificativ.
Îmbunătățirile de semnal și viteză au fost remarcabile, chiar dacă apartamentul în care am făcut măsurătorile este unul relativ mic. Mă aștept ca diferențele să fie și mai mari, dacă ai un apartament de trei-patru camere ori o casă cu etaj. Ar trebui să observi îmbunătățiri și mai mari atunci când folosești două sau mai multe stații TP-Link Deco, conectate între ele printr-un Ethernet backhaul.
Ce părere ai despre crearea unui Ethernet Backhaul pentru sistemul tău TP-Link Deco?
Sper că ai găsit interesant experimentul meu și măsurătorile pe care le-am făcut. Dacă ai deja un sistem mesh TP-Link Deco sau intenționezi să-ți cumperi unul și vrei să beneficiezi de cea mai bună acoperire Wi-Fi posibilă, la cea mai bună viteză, nu ezita să-ți creezi un Ethernet Backhaul. Iar apoi, revino la acest articol și spune-mi părerea ta și ce rezultate ai obținut.