Fitbit Charge HR a fost lansat acum câteva luni bune așa că mulți dintre voi ați auzit deja despre acest produs. Pariem că, deși s-au scris multe despre el, cel puțin în presa internațională, acest review va ieși în evidență prin detaliile oferite. Mai mulți membri ai echipei noastre au folosit acest produs zi de zi, pentru ultimele câteva luni și acum dorim să împărtășim cu voi experiența noastră. Iată ce veți primi dacă veți cumpăra un Fitbit Charge HR:
Despachetarea Fitbit Charge HR
Cutia folosită pentru Fitbit Charge HR este aproape identică cu cea folosită și pentru alte produse marca Fitbit. Aceasta este realizată astfel încât să puteți vedea foarte ușor cele mai importante specificații ale produsului, cât și produsul în sine.
Pe partea din spate a cutiei veți găsi mai multe detalii despre caracteristicile sale majore, scrise în câteva limbi de circulație internațională.
Când veți deschide cutia, veți găsi dispozitivul Fitbit Charge HR, adaptorul wireless pentru sincronizare, cablul de alimentare, garanția și un ghid pentru configurarea rapidă.
Acum știm ce avem în cutie și cum arată produsul. Să trecem la a afla ce ne oferă Fitbit Charge HR în materie de specificații:
Specificații hardware
Fitbit Charge HR este disponibil în trei mărimi: mic, mare și foarte mare. Pentru a alege mărimea care vi se potrivește, citiți acest ghid. Acest dispozitiv purtabil oferă ceva rezistență la apă dar nu foarte mult. Fitbit poate gestiona bine doar cantități mici de apă cum ar fi cele generate de transpirație, ploaie sau stropi de apă. Nu puteți înota cu el la mână, nu puteți face duș și nici spăla vasele atunci când îl purtați. Trebuie să-l dați jos atunci când faceți astfel de activități.
În ceea ce privește senzorii disponibili, Fitbit Charge HR are un senzor pentru monitorizarea pulsului, un accelerometru pe 3 axe, un altimetru și un motor de vibrații.
Brățara este realizată dintr-un material elastic flexibil, similar cu cel folosit pentru ceasurile sport. Fitbit Charge HR are și o cataramă din oțel inoxidabil, de calitate chirurgicală. Dispozitivul este disponibil în cinci culori: negru, albastru, mov, portocaliu și un albastru-verzui. Din păcate sunt disponibile fotografii doar cu patru din aceste culori, după cum puteți vedea mai jos.
Dispozitivul are un ecran simplu cu OLED, pe care-l puteți porni dacă apăsați pe el ori pe butonul din stânga sa. Durata de viață promisă pentru baterie este de 5 zile și timpul de încărcare de una până la două ore. Pentru a încărca Fitbit Charge HR, trebuie să folosiți cablul de alimentare inclus în pachet deoarece acesta are o mufă proprietară Fitbit.
Pentru a trimite și a primi date, Fitbit Charge HR vine cu un transmițător radio Bluetooth 4.0. În ceea ce privește memoria disponibilă, dispozitivul poate stoca date de mișcare detaliate pentru 7 zile, 30 de zile de date totale zilnice. Datele legate de puls sunt stocate la intervale de o secundă în timpul exercițiilor monitorizate și la intervale de 5 secunde în restul timpului. O zonă unde Fitbit Charge HR excelează este suportul său pentru platforme și dispozitive multiple. Fitbit oferă aplicații pentru Windows, Android, iOS, Windows Phone și Mac. Veți afla mai multe detalii despre acest subiect mai târziu în acest review.
Găsiți specificațiile oficiale complete, aici: Specificații Charge HR.
Experiența de utilizare a Fitbit Charge HR
Singurul aspect foarte complicat la Fitbit Charge HR este experiența de configurare inițială a acestui dispozitiv. Mai întâi, trebuie să vă creați un cont Fitbit. Apoi, trebuie să vă adăugați dispozitivul și să-l sincronizați pentru prima dată. Înainte de a începe să îl folosiți, este o idee bună să configurați modul în care doriți să funcționeze. Asta se face folosind una din multele aplicații disponibile.
Va trebui să configurați aspecte cum ar fi: scopul principal al folosirii acestui dispozitiv, ce face ecranul atunci când apăsați pe el, cum vreți să vă fie monitorizat pulsul, pe ce mână purtați dispozitivul, cum se sincronizează dispozitivul, care este înălțimea voastră, care este greutatea voastră, unitățile de măsură pe care doriți să le folosiți, șamd. Lista este lungă și vă încurajăm să acordați ceva timp și răbdare procesului de configurare, altfel nu veți fi mulțumiți de rezultatele obținute.
Odată configurat, închideți aplicația Fitbit și reluați-vă activitatea zilnică normală. Când veți verifica mai târziu ce a făcut Fitbit, veti vedea primele rapoarte și măsurători. Nu ezitați să experimentați cu multele setări disponibile până când totul este măsurat așa cum vă doriți.
Un aspect important în folosirea acestui tip de dispozitive este cât de bine este tolerat de piele. Din fericire, în cele câteva luni în care am folosit Fitbit Charge HR nu am avut niciun fel de iritații ale pielii. Cât timp vă curățăți regulat Fitbit-ul, totul ar trebui să fie în regulă. De asemenea, cureaua de cauciuc nu se lipește de mână și nici nu are tendința de a reține transpirația.
Dacă vreți să vizionați rapid datele totale ale zilei, puteți apăsa pe ecranul Fitbit Charge HR pentru a vedea detalii cum ar fi caloriile consumate sau numărul de pași efectuat. Pentru a vedea date detaliate, trebuie să folosiți aplicația Fitbit. O problemă pe care am întâlnit-o cu platforma Windows Phone este că nu am putut folosit funcționalitatea de Caller ID deși am oprit facilitatea de sincronizare zilnică continuă, așa cum ne sfătuiește Fitbit. Aparent, aceste două caracteristici nu funcționează simultan.
O altă mică problemă pe care am identificat-o este că, atunci când bateți din palme, cum se întâmplă la un concert ori la finalul unei piese de teatru, Fitbit-ul își pornește singur ecranul și numără pași deși îți miști doar mâinile, nu și picioarele.
În ceea ce privește acuratețea datelor colectate de Fitbit Charge HR, trebuie să aveți în vedere că acestea nu vor fi niciodată 100% corecte, indiferent ce măsurați. În primul rând, măsurarea pașilor efectuați în fiecare zi este destul de bună. Da, va măsura aplauzele ca fiind pași, dar asta nu strică statisticile zilnice suficient de mult încât să le facă inutile. Datele colectate de Fitbit vor fi mereu suficient de exacte încât să înțelegeți cât de activi sau inactivi sunteți și pentru a vă ajuta să luați măsuri de îmbunătățire a stilului de viață.
Noi am fost foarte mulțumiți de măsurătorile legate de durata și calitatea somnului. Vă puteți trasa obiective referitoare la durata somnului și puteți monitoriza cum stați în ceea ce privește aceste obiective. Fitbit vă va spune câte ore dormiți și cât de agitați sunteți în timpul somnului. Pe noi ne-a ajutat mult în ceea ce privește îmbunățirea somnului și ne-a determinat să-i acordăm mai multă atenție în rutina noastră zilnică. Drept rezultat, am reușit să fim mai productivi pe parcursul zilei.
Considerăm că principala slăbiciune a Fitbit Charge HR este exact ceea ce ar fi trebuit să-l scoată în evidență într-un mod pozitiv: monitorizarea pulsului. În primul rând, măsurarea pulsului este mult mai imprecisă dacă se face în zona încheieturilor mâinii decât atunci când folosești alte părți ale corpului. De asemenea, acuratețea măsurătorilor este impactată de pigmentul pielii, de cât ne mișcăm, cum ne mișcăm, unde purtăm dispozitivul, cât de bine este strâns pe mână, etc. Fitbit a creat un ghid special pentru maximizarea preciziei monitorizării pulsului, pe care-l puteți găsi aici.
Noi am fost mulțumiți doar de măsurătorile pulsului pe timp de repaus. Din fericire, acesta poate fi un indicator important pentru sănătatea inimii. Rapoartele oferite au părut să fie destul de apropiate de realitate și datele oferite au fost utile.
În ceea ce privește durata de viață a bateriei, aceasta ține mai degrabă 4 zile și nu 5 cât zic producătorii. Pe noi ne-a ținut 5 zile doar dacă am dezactivat facilitatea de monitorizare a pulsului, ceea ce face inutilă achiziționarea versiunii Fitbit Charge HR. Din fericire, încărcarea bateriei este destul de rapidă, ea durând aproximativ o oră. După câteva săptămâni de utilizare, ne-am creat obiceiul de a o lăsa la încărcat atunci când făceam duș. Astfel, am ținut dispozitivul în siguranță, departe de apă și l-am avut mai tot timpul încărcat.
O parte importantă a experienței de utilizare a dispozitivelor purtabile este ecosistemul software oferit. Unele dispozitive au senzori foarte buni dar aplicații puține ori de proastă calitate. Din fericire, nu este cazul pentru Fitibit. Mai multe despre acest subiect în secțiunea următoare a acestui review: