Fitbit face brățări de fitness excelente, acestea fiind produse bine finisate, utile și cu un design plăcut. Însă, pe piața de smartwatch-uri, nu sunt încă un nume important, fiind mult în urma Apple. În ultimele luni ale anului 2019, compania a lansat cel mai bun smartwatch produs până acum: Fitbit Versa 2. L-am testat aproximativ o lună și am urmărit cu el tot ce am putut, de la somn, la pașii zilnici, la exerciții fizice. Iată părerea noastră despre ce are de oferit Fitbit Versa 2 utilizatorilor care sunt interesați de un smartwatch:
Fitbit Versa 2: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest smartwatch este o alegere bună pentru:
- Utilizatorii pasionați de urmărirea activităților de fitness
- Persoanele care vor să-și analizeze și îmbunătățească somnul
- Utilizatorii care vor doar funcții și notificări de bază de la smartwatch-ul lor
- Persoanele care vor un smartwatch la un preț accesibil
Pro și contra
Sunt multe aspecte pozitive la Fitbit Versa 2:
- Preț rezonabil pentru un smartwatch
- Design plăcut
- Tracking foarte bun pentru activitățile de fitness
- Analiza somnului este excelentă
- Ușor de navigat și utilizat
- Autonomia foarte bună
- Rezistența la apă
Sunt și aspecte mai puțin pozitive de luat în considerare:
- Pe Fitbit Versa 2 nu există un cip GPS
- Ecosistemul de aplicații pentru smartwatch al Fitbit este destul de primitiv
Verdict
Fitbit Versa 2 este cel mai bun smartwatch făcut de Fitbit până acum. Însă, față de alte branduri, are unele funcții lipsă, iar ecosistemul său de aplicații este mai modest și nefinisat. Fitbit Versa 2 este o alegere foarte bună pentru persoanele interesate mai ales de urmărirea datelor despre activități de fitness și sănătate și mai puțin pentru cei interesați de un smartwatch de top. Prețul său accesibil și autonomia ridicată îl fac o alegere foarte bună și pentru cei care vor să încerce conceptul de smartwatch pentru prima oară.
Despachetarea Fitbit Versa 2
Fitbit Versa 2 vine într-o cutie albă de carton, cu o poză pe partea de sus. Pe laterale, sunt informații detaliate despre ceea ce poate face acest smartwatch, în mai multe limbi.
Atunci când deschizi cutia, vezi Versa 2 împachetat frumos, alături de o a doua curea. Ai, în aceeași cutie, o curea mare și una mică, evitând astfel problema achiziționării dimensiunii nepotrivite.
Experiența de despachetare oferită de Fitbit Versa 2 este rapidă și plăcută. În pachet găsești tot ce ai nevoie pentru a-l folosi cât mai rapid.
Design și caracteristici hardware
Fitbit Versa 2 arată similar cu Apple Watch Series 5, ceea ce nu este un lucru rău. Utilizatorii de smartwatch-uri vor fi familiari cu design-ul său. O diferență este că Fitbit Versa 2 nu are o rotiță folosită pentru navigare, ci un buton. De asemenea, este amplasat în partea stângă, nu în dreapta, cum este pe Apple Watch Series 5. Pe Versa 2, carcasa de ceas este fabricată din aluminiu, iar cureaua din poliester, creând un dispozitiv ușor și confortabil. Atunci când folosești cureaua mare, greutatea totală este de 95 de grame.
În ceea ce privește senzorii, Fitbit Versa 2 are un accelerometru pe 3 axe care măsoară viteza corpului atunci când faci sport, un senzor optic al frecvenței cardiace și un altimetru pentru măsurarea altitudinii. De asemenea, are și un senzor de lumină ambientală, dar și un senzor relativ SpO2, care poate urmări saturația de oxigen folosind lumina roșie și infraroșie.
Versa 2 are un motor cu vibrații care te poate trezi cu alarme silențioase, precum și antene Wi-Fi pentru conectarea la rețele wireless folosind standardele până la Wi-Fi 4 (802.11n). Există și un cip NFC pentru serviciul Fitbit Pay, un cip Bluetooth 4.0 și un microfon integrat. Unul dintre cipurile lipsă de pe Versa 2 este cel GPS, ceea ce înseamnă că nu poți folosi acest smartwatch pentru a urmări cu precizie anumite exerciții fizice, fără să ai smartphone-ul cu tine.
Fitbit Versa 2 are un ecran tactil color AMOLED cu o rezoluție de 300 x 300 pixeli, o mărime de 3,5 cm și o grosime de 12 mm. Asta îl face ușor de purtat pe majoritatea încheieturilor. Dar, pentru un adolescent, acest smartwatch s-ar putea să fie prea mare. Ecranul are o luminozitate amplificată de 1000 niți și este protejat de Corning Gorilla Glass 3.
Bateria este fabricată din litiu-polimer, are o capacitate de 165 mAh și se încarcă complet în aproximativ două ore. Fitbit promite că bateria durează aproximativ 6 zile de utilizare regulată. Spațiul de stocare de pe Fitbit Versa 2 este suficient pentru a păstra date detaliate de mișcare pentru 7 zile, minut cu minut, dar și pentru a păstra totalurile zilnice pentru ultimele 30 de zile. Ar trebui să fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor. O altă caracteristică utilă este faptul că Fitbit Versa 2 rezistă în apă până la 50 de metri adâncime, ceea ce-l face util pentru cei care înoată. Smartwatch-ul poate fi folosit la temperaturi care variază între -10° și 60° Celsius și la altitudini de până la 8535 metri. Fitbit Versa 2 este compatibil cu iPhone-uri cu iOS versiunea 11 sau mai nou și smartphone-urile cu Android versiunea 7 sau mai nou, precum și PC-uri și tablete cu Windows 10.
Pentru a afla mai multe despre funcțiile și caracteristicile acestui smartwatch, vizitează această pagină: Fitbit Versa 2 Specs.
Configurarea și utilizarea Fitbit Versa 2
Pentru a utiliza Fitbit Versa 2, trebuie să descarci și să instalezi aplicația Fitbit pentru Android sau iOS, să creezi un cont și să asociezi smartwatch-ul cu telefonul. Pe parcursul configurării inițiale, este o idee bună să conectezi Versa 2 la Wi-Fi, ca să descarci și să instalezi cele mai noi actualizări de firmware, ce rezolvă bug-uri și introduc noi funcții, cum ar fi posibilitatea de a salva până la cinci fețe diferite pentru ceas și a le schimba între ele.
Ca parte din configurarea inițială, este bine să alegi și ce face apăsarea lungă a butonului de pe Versa. Noi considerăm că este cel mai util să-l folosești pentru a afișa setările rapide ori a activa Fitbit Pay (dacă vrei să faci plăți prin NFC).
De asemenea, ar trebui să îți alegi fețele preferate pentru ceas, să instalezi aplicațiile pe care vrei să le folosești și să configurezi portofelul pentru plăți wireless. Colecția disponibilă pentru fețe de ceas este relativ mare și în creștere. Aceasta include atât opțiuni gratuite cât și contra cost.
O altă parte esențială este configurarea aplicațiilor instalate pe Fitbit Versa 2. Sunt destul de multe preinstalate, precum Spotify, Deezer, Weather, Strava și altele. Ar fi bine să te uiți la toate, să le dezinstalezi pe cele care nu îți sunt utile și să le configurezi pe cele pe care vrei să le folosești. De asemenea, merită să vizitezi magazinul de aplicații oferit de Fitbit.
Din păcate, atât numărul de aplicații disponibile pentru acest smartwatch, cât și calitatea lor, pălesc în comparație cu Apple Watch. De exemplu, am fost foarte curioși de aplicația Spotify pentru Versa 2. Din păcate, aceasta nu oferă redarea offline a muzicii, Versa 2 trebuie să fie conectat la smartphone, iar tu trebuie să folosești un cont Spotify Premium. Chiar dacă îndeplinești toate aceste cerințe, adesea aplicația nu funcționează, așa cum comentează mulți utilizatori în această discuție pe forum. Atunci când funcționează, poți controla doar redarea muzicii în Spotify pe un alt dispozitiv, cum ar fi telefonul tău sau o boxă inteligentă. Noi am întâmpinat problemele descrise de utilizatori de multe ori și, după câteva zile, am încetat să mai folosim aplicația Spotify pe Versa 2. Experiența de utilizare era prea frustrantă.
Dacă vrei să te bucuri ascultând muzică, este preferabil să folosești cei 2,5 GO spațiu de stocare pentru aplicația Music de la Fitbit. Poți să copiezi melodiile tale favorite pe Versa 2 și să asculți muzică de pe smartwatch, folosind căști Bluetooth.
O altă limitare este faptul că Fitbit Versa 2 nu are un cip GPS ci folosește "connected GPS". Asta înseamnă că trebuie să ai smartphone-ul cu tine atunci când vrei să-ți înregistreze activități precum urcatul pe munte, alergatul ori ciclismul.
Ecranul de pe Versa 2 este vizibil și utilizabil atât înăuntru cât și afară, în lumina soarelui. Fără funcția "always-on" (mereu pornit) activată, am folosit smartwatch-ul între 5 și 6 zile înainte să fie nevoie să-l încărcăm. Cu funcția "always-on" activă, timpul de utilizare s-a redus undeva între 2 și 3 zile. Navigarea prin interfața Versa 2 este ușoară. Faci asta cu ajutorul butonului și a gesturilor tactile. O apăsare scurtă pe buton ori cu degetul pe ecran activează ecranul.
Derulează în jos până accesezi notificările. Derulează spre stânga pentru a accesa aplicațiile instalate. Setările rapide îți permit să activezi funcțiile Do Not Disturb (Nu Deranja), Sleep Mode (Modul Somn), ecranul "always-on" (mereu pornit) și să reglezi luminozitatea ecranului (joasă, normală sau maximă) și opțiunile pentru trezirea ecranului (auto și manual). Pentru a merge înapoi, apasă butonul din partea stângă. Același buton este folosit și pentru a selecta lucruri, atunci când interacționezi cu setări sau opțiuni de configurare.
Notificările afișate de Fitbit Versa 2 pot fi utile, mai ales dacă ești genul de persoană care vrea să fie la curent cu toate noutățile. Totuși, acestea pot deveni enervante rapid, așa că îți recomandăm să activezi notificările doar pentru aplicațiile cele mai importante pentru tine. Altfel, nu vei mai putea lucra liniștit, pentru că Versa 2 vibrează la fiecare câteva minute. Poți și să răspunzi la mesaje direct de pe Versa 2, însă primești doar cinci răspunsuri predefinite pe care să le folosești. Din fericire, acestea pot fi schimbate în orice dorești.
Un aspect pozitiv la Fitbit Versa 2 este rapiditatea sa, indiferent de ce faci. Nu există răspuns întârziat la comenzi, iar navigarea printre setări și aplicații este rapidă.
Din păcate, noi fiind în România, Amazon Alexa nu este disponibilă, așa că nu am putut testa cum merge integrarea cu Versa 2. Din păcate, comentariile utilizatorilor de pe internet nu sunt foarte pozitive. Se pare că integrarea respectivă este limitată la a primi răspunsuri text și este destul de instabilă. Comentariile utilizatorilor ni s-au părut familiare cu experiența avută de noi cu Spotify. Fitbit trebuie să investească în ecosistemul de aplicații și să-l îmbunătățească pentru a fi mai competitiv.
Să porți Fitbit Versa 2 este o experiență confortabilă, atât atunci când faci exerciții, cât și când dormi. Totuși, vei simți nevoia să-l dai jos o dată la câteva zile. Dacă vrei să îți înregistreze toată activitatea, n-ar fi rău să mai schimbi mâna la care-l porți, ca să nu fie nevoie să-l dai jos de tot.
Per total, experiența smartwatch oferită de Fitbit Versa 2 nu este la fel de finisată ca cea oferită de Apple Watch. Chiar și așa, este un însoțitor digital de care te poți bucura, ce îți oferă date și notificări utile. Faptul că trebuie să îl încarci doar o dată la fiecare 5 sau 6 zile este un mare avantaj.
Funcțiile de sănătate și de fitness ale Fitbit Versa 2
Aplicația Fitbit este locul unde interacționezi cu toate datele tale despre sănătate și fitness. Aici vezi mai întâi numărul de pași efectuați zilnic și îți stabilești obiectivele. De asemenea, vezi și cât de mult ai mers, câte calorii ai consumat și câte minute ai fost activ în fiecare zi. Aceste date pot fi integrate în aplicații în care îți înregistrezi jurnalul alimentar, precum MyFitnessPal.
Măsurarea pașilor este precisă și utilă dacă vrei să îți creezi un stil de viață mai activ, care implică mai puțin stat la birou ori în fața TV-ului.
Citirea pulsului îți arată în ce zonă de frecvență cardiacă te afli, cum ar fi: cardio, solicitare de vârf ori ardere de grăsimi. Fitbit îți arată, de asemenea, un jurnal al ritmului cardiac în repaus din ultimele 30 de zile și îți oferă o comparație a nivelului tău de fitness cardio cu alte persoane de același sex și cu aceeași vârstă.
Pe măsură ce îmbătrânesc, apreciez din ce în ce mai mult funcțiile de urmărire a somnului oferite de dispozitivele de fitness. Fitbit Versa 2 strălucește în această privință. În fiecare noapte îți calculează un Sleep Score (Notă a somnului) care ia în considerare factori precum: cât ești treaz(ă), neliniștit(ă) și cât timp petreci în fiecare etapă de somn (somn ușor, somn REM și somn adânc). Îți oferă și o comparație pe ultimele 30 de zile, ca să vezi dacă există sau nu îmbunătățiri ale somnului. Eu am observat o corelație directă între nota dată de Fitbit și cât de odihnit mă simțeam în fiecare dimineață. Datele împărtășite de Fitbit m-au ajutat să acord atenție tiparelor de somn și să le îmbunătățesc în timp, ceea ce este excelent.
Dacă vrei și mai multe date și grafice, îți recomandăm să te duci la Fitbit.com și să-ți activezi abonamentul Premium. Acesta îți oferă acces la programe ghidate, analize care sunt și mai detaliate și utile, instrumente avansate de analiză a somnului și antrenamente dinamice. Din păcate, prețul abonamentului este destul de mare (43,99 Euro/an) și credem că Fitbit ar trebui să îl scadă. Din fericire, beneficiezi de 7 zile gratuite cu Versa 2 pentru a testa serviciul și a decide dacă este suficient de util înainte de a decide să-l cumperi.
Aplicația Fitbit poate fi folosită și pentru a ține un jurnal al greutății, al caloriilor mâncate și al apei băute, pentru a avea o perspectivă completă a evoluției tale. Doamnele și domnișoarele pot folosi aplicația pentru a-și înregistra ciclul, a-i înregistra simptomele și a compara ciclul lor cu alte statistici de sănătate, cum ar fi somnul, activitatea și greutatea.
Fitbit Versa 2 se adresează persoanelor interesate de sănătate și fitness, oferind o mulțime de date și funcții utile.
Ce părere ai despre Fitbit Versa 2?
Acum știi părerea noastră despre Fitbit Versa 2 și ce are de oferit. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai. Îți place Fitbit Versa 2? Te gândești să cumperi acest smartwatch? Dacă-l ai deja, descrie-ne experiența ta de utilizare de până acum. Ești mulțumit(ă) de el?