Vânzările de PC-uri au scăzut în mod constant în ultimii ani, livrările la nivel mondial fiind în scădere cu mai mult de 10% în 2015. Deși cota de piață a dispozitivelor mobile este în creștere rapidă, există încă o piață în care PC-urile desktop continuă să prospere, și anume piața pasionaților de jocuri. Din cauza limitărilor legate de răcire, dimensiune și greutate, laptop-urile nu pot concura cu performanțele PC-urilor desktop, cel puțin nu fără a face o gaură considerabilă în portofele. Mulți entuziaști ai jocurilor pe PC vor prefera să își construiască singuri sistemele, dar alegerea unui desktop PC preasamblat, de marcă, are avantajele sale: există șanse reduse să apară probleme de compatibilitate, calitatea componentelor este bună și fiabilitatea este mai mare. Astăzi vom testa un PC de gaming de la ASUS, și anume G11CB. Anunțat la expozitia Computex din 2015, unitatea de desktop se mândrește cu procesoare Intel Core i5/i7 din generația a 6-a, memorie DDR4 și plăci grafice din seria NVIDIA GeForce 9, toate acestea montate pe un șasiu atractiv cu iluminare variabilă. Vom măsura performanțele acestui sistem în acest review:
Despachetarea unității ASUS G11CB Gaming PC
Spre deosebire de laptop-uri, o greutate mare a unității centrale este un semn bun: înseamnă că, cel mai probabil, sursa de alimentare și carcasa sunt de calitate iar sistemul dispune de o răcire corespunzătoare. Cutia simplă de carton a unității ASUS G11CB Gaming PC cântărește peste 11 kg dar în afară de asta, nimic nu anunță calitatea conținutului.
În interior veți găsi unitatea, o tastatură cu iluminare și un maus optic (care nu apare în poze pentru simplul motiv că unitatea testată ne-a fost livrată fără maus). În pachet există de asemenea și un cablu de alimentare precum și manualele uzuale și un DVD cu aplicații.
Așa cum am estimat și din greutatea pachetului, unitatea este grea și foarte solidă, cântărind 9,78 kg. Dimensiunile unității sunt 176 mm lățime, 440 mm adâncime și 422 mm înălțime. Pentru utilizatorii care au nevoie de o unitate mai compactă, ASUS produce sub faimosul brand Republic of Gamers o linie de PC-uri compacte dedicate jocurilor, numit ROG G20. Prețul acestor unități este însă ceva mai mare.
Pe partea frontală a unității veți găsi nu mai puțin de patru porturi USB, un cititor de carduri 6-in-1 (pentru carduri MMC, XD, SD, SDHC, MS/PRO) și butonul de alimentare de mari dimensiuni, iluminat în totalitate. Unitatea Combo Blu-ray reader / DVD Writer este mascată sub capacul frontal și poate fi accesată prin apăsarea unui colț al capacului. În partea superioară a unității veți găsi două mufe - una pentru un microfon și una pentru căști.
Analizând partea din spate a unității vom găsi două porturi USB 2.0, două porturi USB 3.0, două porturi USB 3.1, unul HDMI, unul VGA (D-Sub), un port pentru rețea RJ45 precum și un panou audio 7.1 cu șase intrări. Placa video are un port DVI, un port HDMI și trei DisplayPort. Prezența acestora din urmă face posibilă o configurație de gaming cu trei monitoare cu doar o singură placă video.
Tastatura de tip chiclet, cu iluminare, este de bună calitate și are un buton de volum foarte util. Lumina de fundal albastră poate fi doar pornită și oprită, nu și estompată. Cei de la ASUS s-au asigurat, prin prezența perifericelor, că utilizatorii au tot ce le este necesar pentru a rula sistemul cu cât mai puține ajustări.
Unitatea este mare, la fel ca orice alt desktop PC de tip turn; este, în plus, grea și solidă. Design-ul carcasei este interesant iar includerea unei tastaturi și a unui maus dă o senzație de valoare suplimentară întregului pachet.
Specificații tehnice ale ASUS G11CB Gaming PC
Unitatea testată de noi dispune de un procesor Intel Core i7-6700 (cu o frecvență de până la 3400 MHz). Lipsa literei K de la sfârșitul numelui înseamnă că procesorul nu poate fi overclockat, dar ne îndoim că procesorul va fi cel care va limita performanțele unității în această configurație. Strict pentru gaming, ținând cont și de placa video prezentă în sistem, un procesor Intel Core i5 ar fi suficient, dar dacă veți folosi PC-ul și pentru proiectare și randare, Intel Core i7 este cea mai bună alegere.
PC-ul are un stick de 8GO de memorie DDR4 (cea mai recentă tehnologie pentru RAM, mai rapidă și cu un consum mai mic decât standardul DDR3) produs de Hynix. 8GO este minimul pentru un PC de gaming și recomandăm o configurație cu încă 8 GO pentru jocurile mai noi, care au nevoie de multă memorie. Placa de bază personalizată pentru acest sistem este construită în jurul unui chipset Intel H170 și are un slot PCI Express x1, unul PCI Express x16 și un slot de expansiune mini-PCI Express.
Sistemul folosește o placă grafică NVIDIA GeForce GTX 960 cu 2GO de memorie GDDR5. Se poate opta pentru variante mai puternice (până la NVIDIA GeForce GTX 980 cu 4 GO de memorie), dar GTX960 este semnificativ mai ieftin și se descurcă bine cu majoritatea jocurilor la rezoluția de 1920x1080 pixeli. Totuși considerăm că nu este cea mai potrivită configurație: la un preț apropiat, un gamer dedicat ar alege o placă grafică mai puternică și un procesor mai lent, din moment ce limitarea pentru jocurile moderne este cel mai adesea dată de placa grafică. Cu un procesor Intel Core i7 și un NVIDIA GeForce GTX960, calculatorul va fi foarte bun la multitasking, dar în jocuri se vor vedea limitări pe setările de calitate Ultra și la rezoluții ridicate.
În ceea ce privește unitățile de stocare, configurația testată are combinația perfectă: un SSD de tip M.2 cu o capacitate 256 GO produs de Samsung, pentru pornire rapidă a sistemului și a aplicațiilor, un hard-disk Toshiba SATA3 cu o capacitate de 1000 GO, pentru filme, fotografii și jocuri și o unitate Combo DVD /Blu-Ray, dacă doriți să urmăriți un film Blu-ray sau dacă aveți nevoie să vă salvați date pe DVD.
Sistemul nu dispune de o placă de sunet dedicată, dar cu performante decente oferite de codecul ALC887 integrat, o placă de sunet ar crește doar prețul unității cu câștiguri relativ mici.
Adaptorul de rețea LAN este un RealTek RTL8168 / 8111 și, în mod interesant, ASUS G11CB Gaming PC are și un adaptor 802.11ac RTL8821AE Wireless LAN, ceea ce înseamnă că nu va trebui să utilizați neapărat un cablu de rețea dacă PC-ul este departe de router. În plus, adaptorul conține un modul Bluetooth, care ar putea fi util pentru conectarea unui maus, a unor căști sau difuzoare fără fir. Cu cât mai puține cabluri, cu atât mai bine.
Cititorul de carduri 6-in-1 este integrat în partea frontală a unității și oferă încă o opțiune de conectivitate pentru utilizator. O altă caracteristică notabilă este prezența a două porturi USB 3.1 în partea din spate a PC-ului. Noul standard USB 3.1 ridică rata teoretică maximă de transfer pentru dispozitive USB la 10 Gbps. Pentru a vă da o idee despre ce înseamnă asta în utilizarea zilnică, conținutul maxim al unui disc Blu-ray (50 GO) ar putea fi transferat prin USB 3.1 în mai puțin de un minut!
ASUS G11CB Gaming PC are multiple variante de configurare ce includ procesoare Intel Core i5, până la 32 GO de memorie și o întreagă gamă de plăci video și opțiuni de stocare. Puteți consulta lista completă de opțiuni pe pagina oficială ASUS G11CB Gaming PC.
Este interesant de văzut cum se va comporta SSD-ul Samsung în combinație cu procesorul Intel Core i7, combinație care ar trebui să facă computerul foarte rapid ca timp de răspuns la comenzi. Puteți vedea rezultatele testelor noastre pe pagina următoare a acestei recenzii.