Tastaturile de gaming sunt populare pe bună dreptate. Noi le folosim atât pentru jocuri cât și pentru muncă deoarece au toate calitățile care fac o tastatură să fie grozavă. Tastaturile de gaming variază foarte mult ca preț și calitate, iar unele tastaturi sunt produse inferioare care ar trebui evitate. Pentru ca totul să fie și mai confuz, producătorii de tastaturi de gaming se laudă cu funcții ori caracteristici foarte tehnice pe care majoritatea persoanelor nu le înțeleg, ori cu facilități care nu îmbunătățesc cu adevărat experiența utilizatorului. Dacă vrei să înțelegi tastaturile de gaming și ce contează atunci când vrei să alegi o tastatură bună, citește acest articol:
1. Comutatoarele tastaturii: mecanice vs. membrană vs. domuri de cauciuc
Tastaturile de gaming pot folosi comutatoare mecanice (mechanical switches), taste cu membrane sau cu domuri de cauciuc (rubber dome). O problemă este faptul că producătorii nu sunt mereu onești despre ce fel de taste oferă, mai ales când vine vorba despre tastaturi ieftine. De asemenea, se folosesc termeni de marketing care induc în eroare utilizatorii. De exemplu, Roccat își denumește unele taste ca fiind membranice (membranical), în timp ce alți producători folosesc termenul "semi-mecanice".
O tastatură este mecanică ori nu este mecanică. Nu există cu adevărat tastaturi "semi-mecanice". Când întâlnești astfel de termeni, producătorii îți spun de fapt că îți vând tastaturi cu membrane sau domuri de cauciuc, care copiază câteva caracteristici ale tastaturilor mecanice. Adesea, ei copiază capacele tastelor de la tastaturile mecanice, pentru ca să le poți schimba cu ușurință și să se simtă la fel atunci când le apeși.
Astfel de tastaturi au, de obicei, un strat de cauciuc peste o placă cu circuite electronice. Apăsarea unei taste activează membrana care închide circuitul de sub ea și transmite apăsarea tastei mai departe. Atunci când tastezi pe o tastatură cu membrană sau cu domuri de cauciuc, simți cât de greu trebuie să apeși tastele în comparație cu comutatoarele mecanice, iar feedback-ul tactil este diferit, simți că apeși un soi de burete.
Tastaturile cu membrane și domuri de cauciuc sunt mai ieftine decât cele cu comutatoare mecanice și este ușor să ofere rezistență la stropi de apă, deoarece folosesc mult cauciuc și plastic, spre deosebire de tastaturile mecanice care folosesc plăci de metal. În schimb, aceste tastaturi nu pot oferi un timp de răspuns la fel de rapid precum tastaturile mecanice. De asemenea, trebuie să apeși pe taste puțin mai tare pentru a înregistra apăsările și sunt mai puțin durabile.
Tastaturile mecanice pot folosi mai multe tipuri de comutatoare: liniare și cu rezistență constantă (e.g. Cherry MX Red), tactile cu feedback sonor scăzut (e.g. Cherry MX Brown), sau cu un clic ușor de auzit (e.g. Cherry MX Blue).
Comutatoarele mecanice cu clic (Cherry MX Blue) sunt perfecte pentru utilizatorii care se joacă dar și scriu mult la calculator, dacă nu îi deranjează zgomotul mai ridicat al tastelor. Comutatoarele liniare (Cherry MX Red) nu oferă feedback tactil și sunt perfecte pentru sesiuni de gaming intense, dar mai puțin grozave pentru scris și muncă la calculator. Comutatoarele mecanice tactile (Cherry MX Brown) aduc un echilibru între cele liniare și cele cu clic, în ceea ce privește feedback-ul sonor și forța necesară pentru a înregistra apăsările. Drept urmare, dacă vrei o tastatură mecanică care este bună în ambele domenii (jocuri și muncă productivă), precum și ușor mai silențioasă decât alte tastaturi mecanice, ar trebui să alegi un model care folosește comutatoare Cherry MX Brown sau ceva similar.
Dacă vrei o introducere foarte bună în lumea comutatoarelor mecanice, îți recomandăm The Comparative Guide to Mechanical Switches.
2. Materialele folosite pentru tastatură și montarea tastelor: plastic, metal sau PCB
Deși tipurile de taste folosite în tastaturi afectează experiența de utilizare și uneori anduranța, durabilitatea unei tastaturi variază foarte mult și în funcție de materialele folosite pentru a o produce. Aruncă o privire peste poza de mai jos, unde vezi un kit "do-it-yourself" (fă-ți singur) pentru crearea unei tastaturi mecanice. Avem un cadru pentru spate (de obicei din plastic) care vine ca un soi de copertă pentru fundul tastaturii, o placă cu circuite (PCB) care comunică ce taste apeși către calculator, o placă pe care sunt montate comutatoarele și tastele, și o copertă pentru partea de sus. Uneori, placa pe care sunt montate comutatoarele și coperta de sus sunt același lucru. Sau, nu există o astfel de placă și comutatoarele sunt montate direct pe placa cu circuite (PCB).
Atunci când cumperi o tastatură ieftină care costă sub 50 de dolari (210 lei), este foarte posibil ca tastele și comutatoarele să fie montate direct pe placa cu circuite (PCB). Este cea mai ieftină opțiune pentru producători și cea mai puțin durabilă abordare. Astfel de tastaturi sunt vulnerabile la lovituri și șocuri. Imaginează-ți un gamer frustrat care își lovește în mod repetat tastatura. Nu contează faptul că tastatura respectivă are comutatoare mecanice care țin 50 de milioane de apăsări. Dacă comutatoarele sunt montate direct pe PCB, durata de viață a circuitelor scade semnificativ și reduce și durabilitatea tastaturii. Atunci când companiile creează tastaturi ieftine, nu le spun utilizatorilor dacă au montat tastele direct pe PCB. Poți să-ți dai seama de asta singur, încercând să îndoi tastatura. Dacă tastatura pare să se îndoaie ușor și nu are rezistență la stropi de apă, atunci cel mai probabil nu are o placă separată pe care sunt montate tastele, acestea fiind amplasate direct pe PCB.
Tastaturile cu membrane și domuri de cauciuc sunt adeseori rezistente la stropi de apă pentru că tastele sunt montate pe o placă separată din plastic. Plăcile de plastic sunt folosite pe diverse tastaturi de gaming. Cel mai mare dezavantaj este că acest material este mai puțin robust decât metalul. Dar, este mult mai ieftin decât metalul și mai rezistent decât placa cu circuite (PCB). De asemenea, pentru tastaturile RGB, plasticul are avantajul că dispersează lumina mai bine și mai uniform decât alte materiale.
Atunci când cumperi o tastatură de gaming ieftină, asigură-te că are o placă de plastic pe care sunt montate tastele și acestea nu sunt direct pe placa cu circuite (PCB). Această alegere simplă crește semnificativ durata de viață a tastaturii.
Plăcile de metal oferă o rezistență ridicată și un plus rigiditate, dar fac tastaturile mai grele și nu oferă rezistență la stropi de apă. Dacă vrei cea mai bună durabilitate posibilă pentru tastatura ta, alege una care are comutatoare mecanice de calitate precum și o placă metalică pe care sunt montate.
Poate presupui că toate tastaturile de gaming scumpe au o astfel de placă metalică. Din păcate această presupunere este falsă. Unele branduri premium folosesc plăci de plastic chiar și pentru tastaturi care costă mai mult de 70 de dolari sau 300 lei. Fii atent(ă) la acest detaliu și citește cu atenție datele comunicate de producătorul tastaturii pe care vrei să o cumperi.
Pe unele tastaturi, placa metalică pe care sunt montate tastele este și cadrul de sus al tastaturii. Vezi asta cel mai des pe tastaturile de gaming premium. Pentru a crește durabilitatea, dar și pentru a îmbunătăți aspectul vizual, producătorii montează comutatoarele mecanice direct pe cadrul metalic care acoperă tastatura. Acest cadru poate fi realizat din aluminiu, magneziu sau oțel, în funcție de model.
3. Iluminare: RGB vs. o singură culoare de fundal
Lumina de fundal ajută utilizatorii să tasteze în întuneric sau în medii cu puțină lumină. Este utilă și îți permite să fii întotdeauna productiv. De asemenea, gamerii și alți utilizatori folosesc lumina de fundal și ca o formă de expresie prin personalizarea ei. Atunci când vine vorba de tastaturile de gaming, ai o alegere importantă de făcut, în ceea ce privește iluminarea: este OK să folosești o lumină într-o singură culoare pentru toată tastatura, ori vrei iluminare RGB?
Din păcate, iluminarea RGB crește mult costul tastaturii. Să luăm o tastatură foarte bună drept exemplu: CORSAIR K68. Atunci când o cumperi cu o simplă lumină roșie de fundal, costă aproximativ 546 lei. Pentru a cumpăra aceeași tastatură cu iluminare RGB, te costă în jur de 781 lei. Este cu 43% mai scumpă. Rămâne la latitudinea fiecărui utilizator, în funcție de nevoi, buget și preferințe, dacă o asemenea diferență de preț merită investiția.
Indiferent de tipul de lumină pe care-l alegi pentru tastatură, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:
- Tastaturile ieftine tind să aibă o iluminare mai puțin constantă, mai ales tastaturile RGB. De exemplu, poți observa că la unele tastaturi lumina nu are aceeași intensitate pentru toate tastele. Dacă vrei o iluminare de foarte bună calitate, sunt șanse scăzute să o găsești la un preț sub 50 de dolari (sau echivalentul în lei).
- Iluminarea RGB este implementată în zone (de la trei până la șase zone de iluminare, în funcție de tastatură) sau pentru fiecare tastă în parte. Pentru a înțelege mai bine conceptul de zone pentru iluminare, vezi tastatura de mai jos. Vezi că tastele sunt grupate în culori diferite. Fiecare culoare reprezintă o zonă de iluminare. Poți personaliza acest tip de tastaturi astfel încât să folosească orice culoare din spectrul RGB, dar nu poți face asta pentru fiecare tastă, ci doar pentru fiecare zonă. Dacă vrei cea mai bună și cea mai personalizabilă iluminare RGB, trebuie să alegi tastaturi cu iluminare separată pentru fiecare tastă, iar asta crește semnificativ costul tastaturii.
4. Anti-ghosting și N-Key Rollover (NKRO)
N-key rollover și anti-ghosting sunt termeni tehnici care sunt uneori folosiți greșit în marketing-ul tastaturilor de gaming și nici nu sunt înțeleși bine de utilizatori. Pentru a îi înțelege mai bine, precum și importanța lor la o tastatură, citește: Ce este tehnologia NKRO pentru tastaturi?
Ca sumar: N-key rollover înseamnă câte apăsări simultane înregistrează corect tastatura, iar anti-ghosting înseamnă că tastatura nu înregistrează apăsări de taste pe care nu le faci. Nu poți avea N-key rollover fără anti-ghosting, pentru că tastatura nu ar înregistra corect apăsările simultane, deoarece ar înregistra și apăsări false pe care nu le-ai făcut. TOATE tastaturile de gaming au anti-ghosting, iar atunci când un producător se laudă cu asta, nu este cazul să fii impresionat(ă), deoarece este un standard de bază pentru tastaturile moderne. Dacă întâlnești cumva o tastatură fără anti-ghosting, nu ar trebui să o cumperi.
Un aspect esențial de înțeles este N-key rollover: câte apăsări simultane de taste înregistrează tastatura, în mod corect? Acest număr variază de la o tastatură la alta și uneori este surprinzător de mic, chiar și pe unele tastaturi scumpe. Dacă vrei să ai o experiență de tastare foarte bună, trebuie să te întrebi: Câte degete folosesc pentru a tasta? Dacă ești un utilizator fluent de calculator, cel mai probabil folosești între șase și zece degete pentru a tasta. Atunci, ai nevoie de o tastatură cu cel puțin 6KRO sau 6-key rollover. Dacă vrei să te asiguri că toate apăsările de taste sunt înregistrate corect, inclusiv atunci când folosești toate cele zece degete, atunci trebuie să cumperi o tastatură care oferă 10KRO sau 10-key rollover.
Unele tastaturi mecanice oferă NKRO sau Full N-key rollover, ceea ce înseamnă că pot înregistra corect toate tastele de pe tastatură, atunci când sunt apăsate simultan. Acest scenariu este imposibil pentru un utilizator, dacă nu cumva își creează un robot pentru tastat rapid, precum cel din Ghost in the Shell.
Un alt aspect de reținut este faptul că unele tastaturi precum HyperX Alloy FPS, îți permit să schimbi între NKRO și 6KRO, deoarece unele aplicații și BIOS-uri vechi nu funcționează corect atunci când folosești tastatura cu NKRO. 🙂
5. Un wrist rest (suport pentru încheietura mâinilor) îți face utilizarea confortabilă
Utilizarea unui suport pentru încheietura mâinilor oferă un unghi mai natural pentru mâini și încheieturi, în timp ce folosești tastatura. Acesta reduce tensiunea încheieturilor și face experiența de utilizare mai confortabilă. Este valabil mai ales atunci când ai nevoie să tastezi mult sau când te joci ore în șir. Nu toate tastaturile vin cu un astfel de suport, iar astfel de accesorii pot fi cumpărate și separat.
Atunci când cumpărăm o tastatură, preferăm să alegem una care are un wrist rest. Însă materialele folosite și calitatea lor variază mult, în funcție de prețul tastaturii pe care o cumperi și de cine o produce. Adesea, aceste suporturi sunt făcute din plastic, alteori din cauciuc ori din piele artificială, care este foarte moale și confortabilă.
6. Taste multimedia, scurtături multimedia și taste macro
O facilitate utilă a tastaturilor scumpe o reprezintă tastele multimedia. Multe tastaturi high-end vin și cu o rotiță de control a volumului de sunet, butoane dedicate pentru controlul muzicii, a iluminării și a modului de gaming. După ce am testat mai multe tastaturi, la prețuri diferite, ne place să folosim tastele multimedia și le vrem pe tastatura noastră de zi cu zi. Este foarte posibil să vrei și tu astfel de taste, deoarece îți fac viața mai ușoară și îți cresc productivitatea.
Ar trebui să ai cel puțin scurtături multimedia pe tastatură, care implică apăsarea a două taste în loc de una (precum Fn+F1), pentru a realiza aceleași acțiuni.
Tastele macro nu mai reprezintă un trend popular în lumea tastaturilor de gaming, deoarece puțini utilizatori le folosesc. Dar ele pot fi utile în anumite situații, deoarece poți configura o tastă macro să execute un set de acțiuni, cu o singură apăsare. Atât gamerii cât și utilizatorii de business pot beneficia de pe urma utilizării de taste macro.
7. Cablul USB: împletit sau din plastic?
Cablurile USB pe care le folosim pentru a conecta tastaturile de gaming la calculatoare, pot fi împletite sau create din plastic obișnuit. Tastaturile ieftine rar oferă un cablu împletit, față de cele scumpe care au unul de cele mai multe ori. Diferențele dintre un cablu USB împletit și unul normal, din plastic, țin de aspect și de rezistență. Cablurile împletite sunt în general mai puțin flexibile și mai greu de rupt sau tăiat, datorită protecției suplimentare pe care o au. Cablurile pot fi împletite folosind diverse materiale, de la bumbac la nylon, și au rezistență, flexibilitate și costuri diferite.
Nu există diferențe de performanță între cele două tipuri de cabluri și orice tastatură funcționează la fel de bine cu ambele tipuri de cabluri. Dacă nu ai un animal de companie ori un bebe care obișnuiește să-ți roadă cablurile și nici nu-ți muți des tastatura, atunci cablurile din plastic sunt o alegere bună.
8. Personalizare prin software ori prin scurtături de tastatură?
Sunt două tipuri de utilizatori: unii care vor o tastatură plug-and-play, pe care o pot folosi imediat ce o conectează la PC și pe care nu vor să o configureze, iar alții care vor personalizare și setări avansate. Atunci când vine vorba de tastaturi RGB de gaming, lucrurile devin complicate, deoarece iluminarea RGB își pierde din utilitate și din farmec fără un software avansat pentru controlul și integrarea sa cu diverse scenarii de utilizare. Producătorii folosesc următoarele abordări:
- Oferă tastaturi ieftine (de obicei cu un cost până la 50 USD) fără software. Unele dintre aceste tastaturi nu sunt deloc personalizabile, în timp ce altele sunt, dar într-un mod limitat, prin scurtături pe care trebuie să le apeși direct pe tastatură.
- Unii producători oferă un software foarte simplist pentru personalizare, care acoperă strict elementele de bază, precum timpul de răspuns al tastaturii, configurarea tastelor macro și cum sunt iluminate tastele.
- Producătorii care investesc mult în ecosistemul de accesorii cu iluminare RGB, oferă software avansat pe care clienții îl pot folosi pentru a personaliza în detaliu tastaturile lor și a le integra cu ecosisteme de accesorii RGB care includ: tastaturi, mouse-uri, căști, mouse pad-uri, sisteme de răcire, plăci de bază, plăci video, monitoare, etc. Unele ecosisteme software sunt impresionante deoarece sunt integrate și cu jocuri, oferind o experiență imersivă de gaming, prin accesorii cu iluminare RGB.
9. Accesorii și alte caracteristici
Accesoriile nu sunt critice utilizării unei tastaturi și nici nu-ți indică dacă o tastatură este bine construită sau nu. Dar, sunt folosite adesea pentru a crește percepția valorii pe care o are un produs în ochii utilizatorilor. În plus, acestea pot fi și utile. Atunci când cumperi o tastatură ieftină, rar primești accesorii în pachet. Există mici excepții precum Trust GXT 865 Asta, care include un extractor de taste pe spatele său și un sistem pentru managementul cablurilor.
Dacă ești dispus(ă) să dai mai mult de 50 de dolari pe o tastatură de gaming, accesoriile cresc în frecvență. De exemplu, HyperX Alloy FPS oferă unul dintre cele mai generoase pachete de accesorii pe care l-am văzut: o husă de transport, un extractor de taste, opt taste metalice suplimentare și USB passthrough pentru încărcarea telefonului. Mai rar primești atât de multe accesorii împreună cu o tastatură.
Pe alte tastaturi precum Razer Blackwidow Elite, găsești și audio passthrough, care-ți permite să-ți conectezi căștile direct la tastatură.
Sfatul nostru este să nu folosești numărul de accesorii incluse drept un criteriu principal pentru alegerea unei tastaturi. Evaluează celelalte aspecte pe care le-am menționat în acest articol, deoarece sunt mult mai importante. Totuși, dacă ai de ales între două sau trei tastaturi cu caracteristici similare și preț apropiat, surplusul de accesorii merită luat în considerare.
Ce așteptări ai de la tastatura ta?
Acum știi perspectiva noastră despre ce face o tastatură de gaming să fie grozavă și ce trebuie să evaluezi atunci când cumperi una. Sperăm că ți-a plăcut acest articol. Am muncit mult să-l scriem, după luni de zile de testat și comparat tastaturi diverse. Înainte de a închide articolul, spune-ne ce așteptări ai de la o tastatură? Ce vrei să-ți ofere și care sunt criteriile cele mai importante pe care le folosești atunci când alegi tastatura pe care o cumperi? Comentează și hai să discutăm.