Google Chrome 64-bit: Este mai bun decât versiunea 32-bit?

articol
Google Chrome 64-bit: Este mai bun decât versiunea 32-bit?

Care este browser-ul tău web favorit? Folosești, cumva, Google Chrome? Folosești acest browser pe 64 de biți sau pe 32 de biți? Dacă încă mai ai versiunea pe 32 de biți dar Windows-ul tău este pe 64 de biți, s-ar putea să vrei să treci și la Chrome pe 64 de biți. Te întrebi care este mai bun, mai rapid sau cu cele mai puține cerințe de sistem? Și noi ne-am pus aceste întrebări, așa că am decis să le găsim și răspunsurile. Am rulat o serie de benchmark-uri, am căutat informații pe internet și rezultatul final este acest articol. Dacă vrei să știi ce este diferit între versiunea 64-bit și cea 32-bit de Google Chrome, citește mai departe:

Reclamă

Google Chrome 64-bit versus 32-bit - Performanțe în benchmark-uri

Am început prin a testa cele două versiuni ale browser-ului creat de Google, cu o serie de benchmark-uri: HTML5 test, JetStream 1.1, Peacekeeper, Basemark Web 3.0, Octane 2.0, and MotionMark 1.0. Fiecare, cu excepția testului HTML 5, a fost rulat de trei ori și am înregistrat scorul mediu. Calculatorul pe care l-am folosit pentru teste este un calculator mediu cu performanțe obișnuite după standardele de astăzi: procesor AMD FX8350 la 4,0 GHz, 8GO de DDR3 la 2133MHz și o placă video AMD Radeon R9 270X cu 2GO de memorie GDDR5. Am folosit Windows 10 Pro versiunea 1703 cu Creators Update.

Scorul din testul HTML5 este un indicator pentru cât de bine suportă browser-ul tău standardul HTML5 și specificațiile sale. După cum poți vedea în graficul de mai jos, versiunea pe 64 de biți de Google Chrome oferă același nivel de suport pentru standardul HTML 5 ca și versiunea sa pe 32 de biți. Era ceva de așteptat având în vedere că am comparat versiuni ale aceluiași browser.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

Benchmark-ul JetStream 1.1 execută teste de latență care măsoară cât de rapid pot să pornească aplicațiile web și cât de repede ajung la performanțele maxime, după care pot să funcționeze fără probleme sau întreruperi. De asemenea, rulează teste de transfer de date care măsoară performanțele maxime ce pot fi susținute de către aplicațiile web. Rezultatele mai mari înseamnă viteze mai rapide și performanțe mai bune. După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, rezultatele pe care le-am obținut nu diferă prea mult. Însă, versiunea pe 64 de biți de Google Chrome a fost totuși mai rapidă cu 8% decât versiunea pe 32 de biți.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

În continuare, am folosit benchmark-ul Peacekeeper, acesta fiind un benchmark cmai vechi dar încă relevant pentru lumea internetului de astăzi. Peacekeeper măsoară performanța browser-ului testându-i viteza de randare JavaScript și capacitatea de a lucra cu funcții JavaScript obișnuite. Google Chrome pe 64 de biți a fost din nou câștigătorul, cu o diferență de scor de 4%.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

Următorul test pe care l-am folosit a fost Basemark Web 3.0. El măsoară capacitatea de a randa obiecte în 2D și în 3D și de a realiza multiple operațiuni CSS în același timp. De asemenea, îți spune cât de bine suportă browser-ul tău CSS 3, HTML 5, Flash și Silverlight și cât de rapid este browser-ul la încărcarea paginilor și la trimiterea cererilor de transfer de date. În acest test, Google Chrome 64-bit a fost din nou câștigător, cu o diferență de aproape 6%.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

Octane 2.0 este un benchmark creat și menținut de către compania Google. Acesta măsoară performanțele în JavaScript ale browser-ului tău web și rulează o serie de teste care acoperă majoritatea scenariilor de utilizare a internetului. Google Chrome pe 64 de biți a reușit să obțină un rezultat care a fost mai bun cu 7% decât versiunea sa pe 32 de biți.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

În final, am rulat și MotionMark, un benchmark care se concentrează pe performanțele grafice. Testele pe care le rulează sunt pline de elemente vizuale și sunt gândite să streseze în principal sistemul grafic, nu capacitatea de a executa JavaScript. Google Chrome 64-bit a avut o performanță care a fost cu 16% mai bună decât cea a versiunii sale pe 32 de biți.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

Google Chrome 64-bit versus 32-bit - Consum de memorie RAM

Consumul de memorie RAM este la fel de important ca perfomanțele în grafice sau în JavaScript, mai ales dacă folosești un dispozitiv mai lent, cu mai puțin RAM. Pentru a vedea câtă memorie RAM este necesară pentru funcționarea versiunilor pe 64 și pe 32 de biți de Google Chrome, am făcut următoarele:

Reclamă
  • Am folosit același calculator, cu performanțe medii pentru zilele noastre: procesor AMD FX8350 la 4,0 GHz, 8GO de DDR3 la 2133MHz și o placă video AMD Radeon R9 270X cu 2GO de memorie GDDR5. Am folosit Windows 10 Pro versiunea 1703 cu Creators Update.
  • Am instalat Google Chrome 64-bit și apoi Google Chrome 32-bit și, în fiecare dintre ele, am deschis aceleași pagini. Am încercat să clonăm un scenariu real, așa că am deschis pagini pentru fiecare dintre aceste saituri web: Gmail, Facebook, CNN, YouTube, BoredPanda, și Digital Citizen (2 pagini pentru noi). 🙂
  • Pentru fiecare sait web pe care l-am deschis, am derulat conținutul cât de mult a fost posibil. Asta a însemnat că Facebook a trebuit să încarce conținut nou până când nu a mai avut ce să mai arate. În cazul YouTube, nu l-am deschis pur și simplu, ci am dat drumul și la un clip video.
Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

Din punctul nostru de vedere și sperăm că și din al tău, toate cele de mai sus ar trebui să semene cu o situație din viața reală. Pentru a vedea care este consumul de memorie RAM al Google Chrome, am folosit instrumentul lui propriu numit Task Manager (Manager de activități). Asta pentru că el arată informații detaliate despre fiecare pagină deschisă în Google Chrome, mai detaliate decât ce vezi în Managerul de activități din Windows.

Când am folosit versiunea pe 64 de biți, Google Chrome a consumat nici mai mult nici mai puțin de 1,19 GO de memorie RAM pentru a încărca toate paginile pe care le-am enumerat mai sus.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

Când am folosit versiunea pe 32 de biți, Google Chrome a avut nevoie de numai 634 de MO de memorie RAM pentru a încărca aceleași pagini.

Google Chrome, benchmark, performante
Google Chrome, benchmark, performante

După cum vezi, în situații din lumea reală, versiunea pe 64 de biți de Google Chrome are nevoie de aproape de două ori mai multă memorie RAM decât este necesară pentru Google Chrome pe 32 de biți. Din păcate, nu este o veste bună pentru cei care au dispozitive low-end, cu puțină memorie RAM.

Alte lucruri de avut în vedere despre viteză, securitate și stabilitate la Google Chrome 64-bit versus 32-bit

Când Google a anunțat lansarea versiunii pe 64 de biți de Chrome, în 2014, compania ne-a dat și câteva informații. Pe lângă performanțele puțin mai bune pe care le-am măsurat în benchmark-uri, mai sunt și alte avantaje care nu pot fi măsurate cu astfel de teste sintetice:

  • Viteză îmbunătățită atunci când randează grafică și video - de exemplu, codec-ul VP9 folosit la redarea filmelor de înaltă definiție de pe YouTube arată o sporire a vitezei de decodare cu 15%. Ca rezultat, viteza este îmbunătățită iar performanța crește cu 25%, atunci când Chrome randează conținut multimedia.
  • Securitate sporită - versiunea pe 64 de biți a Google Chrome poate profita de noile caracteristici de securitate incluse în Windows 8.1 și Windows 10. De exemplu, noul browser suportă noua tehnologie High Entropy ASLR (Address Space Layout Randomization), care asigură încă un strat de protecție și o mai bună apărare împotriva tehnicilor de exploatare. ASLR se bazează pe șansele mici pe care le are un atacator cibernetic de a ghici locația aleasă aleatoriu de sistem a datelor în memorie. Securitatea este sporită lărgind spațiul de căutare al atacatorilor. Plusul de biți forțează programul să folosească toate resursele pentru a obține cea mai bună apărare, îmbunătățind tehnicile de securitate existente.
  • Stabilitate îmbunătățită - motoarele de randare pe 64 de biți sunt aproape de două ori mai stabile decât cele pe 32 de biți când lucrează cu conținut web. În special, rata de blocare în procesul de randare este de aproape 50% mai mică decât pe versiunea de Google Chrome pe 32 de biți.

Mai recent, la finele anului 2016, Google a publicat o altă postare pe blog în care au anunțat că Google Chrome 64-bit a început să folosească tehnologia Microsoft Profile Guided Optimization (PGO), care face Chrome să fie mai rapid cu până la 15% în Windows, începând cu versiunea numărul 53. Totuși, aceeași îmbunătățire o primești și dacă folosești Chrome pe 32 de biți, dar numai începând cu versiunea numărul 54.

Concluzie - Google Chrome 64-bit merită să fie folosit

Majoritatea utilizatorilor nu vor simți nicio diferență majoră în experiența lor de navigare pe internet, dacă folosesc Google Chrome pe 64 de biți. Din punct de vedere al performanțelor, testele noastre au arătat că diferențe există. Totuși, acestea sunt încă prea mici pentru a fi ușor de observat în activitățile noastre de zi cu zi. Din alt punct de vedere însă, trebuie să luăm în considerare și consumul de memorie RAM. Cum Google Chrome 64-bit consumă aproape de două ori mai multă memorie RAM decât versiunea sa pe 32 de biți, s-ar putea să nu fie deloc pe placul celor care au dispozitive de calcul mai slabe. Însă, în final, credem că beneficiile suplimentare precum stabilitatea și securitatea îmbunătățită înseamnă că trecerea la 64 de biți merită. Cu atât mai mult cu cât obișnuiești să te uiți la clipuri video la rezoluție înaltă sau dacă obișnuiești să te joci jocuri în browser. Dacă vrei să treci la versiunea pe 64 de biți de Google Chrome, mergi pe această pagină și descarcă-l.

Descoperă: Productivitate Aplicații Blog Google Chrome Recomandate Rețelistică Windows