Experiența de utilizare a smartphone-ului HUAWEI nova 10
Deși am avut HUAWEI nova 10 în teste doar câteva zile, a fost suficient pentru a-mi face o idee destul de bună despre cum este să-l folosești zilnic. Interfața EMUI de la HUAWEI este rapidă, iar rata de refresh crescută a ecranului (120 Hz) face ca smartphone-ul să pară agil. Performanța oferită de chipset este bună, iar aplicațiile se lansează și rulează fără probleme. Nu am observat întârzieri sau vreo urmă de încetinire. Ecranul este o încântare, oferind culori vii, un contrast excelent și un nivel ridicat de luminozitate, reușind să fie utilizabil chiar și în condiții de lumină naturală puternică.
Apelurile telefonice au fost și ele de înaltă calitate și, chiar dacă acoperirea radio a operatorului meu de telefonie mobilă nu este foarte bună în zona mea, nu am avut niciun apel eșuat. Sunetul este clar și poate atinge un volum ridicat (dacă vrei), iar eu și persoanele cu care am vorbit ne-am putut înțelege cu ușurință. Chiar și calitatea difuzorului (difuzoarelor) este bună: nu există distorsiuni ale sunetului și volumul este suficient, deși îi lipsește vizibil basul (frecvențele sonore joase).
Senzorul de amprentă care se găsește sub ecranul lui HUAWEI nova 10 este rapid și eficient. Acesta a reușit să îmi identifice corect amprenta în 99% din cazuri.
Când vine vorba de gaming, chipsetul smartphone-ului este suficient de puternic pentru oricare dintre jocurile mobile din ziua de azi. Am jucat Elder Scrolls Blades pe HUAWEI nova 10, iar jocul a rulat fără probleme, fără niciun fel de sacadare. Singurul lucru de care trebuie să ții cont legat de gaming este că unele jocuri, precum Diablo Immortal, de exemplu, nu sunt disponibile în magazinul AppGallery de la HUAWEI și nici nu le poți instala folosind fișiere APK (cel puțin, eu nu am găsit o modalitate pentru acesta).
În ceea ce privește autonomia bateriei, din experiența mea, HUAWEI nova 10 poate rezista cu ușurință timp de o zi sau chiar mai mult, într-un scenariu de utilizare ușoară sau moderată. Cu toate acestea, dacă te joci ore întregi sau te uiți la filme, bateria va necesita o încărcare până la sfârșitul zilei. Vestea bună este că smartphone-ul se poate încărca foarte repede: folosind încărcătorul inclus în cutie, a fost nevoie de doar 37 de minute pentru a aduce bateria de la 0 la 100%!
Smartphone-ul HUAWEI nova 10 îți oferă o experiență de utilizare plăcută. Îți dă senzația că este rapid, ecranul arată foarte bine, iar interfața de utilizare este bine gândită. Chiar dacă bateria ar fi putut fi mai generoasă, încărcarea foarte rapidă compensează pentru acest inconvenient.
Experiența de utilizare a camerelor pe HUAWEI nova 10
NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Dacă vrei să vezi fotografiile și videoclipurile originale făcute cu HUAWEI nova 10, deschide această galerie:
Aplicația Cameră oferită de Huawei este bine gândită și, pentru că este și bine organizată, este ușor de folosit. Modurile principale pot fi selectate în partea de jos a ecranului sau prin glisarea acestuia. Pentru fiecare mod foto sau video, poți apoi ajusta rapid setările obișnuite ale acestora în cealaltă parte a imaginii, spre partea de sus a ecranului.
În ceea ce privește calitatea fotografiilor realizate de HUAWEI nova 10, pot spune că este bună. La lumina zilei, toate fotografiile pe care le-am făcut au avut culori vii, dar realiste, un contrast excelent, au fost lipsite de zgomot și au oferit o gamă dinamică bună. Camera principală poate, de asemenea, să facă zoom de până la 2x: deși nu vorbim de lentile telefoto, zoomul de 2x nu prezintă pierderi datorită senzorului mare. Fotografiile cu zoom sunt aproape la fel de bune ca cele cu zoom 1x, doar puțin mai neclare.
Și camera ultrawide reușește să realizeze fotografii de calitate. Culorile sunt la fel de vii ca la camera principală, nu există zgomot, iar gama dinamică este bună. În plus, camera ultrawide vine cu autofocus și poate fi folosită și ca o cameră macro. Fotografiile de aproape, realizate de la aproximativ 3 centimetri, arată foarte bine, iar detaliile sunt foarte bune.
Fotografiile în condiții de lumină slabă sunt în mare parte bune: contrastul este suficient de ridicat, există o mulțime de detalii chiar și în cele mai întunecate zone, iar zgomotul este foarte redus. Se pare că HUAWEI încă face printre cele mai bune smartphone-uri în materie de fotografie nocturnă. 🙂 Și, din câte am văzut, nici măcar nu merită să folosești modul noapte, deoarece tinde să supraproceseze puțin fotografiile, în timp ce modul Foto standard nu o face și oferă în continuare rezultate de top.
Camera frontală este, de asemenea, excelentă, reușind să surprindă selfie-uri și portrete fidele, cu o definiție excelentă și tonuri de piele realiste, chiar și în condiții de lumină slabă.
Smartphone-ul poate înregistra videoclipuri la o rezoluție de până la 4K la 30 fps și până la 1080p la 60 fps. Această afirmație este valabilă pentru toate camerele de pe nova 10: camera principală wide, camera ultrawide și camera selfie! Nu există niciun comutator pentru pornirea sau oprirea EIS (sistemul electronic de stabilizare), care este activat permanent și pe toate camerele. Calitatea video este bună și, cu siguranță, peste medie, dar nu aș spune că este uimitoare: contrastul este excelent, culorile sunt vii, există multe detalii, dar imaginile par un pic mai neclare. Iată un videoclip relativ static realizat în 4K la 30 fps:
Și iată o mostră de video cu mai multă mișcare, pe care am înregistrat-o în timp ce mă plimbam, în 1080p la 60 de cadre pe secundă:
HUAWEI nova 10 oferă un sistem excelent de camere. Atât fotografiile, cât și videoclipurile realizate cu acest smartphone sunt de calitate, atât în condiții de iluminare bună, cât și în medii mai puțin luminate.
EMUI 12, AppGallery și aplicațiile incluse
HUAWEI nova 10 rulează pe o versiune modificată de Android 11, fără servicii Google. Peste aceasta, există interfața de utilizator EMUI 12. La fel ca pe toate celelalte smartphone-uri HUAWEI pe care le-am văzut și testat în ultimii ani, EMUI este o interfață rapidă, cu o mulțime de opțiuni de personalizare, inclusiv teme, widgeturi, fonturi, pictograme etc. Launcherul nu pare să aibă întârzieri și nu s-a blocat. Per total, este o interfață bună, dar lipsa serviciilor Google este încă enervantă pentru mine personal și probabil pentru mulți dintre cititorii noștri. Există totuși o veste bună: AppGallery (magazinul de aplicații alternativ al HUAWEI) îți permite să instalezi o aplicație specială numită Gspace, care poate ocoli unele restricții de utilizare Google. Folosind această aplicație, poți descărca și folosi multe dintre aplicațiile Google și chiar și altele de la diferiți dezvoltatori, care nu se găsesc în AppGallery.
Însă, asta nu este ideal, deoarece Gspace funcționează prin crearea unui fel de spațiu virtual Android peste cel principal EMUI 12/Android 11, care rulează pe smartphone. Deși îți permite să instalezi și să rulezi serviciile Google interzise și aplicațiile indisponibile, această implementare necesită o procesare suplimentară, astfel încât aceste servicii și aplicații nu vor rula la fel de rapid ca pe un dispozitiv obișnuit cu același hardware.
HUAWEI AppGallery
Dacă nu ai nevoie de aplicațiile Google, pentru toate celelalte ai la dispoziție AppGallery, platforma oficială de distribuție a aplicațiilor realizată de HUAWEI pentru dispozitivele sale. Lansată în aprilie 2018, aceasta a crescut de atunci și a devenit al treilea magazin de aplicații din lume, după App Store de la Apple și Play Store de la Google. AppGallery are în prezent peste 580 de milioane de utilizatori activi lunar în întreaga lume, dintre care aproximativ 43 de milioane numai în Europa.
Există peste 5,75 de milioane de dezvoltatori din întreaga lume, iar aceștia au reușit să integreze peste 216.000 de aplicații cu HUAWEI Mobile Services (în 2021, numărul de aplicații care au susținut HMS în cursul anului 2021 a crescut cu 147% de la an la an). Să sperăm că aplicațiile pe care-ți place să le folosești și cele de care ai nevoie sunt deja disponibile în HUAWEI AppGallery. De fapt, înainte de a-ți cumpăra un dispozitiv HUAWEI, ar fi bine să verifici dacă poți găsi toate acele aplicații în AppGallery sau dacă va trebui să le descarci din terțe părți. Iată linkul direct către HUAWEI AppGallery.
Aplicații incluse
HUAWEI nova 10 include multe aplicații. Iată o listă:
- AppGallery - magazinul de aplicații HUAWEI; pentru a-l folosi, trebuie să ai un cont HUAWEI.
- Bing - o aplicație de la Microsoft care-ți permite să efectuezi căutări pe internet cu ajutorul motorului de căutare Bing de la Microsoft.
- Books - o aplicație librărie care-ți permite să cumperi și să citești cărți, precum și să asculți cărți audio.
- Clock - o aplicație care-ți arată ora și-ți oferă, de asemenea, acces la un cronometru și la un temporizator.
- Calculator - un calculator simplu și ușor de folosit.
- Calendar - îți permite să-ți gestionezi timpul și să programezi evenimente.
- Cloud - îți oferă acces la spațiul de stocare în cloud HUAWEI. 5 GB sunt gratuiți, dar există și opțiuni de upgrade la 50 GB, 200 GB sau 2048 GB.
- Compass - o aplicație simplă busolă care-ți indică punctele cardinale.
- Docs - o aplicație realizată de HUAWEI care-ți permite să creezi și să editezi documente stocate în cloudul HUAWEI.
- Email - o aplicație de e-mail care-ți permite să conectezi conturi de e-mail din Gmail, Outlook, Yahoo, Exchange, Petal Mail și alte servicii similare.
- Files - un manager de fișiere pentru Android ușor de utilizat.
- Find Device - te ajută să-ți localizezi dispozitivele HUAWEI și să ștergi de la distanță datele de pe acestea dacă le pierzi.
- Gallery - utilă pentru a răsfoi fotografiile, precum și pentru a le edita. Aceasta este reinterpretarea HUAWEI a aplicației Google Photos.
- Game Center - un hub de jocuri de unde poți descărca și juca jocuri.
- Health - oferă informații despre activitățile de sănătate, precum pașii pe care i-ai făcut sau caloriile pe care le-ai ars.
- Link Now - un serviciu similar cu Microsoft Teams sau Zoom, pe care-l poți folosi pentru a trimite mesaje oamenilor, a crea echipe, a participa la întâlniri video etc.
- Member Center - o aplicație HUAWEI pe care o poți folosi pentru a solicita recompense și oferte de la HUAWEI, precum și pentru a citi cele mai recente știri de la companie.
- MeeTime - o aplicație similară cu FaceTime de la Apple sau Meet de la Google, care-ți permite să efectuezi apeluri vocale și video de înaltă calitate.
- Mirror - deși o oglindă nu este întotdeauna la îndemână, smartphone-ul tău este și-l poți folosi pentru a vedea cât de minunat ești.
- Music - un player de muzică care-i permite să-ți asculți muzica, precum și să faci streaming muzicii de la HUAWEI.
- My Huawei - îți permite să cumperi dispozitive din magazinul local HUAWEI, precum și să accesezi servicii de asistență.
- Notepad - o aplicație simplă pentru a lua notițe.
- Office - aplicația Office de la Microsoft pentru Android, care combină Word, Excel și PowerPoint. Este o aplicație utilă și bine realizată, pe care o recomandăm tuturor.
- Optimizer - curăță smartphone-ul de fișiere nedorite, cache, malware etc. Partea de antivirus este asigurată de Avast.
- Petal Clip - o aplicație care-ți permite să creezi și să editezi videoclipuri.
- Petal Maps - alternativa HUAWEI la Google Maps.
- Petal Search - o alternativă la motorul de căutare Google care găsește și rezultate locale.
- Phone Clone - îți permite să muți date, precum contacte, registre de apeluri, mesaje, evenimente din calendar, Wi-Fi, fișiere multimedia, date ale aplicațiilor, browser și conținut deținut de tine, de pe un dispozitiv vechi pe noul tău smartphone, prin Wi-Fi.
- Snapchat - cunoscuta aplicație și serviciu de mesagerie instantă.
- Recorder - un dispozitiv de înregistrare vocală de bază, care poate fi util atunci când ai nevoie de acest tip de aplicație.
- Themes - un portal pentru descoperirea și instalarea de teme, imagini de fundal și stiluri de text. Unele dintre ele sunt gratuite, altele sunt plătite.
- Tips - îți oferă sfaturi despre cum să profiți la maximum de noul tău smartphone.
- Translator - este o aplicație dezvoltată de Microsoft care-ți permite să traduci voce și text în timp real.
- Video - un player de filme care-ți permite să urmărești clipurile video stocate pe smartphone-ul tău, precum și să închiriezi filme pe care vrei să le vizionezi.
- Wallet - cu ajutorul acesteia, poți stoca detaliile cardului de credit sau de debit și le poți folosi pentru a cumpăra lucruri prin NFC.
- Weather - îți oferă prognoza meteo pentru zona ta sau pentru locurile pe care le stabilești.
În plus, există și alte pictograme de aplicații și foldere de aplicații cu scurtături către aplicații și jocuri care nu sunt instalate, dar sunt recomandate de HUAWEI pentru smartphone-ul tău, în funcție de locul în care locuiești sau de ceea ce dorește HUAWEI să le impună probabil utilizatorilor săi. De exemplu, pe nova 10 pe care l-am avut eu, existau pictograme pentru aplicații precum BestJobs (o aplicație locală de căutare de locuri de muncă), George România (o cunoscută aplicație bancară locală), Tinder (celebra aplicație de dating online).
Interfața de utilizare EMUI 12 de pe HUAWEI nova 10 arată bine și merge bine. Din păcate, chiar dacă există metode pentru folosirea serviciilor Google, tot nu cred că trecerea la ecosistemul HUAWEI este pentru toată lumea. Dacă ești o persoană tehnică, da, poți să o faci. În caz contrar, nu cred că ar trebui făcută. De asemenea, aplicațiile incluse sunt prea multe pentru gustul meu - HUAWEI nu ar trebui să instaleze atât de mult bloatware pe dispozitivele sale.
Performanța în benchmarkuri
Specificațiile hardware ale smartphone-ului HUAWEI nova 10 ne spun că acesta este un bun dispozitiv mid-range. Dar ce ne spun benchmarkurile despre el? Hai să aflăm:
Primul pe care l-am rulat a fost Geekbench, un benchmark care măsoară performanța procesorului atât pe un singur nucleu, cât și pe mai multe nuclee. HUAWEI nova 10 a obținut rezultate excelente: scorul Single-Core a fost de 785 de puncte, iar cel Multi-Core de 2958 de puncte. Se pare că oferă un nivel de performanță similar cu cel al unui Samsung Galaxy S20 FE 5G (lansat în 2020, versiunea Snapdragon 856).
În continuare, am rulat testele 3DMark Wild Life și Sling Shot pentru a vedea ce poate face HUAWEI nova 10 în jocuri. În Wild Life, a obținut 2503 puncte, în timp ce în Sling Shot, a reușit să obțină un scor de 6474 de puncte. Acestea sunt rezultate decente, similare cu cele pe care le-ai obține de la un Samsung Galaxy A73 5G sau un Samsung Galaxy A52s 5G. Este, de asemenea, aproape identic cu ceea ce putea face precedentul HUAWEI nova 9.
Mai departe, am trecut la PCMark for Android, o aplicație poate măsura performanța și autonomia bateriei în scenarii din lumea reală. Asta înseamnă că testează smartphone-ul în scenarii care implică navigarea pe internet, lucrul cu aplicații Office și așa mai departe. HUAWEI nova 10 a obținut 11153 de puncte în testul Work 3.0 performance test, iar în testele Work 3.0 battery life, a reușit să funcționeze timp de 10 ore și 14 minute. Acestea sunt rezultate bune, dar nu uimitoare.
Nu în ultimul rând, am verificat cât de rapid este HUAWEI nova 10 la a transfera date prin Wi-Fi. Eu am o conexiune la internet de 1 Gbps, dar în realitate, nu ajunge decât la aproximativ 750 Mbps, atât pe Wi-Fi 6, cât și pe Ethernet. Am testat HUAWEI nova 10 folosind Speedtest de la Ookla, iar rezultatul a fost o viteză de download de 647 Mbps și o viteză de upload de 560 Mbps. Acestea sunt rezultate excelente!
HUAWEI nova 10 pare a fi un smartphone mid-range decent din punct de vedere al performanțelor hardware. Nu impresionează, dar nici nu dezamăgește. Deși poate fi destul de rapid pentru majoritatea utilizatorilor, mă tot întreb de ce l-ai lua când HUAWEI nova 9 de anul trecut oferă performanțe similare la un preț mai mic.
Îți place HUAWEI nova 10?
Acum știi ce are de oferit HUAWEI nova 10 și care sunt dezavantajele sale. Intenționezi să cumperi acest smartphone cu Android? Te împiedică să-l achiziționezi lipsa serviciilor Google? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.