Acum ceva timp, am publicat un articol despre riscurile la care trebuie să fii atent atunci când descarci și instalezi software gratuit. Deși aveam o idee despre cât de nocive sunt instalările rapide (cu valorile standard) ale aplicațiilor, fără a citi cu atenție ce urmează să instalezi, am vrut să avem și numere în spatele prezumțiilor și să facem teste pentru a evalua impactul complet. Am decis să facem un experiment și iată care sunt rezultatele pe care le-am obținut: metode reale prin care îți distrugi atât performanța sistemului, cât și experiența de lucru, dacă alegi să faci instalări de aplicații desktop rapide (dând clic pe butonul Următorul) fără a citi ce urmează să instalezi:
Procedura de testare și aplicațiile desktop pe care le-am instalat
Am luat un laptop și am instalat Windows 10 pe el, cu ultimele actualizări. Apoi, am instalat Bootracer, pentru a măsura timpul mediu necesar pentru ca sistemul de operare să pornească, înainte de teste și după ce le-am terminat. Astfel am obținut o imagine clară a efectului negativ pe care îl au instalările rapide de aplicații asupra timpului de pornire al unui PC obișnuit.
Apoi, am selectat un total de 34 de aplicații desktop gratuite și populare pe care să le descărcăm, fiecare fiind reprezentativă pentru tipul de funcționalitate pe care îl oferă. Pentru a alege aplicațiile, am navigat pe Softpedia, Download.com și Ninite, pentru a afla care sunt cele mai populare aplicații din fiecare categorie. Am instalat următoarele aplicații populare: Firefox, Google Chrome, Opera, Thunderbird, IncrediMail, Winamp, jetAudio Basic, AIMP, RealPlayer, KMPlayer, VLC Media Player, BS Player, IrfanView, Adobe Photoshop Album SE, Adobe Acrobat Reader DC, LibreOffice, OpenOffice, Foxit Reader, AVG Antivirus Free, Avast Free Antivirus, Malwarebytes, uTorrent, BitTorrent, StrongDC++, Dropbox, Google Backup and Sync, 7 Zip, PeaZip, Daemon Tools Lite, Virtual CloneDrive, CCleaner, Advanced SystemCare Free, CDBurnerXP și TeamViewer. Toate sunt foarte populare și cunoscute majorității cititorilor noștri.
Aplicațiile au fost descărcate de pe saiturile lor oficiale sau de pe saiturile web la care am fost redirecționați: Download.com, SourceForge, etc. Am folosit doar versiuni stabile și nu am instalat nicio versiune beta.
Am instalat aplicațiile una câte una, folosindu-le selecțiile implicite, ceea ce a însemnat că am făcut instalări rapide (Quick, Standard, Express ori Typical). Când ni s-a cerut să instalăm software adițional, am acceptat toate dialogurile, având în vedere că ele au fost prezentate de fiecare aplicație ca fiind ceva recomandat pentru utilizator.
Când am evaluat lucrurile nedorite pe care le-a instalat fiecare aplicație, nu am considerat că scurtăturile pe desktop sunt nedorite. De asemenea, alte aplicații ce au fost necesare pentru una dintre aplicațiile instalate, pentru a funcționa fără probleme, precum Microsoft Visual C++ Redistributables, .NET Framework ori drivere, au fost considerate ca necesități legitime și nu le-am etichetat ca "software nedorit" în tabelul pe care urmează să îl vezi mai jos.
Centralizatorul rezultatelor testelor
Am centralizat toate rezultatele testelor într-o foaie de calcul:
Dacă nu se încarcă bine în browser-ul tău web, poți să descarci foia de calcul din contul nostru OneDrive, aici. Acum hai să luăm tabelul pe secțiuni și să analizăm rezultatele:
1. Browser-ele web majore, playerele audio și instrumentele de compresie sunt cele mai sigure
Probabil cele mai sigure categorii de aplicații sunt Browserele web, Playerele audio și Instrumentele de compresie de fișiere. După cum poți să vezi în tabel, ele nu au instalat nimic din ce nu ai vrea să ai pe sistemul tău. Google Chrome, Firefox și Opera au instalări implicite curate, fără elemente nedorite incluse, atâta timp cât le descarci prin saiturile oficiale sau din locații de descărcare cu reputație bună.
Același lucru este adevărat și pentru playerele audio precum Winamp, jetAudio Basic, AIMP, dar și pentru arhivatoare ca 7 Zip ori PeaZip.
2. Multe playere video, dar și unele emulatoare de unități de stocare sunt pur și simplu rele
Dintre toate aplicațiile pe care le-am instalat, am descoperit că două dintre playerele video pe care le-am încercat, au fost cele mai rele. RealPlayer și KMPlayer nu doar că s-au setat singure să pornească o dată cu Windows, dar au instalat și add-on-uri de browser și alte aplicații nedorite. RealPlayer, de exemplu, instalează o versiune de evaluare pentru 30 de zile de Norton Security, iar KMPlayer merge și mai departe și instalează nu una, ci două aplicații adiționale: Avast Free Antivirus și ByteFence. Cea din urmă, deși se prezintă ca fiind un software antimalware, este cunoscută și drept un program potențial nedorit, din cauza tacticilor de distribuire prin instalarea alături de alte aplicații legitime. Instalările implicite ale RealPlayer și KMPlayer duc la timpi de pornire mai mari, un sistem de operare mai lent și o experiență de navigare pe web mai greoaie.
Am observat un comportament negativ și similar la unul dintre emulatoarele de unități de stocare pe care l-am testat: Daemon Tools Lite. Instalarea sa standard a însemnat că am instalat nu una, ci două aplicații nedorite: o aplicație pentru Booking.com și un joc numit WarThunder. Cum ar putea aceste două aplicații să fie utile și recomandate utilizatorilor care vor un emulator de unități de stocare, este peste puterea noastră de înțelegere.
3. Majoritatea aplicațiilor de office și clienții de e-mail au instalări sigure
Dacă folosești clienți de e-mail populari, precum Thunderbird ori Incredimail, ești în siguranță chiar dacă le faci instalările cu opțiunile implicite. Acest lucru este adevărat și în cazul aplicațiilor open-source de tip office, precum OpenOffice sau LibreOffice. Unele dintre aceste aplicații se pot seta singure să pornească o dată cu Windows (Incredimail), iar altele pot să instaleze add-on-uri (Adobe Acrobat Reader DC). Totuși, nu considerăm aceste lucruri ca fiind comportamente nedorite, deoarece ele sunt bine intenționate.
Pe de altă parte însă, OpenOffice a fost singura aplicație care și-a lăsat fișierele de instalare într-un folder pe desktop, necesitând ștergerea lor manuală de către utilizator.
4. Software-ul de securitate încetinește pornirea Windows și navigarea pe internet
AVG Antivirus Free și Avast Free Antivirus se configurează singure să pornească o dată cu Windows. Spre deosebire de alte aplicații, nu considerăm acest comportament ca fiind unul nedorit. Este necesar pentru a obține protecție împotriva virușilor și malware-ului. De asemenea, ele instalează add-on-uri pentru a scana traficul de internet. Nu considerăm că este negativ nici acest lucru, deoarece este prezent pentru a te proteja de pericole când ești online. Dacă vrei un minim de securitate, trebuie să accepți cu aceste aspecte negative.
Concluzie: instalările rapide ale aplicațiilor pot să ducă la timpi mai mari de pornire și la alte neplăceri
Uitându-ne la statisticile rezultate din acest experiment, putem să tragem câteva concluzii:
- 27 din cele 34 de aplicații pe care le-am testat au instalat lucrurile pe care ne așteptam. Acest număr reprezintă 79% dintre aplicațiile testate. Având în vedere experiența noastră anterioară cu aplicațiile gratuite, considerăm că este o îmbunătățire față de ce se întâmpla acum câțiva ani.
- 41% (14 din 34) dintre aplicațiile instalate se setează singure să pornească o dată cu Windows deși, în cele mai multe dintre cazuri, serviciul oferit nu este necesar utilizatorului la fiecare pornire a sistemului. Singura excepție de la regulă este reprezentată de produsele antivirus. Rezultatul final este un timp mai mare de pornire și neplăceri în plus la fiecare autentificare în sistem. Toate aplicațiile au adăugat 35 de secunde la timpul inițial de pornire de 22 de secunde al sistemului nostru. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, acest timp înseamnă o procedură de pornire a sistemului mai lentă cu 159%. În plus, la fiecare pornire am fost întâmpinați de un număr mai mare de ferestre deschise și de scurtături pe desktop. Pe scurt, o experiență neplăcută de lucru pe calculator.
- 4 din cele 34 de aplicații pe care le-am testat, au instalat software suplimentar pe sistemul nostru de test. Acesta este un număr relativ mic, de doar 12% din numărul total de aplicații testate. Totuși, dintre cele patru aplicații, două sunt playere video, unul este un emulator de unități de stocare și unul este o aplicație de optimizare a sistemului. În opinia noastră, este clar că aceste trei categorii de aplicații au cele mai periculoase instalări implicite. De asemenea, software-ul adițional pe care îl primești este de obicei mai dăunător pentru viteza și stabilitatea PC-ului tău decât alte neplăceri venite odată cu instalările rapide de aplicații.
- Software-ul open-source tinde să se comporte mult mai bine decât alte tipuri de software gratuit. Software-ul open-source pe care l-am testat nu a inclus nimic din ce nu am vrut sau care să nu fi fost esențial pentru buna sa funcționare.
- Ca aspecte pozitive, se pare că aplicațiile moderne nu mai încearcă să instaleze bare de unelte nedorite (deși încă mai există excepții, cum ar fi bara de unelte de la Norton), sau să schimbe motorul tău de căutare implicit, așa cum făceau multe aplicații în trecut.
Încă mai faci instalări rapide/standard pentru aplicații?
Acum că ai văzut cum unele aplicații de desktop gratuite încearcă să facă modificări de sistem pe care nu le vrei, sau să instaleze aplicații nedorite în calculatorul tău cu Windows, suntem curioși să aflăm care este părerea ta despre acest subiect. Te-a convins această analiză să nu mai faci instalări rapide ale aplicațiilor? Plănuiești să începi să faci instalări personalizate și să citești cu atenție totul înainte de a instala aplicații noi pe PC-ul tău cu Windows? Spune-ne ce crezi, în secțiunea de comentarii.