Ai auzit vreodată de screensavere? Știi ce sunt și care este rostul lor? De ce sunt numite screensavere? În limba română, o traducere cuvânt cu cuvânt ar fi "salvatoarele de ecran". Microsoft le-a tradus ca fiind "economizoare de ecran". Întrebarea este: chiar ne salvează ecranele? După ce am făcut puțină muncă de cercetare am descoperit că, deși erau foarte populare acum mai mult de un deceniu, datorită schimbărilor din domeniul tehnologiei de fabricație al monitoarelor, termenul de screensaver a devenit mai degrabă incorect. Hai să vedem de ce s-a întâmplat acest lucru și de ce s-ar putea totuși să mai vrei încă să folosești un screensaver:
Ce este un screensaver?
Screensaverele sunt programe de calculator create pentru a înnegri ecranul sau pentru a-l umple cu imagini în mișcare, atunci când nu îl folosești. Scopul lor original a fost să salveze monitoarele de pe calculatoarele mai vechi de la arderea fosforului din ecranele lor. De aceea, s-au și numit screensavere (salvatoare de ecrane). Efectul de burn-in (ardere a fosforului) nu mai reprezintă o problemă pentru monitoarele moderne, dar unii utilizatori încă mai folosesc un screensaver, pentru că le place și pentru că le pot utiliza pentru a ascunde informații potențial personale de pe ecran.
Care a fost scopul original al screensaverului/economizorului de ecran?
Pentru a înțelege ce sunt screensaverele și pentru a găsi un răspuns la întrebarea "care este scopul principal al unui screensaver?", trebuie mai întâi să știi puțin din istoria lor. Când eram noi copii, unul dintre primele programele pe care le instalam pe orice calculator era screensaver-ul After Dark. Eram informați destul de bine și motivul pentru care făceam acest lucru era faptul că monitoarele puteau fi ușor afectate de așa-numitul efect de burn-in, un efect de ardere a fosforului, folosit la fabricația lor. Acest efect era un eveniment care se putea manifesta prin fixarea permanentă a unei imagini pe ecranul monitorului.
Totuși, trebuie să admitem că un al doilea mare motiv pentru care instalam acest program era și faptul că ne plăceau imaginile din screensaver-ul original After Dark. Acest screensaver, produs de firma Berkeley Systems în anii 1980, a fost unul dintre primele screensavere create vreodată.
Așa că putem spune că, inițial, motivul pentru a avea un screensaver avea două aspecte. Oficial, oamenii doreau ceva care să le protejeze monitorul calculatorului familiei de efectul de burn-in. În plan secundar, oamenilor le plăcea să folosească screensaverele.
Ce este (sau ce era) efectul de burn-in?
Vechile monitoare din anii 1980 foloseau tuburi catodice (CRT) pentru a funcționa. CRT-urile expun fosfor aprins pe cealaltă parte a ecranului pentru a proiecta o imagine și, gradual, acest proces de ardere reușește să treacă definitiv în spatele ecranului. O imagine statică pe ecran accelera instalarea efectului de burn-in. Acesta este motivul pentru care pe televizoarele vechi, monitoarele ATM, dar și monitoarele de calculator, apăreau, ca prime simptome, imagini fantomă. De asemenea, ecranele cu plasmă erau întrucâtva vulnerabile la acest efect de ardere a fosforului. Totuși, monitoarele noi, precum LCD-urile și LED-urile sunt imune la efectul burn-in.
De ce nu mai este acest efect de burn-in un risc semnificativ în ziua de astăzi?
În cele din urmă, CRT-urile nu au mai fost supuse unui risc atât de mare de a fi afectate de burn-in față de modelele mai vechi, în special datorită progreselor făcute în tehnologiile de protejare a ecranului de arderea fosforului. În plus, culorile folosite de monitoarele CRT au devenit mai puțin dure și mai puțin strălucitoare decât culorile monotone folosite în trecut, astfel că riscul de burn-in a scăzut dramatic.
Cu toate astea, să vezi un monitor CRT de vânzare într-un magazin de calculatoare este ceva foarte rar în prezent. Nu au dispărut, dar cel mai probabil este nevoie de o comandă specială pentru a achiziționa unul nou. În prezent, efectul de burn-in nu mai este un risc deoarece majoritatea monitoarelor de calculator folosesc ecrane LCD, care nu sunt vulnerabile la acest efect.
Cum stau lucrurile cu ecranele LCD?
Ecranele LCD nu folosesc fosforul pentru proiectarea imaginilor, așa că nu există riscul ca ceva să ardă pe ecran. Totuși, funcționarea continuă a unui monitor LCD pentru mult timp poate duce la îmbătrânirea componentei backlight fluorescente (contra-lumina), care va face ca un ecran LCD să devină, cu timpul, din ce în ce mai întunecat. Este posibil și ca un ecran LCD să poată fi afectat de un efect numit persistență a imaginii, care se manifestă prin blocarea temporară a unei imagini pe ecran.Totuși, o metodă simplă de a corecta acest lucru este să oprești ecranul LCD pentru aproximativ o zi, sau să setezi imaginile de fundal să fie schimbate constant. Ideal, dacă oprești monitorul LCD în fiecare noapte, acest efect nu va fi niciodată o problemă.
Pot screensaverele (economizoarele de ecran) fi dăunătoare pentru ecranele LCD?
Răspunsul este da, pot fi. Chiar și în condiții normale de utilizare, majoritatea ecranelor LCD își pierd din strălucire în timp, iar lăsarea monitorului pornit cu un screensaver nu face decât să accelereze acest proces. Componenta backlight fluorescentă este o parte esențială a unui monitor LCD. Când strălucirea ecranului devine prea slabă, cel mai bun lucru de făcut este să schimbi monitorul cu totul. Pe scurt, dacă ai obiceiul să lași monitorul LCD pornit noaptea în mod repetat, atunci ar trebui să fiți pregătit să îl schimbi mult mai repede decât ar fi normal. Din această cauză, este recomandat ca folosirea screensaverelor să fie făcută numai pentru scopuri, să zicem, distractive. În condițiile tehnologiilor folosite în prezent, screensaverele nu "salvează" de fapt nimic. Este mult mai eficient să setezi un monitor LCD să se oprească singur atunci când nu este folosit.
Dacă vrei să înveți cum să-ți dezactivezi screensaverul, citește ghidul nostru despre Cum setezi și personalizezi screensaverele din Windows. Iar pentru a te asigura că monitorul tău LCD nu rămâne pornit fără rost atunci când nu îl folosești, ar fi bine să îți ajustezi planul de alimentare din Windows, astfel încât ecranul să se oprească singur la scurt timp după ce nu îl mai folosești. Pentru detalii, citește acest tutorial: 13 Metode de a economisi energie modificând planurile de alimentare.
De ce ar trebui să folosești un screensaver?
Din cauza schimbărilor din tehnologiile folosite pentru monitoare, termenul de "screensaver" a devenit eronat. Dacă te întreabă cineva ceva precum "care dintre următoarele răspunsuri indică faptul că ar trebui să folosești un screensaver?", răspunsul este: screensaverele au în continuare aplicabilitate pentru "distracție" sau pentru diverse scopuri utilitare precum rularea de software antivirus.
Totuși, oricine folosește un monitor LCD modern își va "salva" investiția prin oprirea lui atunci când nu este utilizat. Deci, dacă ai un monitor LCD, este preferabil să nu folosești un screensaver. Chiar dacă inițial erau folosite atât din motive practice și pentru distracție, acum scopul nu ar trebui să fie decât cel de "distracție".
Tu folosești un screensaver pe PC-ul tău?
Încă mai folosești un screensaver pe calculatorul tău cu Windows? Dacă da, dar nu știi sigur ce screensaver să instalezi pe PC, avem câteva recomandări în acest articol: Top 12+ cele mai bune screensavere gratuite (economizoare de ecran) pentru Windows. Sau, dacă preferi, poți să-ți creezi propriul screensaver cu imaginile tale, urmărind pașii din acest articol: Cum creezi un screensaver (economizor de ecran) cu IrfanView, în Windows. Dacă ai ceva de adăugat la articolul nostru, ori dacă vrei să împărtășești niște screensavere bune cu ceilalți cititori ai noștri, nu ezita să o faci în secțiunea de comentarii de mai jos. Ne-ar face plăcere să te auzim!