Ce este un server proxy? Care sunt avantajele și dezavantajele sale?

articol
Ce este un server proxy? Care sunt avantajele și dezavantajele sale?

Dacă ai lucrat în cadrul unei rețele dintr-o corporație, ai întâlnit probabil termenul de server proxy și știi că, fără un astfel de server, nu poți accesa site-uri web și servicii din afara rețelei companiei. Însă ce sunt mai exact aceste servere proxy? Ar trebui să folosești unul acasă? Citește acest ghid pentru a afla de ce sunt necesare serverele proxy și când ar trebui să folosești un proxy:

Reclamă

NOTĂ: Există multe tipuri de servere proxy, care fac tot felul de lucruri. În acest articol, mă refer la cel mai cunoscut tip - proxy-uri web care facilitează accesul la conținutul și serviciile de pe internet.

Ce este un server proxy?

Un server proxy este un intermediar între PC-ul sau dispozitivul tău și internet, care se ocupă pentru tine de gestionarea cererilor către site-urile web, serverele și serviciile de pe internet.

Pentru a explica mai bine ce face un server proxy, să presupunem că ești la muncă. Folosești un browser web pentru a vizita site-ul nostru, Digital Citizen, iar browserul tău este setat să folosească un server proxy. După ce tastezi digitalcitizen.ro în bara de adrese a browserului tău și apeși Enter, cererea nu este trimisă direct la serverul care găzduiește site-ul nostru web. În schimb, este trimisă la serverul tău proxy, care apoi trimite o altă cerere către serverul unde este găzduit site-ul nostru web. Serverul site-ului nostru trimite pagina noastră de pornire către serverul proxy, care, la rândul său, ți-o trimite ție.

Ca urmare, site-ul nostru web vede serverul proxy ca fiind vizitatorul real, în loc să vadă calculatorul sau dispozitivul pe care-l folosești. Acest schimb de informații este ilustrat în imaginea de mai jos:

Cum merge un server proxy

Cum merge un server proxy

SUGESTIE: Un concept asociat și folosit uneori împreună cu un server proxy este VPN (Virtual Private Network). Pentru a înțelege diferențele dintre un server proxy și un VPN, află când să folosești un proxy și când un VPN.

Reclamă

Acum că știi noțiunile de bază, să vedem care sunt avantajele utilizării unui server proxy:

La ce sunt folosite proxy-urile?

Folosirea unui server proxy oferă numeroase avantaje, printre care se numără un control mai bun asupra utilizării internetului în rețelele companiilor, economisirea lățimii de bandă pentru rețelele mari, o viteză mai mare în anumite situații, o confidențialitate și o securitate sporite și evitarea cenzurii. Hai să luăm aceste avantaje unul câte unul și să vedem cum te pot ajuta.

Controlează utilizarea internetului cu ajutorul serverelor proxy

Unul dintre cele mai importante motive pentru care proxy-urile sunt utilizate pe scară largă în rețelele companiilor este că oferă control asupra a ceea ce accesează și folosesc angajații pe internet. De exemplu, multe companii interzic anumite site-uri web, astfel încât angajații să nu le acceseze în timpul orelor de lucru; pot fi interzise site-urile pentru adulți, rețelele de socializare cunoscute sau site-urile de pierdut timpul, precum 9gag.com.

Serverele proxy pot fi folosite pentru a controla accesul la internet

Serverele proxy pot fi folosite pentru a controla accesul la internet

Obligând angajații să acceseze internetul doar prin intermediul proxy-ului companiei tale, înseamnă, de asemenea, că ai jurnale detaliate cu toate site-urile web și conținutul pe care l-au accesat, când și pentru cât timp. Sunt disponibile rapoarte detaliate de utilizare pentru fiecare angajat, iar compania poate identifica rapid utilizatorii care se comportă necorespunzător.

Viteză mai mare și economisirea lățimii de bandă atunci când folosești un server proxy

Un alt motiv pentru care companiile folosesc servere proxy este că le ajută să economisească lățime de bandă valoroasă. Serverele proxy pot să comprime traficul, să stocheze în memoria cache fișiere și pagini web de pe internet și chiar să elimine reclamele de pe site-urile web înainte ca acestea să ajungă la calculatorul tău. Asta le permite companiilor să economisească lățime de bandă, mai ales atunci când au sute sau mii de angajați care accesează în mare parte aceleași site-uri populare (de exemplu, Digi24, Mediafax, Gazeta Sporturilor etc.).

Utilizarea lățimii de bandă pe un calculator cu Windows

Utilizarea lățimii de bandă pe un calculator cu Windows

La accesarea unei pagini web, un server proxy o poate stoca, iar atunci când următoarea persoană o solicită, proxy-ul verifică mai întâi dacă pagina a fost modificată. Dacă nu s-a schimbat, acesta transmite copia locală fără a descărca din nou întreaga pagină. Astfel, compania economisește lățime de bandă și face ca procesul de încărcare să fie mai rapid pentru următoarea persoană care solicită aceeași resursă.

Reclamă

Protecția confidențialității: Ascunde-ți adresa IP, locația și alte informații

Atunci când ai o conexiune directă la internet și accesezi un site web, serverul unde este găzduit poate vedea adresa ta IP. Cu ajutorul acestei adrese, poate aproxima locația ta geografică. De asemenea, browserul trimite informații despre agentul său utilizator, iar site-ul web știe ce browser folosești. În plus, site-ul respectiv poate stoca pe calculatorul tău cookie-uri, care oferă și alte informații personale.

Navigare InPrivate în Microsoft Edge

Navigare InPrivate în Microsoft Edge

Serverele proxy pot să-ți ascundă adresa IP (dacă sunt setate astfel), să trimită un agent utilizator diferit, astfel încât browserul tău să nu fie identificat și să blocheze cookie-urile sau să le accepte, dar să nu le transmită către PC-ul sau dispozitivul tău. Prin urmare, folosirea unui server proxy îți permite să fii mai anonim decât atunci când utilizezi o conexiune directă la internet.

SUGESTIE: Dacă vrei să folosești un server proxy pe calculatorul tău, iată cum configurezi setările pentru proxy în Windows, precum și cum setezi un server proxy în browserul tău web.

Serverele proxy pot îmbunătăți securitatea

Serverele proxy pot juca un rol și în sporirea securității, mai ales atunci când sunt folosite în rețelele companiilor. Acestea pot fi setate pentru a bloca accesul la site-uri web rău intenționate, care distribuie programe malware și pot oferi, de asemenea, servicii de criptare, astfel încât datele tale să nu fie ușor de interceptat de către terțe părți dornice să pună mâna pe ele.

Un site de phishing, care a fost blocat

Un site de phishing, care a fost blocat

Serverele proxy pot oferi acces la resurse cenzurate de pe internet

O utilizare frecventă a serverelor proxy este evitarea cenzurii pe internet. De exemplu, țări precum China sau Iran cenzurează accesul la multe site-uri și servicii online. Utilizatorii din aceste țări pot folosi serverele proxy pentru a ocoli această cenzură și a avea acces la aceste site-uri.

Serverele proxy pot fi folosite pentru a ocoli cenzura

Serverele proxy pot fi folosite pentru a ocoli cenzura

În plus, unele servicii sunt disponibile numai în anumite țări. De exemplu, Hulu funcționează doar pentru utilizatorii din SUA și Japonia. Cei din Europa pot, teoretic, să folosească un server proxy cu sediul în SUA pentru a accesa acest serviciu, deși compania a luat măsuri pentru a detecta și bloca persoanele care încearcă să acceseze serviciile sale de streaming în acest mod.

Reclamă

SUGESTIE: În caz că vrei să folosești un server proxy pe un smartphone sau pe o tabletă și ești curios cum faci asta, iată cum setezi un proxy pe Android și cum setezi un server proxy pe un iPhone.

Ar trebui să folosești un server proxy? Posibilele dezavantaje ale serverelor proxy

Utilizarea serverelor proxy nu înseamnă numai beneficii și lucruri bune. Acestea pot ridica și probleme. Iată câteva posibile motive pentru care s-ar putea să nu fie o idee bună să folosești un server proxy în anumite situații:

Serverele proxy pot ridica probleme de securitate

Atunci când folosești conexiuni necriptate, serverul proxy poate modifica răspunsurile pe care le primești, atât în sens bun, cât și în sens negativ. De exemplu, un server proxy infectat sau rău intenționat poate fi folosit pentru a încărca programe malware în browserul tău sau pentru a te redirecționa către un site de phishing.

Serverele proxy pot fi periculoase

Serverele proxy pot fi periculoase

În plus, un proxy poate modifica solicitările pe care le faci către un site web sau un serviciu pe internet pentru a genera rezultate care să corespundă intențiilor altcuiva. De asemenea, în funcție de modul în care a fost configurat, un server proxy poate oferi date necriptate, deși site-ul web sau serviciul pe care-l folosești a oferit în prealabil date criptate. Astfel, ești expus la interceptarea rețelei și există riscul ca alții să monitorizeze ceea ce faci pe internet.

Serverele proxy pot ridica probleme de confidențialitate

Un server proxy îți poate monitoriza și înregistra activitatea. Prin urmare, acesta poate stoca o mulțime de informații despre tine, care pot fi folosite ulterior pentru identificare. Adevărul este că un server proxy poate arăta adresa ta IP reală unor terțe părți fără ca tu să știi.

De exemplu, serverul proxy poate furniza cu ușurință detalii despre tine autorităților, iar adresa ta de e-mail ar putea fi inclusă la fel de ușor în listele online folosite de anumite companii (dubioase) pentru a-ți trimite mesaje spam.

De ce cauți o soluție de server proxy?

După cum poți vedea, serverele proxy pot fi excelente, dar ele te expun și unor probleme. Totul depinde de cum sunt configurate, cum sunt securizate și cine le administrează. Un server proxy poate oferi toate avantajele menționate mai sus sau niciunul dintre ele. Depinde de modul de configurare și de motivul pentru care a fost configurat astfel. Înainte de a folosi un server proxy, este important să înțelegi de ce-l folosești, cine controlează serverul proxy și dacă ai încredere în administratorul acestuia. Atenție la serverele proxy publice, despre care nu știi aproape nimic. Unele proxy-uri publice pot fi folosite în scopuri malițioase, expunându-te la probleme, în loc să-ți ofere beneficii. Dacă ai întrebări sau experiențe cu proxy-uri care merită povestite, nu ezita să lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Securitate Smarthome Blog Recomandate Rețelistică Wireless