
În timp ce lucram la o carte, am făcut o descoperire surprinzătoare: Windows 11 pentru procesoarele ARM nu are câteva caracteristici cheie, care sunt prezente în versiunea pentru arhitectura x64, în ciuda faptului că ambele rulează ultima actualizare 24H2. Această revelație este rezultatul unei comparații detaliate, pe care am făcut-o între două laptopuri ASUS: unul cu un procesor Qualcomm Snapdragon și altul echipat cu un AMD Ryzen AI. Investigația mea a scos la iveală absența unor caracteristici, precum Istoric fișiere și Foldere de lucru, pe versiunea ARM de Windows 11 și numeroase alte funcționalități lipsă. Aceste concluzii ridică întrebări importante despre paritatea funcțiilor între versiunile ARM și x64 de Windows 11, ceea ce poate influența deciziile consumatorilor și companiilor privind dispozitivele Windows bazate pe ARM:
Laptopurile folosite pentru comparație
Am folosit în paralel două laptopuri: un ASUS Vivobook S 15 (care dispune de un procesor Qualcomm Snapdragon X Elite X1E78100) și un ASUS Zenbook S 16 (echipat cu AMD Ryzen AI 9 HX 370). Ambele au aceeași actualizare Windows 11 2024 Update (versiunea 24H2), Build 26100, ultima disponibilă atunci când mi-am încheiat investigația și am început să scriu acest articol, pe 1 septembrie 2024.

Detalii despre laptopurile folosite pentru investigația mea
După cum poți vedea în imaginea de mai sus, ambele laptopuri folosesc Windows 11 Pro.
Istoric fișiere lipsește din Windows 11 pentru ARM
Sunt unul dintre acei utilizatori care preferă să aibă o copie de rezervă locală a fișierelor și folderelor lor. Prin urmare, am un SSD extern, conectat la calculatorul meu desktop, cu Istoric fișiere activat, care îmi salvează automat datele în fundal. Nu m-aș fi gândit să rulez această aplicație pe un laptop, deoarece o folosesc pe PC-ul meu principal, iar Windows 11 24H2 nu este încă disponibil pe PC-urile desktop existente. Însă scriu a doua ediție a cărții mele - Windows 11 All-in-One For Dummies - și, din fericire, a trebuit să actualizez capitolul care oferă sfaturi despre cum îți salvezi datele cu i. Am căutat această aplicație pe ASUS Vivobook S 15, iar Windows 11 nu a afișat rezultatul așteptat. M-am gândit că poate Microsoft a abandonat-o, dar, cumva, am ratat știrile pe această temă.

Căutarea Istoric fișiere în Windows 11 pentru ARM nu oferă niciun rezultat
Dezorientat, am repetat aceeași căutare pe ASUS Zenbook S 16, și minune: Istoric fișiere era acolo, bine mersi, ca de obicei. Ambele laptopuri aveau aceeași versiune de Windows, aceeași compilare (build) etc.

Însă Istoric fișiere face încă parte din Windows 11 versiunea 24H2
Am căutat știri despre Microsoft abandonând Istoric fișiere și nu am găsit nimic. Am căutat chiar și discuții pe Centrul de feedback. Din nou, nimic. M-am uitat, de asemenea, la caracteristicile Windows pe care le dezactivasem pe ambele laptopuri. Din nou, nimic. Nici urmă de Istoric fișiere pe ASUS Vivobook S 15. Este asta oare un semn că Microsoft va retrage această caracteristică din Windows dar nu a documentat încă această decizie?
Foldere de lucru nu funcționează în Windows 11 pentru ARM
Deoarece singura diferență semnificativă dintre cele două laptopuri pe care le folosesc este arhitectura lor hardware, această constatare m-a făcut să cred că Microsoft ar fi putut elimina alte caracteristici Windows din Windows 11 pentru ARM. Astfel, am deschis Panoul de control pe ambele laptopuri și am încercat să găsesc alte diferențe. Prima pe care am observat-o: caracteristica Foldere de lucru este, de asemenea, eliminată din Windows 11 pentru ARM, chiar dacă poți găsi o scurtătură pentru aceasta în Panoul de control, denumită ECS.

Foldere de lucru se numește ECS în Windows 11 pentru ARM
Însă, dacă apeși pe aceasta, primești o eroare Unspecified error 0x8004005.

Foldere de lucru nu funcționează în Windows 11 pentru ARM
Pentru cei care nu știu, Foldere de lucru este o caracteristică Windows care le permite utilizatorilor să sincronizeze datele din rețeaua companiei cu dispozitivele lor personale. Cu Foldere de lucru, utilizatorii pot stoca și accesa fișierele de lucru pe dispozitivele lor personale și pe cele ale companiei, ceea ce le permite să salveze fișiere cu ușurință și să le acceseze de la distanță. Organizațiile beneficiază de gestionarea centralizată a fișierelor pe serverele lor și pot implementa politici privind dispozitivele, precum criptarea și parolele de blocare a ecranului, ceea ce ajută la menținerea controlului asupra datelor companiei în mediile BYOD (bring-your-own-device).
Windows 11 pentru ARM nu are această caracteristică, ceea ce-l face o alegere nepotrivită pentru cei ce lucrează în companii cu politici BYOD.
Încă două caracteristici lipsă din Windows 11 pentru ARM
Aceste două descoperiri m-au motivat să continui să caut diferențe între Windows 11 versiunea 24H2 pentru ARM vs. x64 și am găsit și alte caracteristici lipsă. De exemplu, în Panoul de control, dacă accesezi Sistem și securitate > Instrumente Windows, observi că iSCSI Initiator a dispărut din Windows 11 pentru ARM, iar Mail (Microsoft Outlook) lipsește din secțiunea Conturi de utilizator.

Mail (Microsoft Outlook) lipsește din Windows 11 pentru ARM
Caracteristica iSCSI Initiator îi permite calculatorului tău cu Windows să comunice cu dispozitive de stocare externe prin intermediul unei rețele sau al internetului și să facă schimb de date folosind protocolul iSCSI. Appletul Mail (Microsoft Outlook) îți permite să personalizezi profilurile de e-mail din Microsoft Outlook fără a umbla în Registrul Windows. Deoarece ambele lipsesc, acestea nu pot fi folosite în Windows 11 pentru ARM. Cu toate astea, utilizatorii de Outlook vor putea să-și editeze profilele din aplicație deoarece aceasta include opțiunile necesare pentru configurare.
Mi-am continuat investigația folosind lista de caracteristici Windows, care poate fi accesată din Panoul de control. Și acolo, am găsit alte două caracteristici lipsă:
- Gazdă Protejată (Guarded Host) - o caracteristică care le permite utilizatorilor să protejeze mașinile virtuale de administratori rău intenționați și de programe malware, pentru a evita manipularea și furtul acestora.
- Windows Identity Foundation 3.5 - un framework pentru a crea aplicații și servicii pentru Windows ce țin cont de identitate, care poate fi util dezvoltatorilor lucrând la astfel de aplicații.

Windows Identity Foundation 3.5 lipsește din Windows 11 pentru ARM
Alte 23 de caracteristici opționale care lipsesc din Windows 11 pentru ARM
Ultimul loc unde am decis să caut diferențe a fost lista de caracteristici opționale din aplicația Setări. Am accesat Setări > Sistem> Caracteristici opționale și am observat că Windows 11 pentru ARM raporta 41 de caracteristici disponibile pentru instalare, iar celălalt laptop cu Windows 11 raporta 64, ceea ce duce la un total de 23 de caracteristici lipsă.

Windows 11 pentru ARM oferă 41 de caracteristici opționale față de 64 în Windows 11 x64
Am derulat lista și m-am lămurit. Iată ce mai lipsește din Windows 11 pentru ARM:
- Infraroșu IrDA (IrDA infrared)
- Ascultător RIP (RIP Listener)
- RSAT: Instrumente de servicii Active Directory pentru certificate
- RSAT: Instrumente Servicii de domeniu Active Directory și
- Lightweight Directory Services
- RSAT: Utilitare de administrare criptare unitate BitLocker
- RSAT: Instrumente servere DHCP
- RSAT: Instrumente server DNS
- RSAT: Instrumente LLDP Data Center Bridging
- RSAT: Instrumente clustering pentru reluare în caz de nereușită
- RSAT: Instrumente servicii fișiere
- RSAT: Instrumente de gestionare a politicii de grup
- RSAT: Client gestionare adrese IP (IPAM)
- RSAT: Instrumente gestionare controlere rețea
- RSAT: Instrumente de echilibrare a încărcării rețelei
- RSAT: PowerShell module for Azure Stack HCI
- RSAT: Instrumente de servicii Desktop la distanță
- RSAT: Instrumente pentru gestionare a accesului la distanță
- RSAT: Manager server
- RSAT: Instrumente gestionare serviciu migrare spațiu de stocare
- RSAT: Storage Replica Module for Windows PowerShell
- RSAT: Modul System Insights pentru Windows PowerShell
- RSAT: Instrumente de activare în volum
- RSAT: Instrumente Windows Server Update Services
- Fax și scanare Windows (Windows Fax and Scan)
Dacă vrei să afli mai multe despre fiecare dintre ele și ce fac, îți recomand acest articol, care explică totul: Caracteristicile opționale din Windows: Ce sunt și ce fac acestea?
Pe scurt, Windows 11 pentru ARM nu poate să folosească tehnologia infraroșu pentru a trimite și a primi fișiere, să comunice cu routere folosind protocolul RIPv1 sau să folosească un număr mare de instrumente de administrare a serverelor la distanță (Remote Server Administration Tools - RSAT), care sunt foarte utile în corporații. Nu în ultimul rând, acest sistem nu include vechea aplicație Fax și scanare Windows, pe care unii o folosesc pentru a trimite și a primi documente prin fax fără a avea un fax.
Unele caracteristici, precum Infraroșu IrDA, Ascultător RIP și Fax și scanare Windows sunt declarate de Microsoft ca fiind “depreciate” și nu se mai recomandă instalarea lor. Drept urmare nu este surprinzător că nu sunt deloc disponibile în Windows 11 pentru platforma ARM. Dar, a nu putea instala multele unelte RSAT din aplicația Setări poate fi problematic pentru unii utilizatori de business.
De ce nu a comunicat Microsoft despre această diferență între caracteristici?
Microsoft a investit eforturi semnificative în promovarea Windows 11 pentru ARM, subliniind autonomia excelentă a bateriei, performanța și caracteristicile exclusive Copilot+ PC, disponibile inițial numai pe laptopurile bazate pe ARM. Însă compania a păstrat o liniște mormântală cu privire la lipsa caracteristicilor față de Windows 11 x64. Absența unor caracteristici precum Istoric fișiere și Foldere de lucru ar putea fi un dezavantaj pentru unii utilizatori și unele organizații. În plus, lipsa instrumentelor de administrare a serverelor la distanță (RSAT) și a altor caracteristici pentru companii ar putea da de gândit firmelor care intenționează să treacă la dispozitive Windows 11 bazate pe ARM. Dacă vrea ca Windows 11 pentru ARM să se dezvolte fără a genera frustrări inutile pentru utilizatorii săi, Microsoft trebuie să facă o treabă mai bună în a comunica foarte clar ce poate și ce nu poate face sistemul său de operare. Tu ce părere ai? Folosești vreuna dintre caracteristicile care lipsesc din Windows 11 pentru ARM? Spune-mi povestea ta în comentariile de mai jos.