Cum face bani Microsoft din Windows?

articol
Cum face bani Microsoft din Windows?

Poate că te întrebi cum face Microsoft bani din Windows 10 și Windows 11? Deși unele mijloace, precum vânzarea de licențe, sunt evidente, altele nu sunt, iar modalitățile prin care compania generează venituri din Windows pot fi destul de surprinzătoare. Începând cu Windows 10 și continuând cu Windows 11, Microsoft a venit nu doar cu noi sisteme de operare, ci și cu un model de afaceri diferit. Iată cum face Microsoft bani din Windows:

Reclamă

1. Vânzare de licențe de Windows 10 și Windows 11 (Retail, Enterprise și OEM)

În primul rând, atât Windows 10, cât și Windows 11 sunt disponibile pentru vânzare. În trecut, compania a permis utilizatorilor de Windows 7 și Windows 8.1 să facă upgrade la Windows 10 în mod gratuit. În prezent, le permite utilizatorilor să facă upgrade de la Windows 10 la Windows 11 atâta timp cât calculatoarele lor sunt compatibile cu noul sistem de operare. Cu toate acestea, Microsoft nu a încetat niciodată să vândă licențe de Windows. Poți cumpăra Windows 10 sau Windows 11 ca software retail direct de la Microsoft, precum și de la magazine și parteneri Microsoft. Având în vedere că Windows 10 și 11 edițiile Home au un preț oficial de 690 RON, iar edițiile Pro ajung până la 1199 RON, compania face cu siguranță bani frumoși din licențele retail.

Prețul oficial retail al licenței de Windows 11 Pro

Prețul oficial retail al licenței de Windows 11 Pro

Însă cei mai mulți bani se fac din vânzarea de licențe Windows către întreprinderi, pentru rețelele cu mii de calculatoare din corporații. Deoarece licențele sunt vândute la volum, contractele respective sunt negociate de Microsoft direct cu cei mai mari clienți ai săi, iar detaliile nu sunt făcute publice. Dacă vrei să afli mai multe, accesează: Microsoft Enterprise Agreement. Din păcate, informațiile nu sunt disponibile în limba română.

Microsoft Enterprise Agreement pentru clienții mari de business

Microsoft Enterprise Agreement pentru clienții mari de business

Pe lângă vânzarea Windows în magazinele de retail, Microsoft vinde și licențe OEM pentru Windows. Majoritatea calculatoarelor noi, a laptopurilor și a dispozitivelor similare pe care le cumperi din magazine vin cu Windows preinstalat. Deși ai putea crede că-l primești gratuit, adevărul este altul. Producătorii plătesc Microsoft la volum (angro) pentru licențele de Windows 10 sau Windows 11 instalate pe calculatoarele și dispozitivele pe care le vând. Aceste licențe se numesc OEM (Original Equipment Manufacturer) și sunt legate de produsele pe care sunt instalate. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când achiziționezi un nou dispozitiv cu Windows 10 sau Windows 11 preinstalat, cumperi și o nouă licență de Windows, deși aveai deja una pe calculatorul tău vechi. Microsoft face bani la fiecare calculator nou vândut cu Windows pe el.

Dispozitive 2 în 1 și laptopuri cu Windows 11 vândute cu o licență OEM

Dispozitive 2 în 1 și laptopuri cu Windows 11 vândute cu o licență OEM

Potrivit Rezultatelor Microsoft pentru trimestrul al patrulea din 2022, veniturile din categoria „More Personal Computing” au fost de 14,4 miliarde de dolari și au crescut cu 2%. Chiar dacă veniturile din Windows OEM au scăzut cu 2%, veniturile din produsele comerciale Windows și serviciile cloud au crescut cu 6%, iar veniturile din Surface au crescut cu 10%.

Reclamă

2. Abonamente Microsoft 365 (fostul Office 365)

Multe calculatoare și laptopuri noi vin cu aplicațiile Microsoft Office preinstalate. Atunci când le deschizi, ești întrebat dacă vrei să cumperi un abonament la Microsoft 365, denumit anterior Office 365. În plus, Windows 10 și Windows 11 includ și aplicația Office, care-ți permite să folosești versiuni gratuite și mai simple ale aplicațiilor din Microsoft Office, precum Word sau Excel. Sună prea bine ca să fie adevărat?

De ce ți-ar da Microsoft acces gratuit la unele dintre cele mai populare aplicații ale sale? Ideea este că poți să faci lucruri simple în aplicațiile web dar, pentru sarcinile mai complexe, ai nevoie de suita completă Office. Și atunci Microsoft îți spune „hei, ar trebui să te abonezi la Microsoft 365, care costă doar atât pe lună!”. Nu uita că totul a pornit de la câteva linkuri bine plasate în Meniul Start de pe PC-ul tău cu Windows. În al patrulea trimestru al anului 2022, Microsoft a avut 59,7 milioane de abonați de tip consumator la Microsoft 365 și a înregistrat o creștere a veniturilor de 9%.

Aplicația Office gratuită din Windows 11

Aplicația Office gratuită din Windows 11

O altă metodă similară de a genera venituri este vânzarea de abonamente Microsoft 365 către întreprinderi de toate dimensiunile. Aceste abonamente includ diverse aplicații și servicii și au prețuri per utilizator, pe lună. Poți vedea prețurile standard pentru aceste abonamente în imaginea de mai jos.

Abonamentele Microsoft 365 Business

Abonamentele Microsoft 365 Business

3. Aplicații din Microsoft Store și jocuri din aplicația Xbox

Microsoft Store și aplicația Xbox sunt părți esențiale atât ale Windows 10, cât și ale Windows 11. Aceste aplicații sunt portaluri de unde poți descărca și instala diverse programe de la Microsoft, precum și din terțe părți. Unele dintre aplicații și jocuri sunt gratuite, dar multe dintre ele costă bani. Atunci când cumperi o aplicație sau un joc nou, compania își ia partea sa. Dezvoltatorii terți sunt obligați să plătească o parte din veniturile pe care le obțin către Microsoft, sumă care poate ajunge până la 15% (Sursă: The Guardian).

Microsoft Store și aplicația Xbox

Microsoft Store și aplicația Xbox

SFAT: Iată o listă cu cele mai bune 20 de aplicații gratuite pentru Windows 10 și Windows 11.

4. Aplicații bloatware incluse în Windows

Cu Windows 10 și Windows 11, Microsoft se pare că a uitat complet ideea de a oferi un sistem de operare curat și fără bloatware. Se pare că nu numai că au renunțat la vechiul program Microsoft Signature, dar compania a schimbat radical direcția. În Windows 10 și Windows 11, Microsoft include numeroase aplicații bloatware, pe care nimeni nu le vrea. Chiar și atunci când instalezi sistemul de operare pe curat, tot găsești în Meniul Start câteva aplicații și jocuri bloatware, precum TikTok, Instagram sau Candy Crush Saga. Pe măsură ce numărul lor a crescut, noi am simțit nevoia să facem o listă cu aceste programe, și o poți vedea aici: Lista de aplicații bloatware din Windows 11 și Windows 10 (în 2022).

Reclamă

Microsoft primește bani de la dezvoltatorii care doresc ca aplicațiile sau jocurile lor să fie incluse în Windows. Fiecare dintre acele aplicații și jocuri, pe care nu le-ai cerut și nici nu le vrei, îi aduce companiei din Redmond câțiva dolari în plus. Deși asta nu este grozav pentru utilizatori, este excelent pentru Microsoft.

O parte din bloatware-ul din Windows 11

O parte din bloatware-ul din Windows 11

Din fericire, poți scăpa de acele aplicații bloatware enervante, pe care Microsoft le include în sistemele sale de operare. Pentru a vedea cum, citește acest ghid: Oprește Windows 10 din a promova aplicații în Meniul Start.

5. Reclame în Windows 10 și Windows 11

Pare că sistemele de operare Windows moderne sunt pline de reclame. Scopul principal al acestor reclame este, evident, să genereze venituri pentru Microsoft. Nu știm cât produc, dar dacă nu ar face bani, compania nu le-ar arăta. Atât Windows 10, cât și Windows 11 afișează reclame în locuri precum Meniul Start, ecranul de blocare, Setări, Microsoft Store, Microsoft Edge sau File Explorer.

O reclamă din aplicația Setări din Windows 11

O reclamă din aplicația Setări din Windows 11

Partea bună este că poți să dezactivezi aceste reclame și să scapi de ele pentru totdeauna, dacă urmezi instrucțiunile din aceste ghiduri: Cum blochezi reclamele din Windows 11 și Reclamele în Windows 10: Cum le dezactivezi de peste tot?.

6. Căutarea din Windows

Dacă folosești căutarea din Windows 10 sau pe cea din Windows 11, probabil folosești și Bing, deoarece toate căutările pe web din sistemele de operare Microsoft sunt bazate pe acesta. Dacă nu știai, Bing este motorul de căutare pe internet al Microsoft și o alternativă la Google. Este mediul perfect pentru Microsoft să-ți arate reclame pe baza căutărilor pe care le faci.

Căutarea de rezultate pe web în Windows 11

Căutarea de rezultate pe web în Windows 11

Conform Rezultatelor Microsoft pentru al patrulea trimestru din 2022, compania a înregistrat o creștere de 390 de milioane de dolari sau 15% a veniturilor din reclamele din căutări. O parte din aceste venituri este generată de funcția de căutare din Windows 10 și Windows 11.

7. Abonamente OneDrive

OneDrive este serviciul de stocare Microsoft pentru păstrarea fișierelor în cloud. În Windows 10 și Windows 11, este inclusă ca aplicație de sistem, ce rulează mereu în fundal. Vestea bună pentru utilizatorii de Windows este că OneDrive poate fi folosit gratuit. Vestea proastă este că este gratuit doar atâta timp cât nu-ți umpli tot spațiul liber. Putem spune că spațiul liber nu este prea mare și s-ar putea ca în curând să ai nevoie de mai mult. Acesta este momentul în care Microsoft începe să facă bani: pentru că ești deja dependent de beneficiile utilizării propriilor servicii de stocare în cloud, Microsoft îți cere să cumperi un abonament pentru mai mult spațiu în OneDrive sau să cumperi Microsoft 365, care include OneDrive.

Opțiuni de abonare la OneDrive

Opțiuni de abonare la OneDrive

8. Abonamente la Microsoft Teams și Skype

Windows 11 include Teams, în timp ce Windows 10 include Skype, ambele fiind administrate și deținute de Microsoft. Sunt aplicații excelente atât pentru chat, cât și pentru apeluri audio și video. Mulți utilizatori de afaceri le folosesc în mod regulat. Dar ghici ce? Dacă vrei să ai apeluri de grup de peste 60 de minute pe Teams, vei avea nevoie de un abonament Microsoft 365. Și, într-un mod relativ similar, Skype îți permite să apelezi numere de telefon fix și numere de telefon mobil la nivel internațional, dar pentru asta va trebui să cumperi minute sau abonamente de la Microsoft.

Opțiuni de abonare pentru Microsoft Teams

Opțiuni de abonare pentru Microsoft Teams

Ce părere ai despre modul în care Microsoft face bani din Windows?

Există mai multe modalități prin care Microsoft generează venituri din Windows. În ultimul deceniu, compania a găsit noi modalități de a-și monetiza utilizatorii pentru a face mai mulți bani ca niciodată. Unele dintre aceste modalități pot fi pe placul utilizatorilor săi, în timp ce altele nu. De exemplu, unii utilizatori sunt nemulțumiți de faptul că Meniul Start este plin de reclame și bloatware. În schimb, pe alții nu-i deranjează să plătească pentru servicii precum OneDrive, Teams sau Microsoft 365, deoarece le consideră utile. Înainte de a închide acest articol, spune-ne părerea ta despre modul în care Microsoft folosește sistemele de operare Windows 10 și Windows 11 pentru a face bani.

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Windows