Microsoft a lansat o nouă aplicație în Google Play care ridică miza activității sale din ecosistemul Android, fără să introducă funcționalități noi. Aplicația se numește Microsoft Apps și funcționează ca un portal independent înăuntrul Google Play, care poate fi folosit la descoperirea ofertei complete de aplicații Microsoft pentru Android. După ce a lansat suita de aplicații Office pentru Android, Microsoft a păstrat un ritm susținut de adăugare de aplicații noi pentru acest ecosistem, până la momentul în care a devenit greu să le mai ții socoteala. Nesatisfăcut să aibă doar Word,Excel și PowerPoint pe Android, Microsoft a pus ochii pe o țintă mai ambițioasă. Care este aceasta?
Spre surprinderea tuturor, avem numeroase aplicații Microsoft pentru Android
Am scris despre lansarea Cortana pe iOS și Android. Lansarea în Google Play a fost una îndrăzneață, punând Cortana față în față cu Google Now pe teritoriul celui din urmă. Mișcarea din Cyanogenmod a fost și mai interesantă: Cortana va fi integrată și distribuită în Cyanogemod ca parte din sistemul de operare. Asta înseamnă că o să avem utilizatori Android (Cyanogenmod este o versiune adaptată de Android) care o să folosească mai întâi Cortana, înainte să apuce Google Now să spună vreo vorbă.
Lansarea Microsoft Apps este un semn că planurile Microsoft pentru Android sunt ambițioase.
După cum spuneam, Microsoft Apps este o magazin de aplicații în Google Play. La ce folosește așa ceva? Eu văd aici două explicații:
- Microsoft vrea să controleze felul în care sunt prezentate propriile aplicații. Deși poți să găsești lista de aplicații publicate de același dezvoltator, accesul la listă nu este facil. Odată ce reușești să ajungi la listă, prezentarea este anostă cu o așezare în pagină controlată de Google. Introducând propriul magazin de aplicații pentru Android, Microsoft poate să își prezinte propriile aplicații așa cum crede de cuviință , cu o ordine, un design și o grupare pe categorii pe care le controlează.
- Lista de categorii din Microsoft Apps arată impresionant. Microsoft are un set de aplicații care acoperă toate nevoile de bază pe un smartphone sau o tabletă. De la comunicare și divertisment până la productivitate, Microsoft are o aplicație pentru fiecare zonă de interes. În timp ce continuă să lucreze la Windows 10 ca platforma viitorului care va rula pe orice tip de calculator sau dispozitiv inteligent, Microsoft este gata să ofere o experiență pe Android care înlocuiește Google pentru aproape toate nevoile de bază.
Imagine: 9GAG
Ați auzit bine: Android fără Google. Într-un alt articol publicat recent , vorbeam despre cercetări de piață care arată căoamenii folosesc puține aplicații pe smartphone-ul lor. 81% din utilizatorii de smartphone folosesc maxim 10 aplicații pe săptămână și 46% nu mai mult de 5 aplicații. Dacă luăm aceste date în considerare, lista de la Microsoft este și mai impresionantă. Dacă ai convins pe cineva să folosească aplicațiile tale de email, calendar, stocare în cloud, comunicare video, chat, asistent digital, căutare pe internet și editare de documente, nu rămâne prea mult spațiu pentru alte aplicații de smartphone sau tabletă.
Pentru a completa lista deja impresionantă, Microsoft a mai adus câteva aplicații din proiectul Microsoft Garage care fac invazia și mai agresivă. Microsoft Garage lansează aplicații create de angajați Microsoft care lucrează la proiecte personale care nu sunt neapărat legate de responsabilitățile lor de zi cu zi. De aici au apărut Next Lock Screen care înlocuiește ecranul de blocare din Android și Arrow Launcher care înlocuiește aplicația principală de start. În ciuda bugetelor mici investite în ele, aplicațiile au obținut recenzii foarte bune și au succes în fața unor competitori consacrați.
Windows 10 sau Android și iOS?
În 2015 a fost clar că lansarea Windows 10 a fost o prioritate pentru Microsoft. Dat fiind că majoritatea calculatoarelor personale merg în continuare cu Windows, încercarea de a aduce pe o platformă comună PC-urile și dispozitivele mobile a atras atenția tuturor.
Lansarea constantă de aplicații pe Android și iOS nu a creat la fel de multă vâlvă și Microsoft Apps arată acum cât de mare este progresul realizat până acum.
O altă piesă din puzzle este faptul că Microsoft a pus prioritate și a alocat resurse prețioase pentru munca pe iOS și Android în ciuda penuriei de aplicații din Magazinul Windows. Un exemplu este achiziția aplicației Sunrise Calendar. Sunrise și-a creat faima oferind o alternativă de succes la aplicația standard de calendar de pe iOS. Dată fiind atenția la design și execuție a celor de la Apple, realizarea unei aplicații mai bune pentru o funcție de bază din iOS este impresionantă. Știm cu toții că este nevoie de aplicații competitive în Magazinul Windows, așa că ne așteptam la o versiune de Sunrise pentru Windows Phone, care să ridice nivelul platformei. Spre surpriza tuturor, prima lansare a fost o versiune de Android, în mai 2015. La momentul respectiv decizia de a investi pe platforma Google a părut ciudată.
Mișcarea următoarea a venit acum o lună. Într-o postare pe blog , Sunrise anunța că ultimele luni de muncă au fost dedicat în mare parte îmbunătățirii aplicațiilor Outlook pentru iOS și Android.
Sunt convins că planul pe termen lung este trecerea mai multor utilizatori pe sistemul de operare Windows. Împreună cu Magazinul Windows, reprezintă elementele cheie ale strategiei de a deveni un jucător important pe piața dispozitivelor mobile. Însă, pentru moment, Microsoft pare să creadă că lupta cea mai importantă se dă pe iOS și mai ales pe Android, și nu pe Windows 10.
Ce crezi despre strategia pe termen scurt a Microsoft?
La sfârșitul articolului m-ar interesa să inițiez o discuție. Folosești aplicații Microsoft pentru Android? Ce părere ai despre portalul Microsoft Apps? Și ce părere ai despre decizia Microsoft de a aloca atât de multe resurse pentru dezvoltarea de aplicații iOS și Android în detrimentul celor de Windows Phone și Windows 10?