Ai o rețea wireless acasă? Ce faci când vine un prieten în vizită și-ți cere acces la internet? Îi dai numele și parola rețelei tale wireless, fără să te gândești la vreo consecință negativă? Această abordare nu este deloc sigură deoarece te expui multor posibile probleme de securitate și confidențialitate. Dacă vrei să afli modul sigur în care poți da acces la internet oamenilor care te vizitează, fără a-ți expune dispozitivele din rețea unor riscuri de care mai bine te lipsești, citește acest tutorial:
Practici deficitare când vine vorba de "dat net" oaspeților tăi
Să zicem că vine un prieten în vizită, la tine acasă, și vrea să-și conecteze smartphone-ul la rețeaua ta wireless, ca să navigheze pe internet. Cum faci? Utilizatorul tipic nu se gândește prea mult și îi oferă prietenului numele și parola de acces la rețeaua sa wireless. Mai rău, unii utilizatori nu se agită să-și securizeze rețeaua wireless cu o parolă și o lasă deschisă celor care vor să se conecteze la ea.
Din păcate, aceste abordări sunt o greșeală deoarece prietenul respectiv știe acum să se conecteze la rețeaua ta oricând este în apropierea ei. Asta înseamnă că poate să vadă ce alte dispozitive sunt conectate la rețea, ce partajează acestea cu rețeaua, știe adresa IP a routerului tău wireless, poate încerca să se conecteze la router ș.a.m.d. Cu o singură decizie greșită ai oferit multe posibilități unei alte persoane ca să acceseze dispozitive și informații la care nu vrei să aibă acces. Poate că prietenul tău nu este un răuvoitor și nu stă de "furat" lucruri din rețeaua ta dar, se poate întâmpla ca smartphone-ul ori calculatorul său să fie infectate cu malware care va folosi conexiunea pe care i-ai oferit-o la rețea, pentru a se distribui mai departe ori pentru a-ți face rău.
Ceea ce trebuie să reții este că, atunci când vine vorba de rețelistică și de calculatoare, este bine să fii puțin paranoic și să nu oferi acces facil oricui în rețeaua ta. Te expui multor potențiale pericole.
Metoda sigură de a "da net" oaspeților tăi
Metoda cea mai bună este să creezi o rețea wireless separată, cu reguli de acces mai stricte, pentru oaspeții tăi. Toate routerele wireless moderne sunt capabile să emită cel puțin o rețea wireless pentru oaspeți, numită și rețea de tip Guest.
Dacă ai un router dual-band ASUS, acesta va putea emite cel puțin o rețea wireless de tip Guest , pentru fiecare frecvență: cel puțin o rețea wireless pentru oaspeți la frecvența de 2.4 GHz și încă una la frecvența de 5 GHz. Dacă ai un router wireless ASUS de top, cum ar fi ASUS RT-AC88U , acesta poate emite până la șase rețele wireless pentru oaspeți (câte trei pentru fiecare frecvență), pe lângă cele folosite pentru rețeaua ta de acasă.
Odată pornită rețeaua wireless pentru oaspeți, aceasta trebuie să respecte următoarele principii:
- Să aibă alt nume decât rețelele wireless folosite de dispozitivele din rețeaua ta
- Să aibă altă parolă decât cele folosite în rețeaua ta
- Să fie configurată astfel încât dispozitivele conectate la rețeaua Wi-Fi pentru oaspeți să nu aibă acces la restul rețelei tale de acasă, ci doar acces la internet
Dacă respecți aceste recomandări, atunci te vei expune unui număr mult mai redus de potențiale pericole iar oaspeții tăi nu vor putea accesa ceea ce partajezi tu pe dispozitivele din rețeaua ta. Dacă ai un router wireless ASUS, citește în continuare pentru a afla cum se activează o rețea pentru oaspeți pe un router creat de această companie.
Cum adaugi rețele wireless pentru vizitatori pe un router ASUS
Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea și încarcă interfața pentru administrarea routerului. Mergi la una dintre următoarele adrese:
- http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
- http://router.asus.com - aceasta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecționa automat la adresa IP a routerului tău.
Introdu contul de administrator și parola pentru routerul ASUS și apasă pe Conectare (Sign in). După aceea, în coloana din stânga, dă clic pe secțiunea Rețea vizitatori (Guest network).
Vei vedea o listă cu frecvențele wireless pe care emite routerul tău. Pentru fiecare frecvență vei putea activa una până la trei rețele wireless, în funcție de modelul de router pe care îl ai. Mai jos vezi cum arată opțiunile oferite de routerul ASUS RT-AC88U. Apasă pe butonul Activare (Enable) pentru frecvența la care vrei să ai o rețea wireless pentru oaspeți.
Routerul ASUS activează în câteva secunde o rețea pentru oaspeți, cu o configurare implicită și apoi o listează. Dă clic pe rețeaua pentru oaspeți afișată, pentru a o putea configura în detaliu.
Acum, introdu numele dorit pentru rețea și apoi alege tipul de securitate dorit.
Ai de ales între mai multe tipuri de criptare. Noi nu-ți recomandăm să folosești o rețea fără parolă ori o rețea care folosește standardul WEP, care este ușor de spart. WPA2-Personal reprezintă cea mai bună alegere pentru autentificare și criptarea parolei.
În funcție de modelul de router pe care-l ai, poți crea și un program zilnic pentru funcționarea rețelei. La final, nu uita de o setare foarte importantă: în câmpul Accesarea rețelei intranet (Access Intranet) , alege Dezactivare (Disable) , pentru a te asigura că oaspeții tăi sunt izolați de restul rețelei tale și nu pot accesa ceea ce partajezi tu prin rețeaua ta.
Când ai terminat de configurat rețeaua wireless pentru oaspeți, apasă pe Aplicare (Apply). Dacă ai un router dual-band și vrei mai mult de o rețea wireless pentru oaspeți, repetă procesul din această secțiune pentru fiecare rețea de tip Guest pe care vrei să o creezi.
Tu cum "dai net" oaspeților tăi?
Acum știi modul corect și sigur în care să dai acces la internet oaspeților din casa ta. Dacă ai un router wireless ASUS, urmează instrucțiunile noastre, configurează rețeaua pentru oaspeți și spune-ne: tu ce setări ai folosit și cât de utilă îți este această facilitate?