Apple vrea să crezi că iPhone-ul este mai mult decât un smartphone. Ar trebui să-l vezi ca pe un simbol al statutului social, un gadget de înaltă tehnologie și un accesoriu de modă, toate la un loc. Dar sincer, în unele situații, iPhone-ul este de fapt mai puțin decât un smartphone. De aceea, dacă intenționezi să cumperi cel mai nou iPhone sau să treci la ecosistemul Apple, îți recomand să citești mai întâi acest articol. Dacă te uiți la specificațiile tehnice, iPhone-ul nu este un dispozitiv rău, dimpotrivă: are cel mai rapid chipset mobil din lume, camerele foto sunt destul de bune și chiar și dimensiunea bateriei este în regulă pe cele mai noi iPhone-uri. Totuși, iOS și Apple ca întreg fac ca întreaga experiență să fie proastă pentru mine. Iată de ce:
1. Personalizare? Ce personalizare?
În timp, am deținut destule iPhone-uri și smartphone-uri cu Android, iar ele îmi dau în esență senzații diferite din cauza unui atribut „simplu”: personalizarea, un termen străin pentru iPhone, ai cărui utilizatori nu au altă alternativă decât ecrane dezordonate și lipsite de spații libere.
Pe un dispozitiv cu Android, poți face ordine pe Ecranul de pornire, îl poți face minimalist sau organiza cum îți dorești. Multe aplicații au propriile lor widgeturi, pe care le poți redimensiona, configura și repoziționa. Pe iPhone, Ecranul principal este plin de aplicații și dezordonat.
Vrei să-ți organizezi Ecranul principal de pe iPhone? Sigur, poți să creezi dosare și să muți widgeturi. Dar dacă elimini o pictogramă, celelalte pictograme de pe acel ecran își schimbă rapid poziția ca să-i ia locul. Așa că organizarea Ecranului principal devine rapid o activitate sisifică cu rezultate haotice.
2. Biblioteca de aplicații pare o glumă proastă
Încercarea celor de la Apple de a crea o Bibliotecă de aplicații este aproape o tragicomedie. Are o structură ilogică, categoriile nu pot fi schimbate și este o glumă comparativ cu sertarul de aplicații disponibil pe smartphone-urile cu Android. Nu este deloc ușor de intuit, iar ca nou utilizator de iPhone, trebuie să citești tutoriale pentru a afla că, dacă glisezi în jos din partea de sus a Bibliotecii de aplicații, poți accesa un „pseudo-sertar”, o listă a aplicațiilor în ordine alfabetică.
Ah, iar cireașa de pe tort: în timp ce pe Android, poți accesa sertarul de aplicații glisând în sus sau folosind butonul dedicat, pe iPhone-uri, poți accesa Biblioteca de aplicații doar dacă glisezi până la capătul ecranelor tale principale. Acest lucru este cu siguranță ușor atunci când ai zeci de pagini pe Ecranul principal, nu-i așa?
3. Fantoma butonului Înapoi
Butonul Înapoi de la Apple se află în diverse colțuri și margini și îi bântuie pe utilizatori cu gesturi inconsistente care diferă de la o aplicație la alta. Este ca un joc de-a v-ați ascunselea, doar că regulile se schimbă de fiecare dată când joci:
- Apasă pe butonul Înapoi din colțul din stânga sus al ecranului (de obicei, un mic buton sau săgeată, ce se află într-o locație imposibil de accesat dacă ții telefonul în mâna dreaptă și nu poți folosi ambele mâini)
- Apasă pe butonul Înapoi din colțul din stânga jos al ecranului (Safari, Chrome)
- Glisează la dreapta de la marginea ecranului (o funcție „inspirată” fără îndoială de gestul similar prezent pe smartphone-urile cu Android)
- Glisează la dreapta din partea de jos a ecranului (în Safari, Chrome)
- Glisează în jos - pentru că de ce nu? (în aplicația Poze)
4. Tastaturii de pe iPhone nu-i plac utilizatorii poligloți
Recunosc că acesta este un motiv de nișă și se aplică doar celor care folosesc mai multe limbi în comunicările lor. De exemplu, încerci să scrii în două limbi fără să devii victima haosului produs de corectarea automată? Mult noroc!
Deși Apple îmbunătățește constant tastatura de pe iPhone, mai este loc de îmbunătățiri. Față de cum funcționează aplicațiile pentru tastatură de pe Android, unde, de obicei, schimbi limba folosită pentru tastare cu o singură apăsare, tastatura de pe iPhone necesită cel puțin doi pași pentru a selecta limba tastaturii manual, dintr-un meniu. Acest lucru este incomod atunci când trebuie să treci des de la o limbă la alta.
În plus, predicțiile textului oferite de tastatura de pe iPhone nu sunt foarte precise atunci când scrii în două sau mai multe limbi. De exemplu, mi se întâmplă adesea să scriu în limba română și să primesc sugestii de cuvinte în limba engleză. Sau invers. Este enervant. Dacă perechea de limbi nu se potrivește cu dicționarul aprobat de Apple, singura soluție este să instalezi o tastatură dintr-o terță parte, precum excelenta SwiftKey.
5. Aplicațiile preinstalate sunt mediocre
Deși cele aproximativ patruzeci de aplicații preinstalate pe iPhone-uri (da, atât de multe) nu sunt chiar rele, calitatea unora dintre ele este îndoielnică. De exemplu, Apple Maps este pe locul doi în fața Google Maps, iar aplicațiile de e-mail lipsite de farmec de pe iPhone sunt doar începutul. Cred că putem spune că există alternative mai bune pentru majoritatea celorlalte aplicații preinstalate.
Și, pentru a înrăutăți lucrurile, multe caracteristici utile ale aplicațiilor apar mai întâi pe dispozitivele cu Android, iar mai târziu ajung pe iOS. Un exemplu recent este posibilitatea de a folosi offline aplicația Hărți de la Apple. Google Maps are această capacitate din noiembrie 2015. Utilizatorii de iPhone au primit această caracteristică abia în septembrie 2023, „doar” opt ani mai târziu.
6. Absența opțiunii de a programa mesaje SMS
O diferență simplă, dar ironică, între iPhone și dispozitivele cu Android este (in)capacitatea de a programa mesaje SMS. Pe Android, poți să scrii și să programezi cu ușurință un mesaj text care să fie trimis la o dată și o oră ulterioară. Utilizatorii de iPhone nu au acest „lux”, deoarece iPhone-urile nu pot automatiza mesajele text. Acest lucru poate fi incredibil de util dacă trebuie să te coordonezi cu echipa sau colegii, să trimiți urări de ziua de naștere și așa mai departe. Te scutește de grija de a-ți aminti când să trimiți anumite mesaje.
7. Extinderea capacității de stocare este pentru fraieri
Apple consideră probabil că ar trebui să fii pedepsit pentru achiziționarea unui iPhone fără a lua atent în considerare utilizarea spațiul de stocare. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care, în era rachetelor reutilizabile, a inteligenței artificiale și a calculatoarelor cuantice, nu poți încă extinde capacitatea de stocare de pe iPhone-uri.
Multe telefoane cu Android au sloturi pentru carduri SD. Printre acestea se numără și cele de buget, precum Samsung Galaxy A55, de exemplu, care costă o frântură din prețul unui iPhone. Telefoanele cu sloturi SD îți permit să extinzi capacitatea de stocare adăugând un card microSD, ceea ce este în mod clar mai rentabil decât să cheltuiești o mulțime de bani pe un dispozitiv high-end, care nu are un astfel de slot. iPhone-urile nu îți permit să faci acest lucru - trebuie să alegi bine capacitatea de stocare atunci când îți cumperi dispozitivul. O greșeală făcută în acest moment va duce adesea la costuri mult mai mari pe parcurs, deoarece va trebui probabil să plătești bani în plus pentru un abonament cloud pentru a-ți stoca pozele, muzica și alte date.
8. Accesoriile din ecosistemul Apple te costă un rinichi
Prețul ridicat al accesoriilor eclipsează costul real de producție al unui iPhone. De la AirPods și MagSafe până la cabluri de încărcare obișnuite, se pare că Apple consideră că un ecosistem de top necesită prețuri de top.
Să luăm, de exemplu, un încărcător de 30 W: dacă este produs și vândut de Google, acesta include un cablu USB-C și te va costa echivalentul a 25 de dolari. Un încărcător similar de 30 W fabricat de Apple costă 39 de dolari și nu include nici cablul USB-C. Care, apropo, îți va goli buzunarele de cel puțin încă 19 dolari!
9. Dacă vrei să repari un iPhone, te costă celălalt rinichi… sau funcția Face ID
Un ecran spart de iPhone este doar începutul aventurii, deoarece urmează să spargi și mulți bani pe reparații. Pe lângă faptul că reparația la un service autorizat Apple costă destul de mult, ce se întâmplă dacă cel mai apropiat service autorizat este la 2 - 300 de kilometri distanță? Sau dacă, cine știe cum nu ai atât „mărunțiș” la îndemână?
Dacă încerci să-l repari local, s-ar putea să-ți iei la revedere de la funcții precum recunoașterea facială (Face ID), deoarece Apple are nevoie de echipament specializat pentru majoritatea reparațiilor esențiale. Iar acel echipament este disponibil doar la, ai ghicit, service-uri autorizate Apple. Deci ai dreptul de a-ți repara iPhone-ul *aproape* oriunde vrei.
10. Rezistent? Nu prea, în unele cazuri
Apple este o companie renumită pentru iPhone-urile sale scumpe, ale căror carcase sunt realizate din materiale de calitate superioară și care au fost create pentru a arăta și a-ți oferi o senzație cât mai apropiată de perfecțiune. Să luăm, de exemplu, modelul de vârf iPhone 15 Pro Max. Potrivit Apple, acesta este „primul iPhone care are un design din titan de calitate aerospațială, folosind același aliaj utilizat de navele spațiale pentru misiuni pe Marte”.
Sună fantastic, nu-i așa? Totuși, se pare că noul iPhone 15 Pro Max ar putea avea niște probleme serioase. Acesta este un telefon foarte scump care pare să aibă un dezavantaj major: sticla de pe spatele său este atât de fragilă încât o poți sparge doar cu degetele de la mâini. Ar fi trebuit ca Apple să-l denumească iPhone 15 Pro Vax?
11. iPhone-urile își tratează utilizatorii ca pe niște copii mici
Înțeleg, mulți cred că iPhone-urile au o interfață de utilizare excelentă și se străduiesc să ofere o experiență simplă și eficientă. Dar există o linie fină între a te ajuta și a te trata ca pe un idiot. După părerea mea, de la interfață, care pare că a fost concepută de copii pentru copii, până la lipsa flagrantă a libertății de alegere comparativ cu smartphone-urile cu Android, fiecare parte a experienței de pe iPhone îți dă senzația unui părinte mult prea grijuliu. Și, după cum pot confirma terapeuții, a avea un părinte excesiv de grijuliu nu este sănătos pe termen lung, pentru că te face mai dependent. Hmmm, sau poate chiar asta este ideea…
12. Mâna de fier a lui Apple
Este ușor să treci de la un dispozitiv cu Android la un iPhone, dar să te eliberezi din ghearele celui din urmă? Aceasta este o provocare, deoarece Apple folosește toate metodele pentru a te ține blocat în ecosistemul său. Transferul de fișiere și comunicarea între platforme se fac cu greu, unele caracteristici există numai la produsele Apple, iar tehnologia și hardware-ul sunt brevetate, toate acestea fiind concepute să te lase fără opțiuni. Gândește-te numai la App Store și la abordarea Apple cu privire la acesta:
„Timp de un deceniu, Apple a abuzat de poziția sa dominantă pe piața distribuției de aplicații pentru streaming de muzică prin intermediul App Store”, a remarcat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv care supervizează politica de concurență în Uniunea Europeană. Astfel, autoritățile europene au amendat Apple cu o amendă consistentă de 2 miliarde de dolari la începutul lunii Martie 2024. Era de mult cazul ca guvernele și organismele naționale de decizie să sesizeze aspectele de care se plâng oamenii de ani de zile pe forumuri când vine vorba de Apple.
13. Apple pune „ovație” în inovație
Apple excelează la capitolul marketing, dar adevărata inovație pare să fi trecut pe plan secundar după epoca Steve Jobs. În timp ce producătorii de smartphone-uri cu Android își riscă veniturile lansând produse îndrăznețe, exotice, cu funcții noi, Apple alege cu atenție din tehnologia existentă funcțiile pentru care poate obține cele mai multe ovații și le implementează apoi pe iPhone ca fiind noi și revoluționare, deseori la ani după ce acestea sunt deja ceva obișnuit. Un exemplu: ecranele cu rată de reîmprospătare ridicată. Primele smartphone-uri Android cu ecrane ce rulau la 120 Hz au apărut în 2017, dar Apple a implementat aceast element abia patru ani mai târziu, odată cu lansarea seriei iPhone 13. Ultimele modele iPhone 15 și iPhone 15 Plus au o frecvență depășită de 60 Hz, iar dacă vrei 120 Hz acum, trebuie să cheltuiești 999 de dolari pentru iPhone 15 Pro sau 1199 de dolari pentru un Pro Max. Între timp, poți găsi smartphone-uri cu Android cu rate de reîmprospătare de 120 Hz pentru 250 de dolari sau chiar mai puțin...
Cum rămâne cu trecerea la portul USB-C modern și rapid pe iPhone? Au trecut literalmente ani de zile de când smartphone-urile cu Android au trecut la utilizarea acestuia, în timp ce iPhone-urile încă foloseau porturi Lighting. Abia recent, și nu datorită Apple, ci mai degrabă datorită legilor Uniunii Europene, compania face în sfârșit trecerea la USB-C, începând cu iPhone 15. S-ar fi întâmplat acest lucru dacă Apple nu ar fi fost forțată de reglementări să-l facă? Eu cred că nu.
Ce părere ai despre iPhone-uri?
Deși am o mulțime de motive să consider că iPhone-urile nu sunt atât de grozave pe cât vrea Apple să credem, trebuie să recunosc că există un progres constant, atât din punct de vedere al funcțiilor, cât și al utilizării. Înainte să mă consideri un hater, te-aș ruga să faci un pas în spate și să te gândești puțin la argumentele mele. Apoi, m-ar bucura să știu părerea ta despre iPhone-uri. Ține totul de magia marketingului sau le consideri smartphone-uri cu adevărat bune? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.