Review Motorola Edge 40 Neo: Frumos și capabil!

recenzie
Review Motorola Edge 40 Neo: Frumos și capabil!
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Motorola Edge 40 Neo

Chiar dacă Motorola Edge 40 Neo nu este un telefon mic, greutatea, materialele și formatul său îl fac ușor de folosit. Telefonul este foarte compact, ușor și simplu de utilizat chiar și cu o singură mână. În timp ce îl testam ca telefon, am avut o experiență pozitivă. M-am bucurat de conectivitate mobilă excelentă și de convorbiri vocale clare, uneori mai bune decât cu telefonul meu de zi cu zi (un Samsung Galaxy S23). Camera selfie este, de asemenea, destul de capabilă atunci când vrei să te bucuri de conversații video cu prietenii și familia pe WhatsApp sau pe alte platforme.

Calitatea apelurilor este excelentă

Calitatea apelurilor este excelentă

Ecranul AMOLED al telefonului arată foarte bine, chiar și atunci când este folosit în aer liber. Are o luminozitate excelentă, o acuratețe a culorilor bună în cea mai mare parte, iar conținutul HDR arată foarte bine. Din păcate, abordarea adoptată de Motorola pentru gestionarea ratei de refresh ridicate este rudimentară. Poți alege între patru niveluri, dar nu ai parte de rate de refresh adaptive, ca pe alte telefoane. Dacă vrei să maximizezi autonomia bateriei, este cel mai bine să setezi ecranul să funcționeze la 60 Hz. Dacă vrei o viteză de reacție maximă, setează-l la 144 Hz, dar nu uita că autonomia telefonului suferă serios cu această setare.

Motorola Edge 40 Neo afișează bine conținutul HDR

Motorola Edge 40 Neo afișează bine conținutul HDR

Apropo de autonomia bateriei, în viața reală, Motorola Edge 40 Neo poate rezista o zi de utilizare normală cu o încărcare completă și până la 36 de ore în condiții de utilizare mai ușoare, cu rata de refresh setată la 60 Hz. Din nefericire pentru Motorola, alți concurenți din această gamă de prețuri pot oferi până la două zile de autonomie cu o încărcare completă.

Reclamă

Din fericire, în ceea ce privește încărcarea, lucrurile arată bine: Motorola promite că încărcătorul rapid de 68 de wați al telefonului va duce bateria de la 0% la 50% în doar cincisprezece minute. În cadrul testului meu, bateria s-a încărcat de la 0% la 43% în cincisprezece minute. În 30 de minute, bateria a urcat la 75%, iar în 45 de minute, era la 99%. Mi s-a părut ciudat că ultimul procent a avut nevoie de patru minute pentru a se încărca. Prin urmare, încărcătorul rapid de 68 de wați a oferit o încărcare completă a bateriei în 49 de minute. Este un rezultat foarte bun, nu crezi?

Timpul de încărcare pentru Motorola Edge 40 Neo

Timpul de încărcare pentru Motorola Edge 40 Neo

Un aspect demn de menționat este că încărcarea wireless nu este disponibilă pe Motorola Edge 40 Neo. De asemenea, dacă activezi încărcarea rapidă, telefonul tinde să se încălzească destul de mult în timpul încărcării. Poate fi o idee bună să activezi funcția de încărcare optimizată (Optimized charging) pentru a solicita mai puțin bateria.

Este o idee bună să folosești încărcarea optimizată

Este o idee bună să folosești încărcarea optimizată

În modul de refresh Auto, jocurile folosesc o rată de refresh de 60 Hz. Având în vedere că acest dispozitiv nu este făcut pentru jocuri, această valoare ar trebui să fie acceptabilă pentru majoritatea oamenilor. Însă, dacă vrei, poți să modifici această setare pentru fiecare joc în parte și să activezi o rată de refresh de 120 Hz sau 144 GHz. Când vine vorba de jocuri mobile, nu te aștepta la performanțe ridicate. Pentru jocuri fără blocaje, este cel mai bine să reduci setările grafice. Mai mult, este posibil ca telefonul să se supraîncălzească relativ repede atunci când joci titluri solicitante.

Jocurile merg bine pe Motorola Edge 40 Neo

Jocurile merg bine pe Motorola Edge 40 Neo

Motorola Edge 40 Neo are o configurație hibridă de difuzoare stereo, care este foarte puternică. Totuși, îi lipsește basul atunci când asculți muzică, iar sunetul este prea ascuțit atunci când setezi volumul la maxim. Urechile mele au fost mult mai fericite atunci când am scăzut volumul, iar setările Dolby Atmos de pe telefon au făcut ca experiența mea să fie foarte plăcută. În general, acest telefon oferă o experiență audio bună, una mai bună decât cea a concurentului său direct, realme 11 Pro.

Motorola Edge 40 Neo are încorporate difuzoare puternice

Motorola Edge 40 Neo are încorporate difuzoare puternice

Cititorul de amprente din partea de jos a ecranului este destul de precis și răspunde rapid. Însă acesta tinde să fie plasat mai jos decât pe multe alte smartphone-uri și poate fi dificil să te adaptezi la poziționarea sa, mai ales atunci când trebuie să deblochezi rapid telefonul și să-l folosești cu o singură mână. Deblocarea facială este ușor de configurat și, totodată, funcționează bine. Dacă nu-ți place poziționarea senzorului de amprentă, aceasta este metoda pentru care ai putea opta în schimb.

Senzorul de amprentă este mai jos decât pe majoritatea telefoanelor

Senzorul de amprentă este mai jos decât pe majoritatea telefoanelor

Experiența de utilizare oferită de Motorola Edge 40 Neo este destul de pozitivă. Te poți bucura de un smartphone frumos, cu o calitate excelentă a construcției, un ecran frumos, performanțe solide, software cu puțin bloatware și încărcare rapidă destul de bună.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe Motorola Edge 40 Neo

Sistemul de camere foto de pe Motorola Edge 40 Neo este surprinzător de capabil și oferă performanțe peste medie, cu fotografii de bună calitate în diverse situații. Atât camera principală din spate, cât și cea ultrawide realizează fotografii detaliate, cu o gamă dinamică excelentă și un contrast puternic. Fotografiile pe care le realizezi cu acest telefon arată aproape perfect în condiții excelente de iluminare, precum în lumina zilei. De ce aproape? Pentru că, în unele cazuri, ai sentimentul că aceste culori nu sunt chiar naturale. Nu sunt suprasaturate sau prea vii, așa cum se întâmplă în cazul randărilor pe care le văd adesea pe dispozitivele Samsung Galaxy. În schimb, în timp ce multe dintre fotografiile realizate cu Edge 40 Neo au culori naturale, altele par monotone, având culori șterse. Asta pare să fie valabil mai ales pentru fotografiile realizate cu ajutorul camerei principale wide atunci când folosesc zoom 2x, deoarece senzorul ultrawide pare să ofere culori ceva mai vii.

Atunci când folosești zoom 2x este posibil să obții culori lipsite de strălucire

Atunci când folosești zoom 2x este posibil să obții culori lipsite de strălucire

Fotografiile de noapte sunt printre cele mai bune pe care le-am văzut pe un dispozitiv din gama medie, ca acesta. Fotografiile realizate în condiții de lumină scăzută cu ajutorul camerei principale au culori bune, multe detalii și o claritate excelentă. Însă, pe camera ultrawide sau atunci când folosești zoom, fotografiile de noapte ies uneori cu o gamă dinamică mai mică, detalii diminuate și zgomot crescut. Am fotografiat același subiect de mai multe ori pe timp de noapte folosind camera ultrawide și apoi pe cea wide. Din observațiile mele, camera ultrawide se chinuie destul de des și oferă rezultate de o calitate mai slabă decât cele obținute folosind camera wide principală.

Fotografia de noapte nu este grozavă cu obiectivul ultrawide

Fotografia de noapte nu este grozavă cu obiectivul ultrawide

Camera ultrawide acționează și ca o cameră macro și, deși este prevăzută cu autofocus, trebuie să fii atent atunci când fotografiezi prim-planuri. Deși îmi place că acest telefon vine cu un mod de fotografiere Macro, unele fotografii macro realizate de mine nu sunt tocmai bine focalizate. Și, deși detaliile sunt excelente, culorile pot deveni uneori prea vii, iar detaliile se pot pierde cu ușurință din cauza contrastului prea mare.

Unele fotografii macro au culori prea puternice

Unele fotografii macro au culori prea puternice

Selfie-urile sunt excelente: Motorola Edge 40 Neo face o treabă excelentă în ceea ce privește focalizarea subiectului și redarea texturii naturale a pielii, iar efectul de blur din spatele subiectului nu este nici el prea pronunțat.

Selfie-urile tind să arate grozav

Selfie-urile tind să arate grozav

Pentru a avea o perspectivă completă asupra experienței oferite de camerele de pe Motorola Edge 40 Neo, răsfoiește imaginile din galeria de mai jos:

Motorola Edge 40 Neo

Detaliile, claritatea și culorile din videoclipuri sunt excelente, iar stabilizarea imaginii funcționează. Focalizarea este, de asemenea, bine realizată. Singurele lucruri pe care i le pot reproșa lui Edge 40 Neo sunt videoclipurile înregistrate folosind camera ultrawide, care ies un pic prea întunecate, și funcția de zoom, care scade semnificativ calitatea video. Cu toate acestea, având în vedere că este vorba de un dispozitiv din gama medie, fără teleobiectiv, este de înțeles. Dacă ești curios să vezi câteva videoclipuri înregistrate cu acest telefon, iată un peisaj filmat în timpul zilei, unde am folosit și zoom. Este filmat în 4K la 30 de cadre pe secundă:

Iată, de asemenea, un videoclip mai orientat spre acțiune, unde am filmat câteva karturi întrecându-se între ele, folosind rezoluția 1080p la 30 fps:

Și, la final, iată o înregistrare video nocturnă înregistrată în 1080p la 30 fps, unde am folosit și funcția de zoom:

Motorola Edge 40 Neo oferă o experiență solidă de înregistrare foto și video, ceea ce este adesea mai mult decât te-ai aștepta de la un dispozitiv din gama sa de preț. Deși nu este perfect, iar camera ultrawide nu este la fel de bună ca și camera wide principală, veți avea parte de o experiență în mare parte satisfăcătoare.

Reclamă

Android 13 actualizează politica și aplicațiile incluse în pachet

Unul dintre aspectele pe care le iubesc la Motorola Edge 40 Neo este că vine cu una dintre implementările de Android 13 cu cel mai puțin bloatware de pe piață. Sistemul de operare a primit doar câteva modificări minore și beneficiază de câteva funcționalități suplimentare create de Motorola. Din păcate, când vine vorba de actualizări, acest telefon va primi doar două actualizări majore de Android și trei ani de actualizări de securitate.

Primești actualizări la două versiuni majore de Android

Primești actualizări la două versiuni majore de Android

Pe lângă aplicațiile Google obișnuite integrate în Android, lista de software preinstalat pe Motorola Edge 40 Neo include următoarele:

  • CallApp - o aplicație care-ți spune cine te sună, inclusiv când primești apeluri de la numere necunoscute, blochează spam și te ajută să înregistrezi apeluri.
  • Device Help (Ajutor dispozitiv) - o aplicație care te ajută să diagnostichezi problemele telefonului tău, să verifici starea garanției și să contactezi Motorola pentru asistență atunci când este necesar.
  • Dice Dreams - singurul joc preinstalat pe telefon. Folosește un model free-to-play cu opțiuni cu plată, iar tu poți să-ți construiești propriul regat, să ataci alți jucători, să furi comori etc. Din fericire, poate fi dezinstalat cu ușurință.
  • Dolby Atmos - aplicația îți permite să reglezi cu precizie difuzoarele de pe telefon și să le faci să ofere o experiență de ascultare mai bună în funcție de ceea ce vrei: să asculți muzică, să te uiți la filme, să asculți podcasturi etc.
  • Family Space (Spațiu pentru familie) - dacă ești părinte, poți să creezi un spațiu pentru copiii tăi, unde aceștia au acces doar la aplicațiile pe care le specifici, să stabilești limite de timp și așa mai departe.
  • Interactive wallpapers (Imagini de fundal interactive) - o aplicație care-ți permite să răsfoiești o colecție de imagini de fundal pentru telefonul tău și să le instalezi pe cele care te interesează.
  • LinkedIn - rețeaua socială pentru muncă și afaceri.
  • Moto - aplicația îți permite să-ți personalizezi telefonul și să alegi fonturi și culori personalizate, să gestionezi gesturile pe care le poți folosi pentru a-ți controla telefonul, să optimizezi setările afișajului și multe altele.
  • Moto Connect - poți folosi aplicația pentru a-ți conecta telefonul la ecranele din apropiere, precum televizorul tău inteligent.
  • Moto Secure - îți permite să activezi și să folosești tot felul de funcții de securitate, precum un folder securizat, protejat prin parolă, să activezi detectarea de phishing, să activezi codurile PIN etc.
  • Motorola Notifications - te poți abona pentru a primi notificări de la Motorola despre caracteristici care te-ar putea interesa, informații despre actualizări de software, produse noi, oferte speciale, invitații la studii și sondaje. Îmi imaginez că majoritatea oamenilor nu vor fi prea încântați de ele, caz în care, este mai bine să ignori aplicația, deoarece nu-ți va trimite nicio notificare fără permisiunea ta.
  • Ready For - această aplicație îți permite să-ți conectezi telefonul la alte dispozitive, precum laptopul cu Windows, un televizor sau un monitor. Aceasta deschide multe oportunități productive, inclusiv accesarea aplicațiilor Android de pe calculatorul tău sau folosirea telefonului pe post de cameră web pentru apeluri video mai clare pe PC. Este una dintre aplicațiile preinstalate pe care îți recomand să le încerci.
  • Recorder - un simplu reportofon, care poate fi util uneori.
  • Weather24 - o aplicație meteo utilă, care arată bine și este ușor de folosit.

Ready For este o aplicație utilă

Ready For este o aplicație utilă

Motorola Edge 40 Neo are unul dintre software-urile cel mai puțin încărcate de pe piață, cu puține aplicații și funcții adăugate de producătorul său, ceea ce în mare parte sporește utilitatea telefonului, în loc de a-l încetini cu lucruri pe care s-ar putea să nu le vrei sau de care nu ai nevoie.

Reclamă

Performanța în benchmarkuri

Dacă vrei să știi cum se comportă Motorola Edge 40 Neo în benchmarkuri și cum se compară cu alte telefoane, ai ajuns în locul potrivit. Ca de obicei, am început cu Geekbench 6, unde telefonul a obținut 1052 de puncte pentru performanța single-core și 2530 de puncte pentru performanța multi-core. Aceste rezultate sunt puțin mai bune decât cele obținute de un realme 11 Pro - unul dintre concurenții direcți ai lui Motorola Edge 40 Neo.

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în Geekbench 6

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în Geekbench 6

Am continuat prin a rula PCMark for Android, un benchmark care evaluează performanța telefonului atunci când rulează aplicații obișnuite și efectuează sarcini de productivitate. Acesta a obținut 14716 puncte, un scor tipic pentru un smartphone din gama medie de preț. În plus, bateria a rezistat aproape 11 ore, ceea ce reprezintă un rezultat decent. Cu toate acestea, alte smartphone-uri mid-range cu baterii similare pot rezista câteva ore în plus.

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate PCMark

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate PCMark

Am trecut la jocuri și am rulat 3DMark. În testul Wild Life, telefonul a avut o rată medie de cadre de 15,4, ceea ce nu este mult. Acest test arată că Motorola Edge 40 Neo nu este foarte performant atunci când rulează jocuri mai pretențioase, cu o grafică de top. Media framerate-urilor a fost mai mare în testul Sling Shot, care este mai puțin solicitant.

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în 3DMark

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în 3DMark

De asemenea, am rulat GFXBench 5.0 și am ales testele Car Chase și 1080p Car Chase Offscreen. Numărul de fps (cadre pe secundă) redate de Motorola Edge 40 Neo a fost mai degrabă mediu, demonstrând încă o dată că acest dispozitiv nu este făcut pentru jocuri, chiar dacă poate rula jocuri, mai ales dacă setezi grafica acestora la un nivel de calitate mai scăzut.

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în GFXBench 5

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în GFXBench 5

Pentru ultimul benchmark, am ales SpeedTest, care arată cât de rapidă poate fi conectivitatea Wi-Fi 6 pe acest smartphone. După cum poți vedea, am atins o viteză de descărcare respectabilă, de 620 Mbps. Alte telefoane, mai scumpe, sunt chiar mai rapide. Totuși, am fost mulțumit de rezultate.

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în SpeedTest pe Wi-Fi 6

Motorola Edge 40 Neo - Rezultate în SpeedTest pe Wi-Fi 6

Rezultatele benchmarkurilor arată că Motorola Edge 40 Neo este un smartphone solid din gama medie, care oferă performanțe bune pentru sarcini de productivitate și jocuri ocazionale. Totuși, va trebui să reduci calitatea grafică pentru jocurile solicitante, dacă vrei ca acestea să ruleze fără poticneli la rate de cadre decente. Autonomia oferită de Motorola Edge 40 Neo este OK, dar nu o întrece pe cea a concurenților săi.

Ce părere ai despre Motorola Edge 40 Neo?

Acum știi la ce să te aștepți de la Motorola Edge 40 Neo, punctele sale forte și punctele slabe. Înainte de a închide acest review, sunt curios ce părere ai: îți place acest telefon și ce are de oferit? Te gândești să-l achiziționezi? Sau preferi un alt model de la concurență? Comentează folosind opțiunile disponibile mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii Recomandate