Pe lângă preferințele personale în ceea ce privește genul, povestea, acțiunea și altele, jocurile la setări Ultra pot fi un vis devenit realitate pentru mulți pasionați de jocuri. Astfel, jocul tău preferat îți oferă cea mai imersivă experiență posibilă, cel puțin din punct de vedere vizual. Însă nivelul de detalii Ultra este aproape întotdeauna extrem de solicitant pentru hardware, în special pentru placa video din calculatorul tău de gaming. Din fericire, cu o planificare atentă în timpul asamblării platformei tale pentru jocuri, poți beneficia de Deep Learning Super Sampling (DLSS) de la NVIDIA. Această tehnologie te ajută să te bucuri de titlul tău AAA preferat la setări Ultra, chiar și pe monitoare de mare definiție cu rezoluții 1440p sau 4K. În acest articol, îți voi spune cum să te joci orice joc la setări vizuale Ultra și îți voi arăta, de asemenea, la ce te poți aștepta dacă folosești DLSS și o placă video de top, precum GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G. Fără alte introduceri, să începem:
Ce este DLSS? Cum o pornești?
DLSS este acronimul de la Deep Learning Super Sampling, o tehnologie bazată pe inteligență artificială creată de NVIDIA, care îți permite să te bucuri de cele mai înalte setări grafice disponibile în jocul tău preferat fără a afecta foarte mult rata de cadre pe secundă.
Caracteristica de bază a DLSS este Super Resolution, care poate îmbunătăți masiv performanța jocurilor redând imaginile la o rezoluție mai mică și folosind apoi inteligența artificială pentru a le mări. Spre deosebire de metodele mai vechi de upscaling, DLSS îndeplinește această sarcină, păstrând în același timp imaginile scalate clare și detaliate. Această tehnică este atât de eficientă încât, în funcție de modul de calitate ales într-un joc, poate fi imposibil pentru ochiul uman să deosebească cadrele create cu această tehnică de cele redate la rezoluție maximă.
Tehnologia DLSS de la NVIDIA a evoluat constant de-a lungul anilor și, pe lângă Super Resolution, ultimele versiuni DLSS 3 și DLSS 3.5 introduc, de asemenea, Frame Generation și Ray Reconstruction, care contribuie și mai mult la creșterea performanței și a ratei de cadre din jocuri generând cadre suplimentare și, respectiv, îmbunătățind scenele de ray-tracing. Totuși, unele caracteristici sunt disponibile doar în anumite versiuni DLSS, iar accesul la altele depinde și de placa video GeForce RTX pe care o ai.
De exemplu, caracteristicile Super Resolution și Deep Learning Anti-Aliasing pot fi activate pe orice placă video GeForce RTX, atâta timp cât jocul oferă suport pentru DLSS 2, DLSS 3 sau DLSS 3.5.
Ray Reconstruction, care folosește inteligența artificială pentru a crea noi pixeli în scenele cu ray-tracing, este, de asemenea, disponibilă pentru toate generațiile de plăci video RTX. Însă jocul tău trebuie să fie compatibil cu DLSS 3.5, deoarece nici DLSS 3, nici DLSS 2 nu includ această caracteristică.
Frame Generation analizează cadrele secvențiale și datele de mișcare pentru a reda cadre suplimentare, având un efect puternic asupra ratei de cadre pe secundă. Însă, pentru a beneficia de Frame Generation, ai nevoie de una dintre cele mai noi plăci video din seria RTX 40, precum GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G, deoarece această caracteristică este disponibilă numai pe aceste modele mai noi.
DLSS este simplu de configurat: găsești setările DLSS în meniul Video, Display (Afișare) sau Graphics (Grafică) al jocului tău preferat. Acolo, poți să activezi sau să dezactivezi DLSS, să selectezi nivelul său - precum Quality (Calitate), Balanced (Echilibrat) sau Performance (Performanță) - și să alegi dacă vrei să folosești alte caracteristici specifice, cum ar fi Frame Generation (Generare cadre). Evident, opțiunile disponibile depind de joc și de versiunea de DLSS pe care o acceptă, precum și de placa video GeForce RTX pe care o ai.
Dacă ceea ce urmărești este cea mai bună performanță pe care o poți obține la setările Ultra, ar trebui să folosești DLSS 3 sau DLSS 3.5 în jocurile în care sunt disponibile. După cum am menționat mai devreme, aceste versiuni de DLSS includ Frame Generation, care contribuie masiv la creșterea numărului de cadre, dar funcționează numai pe plăcile video din seria GeForce RTX 40.
Acestea fiind spuse, voi trece mai departe și îți voi arăta la ce să te aștepți de la utilizarea DLSS pe o placă video high-end GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G.
Cât de mult îmbunătățește NVIDIA DLSS performanța în jocuri?
Pentru o imagine mai clară a numărului de cadre pe secundă (fps) obținut când activezi DLSS de la NVIDIA, am testat mai multe jocuri pe un calculator desktop cu Windows 11 Pro (versiunea 23H2), echipat cu o placă video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G, un procesor AMD Ryzen 9 7900X și 32 GB de memorie DDR5-8000. Aceasta este o placă video de top, bazată pe arhitectura Ada Lovelace, concepută pentru a oferi performanțe foarte bune cu frecvența sa de bază de 2550 MHz și cu memoria GGB GDDR6X de 16 GB. În plus, sistemul de răcire WINDFORCE îi permite plăcii să disipeze căldura în mod eficient și să își mențină temperaturile scăzute.
Am ales o serie de titluri de primă clasă, cunoscute pentru cerințele lor de sistem ridicate, și am înregistrat ratele de cadre la setări grafice Ultra, cu ray tracing activat acolo unde era disponibil, atât la rezoluții de 1440p, cât și de 1080p. Apoi, am testat din nou jocurile cu NVIDIA DLSS activat pe setările Quality și cu funcții suplimentare, precum Frame Generation sau Ray Reconstruction, deoarece obiectivul acestui articol este jocul la setări Ultra, nu-i așa? 🙂 Iată rezultatele:
F1 22 cu NVIDIA DLSS 3 și cu Frame Generation: Îmbunătățirea performanței cu până la 101%
F1 2022 este unul dintre cele mai bune jocuri de curse auto din toate timpurile, dar, deoarece dispune de imagini de înaltă calitate, acest titlu de Formula 1 are nevoie de o placă video puternică dacă vrei să te bucuri de el la setări maxime. Este compatibil cu ray tracing, precum și cu DLSS 3, iar tu poți activa caracteristica Frame Generation.
GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este o placă video puternică, care oferă performanțe excelente în acest joc, chiar și fără DLSS. Dacă te uiți la graficul de mai jos, poți vedea că redă o medie de 142 de cadre pe secundă la rezoluția 1440p și 74 fps în 4K. Și asta cu toate efectele de ray tracing active. Însă, atunci când testezi jocul pe setări Ultra High cu toate opțiunile DLSS activate, rata de cadre crește la 268 și, respectiv, 149 fps. Acesta este un salt masiv, de aproximativ 89% în 1440p și 101% în 4K!
Starfield cu DLSS 3 și cu Frame Generation: Îmbunătățirea performanței cu până la 88%
Al doilea joc testat a fost Starfield, un joc cu cerințe de sistem mai mari decât F1 22. Deși are nevoie de un hardware foarte puternic pentru a rula la calitate grafică maximă, vestea bună este că este compatibil cu NVIDIA DLSS versiunea 3 și cu Frame Generation, ambele având un efect impresionant asupra numărului de cadre obținut.
Când l-am testat cu setările grafice Ultra, am obținut un număr mediu de cadre pe secundă de 75 fps la rezoluția 1440p și de 52 de cadre pe secundă la rezoluția 4K. Activarea DLSS 3 pe setarea Quality și activarea Frame Generation au crescut numărul de cadre pe secundă la 136 în 1440p și la 98 în 4K. Creșterea numărului de cadre este uriașă, de la 81 la 88%!
Cyberpunk 2077 cu DLSS 3.5, cu Frame Generation și cu Ray Reconstruction: Îmbunătățiri de până la 154%
Cyberpunk 2077 este un joc superb, care necesită plăci video puternice pentru a rula bine la calitate vizuală maximă și cu ray tracing activat. Este însă compatibil cu ultima versiune DLSS 3.5, ceea ce înseamnă că primești toate beneficiile: Super Resolution, Frame Generation și Ray Reconstruction.
Jocul arată impresionant cu efectele de ray tracing activate, însă numărul de cadre obținut pe calculatorul meu nu a fost atât de mare pe cât mi-aș fi dorit fără DLSS: 62 fps la rezoluție 1440p și 31 fps la rezoluție 4K.
Cu toate caracteristicele DLSS activate pe setarea Quality, numărul de cadre a urcat la o medie de 158 fps în 1440p și 73 fps în 4K, marcând o creștere remarcabilă a numărului de cadre, cu peste 154% și, respectiv, 135%, la rezoluțiile testate!
The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update cu DLSS 3 și cu Frame Generation: Îmbunătățiri de până la 142%
În continuare, am testat The Witcher 3: Wild Hunt. Ultima sa versiune, Next-Gen Update, a adăugat compatibilitate cu efectele de ray-tracing, dar activarea acestora reduce foarte mult performanța calculatorului. Pentru a contrabalansa acest lucru, poți totuși să activezi DLSS 3 și Frame Generation.
Fără a folosi DLSS, am măsurat un număr mediu de cadre de 64 fps atunci când m-am jucat la rezoluția 1440p, iar în 4K, am obținut o medie de 35 de cadre pe secundă. Când am activat DLSS și Frame Generation, am văzut că numărul de cadre a ajuns la o medie de 141 în 1440p și 85 fps în 4K, ceea ce se traduce printr-o creștere de 120% și, respectiv, 142%!
Assassin’s Creed Mirage cu DLSS 2: Îmbunătățiri de până la 33%
Ultimul joc testat, Assassin's Creed Mirage, nu are efecte de ray tracing, dar cerințele de sistem sunt destul de ridicate în ceea ce privește performanța plăcii video. Pentru a remedia asta și pentru a îmbunătăți numărul de cadre, jocul suportă DLSS, dar numai versiunea 2, ceea ce înseamnă că nu ai opțiunea Frame Generation.
GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G a avut destulă putere pentru a rula Assassin's Creed Mirage fără DLSS pe calculatorul meu de test. Activarea DLSS 2 a însemnat o mică îmbunătățire la rezoluția 1440p, crescând numărul mediu de cadre cu 3%, de la 158 fps la 163 fps în 1440p. Însă, la rezoluția 4K, îmbunătățirea numărului de cadre a fost considerabil mai mare, trecând de la 101 la 135 fps (aproximativ 33%).
3DMark NVIDIA DLSS feature test: Îmbunătățiri de până la 155%
La final, am fost curios să aflu ce are de spus 3DMark despre creșterile de cadre obținute cu DLSS 3 și Frame Generation pe o placă video compatibilă, precum GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G.
La fel ca în fiecare joc pe care l-am testat, rezultatele au fost impresionante. La rezoluția 1440p, activarea caracteristicilor DLSS 3 a însemnat o creștere de peste 142%, în timp ce la rezoluția 4K, creșterea numărului de cadre pe secundă a fost și mai mare, de 155%!
Deși creșterea numărului de cadre este considerabilă în orice joc compatibil cu DLSS, creșterea este enormă atunci când te joci la rezoluții mai mari. Este și mai impresionantă atunci când ajungeți să jucați un joc compatibil cu DLSS 3 sau DLSS 3.5 și activezi Frame Generation și Ray Reconstruction. Dacă ești echipat și cu o placă grafică de top, precum GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G, ești pregătit să joci orice joc în setări Ultra pe monitorul tău 4K, fără să îți faci griji cu privire la un număr mic de cadre pe secundă.
Folosești DLSS la gaming pe placa ta video NVIDIA GeForce RTX?
În concluzie, DLSS este, în mod clar, unul dintre cele mai puternice instrumente de gaming din toate timpurile. Dacă vrei să-ți împingi experiența de gaming la limită și să joci toate jocurile tale preferate pe setări Ultra la rezoluții înalte, nu ai cum să dai greș cu o placă video NVIDIA din seria GeForce RTX 40, mai ales cu GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G. După cum ai văzut în prezentarea mea, este un monstru incredibil de puternic. Iar dacă ești interesat(ă) să o cumperi, o găsești la un preț promoțional în magazinul Cel.ro, alături de alte plăci video GIGABYTE.
Acum că știi ceva mai multe despre DLSS, cum funcționează și cum să îl activezi, ai de gând să îl folosești? Crezi că DLSS 3 este o tehnologie care schimbă regulile jocului? Și cum ți se par performanțele oferite de placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos. Până data viitoare, spor la joacă!