Experiența de utilizare a smartphone-ului
În primul rând, ne place experiența software de pe OnePlus Nord CE 5G. Sistemul de operare este foarte bine optimizat: nu are bloatware și include unele îmbunătățiri pentru experiența de utilizare din Android. Ecranul AMOLED de 90 Hz completează software-ul într-un mod plăcut, oferind o experiență de utilizare care pare rapidă și fluentă. De asemenea, luminozitatea ecranului îl face plăcut de folosit atât afară, cât și înăuntru.
Aplicațiile esențiale pe care le folosim cu toții funcționează bine pe OnePlus Nord CE 5G. Da, acest telefon nu se poate compara cu telefoanele de top în ceea ce privește viteza, dar nu se simte lent niciodată. Gamingul este o experiență rezonabilă cât timp nu te aștepți la grafică de top. De asemenea, este plăcută și vizionarea de filme pe telefon dacă folosești o pereche de căști. Din păcate, difuzorul mono de pe OnePlus Nord CE 5G oferă o experiență audio relativ mediocră, ce nu va fi pe placul pasionaților de sunet. Nu-l da la maxim, deoarece sunetele de frecvență înaltă vor deveni prea puternice și enervante.
Apelurile telefonice realizate cu OnePlus Nord CE 5G se aud bine de ambele părți și nu am întâlnit probleme cu semnalul mobil. Dar noi l-am folosit doar în zone urbane cu acoperire bună. Impresia noastră este că OnePlus Nord CE 5G oferă o calitate a apelurilor telefonice ușor mai bună decât alte telefoane cu un preț similar. Suprimarea sunetelor ambientale funcționează bine în spații închise, cât timp cât nu există zgomote puternice în jurul tău, iar apelurile vocale folosind difuzorul încorporat se aud destul de bine. Totuși, nu te aștepta să-ți auzi prea bine interlocutorul atunci când ești departe de smartphone.
Atât senzorul de amprentă, cât și recunoașterea facială funcționează rapid și sunt precise. Decide ce metodă de deblocare rapidă vrei să folosești, în funcție de preferințele tale. Așa cum se vede mai jos, senzorul de amprentă este plasat în partea de jos a ecranului și nu pe butonul de pornire, așa cum este cazul pe alte smartphone-uri 5G.
Ecranul AMOLED de 90 Hz de pe OnePlus Nord CE 5G consumă ceva mai multă energie decât alte tipuri de ecran, așa că nu te aștepta ca bateria să te țină mai mult de o zi de utilizare normală. Totuși, încărcarea rapidă este super rapidă pentru un telefon din segmentul său de preț. În doar 30 de minute, OnePlus Nord CE 5G se încarcă de la 0% până undeva între 64% și 70%, iar într-o oră se încarcă până la 100%.
OnePlus Nord CE 5G este un telefon foarte echilibrat, care oferă tot ce ai nevoie, inclusiv opțiuni de deblocare precise și încărcare cu adevărat rapidă. Toate astea la un preț moderat, pe care multe persoane și-l pot permite.
Experiența de utilizare a camerelor pe OnePlus Nord CE 5G
Producătorul OnePlus Nord CE 5G se laudă că acest telefon vine cu o cameră principală de 64 Megapixeli. Dar fotografiile pe care le face folosind setările automate sunt de doar 16 Megapixeli și asta dintr-un motiv destul de întemeiat: atunci când faci poze la 64 MP, chipsetul Qualcomm Snapdragon 750G este relativ lent la postprocesarea lor. Astfel, nu poți face multe poze una după alta, fără să fie nevoie să aștepți și să devii ușor frustrat din cauza asta. În plus, pozele pe care le faci la 64 MP ocupă mult mai mult spațiu și nu oferă neapărat un avantaj foarte clar în ceea ce privește calitatea. De aceea, noi am decis ca, pentru acest review, să folosim rezoluția implicită de 16 MP.
Un lucru care ne-a plăcut este că aplicația Camera de pe OnePlus Nord CE 5G este simplă și ușor de folosit și vine și cu un mod Pro foarte util. Activarea pozelor la 64 MP este un proces mai puțin intuitiv, dar asta este singurul lucru mai puțin grozav la această aplicație.
Atunci când vine vorba de calitatea pozelor, în condiții de iluminare bună, fotografiile realizate OnePlus Nord CE 5G arată foarte bine și au contrast și un nivel de detaliu bune.
Gama dinamică arată și ea bine, dar, când am realizat portrete, am observat că există o tendință de a denatura culorile. Așa cum poți vedea în galeria de mai jos, fotografiile tip portret au deseori nuanțe prea proeminente de violet, iar contururile nu sunt deloc bine definite. În condiții mai dificile de iluminare, cum ar fi în timpul nopții, camera funcționează suficient de bine pentru utilizatorul mediu care nu își poate permite un smartphone premium. La fel ca în portrete, fotografiile de noapte au contururi care nu sunt foarte bine definite, având în același timp o granulație semnificativă și pierderi de detalii în zonele mai întunecate ori umbrite. Imaginile macro pe care le-am făcut sunt destul de medii: au culori bune și un efect bokeh frumos, dar focalizarea suferă atunci când subiectul este foarte aproape. Pentru o mai bună înțelegere a performanțelor camerei acestui smartphone, navighează prin mostrele de mai jos:
Înregistrarea de filme 4K pe un smartphone cu un preț așa de accesibil nu are mult sens. Camerele sale nu se pot compara cu cele de pe telefoanele premium. De aceea, este mai bine să înregistrezi la rezoluția 1080p, așa cum am făcut și noi. Înregistrarea de peisaje și clipuri video mai statice funcționează foarte bine pe OnePlus Nord CE 5G. În condiții bune de iluminare, videoclipurile au un contrast bun și culori bine reprezentate. Cu toate acestea, cerul și norii par suprasaturați, ceea ce duce la pierderea detaliilor.
Atunci când înregistrezi videoclipuri în condiții de lumină slabă, în zonele mai întunecate, există au un aspect mai granulat și se pierd detalii. Dacă te joci cu zoomul în timp ce filmezi, procesul nu se desfășoară gradual ci destul de abrupt și sperăm că OnePlus va îmbunătăți acest lucru în actualizările viitoare pentru OnePlus Nord CE 5G.
Stabilizarea electronică a imaginii funcționează destul de bine, dar nu se poate compara cu cea pe care o primești pe telefoanele mai scumpe.
OnePlus Nord CE 5G oferă o experiență foto-video destul de echilibrată. Pe hârtie, sistemul său de camere pare mai bun decât este în realitate, dar totuși nu suntem dezamăgiți de rezultatele obținute, așa cum e cazul cu alte telefoane mid-range.
Android 11 și aplicațiile preinstalate
OnePlus Nord CE 5G vine cu Oxygen OS11 - o versiune de Android 11 dezvoltată și personalizată de OnePlus. Suntem fani ai acestui sistem de operare, deoarece este foarte curat în ceea ce privește aplicațiile preinstalate. Are puține opțiuni de personalizare în afara elementelor de bază oferite de Android și toate acestea vizează doar îmbunătățirea experienței utilizatorului. OnePlus oferă doi ani de actualizări de software pentru OnePlus Nord CE 5G și trei ani de actualizări de securitate. Nu este o perioadă la fel de lungă de suport precum cea oferită de Samsung, dar este mai mare decât cea oferită de mulți alți producători cu telefoane la prețuri similare.
Pe lângă aplicațiile standard de la Google, care sunt incluse în mod implicit în Android, OnePlus Nord CE 5G vine și cu următoarele aplicații:
- Community - o aplicație în care posesorii de OnePlus pot să primească ajutor, să facă schimb de idei și să acceseze magazinul OnePlus.
- File Manager - utilă pentru administrarea fișierelor și folderelor de pe telefon.
- Games - bună pentru optimizarea performanțelor jocurilor tale de pe telefon.
- Netflix - serviciul de streaming de filme care nu mai are nevoie de nicio introducere.
- OnePlus Switch - aplicația te ajută să-ți migrezi datele de pe un telefon mai vechi pe noul tău OnePlus Nord CE 5G.
- Recorder - poți face înregistrări audio folosind telefonul drept microfon.
- Weather - cu toții avem nevoie de o aplicație care să ne ofere prognoza meteo.
Oxygen OS 11 de pe OnePlus Nord CE 5G este o versiune foarte curată de Android, cu puține aplicații preinstalate și personalizări utile ale experienței standard de Android. Vine cu trei ani de actualizări de securitate și doi ani de actualizări software. Ne place abordarea OnePlus în ceea ce privește software-ul și sperăm că mai mulți producători le vor urma modelul.
Performanță în benchmarkuri
Pentru a evalua performanțele acestui telefon cât mai obiectiv posibil și a-l compara cu altele, am folosit câteva benchmarkuri. Primul a fost Geekbench. OnePlus Nord CE 5G a obținut 636 de puncte în testul pentru un singur nucleu și 1884 în cele pentru mai multe nuclee - un rezultat foarte similar cu Samsung Galaxy A52 5G.
Am folosit apoi PCMark for Android pentru a măsurat cât de bun este OnePlus Nord CE 5G în sarcini de productivitate. Scorul final a fost de 8190 de puncte, dovedind că telefonul are suficientă forță pentru majoritatea aplicațiilor pe care utilizatorii le folosesc.
În aplicația 3DMark, am rulat testul Sling Shot. OnePlus Nord CE 5G a redat o medie de 25.2 cadre pe secundă (fps), respectiv 13.7 fps, și a avut un scor de 3876 de puncte, aproape identic cu Samsung Galaxy A52 5G.
Pentru mobile gaming, am rulat testele Car Chase și 1080p Care Chase Offscreen din GFXBench. OnePlus Nord CE 5G a redat o medie de 17 cadre pe secundă, respectiv 19, și a obținut un scor similar cu Samsung Galaxy S9+, un telefon de top din 2018.
Pentru a evalua autonomia oferită de OnePlus Nord CE 5G, am folosit testul Work 3.0 battery life din PCMark, cu luminozitatea ecranului setată pe Auto. Bateria a rezistat 15 ore și 34 de minute, cu patru ore mai mult decât predecesorul său - OnePlus Nord N10 5G.
Din păcate, noi nu avem o rețea mobilă 5G disponibilă în zona noastră, așa că nu am putut testa vitezele la care ajungem pe astfel de rețele.
Aplicațiile de tip benchmark pe care le-am folosit ne-au confirmat că OnePlus Nord CE 5G oferă performanțe și autonomie bune pentru zona mid-range. Deși nu este o alegere grozavă pentru gaming, asta putem spune despre toate telefoanele din zona sa de preț.
Ce părere ai despre OnePlus Nord CE 5G?
Acum știți ce ne place și ce nu ne place la OnePlus Nord CE 5G. În general, este un smartphone bun, care oferă un raport foarte bun performanță/preț, chiar dacă are câteva neajunsuri. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta despre acest telefon într-un comentariu.