Anul 2022 ne-a adus o serie de procesoare desktop noi și surprinzătoare, unul dintre cele mai interesante fiind Ryzen 5 7600X de la AMD. Este un procesor de top pentru gaming, precum și pentru sarcini de muncă obișnuite, la un preț accesibil. Însă, chiar dacă este o alegere excelentă, unii vor încerca totuși să-i facă overclocking. Pentru că, de ce nu? Dacă poți obține gratuit un plus de performanță, ai spune nu? Eu știu că n-aș refuza. De aceea, am decis să supratactez procesorul AMD Ryzen 5 7600X și să văd ce pot obține de la el. Iată cum a decurs totul:
Supratactare pe toate nucleele pentru AMD Ryzen 5 7600X
Ryzen 5 7600X are șase nuclee fizice și douăsprezece fire de execuție, care rulează la o frecvență de bază de 4,70 GHz. În mod implicit, poate fi amplificat până la 5,3 GHz, dar dacă ai un cooler AIO bun, este posibil să vezi frecvențe de boost chiar mai mari. De exemplu, pe calculatorul meu de test, folosind o soluție de răcire AIO Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB, a ajuns la 5,45 GHz fără overclocking!
Echipate cu 6 MB de memorie cache L2 și 32 MB de memorie cache L3, nucleele procesorului sunt construite pe un proces de fabricație pe 5 nanometri și, în ciuda faptului că funcționează la frecvențe ridicate, este eficient din punct de vedere energetic, având un TDP implicit de 105 wați.
Deoarece nu se încălzește la fel de repede și de mult ca procesoarele mai puternice din familia Ryzen 7000, AMD Ryzen 5 7600X pare un candidat mai bun pentru overclocking. Acesta dispune și de un multiplicator deblocat și, deoarece toate nucleele procesorului se află pe același complex de nuclee (CCX), nu trebuie să-ți faci griji cu privire la setarea unor frecvențe diferite pe (multiple) CCX-uri diferite, ca în cazul celorlalte procesoare Ryzen 7000.
Rezultatele obținute atunci când încerci să supratactezi unui procesor sunt determinate de mai mulți factori, în special de coolerul folosit și de celelalte componente hardware din PC-ul tău desktop. Lucruri precum o sursă de alimentare bună și o placă de bază capabilă să susțină cerințele de energie electrică ale procesorului sunt esențiale. Iată configurația hardware pe care am folosit-o pentru a supratacta AMD Ryzen 5 7600X:
- Placă de bază: ASUS Prime X670E-Pro WiFi
- Cooler: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
- Memorie: Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB
- Placă video: AMD Radeon RX 6800 (16GB)
- Stocare: Kingston KC3000 NVMe PCIe 4.0 SSD (2TB)
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32VQ Curved Gaming Monitor (1440p, 144Hz)
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
Am vrut să supratactez procesorul AMD Ryzen 5 7600X pe toate nucleele și am folosit pentru asta setările și opțiunile disponibile în interfața UEFI (BIOS) a plăcii de bază. Eu prefer această cale, deși poți folosi și software-ul Ryzen Master de la AMD în acest scop.
A durat ceva timp să ajustez voltajele și frecvențele pentru ca AMD Ryzen 5 7600X să funcționeze stabil. Viteza maximă la care l-am putut rula în siguranță a fost de 5,35 GHz la un voltaj de 1,35. Dacă mergeam mai departe de atât, sistemul devenea instabil și se oprea de fiecare dată când lansam un benchmark.
Dacă ne uităm mai atent la cifre, supratactarea lui AMD Ryzen 5 7600X la 5,35 GHz a însemnat o creștere a frecvenței cu 13,83% față de cea implicită de bază de 4,7 GHz. Este, de asemenea, cu 500 MHz mai mare decât frecvența oficială de boost promovată de AMD pentru acest procesor, deși, așa cum am menționat mai devreme, pe calculatorul meu de test, putea crește și mai mult fără overclocking. În plus, nu uita că am făcut overclocking pe toate nucleele, ceea ce înseamnă că toate cele șase nuclee ale lui AMD Ryzen 5 7600X au funcționat constant și simultan la aceeași frecvență de 5,35 GHz.
Pentru a măsura impactul supratactării, am rulat aceleași benchmarkuri de două ori, o dată cu procesorul setat la frecvența implicită și o dată cu frecvența sa setată la 5,35 GHz. Sistemul de operare folosit a fost Windows 11 Pro, versiunea 22H2, iar PC-ul avea instalate cele mai recente drivere disponibile. Iată rezultatele pentru overclocking în benchmarkuri și jocuri:
Benchmarkuri cu AMD Ryzen 5 7600X supratactat la 5,35 GHz
Am început cu benchmarkul CPU-Z. În testul Single Thread, AMD Ryzen 5 7600X supratactat la 5,35 GHz a obținut 751 de puncte. Această valoare este de fapt puțin mai mică decât cele 757 de puncte atinse în benchmark de AMD Ryzen 5 7600X rulând la viteze standard. Scăderea performanței este, totuși, nesemnificativă și se încadrează în marja de eroare: 0,79%.
În testul CPU-Z Multi Thread, AMD Ryzen 5 7600X supratactat a obținut 6145 puncte. Aici s-a întâmplat opusul: Am obținut o creștere minusculă de 0,72% a performanței față de utilizarea procesorului la vitezele implicite. Dar, din nou, aceasta este o diferență atât de mică încât se încadrează în marja de eroare a testului.
În Cinebench R23, AMD Ryzen 5 7600X supratactat a fost mai rapid. De data asta, creșterea performanței în comparație cu versiunea originală a procesorului a fost, să spunem, ceva mai remarcabilă: 2,74%.
Ryzen 5 7600X supratactat a fost mai rapid și în Blender. Îmbunătățirea înregistrată a fost de 2,57%, comparativ cu frecvențele din fabrică. Nu este mult, dar este prezentă.
În continuare, am rulat PCMark 10 pentru a vedea dacă merită să supratactezi AMD Ryzen 5 7600X dacă te interesează în primul rând performanța în activitățile de zi cu zi, precum navigare pe internet, conferințe video, productivitate și creare de conținut digital. În acest benchmark, AMD Ryzen 5 7600X supratactat a oferit o creștere a vitezei de doar 1,37% față de versiunea standard.
În benchmarkul 7-Zip, AMD Ryzen 5 7600X supratactat a fost la fel de rapid ca și versiunea fără overclocking la testarea vitezei de compresie a fișierelor.
Pentru decompresie, benchmarkul 7-Zip a arătat o creștere slabă de 1% a performanțelor la supratactarea lui AMD Ryzen 5 7600X.
Pentru a testa viteza procesorului atunci când navighezi pe internet, am rulat benchmarkul JetStream 2 în Google Chrome. AMD Ryzen 5 7600X setat să funcționeze la frecvențele de bază implicite a fost mai rapid decât cel supratactat. Scăderea performanței a fost mică, de 0,99%, dar totuși prezentă.
În continuare, am trecut la benchmarkurile de gaming, care cred eu că sunt de maxim interes pentru unii dintre cititorii noștri. La urma urmei, dacă te-ai decis să-ți faci overclocking la procesor pentru a stoarce fiecare strop de performanță din el, probabil că ești fie gamer, fie creator de conținut digital. Reține că, la toate jocurile, am folosit rezoluția 1080p și cele mai mici setări grafice disponibile pentru a evita eventualele limitări din partea plăcii video.
Am început cu testul CPU Profile de la 3DMark, un benchmark sintetic pentru gaming. Deși nu este un joc propriu-zis, acest test este util pentru a ne face o idee despre cum se comportă procesorul în jocuri. Folosind toate firele de execuție, AMD Ryzen 5 7600X a obținut 7288 de puncte atunci când a rulat la frecvențele din fabrică și 7320 de puncte atunci când a fost supratactat la 5,35 GHz. Este o îmbunătățire de doar 0,43%, atât de nesemnificativă încât se încadrează în marja de eroare a testului.
În Shadow of the Tomb Raider, rezultatele au fost mai bune cu AMD Ryzen 5 7600X fără overclocking. Supratactarea a însemnat o scădere a numărului de cadre de 32 fps, ceea ce reprezintă aproximativ 10,88%. Aceasta este o schimbare considerabilă, una care nu recomandă să supratactezi AMD Ryzen 5 7600X.
În Metro Exodus, lucrurile au stat invers: AMD Ryzen 5 7600X supratactat a redat cu 8 cadre pe secundă mai mult. Asta se traduce printr-o mică creștere a numărului de cadre de 2,47%.
În Assassin’s Creed Valhalla, AMD Ryzen 5 7600X supratactat a redat cu trei cadre mai mult decât atunci când a rulat la frecvențele standard. Este vorba de o creștere de 1,49%, ceea ce este neglijabil și se încadrează, din nou, în marja de eroare.
Al patrulea și ultimul joc testat a fost Cyberpunk 2077. Numărul mediu de cadre pe secundă măsurat cu AMD Ryzen 5 7600X rulând la frecvențe implicite a fost aproape identic cu cel obținut atunci când l-am supratactat. Diferența de 2 cadre pe secundă este, din nou, atât de mică și derizorie, încât ar putea fi privită ca o eroare de testare.
În timp ce rulam benchmarkurile și jocurile anterioare, am monitorizat temperaturile și consumul de energie al procesorului. Temperatura maximă atinsă de AMD Ryzen 5 7600X atunci când a rulat la frecvențele implicite a fost de 96 de grade Celsius, la fel ca atunci când a fost supratactat.
În ceea ce privește consumul de energie electrică, AMD Ryzen 5 7600X a consumat maximum 130 de wați atunci când a rulat Cinebench R23. Când l-am supratactat, consumul a fost de fapt puțin mai mic: 124 de wați. Deși asta m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva aș putea crește voltajul puțin mai mult, nu am putut, deoarece asta făcea ca procesorul să se încălzească prea mult și prea repede, iar calculatorul meu pur și simplu se repornea atunci când rulam orice benchmark.
Concluzie: AMD Ryzen 5 7600X este un procesor atât de bine reglat încât nu merită să faci overclocking!
Rezultatele din benchmarkuri și jocuri m-au convins că nu merită să supratactezi AMD Ryzen 5 7600X:
- Supratactarea lui AMD Ryzen 5 7600X duce la pierderi de performanță în unele cazuri, unde performanța single-thread este esențială (de exemplu, navigarea pe internet și unele jocuri)
- În unele situații, nu există nicio diferență între rularea AMD Ryzen 5 7600X supratactat sau la frecvențele standard (de exemplu, comprimarea fișierelor și aplicațiile de productivitate)
- Prin overclocking pe toate nucleele, poți obține o mică creștere a vitezei în aplicațiile care beneficiază de performanțe multi-thread (de exemplu, redarea imaginilor sau a videoclipurilor din programele de creare de conținut digital)
Dacă pun totul în perspectivă, îmi este clar că AMD a făcut o treabă extraordinar de bună în ceea ce privește reglarea procesorului Ryzen 5 7600X. Nu trebuie să-l supratactezi, pentru că funcționează deja la potențialul său maxim și are performanțe excelente în orice activitate și mai ales în jocuri. Deși cei cărora le place să se joace cu overclocking ar putea fi puțin dezamăgiți de experiența mea, aceasta este o veste foarte bună pentru cei care doresc un procesor excelent direct din cutie, unul care pur și simplu funcționează și dă tot ce are mai bun, fără a fi nevoie să umbli la el.
Tu ți-ai supratactat procesorul AMD Ryzen 5 7600X?
Acum știi care a fost experiența mea de overclocking a procesorului desktop AMD Ryzen 5 7600X. L-ai supratactat și tu? Care a fost frecvența maximă pentru toate nucleele pe care ai putut s-o rulezi fără ca acesta să devină instabil? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos dacă ai ceva de adăugat la această poveste.