În ultimii ani, tehnologia de stocare a calculatoarelor a evoluat într-un ritm rapid, transformând vizibil modul în care ne folosim calculatoarele. SSD-urile PCIe 5.0, cel mai recent upgrade pentru consumatori în acest proces, devin din ce în ce mai răspândite, iar unii utilizatori se întreabă dacă merită să facă un upgrade de la SSD-urile lor PCIe 4.0, care sunt deja extrem de rapide. Pentru a te ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză și să înțelegi la ce să te aștepți, în acest articol voi compara performanțele unui SSD care rulează pe PCIe 5.0 vs. PCIe 4.0. Îți voi arăta ce au de spus benchmarkurile în această privință și-ți voi oferi câteva informații care să te ajute să faci cea mai bună alegere. Fără alte introduceri, să începem:
Ce este PCIe și care este diferența dintre SSD-urile PCIe 4.0 și PCIe 5.0?
PCIe înseamnă Peripheral Component Interconnect Express (Interconexiune Express Componente Periferice). Este o conexiune extrem de rapidă între componentele hardware, precum SSD-uri sau plăci video și placa de bază a calculatorului. Fiecare versiune nouă de PCIe dublează viteza celei anterioare. De exemplu, PCIe 4.0, lansată în 2019, poate gestiona până la 2 gigabytes pe secundă (GB/s) per lane. PCIe 5.0, cea mai recentă versiune, dublează această viteză la 4 GB/s per lane. Poți afla mai multe despre asta din acest articol separat: Ce este PCI Express? Contează lane-urile, sloturile și versiunile de PCIe?
Care este diferența dintre SSD-urile PCIe 4 și 5? Ei bine, este destul de simplu și se reduce în principal la un singur lucru: SSD-urile PCIe 5.0 oferă viteză dublă și performanțe îmbunătățite față de SSD-urile PCIe 4.0. Cu alte cuvinte, acestea sunt excelente pentru activități și sarcini de lucru solicitante și sunt, de asemenea, o alegere bună pentru cei care doresc să-și pregătească sistemele de viitor. Această viteză suplimentară are însă un cost mai mare și necesită o răcire mai bună, deoarece SSD-urile PCIe 5.0 generează mai multă căldură pentru că funcționează la viteze mult mai mari.
Atunci când vine vorba de compatibilitate, PCIe este flexibil. Poți folosi un SSD PCIe 4.0 într-un slot PCIe 5.0, iar acesta va funcționa foarte bine, la viteze PCIe 4.0. În mod similar, un SSD PCIe 5.0 poate fi utilizat într-un slot PCIe 4.0, dar, din nou, performanța sa va fi limitată la nivelurile PCIe 4.0. Această compatibilitate retroactivă facilitează procesul de upgrade, fără a te obliga să înlocuiești tot hardware-ul deodată.
Însă cea mai importantă întrebare este: Ai nevoie de viteza suplimentară a PCIe 5.0 sau PCIe 4.0 este suficient de bun? Cât de mult ai beneficia de pe urma achiziționării unui SSD PCIe 5 față de un SSD PCIe 4? Răspunsul nu este atât de simplu pe cât ai crede, deoarece depinde de scopul pentru care îți folosești calculatorul.
PCIe 5.0 vs. PCIe 4.0 pentru SSD-uri: Cum am efectuat testele
Pentru a evalua diferențele de performanță dintre PCIe 5.0 și PCIe 4.0 pentru SSD-uri, am efectuat o serie de teste pe un calculator desktop high-end, compatibil cu ambele tipuri de conexiuni. Iată ce a inclus PC-ul de testare:
- Procesor: AMD Ryzen 9 9900X
- Cooler: ASUS ROG Ryuo III 240 ARGB
- Placă de bază: ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI
- Memorie: Kingston FURY Renegade DDR5-7200 32GB
- Placă video: AMD Radeon RX 7900 XT
- Stocare: Corsair MP700 PRO (2TB, PCIe 5.0)
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32UQ (4K UHD)
- Sursă de alimentare: Seasonic Focus GX-1000
- Sistem de operare: Windows 11 Pro versiunea 24H2
Una dintre cele mai bune caracteristici ale acestei plăci de bază este sistemul său puternic UEFI (BIOS). Aceasta oferă multe opțiuni personalizabile, inclusiv posibilitatea de a selecta versiunea PCI Express pentru fiecare SSD NVMe. Această caracteristică a facilitat comutarea SSD-urilor între PCIe 5.0 și PCIe 4.0, în funcție de ceea ce aveam nevoie pentru acest articol.
Deși placa de bază are două sloturi NVMe, compatibile cu PCIe 5.0, aș fi putut să mut SSD-ul într-un alt slot, care acceptă doar PCIe 4.0. Am ales însă să păstrez SSD-ul în același slot pentru consecvență. Astfel, radiatorul și condițiile de răcire au rămas aceleași pentru fiecare test.
Pentru a afla diferențele reale de performanță dintre PCIe 5.0 și PCIe 4.0, am rulat o serie de benchmarkuri. Am început prin a testa sistemul cu PCIe 5.0, care este setarea implicită. Apoi, am intrat în UEFI, pentru a modifica setările PCIe pentru SSD astfel încât să funcționeze la PCIe 4.0, și am rulat din nou testele de referință. Înainte de a începe testele, m-am asigurat că toate programele și driverele mele au fost actualizate la ultimele versiuni. Și pentru a obține rezultate exacte, am rulat fiecare test de mai multe ori și am calculat valorile medii. Iată rezultatele obținute și ce înseamnă ele:
Ce arată benchmarkurile despre utilizarea unui SSD PCIe 5 vs. PCIe 4
Am început cu CrystalDiskMark, un benchmark sintetic, care îți poate oferi o idee destul de bună despre cum gestionează SSD-urile diferite tipuri de transferuri de date cu fișiere mari și mici. SSD-ul Corsair MP700 Pro a fost în general mai rapid cu PCIe 5.0, în special atunci când a citit fișiere mari: a fost cu aproximativ 50% până la 66% mai rapid. Însă, la citirea unor seturi mici de date din mai multe surse în același timp, PCIe 5.0 a fost doar puțin mai lent (cu aproximativ 1%) decât PCIe 4.0. Pe de altă parte, pentru cererile de date unice, PCIe 5.0 a fost cu 9% mai rapid. Cu alte cuvinte, PCIe 5.0 pare a fi excelent în sarcinile grele de citire, care implică transferuri de fișiere mari, dar SSD-ul poate funcționa la fel de bine pe PCIe 4.0 pentru citiri aleatorii.
Rezultatele privind viteza de scriere sunt, de asemenea, importante, deoarece evidențiază cât de bun este SSD-ul în sarcini precum salvarea fișierelor sau lucrul cu aplicații care creează fișiere temporare. Și atunci când vine vorba de scrierea datelor, SSD-ul PCIe 5.0 Corsair MP700 Pro, are performanțe mai bune decât atunci când rulează pe PCIe 4.0. Îmbunătățirea este uriașă pentru scrierea secvențială, cu creșteri de viteză cuprinse între 69% și 71%. Însă, pentru sarcinile de scriere aleatorie a datelor, utilizarea SSD-ului PCIe 5.0 a fost doar cu aproximativ 2 până la 6% mai rapidă. Similar testelor de citire, aceste rezultate arată că PCIe 5.0 este excelent pentru operațiunile de scriere care implică fișiere mari, dar îmbunătățirea de viteză este limitată la câteva procente pentru datele aleatorii.
Benchmarkul PCMark 10 evaluează viteza generală de reacție a sistemului, testând cât de bine se comportă SSD-ul în activități precum multitasking și pornirea aplicațiilor. Rezultatele sale arată că performanța a crescut moderat cu PCIe 5.0, cu un scor cu aproximativ 2% mai mare decât PCIe 4.0. Această ușoară îmbunătățire sugerează că, deși PCIe 5.0 îmbunătățește viteza generală de reacție a sistemului și performanța aplicațiilor, diferența nu este atât de vizibilă în sarcinile de zi cu zi.
Blackmagic Disk Speed Test este un benchmark ce simulează activitatea obișnuită în editarea video și în crearea de conținut. Acesta măsoară vitezele secvențiale de citire și de scriere, evaluând performanța unității atunci când gestionează fișiere mari, precum cele generate de obicei atunci când creezi videoclipuri cu rezoluție 4K. Utilizarea SSD-ului cu PCIe 5.0 a arătat creșteri impresionante, cu viteze de citire cu aproximativ 37% mai mari și viteze de scriere cu aproximativ 67% mai mari decât în cazul utilizării cu PCIe 4.0! Aceste rezultate subliniază superioritatea PCIe 5.0 în activități precum editarea video și crearea de conținut, unde transferurile de date de mare viteză sunt obligatorii.
Benchmarkul DiskBench este excelent pentru a testa cum gestionează SSD-urile copierea fișierelor. Este deosebit de bun pentru a măsura cât de repede pot fi copiate sau duplicate fișierele mari, ceva ce vrei mereu să se întâmple cât mai repede posibil, indiferent de motivul pentru care îți folosești calculatorul. Folosind DiskBench, i-am cerut SSD-ului să duplice un fișier mare, de 40 GB. Atunci când am utilizat SSD-ul cu PCIe 5.0, am observat o îmbunătățire a vitezei cu 9% față de PCIe 4.0, demonstrând din nou că noua interfață oferă performanțe mai bune pentru transferurile de fișiere mari.
În continuare, am trecut la câteva teste de gaming. Primul a fost 3DMark Storage Benchmark, care măsoară cât de repede pot încărca jocurile activele grafice și nivelurile de pe SSD. Cu PCIe 5.0, jocurile ar trebui să se încarce semnificativ mai repede, astfel încât ar trebui să pierzi mai puțin timp așteptând ca acestea să înceapă sau ca noile niveluri să se încarce. CORSAIR MP700 PRO a arătat că PCIe 5.0 este cu aproximativ 9% mai rapid decât PCIe 4.0. Această creștere a vitezei este o veste bună pentru gameri!
Asta nu numai că reduce timpul petrecut în fața ecranelor de încărcare plictisitoare, dar ajută și ca jocurile să ruleze mai fluent, deoarece ratele mai mari de transfer de date ale unui SSD PCIe 5.0 înseamnă că jocurile își pot accesa mai rapid resursele și texturile. Este un lucru care va fi probabil mai evident în jocurile open-world, cu hărți mari, precum și atunci când folosești rezoluții mai mari și efecte grafice de înaltă calitate.
În benchmarkul Assassin’s Creed Mirage, rezultatele arată diferențe minore între folosirea SSD-ului cu PCIe 5.0 și cu PCIe 4.0. La rezoluție 4K, cu PCIe 5.0, am avut exact același număr de cadre. Surprinzător, aș spune, la 1440p, am obținut de fapt ceva mai puține cadre pe secundă cu PCIe 5 decât cu PCIe 4 (cu 1,4%). Totuși, aceste variații sunt neglijabile în scenariile practice de joc, indicând faptul că interfața de stocare are un impact minim asupra performanței pentru acest joc la ambele rezoluții.
În Cyberpunk 2077, PCIe 5.0 a oferit exact aceeași performanță ca PCIe 4.0, cu nici măcar un singur cadru pe secundă în plus sau în minus. Și asta a fost valabil în ambele rezoluții pe care le-am folosit: 4K și 1440p. Cu alte cuvinte, vitezele mai mari de transfer de date ale lui PCIe 5.0 nu au nicio influență asupra performanței în acest joc, mai ales având în vedere alte potențiale limitări precum placa video.
În următorul benchmark de gaming pe care l-am folosit, Remnant II, utilizarea SSD-ului pe PCIe 5.0 a oferit o ușoară creștere a ratei medii de cadre față de limitarea la PCIe 4.0. La rezoluția 4K, aceasta a urcat la 1,9%, iar la 1440p a fost de numai 1%. Îmbunătățirea este însă atât de mică, încât se încadrează în marja de eroare. Chiar și cu ratele de transfer de date mai mari ale lui PCIe 5.0, creșterile sunt neglijabile.
În mod similar, în Horizon Forbidden West, nu a existat nicio diferență de FPS între PCIe 5.0 și PCIe 4.0 cu SSD-ul CORSAIR MP700 PRO la rezoluțiile 4K sau 1440p. Jocul pare să fie în întregime limitat de alte echipamente hardware, precum placa video și procesorul, mai degrabă decât de interfața de stocare.
Apropiindu-mă de sfârșitul listei de teste, am vrut să văd și cum afectează vitezele unui SSD timpul necesar pentru ca PC-ul să pornească în sistemul de operare. La urma urmei, nimeni nu vrea să aștepte nici măcar o secundă mai mult dacă nu este nevoit, nu-i așa? Pentru a număra minutele și secundele necesare pentru ca sistemul să pornească, am utilizat un instrument numit BootRacer. Atunci când am folosit CORSAIR MP700 PRO pe PCIe 5.0, timpul mediu de pornire al lui Windows 11 a fost cu 1,5% mai lent decât cu PCIe 4.0. Acest lucru arată că vitezele mai mari ale lui PCIe 5.0 nu au un impact semnificativ asupra vitezei de pornire a sistemului.
Și, la final, am analizat și temperaturile atinse de SSD în timpul benchmarkurilor. Ceea ce am constatat a fost că, atunci când folosea PCIe 5.0, SSD-ul funcționa la o temperatură maximă cu 6,7% mai mare decât cu PCIe 4.0. Această creștere a temperaturii este un rezultat al vitezei mai mari a lui PCIe 5.0. Dacă folosești un SSD PCIe 5.0, este clar că ai nevoie de soluții de răcire puternice pentru a menține sistemul stabil și pentru a preveni supraîncălzirea SSD-ului.
În concluzie, rezultatele benchmarkurilor arată că, deși PCIe 5.0 crește semnificativ performanța pentru activități solicitante, precum editarea video și transferurile mari de date, acesta oferă doar îmbunătățiri minore pentru activitatea zilnică. În gaming, timpul de încărcare poate fi semnificativ mai mic, dar în timpul jocului efectiv, rata cadrelor rămâne în mare parte neafectată. Ah, și trebuie să ții cont de faptul că SSD-urile PCIe 5.0 generează mai multă căldură decât PCIe 4.0, necesitând soluții de răcire mai bune.
Ar trebui să faci upgrade la un SSD PCIe 5.0?
Merită să folosești un SSD PCIe 5 pentru jocuri? Ei bine, aș spune că beneficiile SSD-urilor PCIe 5.0 pentru jocuri sunt minore în acest moment. Este posibil să observi timpi de încărcare mai rapizi, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru a justifica costul suplimentar, care este semnificativ. Majoritatea jocurilor tind să se bazeze mai mult pe placa video și pe procesor decât pe spațiul de stocare pentru a crește performanța.
Dacă lucrezi cu fișiere de mari dimensiuni, precum videoclipuri cu rezoluție 8K și 4K, imagini de rezoluție mare sau modele 3D complexe, SSD-urile PCIe 5.0 pot fi de mare ajutor. Transferurile mai rapide de fișiere și accesul mai rapid la seturi mari de date îți pot economisi mult timp. Software-ul care se bazează foarte mult pe viteza de stocare poate, de asemenea, să funcționeze mai bine. Dar, la fel ca în cazul jocurilor, procesorul și placa video rămân cele mai importante componente hardware pentru multe activități creative.
În concluzie, dacă activitatea ta nu este limitată de viteza SSD-ului tău, actualizarea la PCIe 5.0 s-ar putea să nu facă o mare diferență în prezent. Iar pentru majoritatea gamerilor și creatorilor de conținut, beneficiile nu sunt atât de mari, cel puțin nu încă. SSD-urile PCIe 4.0 sunt deja suficient de rapide pentru majoritatea nevoilor și sunt mai prietenoase cu bugetul tău. Însă, pe măsură ce lumea avansează, software-ul și jocurile vor începe probabil să profite din ce în ce mai mult de unitățile SSD PCIe 5.0 mai rapide. Așadar, cine ar putea beneficia de SSD-urile PCIe Gen5?
Cred că ar trebui să faci upgrade la un SSD PCIe 5.0, dacă:
- Ești un profesionist care are nevoie de cea mai rapidă soluție de stocare, pentru performanțe de top în activități specializate
- Vrei să-ți pregătești PC-ul pentru viitor, iar banii nu sunt o problemă
Ar trebui, totuși, să rămâi la un SSD PCIe Gen4, dacă:
- Ești un gamer sau un creator de conținut obișnuit, deoarece un SSD PCIe 4.0 oferă destul de multă viteză pentru jocuri și software creativ
- Vrei un echilibru bun între cost și performanță
Tu vei face upgrade la PCIe 5.0?
Acestea fiind spuse, am ajuns la finalul acestui articol. Sper că te-a ajutat să înțelegi diferențele la care ar trebui să te aștepți între SSD-urile PCIe Gen5 și Gen4. În concluzie, sunt încrezător că ești acum mai bine pregătit să alegi dacă faci upgrade la un SSD PCIe 5.0 sau dacă rămâi cu „vechea" ta unitate de stocare PCIe 4. Spune-mi în secțiunea de comentarii dacă ai ceva de adăugat la acest articol sau dacă mai există întrebări. Sunt, de asemenea, curios care este decizia ta. Rămâi la PCIe 4.0 sau optezi pentru un nou SSD PCIe 5.0? Lasă-mi răspunsul tău mai jos.