Experiența de utilizare a laptopului de gaming Acer Aspire V 17 Nitro
Primul lucru care ne interesează la un laptop este ecranul și calitatea lui. Modelul testat de noi vine cu un ecran masiv de 17,3" Ultra HD, care ne oferă o bună reproducere a culorilor și unghiuri de vizionare bune. De asemenea, vizibilitatea ecranului afară, în lumina solară este OK cât timp nu ai de a face cu un soare foarte puternic. Altfel, vizibilitatea poate deveni o problemă.
Rezoluția foarte mare îți permite să fii foarte productiv atunci când lucrezi pe acest laptop. Dacă ai nevoie să fixezi mai multe ferestre pe ecran, astfel încât să lucrezi cu mai multe aplicații simultan, ai suficient loc, fără a fi nevoie să apelezi des la combinația de taste ALT+TAB. Dar, când te joci jocuri, rezoluția Ultra HD devine o problemă deoarece avem o placă video NVIDIA GeForce GTX 1060 cu 6 GO de memorie GDDR5. Această placă este perfectă pentru jocuri în rezoluție Full HD și setări înalte de calitate, dar pentru 4K nu este suficientă. De aceea noi preferăm versiunile de Acer Aspire V 17 Nitro cu ecran Full HD. De asemenea, folosirea unui ecran Full HD are și beneficii în ceea ce privește durata de viață a bateriei și prețul final.
Acer se laudă cu sistemul lor Tobii Eye Tracking care este inclus pe versiunile mai scumpe ale acestui laptop. Noi credem că este o facilitate distractivă ca demonstrație tehnologică dar nu este cu adevărat utilă gamerilor. Am încercat-o, am descoperit că este ușor de configurat dar la final am preferat să folosim mouse-ul și tastatura în timp ce ne jucam.
Un aspect care nu ne-a plăcut la Tobii Eye Tracking este că acest sistem folosește două LED-uri sub ecran. Lumina emisă de acestea este enervantă când te joci mult și-ți obosește ochii mai repede decât de obicei. A fost un motiv în plus pentru a dezactiva această faciltiate și fără ea am avut parte de o utilizare mai confortabilă.
Să vorbim puțin despre webcam-ul de pe acest laptop: acesta este bun pentru video chat și înregistrări rapide, fără pretenții de calitate. Ne-am fi dorit un webcam FullHD în loc de o cameră care înregistrează clipuri video la o rezoluție de 1280x720 pixeli și 30 de cadre pe secundă.
Tastatura este un alt element important la un laptop. Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition are taste de tip clichet, cu iluminare de culoare roșie. Tastatura este silențioasă, tastele au o distanță scurtă de deplasare și sunt confortabile de apăsat. Dar, cu toate astea, tastatura nu este foarte grozavă pentru a tasta mult pe ea. Aruncă o privire peste poza de mai jos. Vei vedea că unele taste sunt foarte apropiate, cu un spațiu foarte mic între ele. De exemplu, vei avea probleme în apăsa tasta Enter deoarece este foarte posibil să atingi tasta în locul ei. De asemenea, este foarte posibil să apeși săgeata în sus în loc de tasta Shift. Enter și Shift sunt două dintre cele mai utilizate taste și faptul că sunt foarte apropiate de alte taste reprezintă o decizie îndoielnică de design din partea Acer. O altă problemă o reprezintă faptul că tastele numerice din dreapta sunt mai mici decât celelalte taste și este mai greu să le nimerești atunci când vrei să tastezi fără să te uiți la taste.
Din fericire, trackpad-ul este o poveste mult mai pozitivă. În primul rând este foarte mare, oferă suport pentru gesturi tactile și răspunde foarte rapid și precis la comenzile utilizatorului. De asemenea, senzorul pentru amprentă este plasat discret în colțul din stânga-sus al trackpad-ului și merge foarte bine. L-am folosit cu succes pentru a ne autentifica în Windows 10, folosind Windows Hello.
Modelul pe care l-am testat vine cu Windows 10 Home instalat. Dar, există și modele din aceeași serie vândute fără niciun sistem de operare ori modele care vin cu Linux, pentru a reduce costul de achiziție.
Per total, performanța în utilizarea Windows 10 a fost foarte bună. Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition a rulat orice fără probleme. Laptopul este destul de silențios atunci când nu are de executat sarcini care folosesc placa video NVIDIA. Dar, când te joci câteva ore, laptopul poate deveni destul de zgomotos și fierbinte.
Autonomia oferită este slabă pentru un laptop generalist și relativ obișnuită pentru unul de gaming. Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition poate funcționa aproximativ 3 ore cu o singură încărcare, dacă nu te joci pe el. În ceea ce privește gaming-ul, acesta va reduce serios autonomia și, din păcate, suferă de încetiniri. Noi am jucat Rise of the Tomb Raider pe baterie și am avut încetiniri relativ frecvente pe parcursul jocului, care au diminuat plăcerea jocului. Imediat ce am conectat laptopul la o priză, totul a început să meargă foarte fluent și fără probleme.
Ne-au plăcut calitatea și puterea sistemului audio Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition. În filme și jocuri, sunetul este puternic și clar, oferind o experiență foarte bună pentru un laptop. Dacă ești un audiofil care dorește să asculte muzică la o calitate foarte ridicată, este bine să investești într-o pereche de căști destinate acestui scop.
Căldura și zgomotul produse de Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition devin o problemă doar atunci când te joci ore bune. Laptopul tinde să se încingă în zona de sub ecran, deasupra tastaturii. Din fericire, majoritatea căldurii se resimte mai mult pe partea de sus, nu pe fundul laptopului. În condiții de utilizare intensă, acest laptop poate ajunge la temperaturi între 41 și 46 de grade Celsius.
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition oferă o experiență de utilizare plăcută, demnă de un laptop de gaming cu hardware foarte performant. Există câteva dezavantaje minore, dar nu este nimic suficient de important pentru a îți distruge plăcerea experienței de utilizare.
Aplicațiile preinstalate pe Acer Aspire V 17 Nitro
Din păcate, compania Acer a decis să preinstaleze foarte mult bloatware pe Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition. Acest laptop are 16 aplicații desktop preinstalate, în afară de drivere: abFiles, abPhoto, Acer Care Center, Acer Collection, Acer Configuration Manager, Acer Portal, Acer Quick Access, Acer UEIP Framework, AOP Framework, App Explorer, Dashlane, McAfee LiveSafe (un antivirus care trebuie evitat), McAfee WebAdvisor (un add-on de browser enervant), o versiune de test pentru Microsoft Office, Spotify și Tobii Eye Tracking.
Sunt și multe aplicații moderne instalate: Asphalt 8, Candy Crush Soda Saga, Facebook, March of Empires, Minecraft: Windows 10 Edition, Sling și Twitter.
Multele aplicații preinstalate cresc timpul necesar pornirii acestui laptop și consumă resurse care pot fi folosite pentru altceva. Îți recomandăm să evaluezi toate aplicațiile preinstalate și să le dezinstalezi pe cele pe care nu le vei folosi. De asemenea, ar trebui să înlocuiești McAfee cu un antivirus mai bun.
Performanța în testele sintetice
Am început prin a evalua cât de repede pornește acest laptop de gaming, folosind BootRacer. Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition pornește, în medie, în 24 de secunde. Este un timp rapid care poate fi îmbunătățit dezinstalând din bloatware-ul preinstalat.
Am vrut să vedem cât de bine se descurcă acest laptop în sarcini comune precum navigarea pe internet, editarea de documente, foi de calcul, apeluri video, editarea de fotografii și jucatul de jocuri casual, care nu stresează placa video. Pentru a obține un scor general de performanță, am folosit PCMark 8 și testele Home accelerated. În acest benchmark, Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition a folosit doar placa video integrată Intel HD Graphics 630, pentru a economisi în consumul de energie. Scorul total a fost de 3141 puncte, care ne confirmă că acest sistem poate să execute orice sarcină de birou, fără probleme.
Apoi, am folosit cea mai nouă versiune de 3DMark. Laptopul a avut scoruri bune în toate testele: Time Spy (3456 puncte), Fire Strike (9504 puncte), Sky Diver (21836 puncte) și Cloud Gate (20058 puncte). Rezultatele ne arată că acest laptop este foarte capabil să ruleze jocuri în Full-HD și setări de calitate ridicată. Dar, nu este o opțiune bună pentru jocuri în rezoluție 4K. Pentru asta este nevoie de o placă video mai puternică.
Am trecut la SSD și l-am testat cu CrystalDiskMark. Așa cum se vede mai jos, unitatea SSD de pe acest laptop este foarte rapidă.
Am testat și hard disk-ul tradițional inclus pe Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition. Așa cum se vede mai jos, performanța sa este slabă. Dar, scopul său este acela de a stoca documente, filme și alte tipuri de fișiere. Nu ar trebui folosit pentru jocuri.
Am evaluat și sistemul de răcire, folosind testul FurMark. După jumătate de oră de stresat placa video la maxim, aceasta a ajuns la 90 de grade Celsius. La această temperatură, sistemul de răcire era foarte zgomotos și suprafața de sus a laptopului, de sub monitor și deasupra tastaturii, era foarte fierbinte. La acest punct, nu mai era confortabil să utilizăm laptopul, așa că am decis să luăm o pauză de câteva minute.
Am vrut să vedem și cât de rapidă este placa de rețea wireless. Am executat câteva măsurători cu SpeedTest pentru a vedea viteza de descărcare șî încărcare pe internet, pe o conexiune la internet de 1 Gbps. Placa de rețea a fost rapidă dar nu cea mai rapidă pe care am testat-o.
La final, am folosit PCMark 8 pentru a evalua autonomia oferită de bateria acestui laptop. Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition a rezistat doar 2 ore și 25 de minute, acesta nefiind un rezultat foarte grozav.
Testele executate cu Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition ne arată că acest laptop este capabil să ofere performanțe foarte bune indiferent de ce faci: gaming, multimedia sau muncă de birou. Nu este cel mai rapid laptop de gaming din lume dar este unul dintre cele mai rapide.
Aspecte pro și contra
Acest laptop de gaming are următoarele aspecte pozitive:
- Oferă performanță foarte bună pentru orice fel de activitate
- Este o alegere excelentă pentru gaming la rezoluție Full HD
- Sunet de calitate în jocuri și filme
- Multe opțiuni de conectivitate, inclusiv un port USB Type C
- Este silențios atunci când nu execuți activități care solicită placa video
- Design-ul exterior este plăcut
- Calitatea construcției este bună
Există și neajunsuri de luat în considerare:
- Sistemul Tobii Eye Tracking este mai mult o demonstrație tehnologică decât o facilitate utilă pasionaților de jocuri
- Tastatura are un design neinspirat, ceea ce o face incomodă pentru alte sarcini în afara gaming-ului
- Ecranul 4K este prea mult pentru jocuri la o calitate grafică ridicată pentru o placă video NVIDIA GeForce GTX 1060
- Autonomia nu este cea mai grozavă
- Există mult bloatware preinstalat
Verdict
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition nu este un laptop pentru oricine. Este mare, greu și foarte puternic. Nu reprezintă o alegere bună pentru cei care pun preț pe portabilitate și autonomie. Dar, dacă vrei hardware comparabil cu al unui sistem desktop, cele mai noi procesoare Intel, multe porturi și conectivitate de top, alături de o performanță excelentă, atunci Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition este un laptop care trebuie luat în considerare. Este un dispozitiv creat pentru gameri și utilizatorii care creěază și consumă conținut multimedia.