Un aspect care ne place mult la dispozitivele de rețea ASUS, este că vin cu o abordare proactivă în ceea ce privește securitatea. Primul lucru care ți se cere atunci când te conectezi pentru prima dată la interfața de administrare a kit-ului, este să-ți schimbi contul de utilizator și parola folosite pentru administrare. Asta este foarte bine, deoarece multe dispozitive de rețea sunt vulnerabile din cauza parolelor de acces foarte banale, de genul admin/admin, care le fac ușor de accesat pentru personale care vor să-ți spargă rețeaua.
După acest pas, vei vedea interfața pentru administrarea kit-ului. Aceasta este similară cu alte dispozitive de rețea ASUS: arată bine, este structurată într-un mod intuitiv și oferă suficiente opțiuni pentru o configurare în detaliu.
Suportul lingvistic este excelent, ASUS oferind traduceri pentru interfața grafică în 18 limbi, inclusiv româna.
Poți configura în detaliu toate aspectele legate de funcționearea acestui produs, inclusiv cum merge rețeaua wireless, cum sunt asignate adresele IP, cum merge rețeaua pentru oaspeți, șamd.
Pe parcursul utilizării acestui produs, am descoperit un mic bug: valorile implicite pentru câmpurile de selecție nu sunt afișate și este greu să îți dai seama care sunt detaliile de configurare implicite pentru anumite setări. Trebuie să dai clic pe ele pentru a vedea în albastru, valoarea implicită pentru respectiva setare. Acest bug se poate datora faptului că noi am primit o versiune de test, cu ceva timp înaintea lansării pe piață a acestui produs. Cel mai probabil bug-ul va fi rezolvat atunci când va fi lansat produsul pe piață ori într-o primă actualizare de firmware.
Revenind la aspectele pozitive: kit-ul ASUS PL-N12 ne-a oferit performanțe bune, atât atunci când am folosit conexiuni cu fir cât și fără fir. Nu am avut probleme de stabilitate și toate caracteristicile de rețea din Windows au funcționat bine cu acest produs. Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele oferite, citește următoarea secțiune din acest review:
Performanța în teste
Înainte de a începe cu datele din teste, vrem să vă oferim o diagramă a apartamentului în care am testat acest kit. Routerul este amplasat în sufragerie. Acesta este un ASUS RT-AC56U , pe care l-am testat aici. Kit-ul ASUS PL-N12 a fost instalat în bucătărie - camera cu cea mai slabă acoperire a semnalului wireless.
Totuși apartamentul nostru nu este suficient de mare astfel încât routerul să nu poată oferi semnal wireless într-o anumită cameră, așa că nu vă așteptați ca kit-ul ASUS PL-N12 să bată routerul wireless. Acest tip de kit este construit pentru case, spații de birou, apartamente foarte mari care au arii unde semnalul wireless nu ajunge. Poate să vă extindă raza de acoperire a rețelei, vă poate ajuta să mai eliminați din cablurile de rețea, dar nu vă poate oferi viteze foarte rapide de transfer.
Noi vom împărtăși performanțele oferite de kit-ul ASUS PL-N12 alături de routerul ASUS RT-AC56U, pentru a vă oferi o perspectivă realistă a ceea ce poate un astfel de kit. Nu trebuie să vă așteptați ca astfel de dispozitive să fie mai rapide decât un router deoarece vin cu o putere de calcul mult mai redusă iar tehnologia de transfer a datelor prin linia de curent electric nu este tocmai rapidă. Dar, destulă vorbărie, haideți să vedem niște numere:
Pentru început, am folosit aplicația inSSIDer pentru a măsura puterea semnalului wireless în camera unde am amplasat kit-ul. După cum vedeţi, ASUS PL-N12 oferă un semnal wireless puternic.
Apoi, am rulat testul SpeedTest pe un Surface Pro 3 conectat la rețeaua wireless oferită de ASUS PL-N12. Acest test ne spune cât de rapidă este conexiunea la internet. Mai jos, puteți vedea că ASUS PL-N12 a fost capabil să ofere viteze mai bune decât routerul.
Pentru următorul set de măsurători, am folosit LAN Speed Test Lite pentru a vedea cât de rapid este transferul unui fișier de 350 MO prin rețeaua wireless oferită de ASUS PL-N12. Din nou, kit-ul ne-a oferit rezultate bune.
După aceea, am conectat printr-un cablu de rețea, Surface Pro 3-ul nostru la kit-ul ASUS PL-N12, folosind și un adaptor Microsoft Surface Ethernet Adapter. Am rulat din nou SpeedTest , pentru a afla viteza conexiunii la internet. După cum puteți vedea mai jos, ASUS PL-N12 a oferit viteze similare cu conexiunea wireless. Nu se poate compara cu conexiunea foarte rapidă de 1 Gbps oferită de router. Tehnologia de transfer a datelor prin linia electrică nu este la același nivel.
La final, am măsurat cu LAN Speed Test Lite un transfer al unui fișier de 350 MO prin rețea, cât timp eram conectați prin cablu. ASUS PL-N12 a oferit rezultate similare cu cele din testul precedent.
ASUS PL-N12 oferă performanțe bune pentru conexiunile la rețea cu fir și fără fir. Dar, nu vă așteptați la super viteze deoarece nu poate concura cu un router ori cu un range extender. Tehnologia de transfer a datelor prin rețeaua eletrică este mult în urma tehnologiilor moderne pentru rețele Ethernet sau pentru rețele wireless.
Caracteristici suplimentare
Kit-ul ASUS PL-N12 include câteva caracteristici speciale care vor fi apreciate de utilizatori:
- În primul rând, adaptoarele tradiționale au același nivel de consum de energie electrică, chiar dacă nu sunt folosite. ASUS PL-N12 are un mod "în așteptare" care detectează când dispozitivele conectate la el sunt inactive și atunci consumă cu până la 80% mai puțin curent, până dispozitivele conectate revin.
- Oferă câteva unelte pentru diagnosticarea problemelor de rețea, inclusiv acces la comenzi precum ping, trace router sau netstat.
- Poate oferi o rețea wireless separată pentru oaspeți, pentru ca ei să poată accesa internetul rămânând izolați de restul rețelei.
Lista caracteristicilor speciale nu este lungă dar include facilități utile.
Verdict
Per total, am fost mulțumiți de ASUS PL-N12. Acest kit ne-a oferit performanțe bune, conexiuni stabile și un proces de instalare foarte rapid. Ne-a plăcut experiența de testare și-l recomandăm celor care au nevoie să-și extindă raza de acoperire a rețelei în încăperi ori zone care sunt greu de accesat prin mijloace tradiționale. Acest kit este potrivit persoanelor cu case mai mari care au nevoie de acces la rețea și internet în camere cum ar fi un beci ori o mansardă, pentru cei care doresc să elimine cât mai multe cabluri de rețea și sunt dispuși să folosească rețeaua electrică ca mijloc de transfer al datelor. De asemenea, poate fi o alegere bună pentru pensiuni, hoteluri ori clădiri de birouri care nu-și permit să investească în foarte multe routere. Singurul aspect mai puțin pozitiv de care trebuie ținut cont este că vitezele oferite sunt bune dar nu foarte mari.