ASUS PRO PU551JA este un notebook robust și cu un design clasic, destinat să atragă mai ales persoanele din sectorul de business. Notebook-ul promite să fie unul rezistent și, în același timp, accesibil. Am primit acest model în teste acum câteva săptămâni și, după ce am lucrat, l-am testat și ne-am jucat cu el destul de mult, acum vrem să vă spunem tot ce am aflat despre el. Dacă vreți să știți mai multe despre ce are de oferit ASUS PRO PU551JA, nu ezitați să citiți recenzia noastră:
Despachetarea ASUS PRO PU551JA
Cutia în care vine ASUS PRO PU551JA este foarte simplă și urmează linia de design pe care am văzut-o la toate notebook-urile ASUS PRO. Este făcută din carton și nu sunt printate foarte multe informații pe ea. Singurul lucru care îți spune ce ai cumpărat este o mică etichetă cu numele notebook-ului.
În interior vei găsi laptopul și încărcătorul său, un ghid de pornire rapidă, garanția și o broșură cu detalii de siguranță.
Specificații hardware
ASUS PRO PU551JA este vândut în mai multe configurații hardware. Procesorul poate fi un Intel Core i7 4712Q, un Intel Core i5 4210M sau un Intel Core i3 4000M. Modelul pe care l-am primit în test are procesoul mai puțin puternic Intel Core i3 4000M, care rulează la o frecvență de 2,4 GHz.
În ceea ce privește memoria RAM, primești 4 GO de DDR3 care rulează la 1600 MHz, pe care îi poți extinde la 16 GO, folosind cele 2 sloturi DIMM disponibile.
Partea grafică este acoperită de un cip integrat Intel HD Graphics 4600. Acest cip video nu îți va fi de mare ajutor în jocurile mai noi, dar acest notebook oricum nu a fost construit pentru așa ceva. Intel HD Graphics 4600 își va face treaba foarte bine atunci când vorbim de lucrul cu aplicații de tip office, la redarea în stream de conținut video 1080p sau la vizionarea de filme Full HD.
Când vine vorba de partea de stocare, poți să alegi dintr-o gamă variată de dispozitive. ASUS PU551JA poate fi echipat fie cu un hard disk tradițional, fie cu un solid state drive rapid. Opțiunile pe care le ai sunt următoarele: 500 GO HDD la 5400 RPM, 500 GO HDD la 7200 RPM, 1 TO HDD la 5400 RPM, 1 TO HDD la 7200 RPM, 500 GO HDD cu 8 G SSD SSH sau 128 GO SSD. Modelul pe care l-am primit noi a fost echipat cu un hard disk de 500 GO la 7200 RPM.
De asemenea, notebook-ul îți oferă opțiuni atunci când vine vorba de ecranul pe care îl folosește. Deși dimensiunea și formatul său sunt aceleași (15,6 inci și format 16:9), rezoluția poate diferi. Ecranul este disponibil fie într-o versiune HD (1366x768 pixeli), fie într-o variantă Full HD cu rezoluție de 1920x1080 pixeli. Modelul pe care l-am primit în teste era cel cu rezoluția HD (1366x768 pixeli). Un aspect plăcut al ecranului este faptul că el este mat, reducând astfel reflexiile. Pe partea cealaltă, panelul pe care ASUS a ales să îl folosească este unul clasic TN, în loc de unul IPS. Asta înseamnă că unghiurile de vizualizare nu sunt impresionante, nivelurile de luminozitate sunt oarecum scăzute și culorile nu sunt chiar naturale. Totuși, pentru prețul său, aceste lucruri sunt de așteptat.
În partea superioară a ecranului, vei vedea și o cameră web de 1 megapixel. În ceea ce privește opțiunile de rețelistică, ai de ales între o placă de rețea wireless integrată ce suportă standardele 802.11 b/g/n, și o placă de rețea wireless ce suportă standardele 802.11 a/b/g/n/ac. De asemenea, este disponibil și un cip Bluetooth V4.0.
ASUS PRO PU551JA oferă o mulțime de opțiuni de conectivitate: 2 porturi USB 3.0, 2 porturi USB 2.0, 1 jack audio (ce poate fi folosit atât pentru conectarea căștilor cât și a unui microfon extern), 1 jack RJ45 (Ethernet), 1 ieșire VGA, 1 port HDMI și un cititor de carduri SD. Pe deasupra, orice profesionist va fi fericit să afle că are la dispoziție și un cititor de amprente și un slot de securitate Kensington Lock.
Notebook-ul este alimentat de o baterie Li-Ion cu 6 celule, de 56 Wh. În termeni de dimensiuni și greutate, ASUS PRO PU551JA are următoarele specificații: 80 mm x 256 mm x 36 mm, la o greutate de 2.4 kg.
Sistemul de operare folosit de modelul ASUS PRO PU551JA pe care l-am primit noi este Windows 8.1 Pro.
Găsești mai multe informații despre notebook-ul ASUS PRO PU551JA, aici: ASUS PRO ESSENTIAL PU551JA Specifications.
Experiența de utilizare a ASUS PRO PU551JA
Am folosit și testat acest notebook pentru mai mult de o săptămână și suntem în general mulțumiți de el, mai ales dacă luăm în considerare prețul său. Chiar dacă are o carcasă construită din plastic, ea folosește o textură mată și cu asperități care arată foarte bine. De asemenea, designul simplu și cu unghiuri drepte îți dă sentimentul că folosești un dispozitiv profesional. Cât timp am lucrat și am testat ASUS PRO PU551JA, nu am observat să se încălzească excesiv, nici nu am avut senzația că notebook-ul ar deveni zgomotos.
Ecranul mat vine și el să confirme acest sentiment de dispozitiv profesional. Totuși, unghiurile de vizibilitate sunt limitate și culorile nu sunt extraordinare. Rezoluția mai degrabă mică oferită de modelul pe care l-am testat nu este nici ea un punct forte, dar când ne-am uitat la ce are de oferit competiția în această gamă de prețuri, nu putem fi nemulțumiți. Textul arată destul de bine, dar imaginile nu te uimesc. De asemenea, dacă intenționezi să folosești acest notebook afară, ar trebui să știi că nivelurile sale de luminozitate și contrast nu sunt deosebite. Este un dispozitiv destinat utilizării în birou, nu în aer liber.
Calitatea sunetului este una medie, dar acest lucru nu este un aspect negativ, deoarece vorbim despre un notebook destinat sectorului business, nu unul creat pentru activități multimedia. Sunetele nu sunt distorsionate dar volumul lor este destul de mic.
Un lucru care ne-a plăcut la acest laptop este tastatura sa. Este comfortabilă la scriere și include taste numerice dedicate. Tastele au o cursă lungă și spațierea lor generoasă te face să simți că scrii pe o tastură clasică de desktop. Aceste lucruri fac posibil lucrul îndelungat fără să te simți obosit.
Touchpad-ul este mare și suportă atingeri și gesturi. Asta înseamnă că poți glisa cu degetul(ele) dinspre margini pentru a comuta între aplicațiile Windows 8.1, poți deschide butoanele speciale, redimensiona elemente ș.a.m.d.
De asemenea, notebook-ul include un webcam de 1 megapixel care își face treaba bine atunci când ești pe Skype sau în alte aplicații similare.
Laptopul ASUS PRO PU551JA pe care l-am primit pentru teste era echipat cu un hard disc Hitachi. Este un model de 500 GO la 7200 RPM. Mai devreme în această recenzie, am notat faptul că poți cumpăra acest notebook și echipat cu SSD sau hard disk-uri cu o capacitate mai mare de stocare. Îți recomandăm să cumperi versiunea cu SSD, deoarece folosirea unui hard disk tradițional nu ajută la creșterea performanței notebook-ului. Timpii de pornire sunt mai lenți, deschiderea aplicațiilor sau a programelor de desktop durează mai mult și, în general, lucruri precum copierea sau mutarea de fișiere durează mai mult. Totuși, dacă spațiul de stocare este esențial pentru tine, merită și să alegi un hard disk mai mare decât un SSD mic.
În condiții normale de utilizare, autonomia notebook-ului este de 3 până la 4 ore. Prin scenarii normale de utilizare înțelegem să faci lucruri precum navigarea pe Internet, lucrul cu aplicații Office sau vizionarea de filme.
Aplicații preinstalate pe ASUS PRO PU551JA
Laptopul ASUS PRO PU551JA pe care l-am testat a venit cu Windows 8.1 Pro preinstalat. Totuși, notebook-ul poate fi folosit și cu Windows 7 Professional. Deoarece acest notebook este destinat în principal sectorului business, are sens ca ASUS să te lase să îți alegi sistemul de operare.
Când vine vorba de aplicațiile preinstalate pe laptop, ASUS a ales să includă unele aplicații suplimentare:
- ASUSPRO Business Center - este o aplicație care te ajută să îți gestionezi calculatorul, atât din punct de vedere hardware cât și software. O poți folosi pentru a gestiona copiile de rezervă, monitoriza software esențial precum Windows Defender, realiza funcții automate de întreținere a calculatorului precum actualizarea software-ului sau defragmentarea hard disk-ului ș.a.m.d.
- ASUS FingerPrint îți permite să înregistrezi datele biometrice de amprentare folosind senzorul de citire amprente și apoi folosirea acestor date pentru autentificarea în sistemul de operare și aplicațiile instalate pe notebook.
- ASU HDD Protection folosește senzorii interni pentru a detecta orice mișcare a laptop-ului și oferă protecție pentru hard-disk în cazul unor șocuri fizice iminente.
- ASUS On-Screen Display activează sau dezactivează afișarea notificărilor în legătură cu apăsarea anumitor combinații de taste precum Fn+F8.
- ASUS Smart Gesture îți permite configurarea a diverse setări pentru touchpad. Poți folosi această aplicație pentru a seta acțiunile realizate prin apăsarea sau glisarea degetelor pe touchpad.
- ASUS Install este o aplicație care îți oferă posibilitatea de a instala alte programe ASUS. Îți poate fi utilă dacă intenționezi să folosești și alte aplicații oferite de ASUS.
- ASUS WebStorage - o soluție de stocare în cloud de la ASUS ce îți oferă 5 GO de spațiu cloud gratuit.
- ASUS USB Charger Plus - un instrument care îți permite să încarci dispozitive via porturi USB mai rapid, chiar și atunci când notebook-ul este în repaus.
- ASUS WinFlash - un program destinat pentru scrierea de firmware BIOS și pentru actualizările de BIOS. Ar trebui să îl păstrezi și să îl folosești.
- Twitter - aplicația oficială Windows 8.1 pentru această rețea de socializare.
- Fresh Paint - o aplicație simplă de desen pentru Windows 8.1, pe care probabil nu o vei folosi, mai ales dacă ți-ai achiziționat acest laptop pentru business.
- Music Maker Jam - o aplicație Windows 8.1 pentru muzică, ce îți permite să mixezi muzică și să adaugi efecte de sunet. Este o altă aplicație pe care probabil nu o vei folosi.
- Line - o aplicație de chat pe care e posibil să vrei să o încerci înainte de a te decide dacă o păstrezi sau nu.
- Netflix - în funcție de țara în care locuiești, fie îți va plăcea această aplicație, fie nu. În SUA și în alte câteva state unde Netflix este disponibil, vei vrea să păstrezi această aplicație și să o folosești pentru a reda filme și emisiuni TV pe dispozitivul tău. În țări precum România, unde acest serviciu nu este disponibil, aplicația nu are valoare.
- Zinio - o aplicație Windows 8.1 cu care poți citi reviste. În afară de cazul în care citești reviste, probabil că o vei dezinstala.
- Flipboard - o altă aplicație pentru citit reviste pe care, dacă nu o folosești, o poți dezinstala.
- WildTangent Games - un portal de unde poți achiziționa și descărca diverse jocuri pentru PC. Din punct de vedere al productivității, nu ai nevoie de această aplicație.
- Microsoft Office - o versiune de evaluare pe care o poți folosi timp de 30 de zile înainte de a o cumpăra sau de a îți înregistra licența.
Performanța în testele sintetice
Nu e destul doar să îți spunem părerile noastre subiective despre ASUS PRO PU551JA. Așa că, pentru a-ți face o idee mai bună despre ce are el de oferit din punct de vedere al performanței, l-am testat și cu câteva aplicații populare de benchmark.
Primul lucru pe care l-am măsurat a fost timpul de care are nevoie acest notebook pentru a porni Windows 8.1 și toate procesele sale. Pentru acest lucru, am folosit Bootracer. Timpul mediu de pornire a fost de 45 de secunde, un rezultat destul de bun dacă luăm în considerare faptul că modelul pe care l-am testat folosea un hard disk tradițional. Dacă vrei o performanță mai bună din punct de vedere al stocării, ar trebui să iei în considerare achiziția unei variante echipată cu SSD. Astfel, vei obține timpi de pornire mult mai rapizi și în general, un răspuns mai rapid atunci când deschizi programe pe notebook-ul tău.
În continuare, am verificat cât de bine se comportă ASUS PRO PU551JA în condiții de utilizare zilnică normală, adică atunci când îl folosești pentru navigarea pe Internet, lucrul cu aplicațiile Office, ceva apeluri video, un pic de editare foto și poate, din când în când, ceva jocuri. Pentru a măsura performanța notebook-ului în astfel de activități, am folosit testele Home accelerated oferite de PCMark 8. ASUS PRO PU551JA a obținut un scor de 2237 puncte. Acest scor ne arată că notebook-ul face față la activitățile de zi cu zi fără niciun fel de problemă.
Deoarece ASUS PRO PU551JA este un notebook care se adresează în special sectorului de business, l-am testat și din punct de vedere al productivității. Laptopul a obținut 3298 puncte în setul de teste Work accelerated din PCMark 8. Asta înseamnă că face față cu ușurință la orice tip de activitate office.
ASUS PRO PU551JA este un notebook de business și deoarece este un dispozitiv accesibil, nu include o placă video dedicată. Și totuși, am vrut să știm dacă poți să te joci pe el. Așa că am rulat 3Dmark Vantage folosind testele de performanță. Notebook-ul a reușit să obțină numai 3687 puncte. Acest scor ne-a confirmat ce știam deja: nu vei putea să te joci jocuri noi pe acest laptop. Totuși, jocurile puțin mai vechi pot fi jucate, chiar dacă este posibil să trebuiască să folosești cele mai mici setări video pentru ele.
Apoi am trecut la testele pentru partea de stocare. Așa cum am menționat mai devreme, acest notebook este disponibil în mai multe variante din punct de vedere al stocării. Modelul pe care l-am testat a fost echipat cu un hard disk tradițional de 500 de GO, la 7200 RPM. Rezultatele sale pentru viteză sunt medii, așa cum poți vedea mai jos.
În continuare, am verificat cât de bun este sistemul de răcire de pe ASUS PRO PU551JA. Pentru a ne face măsurătorile, am folosit Prime95 cu scopul de stresa notebook-ul și CoreTemp pentru a verifica temperaturil procesorului. După aproape o oră de "tortură", procesorul nu a depășit temperatura de 75 de grade Celsius.
Activitatea video intensivă este un alt lucru solicitant care, de obicei, crește temperaturile. Pentru a testa cum se descurcă laptopul în astfel de scenarii, am rulat Furmark timp de o jumătate de oră, timp în care am monitorizat temperaturile cu același CoreTemp. Cea mai mare temperatură pe care am înregistrat-o a fost de 76 de grade Clesius. Ne așteptam la această valoare, deoarece cipul video este integrat în procesor.
În final, am testat bateria de pe ASUS PRO PU551JA. Pentru a face acest lucru, am folosit benchmark-ul PowerMark. Acest test vrea să determine cât va rezista bateria atunci când laptopul este folosit pentru activități normale precum navigarea pe Internet, folosirea de aplicații Office sau redarea de fișiere media. Testele au arătat că, în astfel de scenarii, notebook-ul nu va rezista mai mult de 3 ore și jumătate, ceea ce nu este foarte mult.
Verdict
Notebook-ul ASUS PRO PU551JA este un dispozitiv care se adresează sectorului business. Are un design clasic, simplu și este construit să fie robust și rezistent. Hardware-ul său este suficient de puternic pentru a face față oricărui tip de activități office. Alte aspecte de luat în considerare sunt numărul mare de porturi pe care le oferă, ecranul mat, precum și tastaura și touchpad-ul generoase. De cealaltă parte, acest notebook este destul de greu și ecranul nu este chiar extraordinar. De fapt, în opinia noastră, ecranul este cel mai slab punct al său. Totuși, vorbim de un notebook de buget și, la nivelul său de preț, competiția oferă același tip de ecrane. Îți va fi destul de greu să găsești ceva mai bun. ASUS PRO PU551JA este un notebook echilibrat, care se va dovedi o achiziție bună pentru orice profesionist din mediul de business.