Performanța în teste
Mai întâi, haideți să vedem o diagramă cu apartamentul în care ne facem noi testele și măsurătorile. Este un apartament destul de mare și, dacă nu aveți un router puternic, semnalul wireless poate fi slab în camerele mai îndepărtate, cum ar fi bucătăria sau balconul mediu. După cum puteți vedea în diagramă, routerul a fost poziționat în sufragerie iar range extenderul a fost montat pe hol, pentru a îmbunătăți semnalul wireless în camerele mai depărtate de router. Routerul nostru este ASUS RT-AC56U.
Am comparat ASUS RP-AC56 cu alte două range extendere: ASUS RP-AC52 (predecesorul modelului testat în acest review, pentru a vedea dacă există îmbunătățiri semnificative aduse de noul model) și TP-LINK RE210 (un range extender oferit de competiție).
Am început prin a măsura puterea semnalului wireless în toate camerele. Pentru această sarcină am folosit aplicația inSSIDer. Din moment ce acest range extender este unul dual-band, am măsurat puterea semnalului wireless la frecvența de 2,4 GHz cât și la cea de 5 GHz.
După cum puteți vedea în graficul de mai jos, puterea semnalului wireless nu pare să fie o zonă unde ASUS RP-AC56 oferă îmbunătățiri, cel puțin nu la frecvența de 2,4 GHz.
Din fericire, puterea semnalului este mai bună vs. vechea generație când vine vorba de frecvența de 5 GHz.
Puterea semnalului wireless nu ne spune dacă un range extender oferă viteze bune de transfer. De aceea, am trecut la următorul set de măsurători, folosind SpeedTest. Cu ajutorul acestui test am aflat cât de rapidă este conexiunea la internet, mai întâi pe frecvența de 2,4 GHz.
După cum vedeți mai jos, ASUS RP-AC56 oferă viteze de descărcare a datelor (download) mai lente decât predecesorul său - ASUS RP-AC52.
Același lucru este valabil și pentru vitezele de încărcare a datelor (upload), pe frecvența de 2,4 GHz.
Am realizat aceleași măsurători și pe frecvența de 5 GHz. Aici am observat îmbunătățiri semnificative. Se pare că range extender-ul ASUS RP-AC56 este foarte focusat pe această frecvență și pe standardele moderne pentru rețele wireless. Iată viteza media de descărcare a datelor, în fiecare cameră:
Același trend pozitiv a fost observat și la viteza de încărcare a datelor.
La final am folosit aplicația LAN Speed Test Lite pentru a măsura vitezele medii de descărcare și încărcare a datelor pe rețeaua wireless, atunci când am transferat un fișier de 350 MO între două calculatoare conectate la aceeași rețea. Din păcate, nu am efectuat aceste măsurători în trecut și am putut compara rezultatele obținute de ASUS RP-AC56 doar cu TP-LINK RE210.
În graficul de mai jos se observă că ASUS RP-AC56 oferă viteze bune pentru descărcarea datelor în cam toate camerele din apartament, atunci când folosim rețeaua wireless la 2,4 GHz. Oricum, este mult mai rapid decât TP-LINK RE210.
Același lucru este valabil și pentru viteza de încărcare a datelor prin rețeaua wireles la 2,4 GHz.
La final am repetat măsurătorile și pentru rețeaua wireless la 5 GHz. Din nou, ASUS RP-AC56 s-a dovedit a fi foarte rapid.
Vitezele de încărcare a datelor au fost și ele bune dar, în unele camere, TP-LINK RE210 a fost puțin mai rapid.
Testele noastre au dovedit că ASUS au ales să se concentreze pe rețelele wireless la frecvența de 5 GHZ. ASUS RP-AC56 este foarte rapid atunci când este folosit pentru a extinde rețele wireless moderne care folosesc această frecvență. Totuși, range extenderele mai vechi din familia ASUS sunt mai rapide în a extinde rețelele wireless la frecvența de 2,4 GHz.
Caracteristici speciale
Singura caracteristică mai specială oferită de ASUS RP-AC56 este o mufă stereo de 3,5mm ce poate fi folosită pentru a conecta niște boxe ori o pereche de căști pentru a asculta radio online. Această caracteristică poate fi activată din meniurile de configurare ale dispozitivului. De asemenea, există și o aplicație pentru Android și iOS pentru folosirea acestei caracteristici.
Tot ce putem spune este că această caracteristică merge bine dar nu o considerăm un atu important în comparație cu range extenderele oferite de alți producători.
Verdict
ASUS RP-AC56 este un range extender foarte priceput în a extinde raza de acoperire a rețelelor wireless moderne, care funcționează la frecvența de 5 GHz. Când vine vorba de rețelele wireless la 2,4 GHz, range extenderele din vechea generație ASUS tind să fie mai rapide. Totuși, performanțele sale sunt OK și când vine vorba de această frecvență.
Per total, ASUS RP-AC56 este un dispozitiv solid, care va funcționa bine mai ales în apartamente mari ori case. Cei care folosesc rețele wireless moderne, cu standardul 802.11ac, ce include multe dispozitive care au nevoie de conexiuni la internet rapide în toate camerele, vor aprecia acest range extender. ASUS RP-AC56 este un dispozitiv high-end cu un preț pe măsură, așă că fiți pregătiți să plătiți pe el mai mult decât pe alte range extendere.