Performanța wireless
Este timpul să trecem la treabă și să discutăm despre teste și performanțe reale, nu teoretice. Dar, mai întâi, să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Routerul a fost așezat în sufragerie, ceea ce, de obicei, se traduce într-un semnal mai slab și o viteză mai redusă în Bucătărie și în Balconul mediu.
Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 200 Mbps. Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite de ASUS RT-AC5300, l-am comparat cu TP-LINK Archer C9 și ASUS RT-AC3200.
Mai întâi am evaluat performanțele oferite de rețeaua wireless la 2,4 GHz și am măsurat puterea semnalului wireless în toate camerele, folosind aplicația inSSIDer.
Mai jos vedeți un grafic cu evoluția semnalului, în toate camerele din apartament. Puteți vedea că ASUS RT-AC5300 a început foarte bine, oferind o putere a semnalului mult mai bună decât competitorii săi.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet, oferită prin intermediul rețelei wireless la 2,4 GHz. În testul pentru descărcarea datelor, ASUS RT-AC5300 a fost mai rapid decât ASUS RT-AC3200 dar, în unele camere, a fost bătut de TP-LINK Archer C9.
Când am măsurat viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AC5300 a fost cel mai rapid în aproape toate camerele din apartament.
La finalul măsurătorilor pentru rețeaua wireless la 2.4 GHz, am folosit LAN Speed Test Lite pentru a măsura viteza de transfer a unui fișier de 350 MO, prin rețeaua wireless. ASUS RT-AC5300 a fost mai rapid decât ASUS RT-AC3200 dar, în majoritatea camerelor, a fost bătut de TP-LINK Archer C9.
Când am măsurat viteza de încărcare a datelor prin rețea, ASUS RT-AC5300 a oferit performanțe bune dar nu a fost cel mai bun.
Apoi, am analizat performanțele obținute pe rețeaua wireless la frecvența de 5 GHz. Mai întâi am măsurat puterea semnalului wireless, de la cameră la cameră. ASUS RT-AC5300 ne-a oferit o putere foarte bună a semnalului, fiind cel mai bun router testat de noi până acum, cel puțin din această perspectivă.
La pasul următor, am folosit testul SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet atunci când am folosit rețeaua wireless la 5 GHz. Se observă în graficul de mai jos că, atunci când vine vorba de viteza de descărcare, perfomanțele oferite sunt relativ inconstante. Totuși, am remarcat cea mai rapidă viteză de download pe wireless pe care am avut-o vreodată - 303,59 Mbps, în camera unde era amplasat routerul. Din păcate, în alte camere, ASUS RT-AC5300 nu a fost cel mai rapid performer.
În ceea ce privește viteza de încărcare a datelor prin SpeedTest , ASUS RT-AC5300 ne-a oferit viteze mai mici decât concurența sa.
La final, am folosit LAN Speed Test Lite pentru a măsura viteza de transfer a unui fișier de 350 MO între două calculatoare conectate la rețeaua wireless la 5 GHz. ASUS RT-AC5300 a performat bine dar nu a fost cel mai rapid router din testele noastre de până acum.
Am observat același trend când am măsurat viteza de încărcare a datelor.
ASUS RT-AC5300 oferă o putere excelentă a semnalului wireless și transferuri de date foarte rapide. În camera unde am avut amplasat routerul, ne-am bucurat de cea mai rapidă viteză de descărcare a datelor de pe internet, de până acum. Totuși, în anumite situații, ASUS RT-AC5300 poate fi depășit de alte routere. Asta se datorează și faptului că puține plăci de rețea sunt capabile să ofere suport pentru toate facilitățile incluse în acest router. Pentru a beneficia tot timpul de viteze extraordinare, trebuie să investești și în dispozitive de rețea premium, care oferă suport pentru cele mai noi tehnologii de rețea. Degeaba ai unul dintre cele mai puternice routere din lume dacă calculatoarele și dispozitivele tale nu știu să profite de tehnologiile avansate oferite de routerul tău.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung. Mai întâi am măsurat vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. După cum poți vedea mai jos, routerul ASUS RT-AC5300 este capabil să ofere conexiuni de 1 Gbps. Pentru a ne asigura că înțelegi foarte bine datele din graficul de mai jos, îți reamintim că viteza de încărcare a datelor nu depășește 209,43 Mpbs deoarece compania care ne oferă conexiunea la internet a impus această limitare, nu pentru că routerele testate nu ar fi capabile de performanțe mai bune.
Pentru testul final, am măsurat viteza de transfer a datelor prin rețea, folosind un fișier de 883 MO. Fișierul a fost transferat între două calculatoare conectate prin fir, la router. ASUS RT-AC5300 a fost, din nou, cel mai rapid router testat de noi până acum.
ASUS RT-AC5300 este foarte capabil să ofere conexiuni de rețea prin cablu Ethernet, la 1 Gbps. Dar, pentru a beneficia de astfel de viteze, ai nevoie de calculatoare moderne, cu procesoare puternice și unități SSD foarte rapide.
Caracteristici suplimentare
În ceea ce privește facilitățile suplimentare, routerul ASUS RT-AC5300 ne oferă o listă foarte lungă. Multe dintre facilitățile sale nu se găsesc pe alte routere, mai ales pe cele ale competiției. Iată ce facilități am descoperit pe parcursul testării acestui router:
-
Rețea vizitatori - puteți seta mai multe rețele wireless separate, pentru musafiri, ce oferă utilizatorilor acces la internet dar restricționează accesul la dispozitivele și calculatoarele din rețea. Poți activa rețele la frecvența de 2,4 GHz cât și la frecvența de 5 GHz.
-
AirProtection - caracteristica este dezvoltată împreună cu compania de securitate Trend Micro. Aceasta include două module de protecție: Protecție rețea și Control Parental ( Parental Controls ). Modulul Protecție rețea îți permite să blochezi accesul la saituri rău intenționate pentru toate calculatoarele și dispozitivele din rețea, să împiedici dispozitivele infectate din rețea să comunice informații personale ori să scanezi routerul pentru orice vulnerabilități de securitate. Modulul Parental Controls îți permite blocarea accesului la diverse tipuri de conținut găsit pe internet, pentru oricare din dispozitivele și calculatoarele din rețea.
-
QoS Adaptiv - asigură lățimea de bandă pentru conexiunile cu fir și fără fir, pentru aplicații și activități cu prioritate, prin intermediul unor setări predefinite: jocuri, redare în flux a conținutului media, VoIP, navigare pe Web și transfer de fișiere. Împreună cu funcția Smart Connect, poți configura în detaliu cum este folosită lățimea de bandă disponibilă. Imaginează-ți că poți face balansarea resurselor pentru fiecare rețea wireless în mod independent.
-
Game Boost - o caracteristică lansată în premieră în lumea routerelor. ASUS ne oferă un gamer private network(GPN) ori un serviciu VPN specializat care face automat optimizarea rutelor pentru pachetele de gaming, astfel încât acestea să folosească cea mai eficientă rută. Serviciul este gratuit pe viață, pentru un dispozitiv, și merge pe foarte multe platforme.
-
Traffic Analyzer - oferă statistici vizuale despre cum este folosită rețeaua ta, de fiecare dispozitiv în parte. Dacă administrezi o rețea cu multe dispozitive, vei aprecia foarte mult datele oferite de această unealtă.
-
Aplicații USB - aplicațiile sunt specializate pentru a lucra cu diferite tipuri de dispozitive USB: hard disk-uri externe, imprimante, modem-uri 3G ori 4G, etc.
-
ASUS AiCloud 2.0 - o aplicație mobilă care te ajută să îți accesezi datele de oriunde ai o conexiune la internet. Vei putea accesa foldere partajate pe rețea de pe orice smartphone cu Android și iOS ori folosind o adresă URL personalizată. Singurul neajuns este că ASUS AiCloud 2.0 nu are o versiune pentru Windows Phone.
-
ASUS Router - o aplicație mobilă pentru iOS și Android, cu care îți poți monitoriza și administra routerul wireless, chiar și atunci când nu ești acasă.
-
Rețea WAN duală - aceasta este o caracteristică utilă pentru societățile comerciale cât și pentru utilizatorii care au nevoie de conexiuni la internet active în mod permanent. De asemenea, puteți folosi o conexiune dual WAN pentru a îmbunătăți calitatea conexiunii disponibile și a obține maximul de performanță posibil. Cei care se joacă jocuri pe internet vor fi și ei interesați de această caracteristică.
-
Smart Connect - o facilitate de optimizare a traficului care, atunci când este pornită, asignează în mod inteligent clienții wireles la cea mai rapidă frecvență wireless, în funcție de viteza fiecărei frecvențe și traficul de pe fiecare frecvență.
-
VPN server - routerul poate fi setat să funcționeze ca server VPN, oferind astfel acces la rețeaua de acasă, de oriunde ai acces la internet. De asemenea poate fi utilizat și pentru a îți transforma dispozitivele conectate la rețea în clienți VPN, fără a fi nevoie de software adițional.
- Instrumente pentru lucrul în rețea - unelte utilizate pentru analizarea rețelei și a surselor problemelor pe care le poți întâmpina. Sunt foarte utile în a descoperi de ce nu-ți merge rețeaua ori conexiunea la internet.
- Feedback - îți permite să contactezi echipa de suport ASUS pentru a raporta problemele pe care le ai cu routerul. Această unealtă este utilă și pentru că trimite în mod automat jurnalele de sistem și setările tale, pentru ca echipa ASUS să poată înțelege mai bine ce nu merge și de ce.
Routerul wireless ASUS RT-AC5300 oferă foarte multe caracteristici și unelte extra care pot fi activate atunci când ai nevoie de ele. Unele dintre ele sunt destinate gamerilor, cum ar fi Game Boost, QoS-ul Adaptiv și Rețea WAN duală. Acestea promit să ofere cea mai bună viteză posibilă, cele mai mici latențe posibile (pentru jocuri online) și o conexiune la internet fără întrerupere. Acest router este primul router care se concentrează atât de mult pe gameri și nevoile lor. Multe dintre aceste facilități extra sunt utile și celorlalte tipuri de utilizatori, inclusiv profesioniștilor IT și companiilor mici.
Verdict
Routerul wireless ASUS RT-AC5300 este o bestie în adevăratul sens al cuvântului. Este mare, cu un aspect impresionant, cu un hardware excelent și cu o listă foarte lungă de facilități și unelte disponibile. ASUS RT-AC5300 este capabil să ofere performanțe excelente dar, pentru a te bucura de viteze maxime, trebuie să inveștești și în celelalte dispozitive din rețeaua ta. Vei avea nevoie și de calculatoare, laptop-uri, smartphone-uri și alte dispozitive premium care sunt capabile să profite de ce are de oferit routerul ASUS RT-AC5300.