Performanța wireless
Înainte de a oferi rezultatele testelor noastre, hai să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul, care are o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Routerul a fost așezat în sufragerie, ceea ce, de obicei, se traduce printr-un semnal mai slab și o viteză mai redusă în Bucătărie și în Balconul mediu.
Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps.
Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite de ASUS RT-AC58U, l-am comparat cu un router competitor cu o lățime de bandă teoretică similară Edimax BR-6478AC V2 și cu fratele său puțin mai ieftin, ASUS RT-AC1200G+.
Am început prin a evalua rețeaua wireless la 2,4 GHz și am măsurat puterea semnalului și cum evoluează ea în fiecare cameră, folosind aplicația inSSIDer. Așa cum poți vedea în graficul de mai jos, puterea semnalului oferit de ASUS RT-AC58U nu este cea mai bună. Dar, asta nu înseamnă că avem de a face cu un router lent.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de acest router. În măsurătorile pentru viteza de descărcare, ASUS RT-AC58U a avut performanțe neconstante: în unele camere a fost rapid, iar în altele a fost depășit cu ușurință de concurență.
În măsurătorilor pentru viteza de încărcare (upload), din nou, am obținut rezultate inconstante.
Am continuat măsurătorile pe frecvența de 2,4 GHz și am folosit LAN Speed Test Lite pentru a transfera un fișier de 350 MO între două calculatoare din rețea. În măsurătorile pentru viteza de descărcare, ASUS RT-AC58U a performat cel mai bine în camerele mai îndepărtate de router și mai slab în cele mai apropiate.
În măsurătorile pentru viteza de încărcare, ASUS RT-AC58U a avut cele mai slabe performanțe în camera unde era amplasat precum și în cea mai depărtată de poziția sa. În toate celelalte camere, a avut performanțe peste routerele cu care l-am comparat.
Rețeaua wireless la 2.4 GHz oferită de ASUS RT-AC58U poate fi instabilă, cu rezultate variable și viteze inconstante. Hardware-ul de pe acest router este de foarte bună calitate și credem că sursa acestor probleme este firmware-ul care are bug-uri ce trebuiesc rezolvate.
Am trecut apoi la analiza rețelei wireless de 5 GHz. Mai întâi ne-am uitat la evoluția semnalului în fiecare cameră. Din nou, semnalul oferit de ASUS RT-AC58U nu a fost dintre cele mai puternice.
Am executat mai multe măsurători cu SpeedTest pentru vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe rețeaua wireless la 5 GHz. Viteza de descărcare a datelor oferită de ASUS RT-AC58U a fost excelentă, mai puțin într-o singură cameră.
Aceeași poveste am observat-o și când am măsurat viteza de încărcare a datelor (upload).
După aceea, am folosit aplicația LAN Speed Test Lite pentru a măsura viteza de transfer a unui fișier de 350 MO între două calculatoare din rețea. ASUS RT-AC58U ne-a oferit performanțe deosebite.
Când vine vorba de viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AC58U a performat bine dar a fost depășit de fratele său ASUS RT-AC1200G+.
ASUS RT-AC58U poate oferi performanțe foarte bune în ceea ce privește rețeaua wireless la 5 GHz. Noul său procesor cu patru nuclee își arată mușchii la acest capitol.
Performanţa pentru reţelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung.
Mai întâi am măsurat vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. ASUS RT-AC58U ne-a oferit viteze de descărcare a datelor apropiate de 1 Gbps. De asemenea, routerul a atins și cea mai mare viteză posibilă pentru încărcarea datelor, pe conexiunea noastră la internet.
Pentru ultimul set de măsurători, am transferat prin rețea un fișier de 883 MO, între cele două calculatoare menționate mai devreme. Din nou, ASUS RT-AC58U s-a apropiat de Gigabitul promis pentru conexiunile cu fir.
ASUS RT-AC58U oferă conexiuni de rețea prin cablu foarte rapide, care funcționează la viteze apropiate de Gigabitul promis.
Caracteristici suplimentare
ASUS RT-AC58U include câteva caracteristici extra interesante:
-
Guest Network - poți activa până la șase rețele wireless pentru oaspeți, care le dau acces la internet dar nu și la rețea. Poți activa trei rețele wireless pentru fiecare frecvență: 2.4 GHz și 5 GHz.
-
Traffic Manager Quality of Service (QoS) - un serviciu foarte simplu de QoS care-ți permite să activezi limite de viteză pentru dispozitivele din rețea.
-
Parental Controls - un serviciu foarte simplist de control parental care-ți permite să creezi un program pentru dispozitivele folosite de copii. Din păcate, nu-l poți folosi pentru a filtra conținutul nepotrivit copiilor.
-
USB Applications - aplicații care merg cu dispozitive USB ce pot fi conectate la router, cum ar fi hard disk-uri externe, imprimante ori modem-uri 3G sau 4G.
-
VPN Server - îți poți seta routerul să funcționeze precum un server VPN și pentru a conecta clienți VPN folosind protocoalele OpenVPN sau PPTP, fără a instala software adițional.
-
Network Tools - unelte pentru analiza rețelei și identificarea sursei problemelor care pot apărea.
-
ASUS AiCloud 2.0 - o aplicație mobilă care te conectează la datele tale, de oriunde, cât timp ai la îndemână o conexiune la internet. Cu ajutorul ei, poți accesa folderele partajate în rețeaua ta de pe un smartphone cu Android sau iOS, folosind un URL personalizat.
-
ASUS Router - o aplicație mobilă pentru iOS și Android, care-ti permite să-ți monitorizezi și să-ți administrezi routerul de pe smarthone.
Routerul ASUS RT-AC58U ne oferă destul de multe unelte suplimentare, pentru un router în zona sa de preț. Unele dintre ele sunt foarte utile, cum ar fi facilitatea de a-l transforma într-un server VPN, iar altele, cum ar fi banalul serviciu de QoS, nu sunt utile decât unui număr restrâns de utilizatori.
Pro și contra
ASUS RT-AC58U are următoarele atuuri:
- Include noul procesor cu patru nuclee, Qualcomm IPQ4018, care se găsește în foarte puține routere noi
- Oferă viteze de transfer foarte bune pe rețeaua wireless la 5 GHz
- Firmware-ul său este ușor de folosit și configurat
- ASUS oferă un suport lingvistic foarte bun, iar interfața de utilizare este disponibilă și în limba română
- Documentația de Ajutor este bine realizată și ușor de accesat
- ASUS RT-AC58U oferă câteva caracteristici extra foarte utile, cum ar fi posibilitatea de a-l transforma într-un server VPN
Sunt și câteva dezavantaje de luat în considerare:
- Firmware-ul, în prima sa versiune, are bug-uri care afectează negativ stabilitatea rețelei wireless. Aceste probleme ar trebui să fie rezolvate în viitoare actualizări de firmware
- Puterea semnalului oferit de acest router nu este suficientă pentru apartamente mari ori case cu etaj
- Schimbarea setărilor rețelei wireless implică, de obicei, o repornire a routerului și un timp de așteptare ridicat
- Routerul nu poate fi montat pe pereți
Verdict
Routerul dual-band ASUS RT-AC58U AC1300 este un dispozitiv cu foarte mult potențial. Vine cu un procesor foarte nou și modern, Qualcomm IPQ4018 - primul cip (SoC) cu suport nativ pentru facilitățile din valul doi al standardului 802.11ac. Cipul respectiv își arată mușchii când vine vorba de rețeaua wireless la 5 GHz și vitezele atinse la această frecvență. Dar, din păcate, firmware-ul inițial de pe acest router are bug-uri care reduc calitatea experienței oferite. Problemele se manifestă mai mult pe rețeaua wireless la frecvența de 2.4 GHz și, sperăm noi, vor fi rezolvate în actualizări viitoare.