Aplicații preinstalate pe ASUS Transformer Book T300 Chi
Din păcate, ASUS nu se dezobișnuiește de preinstalarea apicațiilor adiționale pe dispozitivele lor, așa că avem și pe acest dispozitiv un bagaj destul de mare de aplicații mai mult sau mai puțin utile:
- ASUS LiveUpdate - o aplicație care gestionează actualizările sistemului de operare. Nu vedem care e scopul ei, din moment ce oricum avem Windows Update la îndemână.
- ASUS Splendid Utility - o aplicație pe care o puteți folosi pentru ajustarea setărilor de culoare ale ecranului. V-ar putea fi utilă.
- ASUS WebStorage - soluția de stocare în cloud de la ASUS, vine cu 16GO spațiu de stocare gratuit.
- ASUS PhotoDirector - o aplicație de editare foto. Încercați-o și păstrați-o doar dacă vă ocupați cu așa ceva în mod frecvent.
- ASUS PowerDirector - o altă aplicație de editare video. La fel ca precedenta, păstrați-o doar dacă vă ocupați cu așa ceva în mod frecvent.
- Twitter - aplicația oficială pentru Windows 8.1 a popularei rețele de socializare. Dacă nu folosiți Twitter, o puteți șterge.
- Fresh Paint - o aplicație pentru pictat și desenat prin intermediul ecranului tactil.
- Music Maker Jam - o aplicație de Windows 8.1 care vă ajută să mixați diferite efecte sonore și să faceți chiar și propriile piese, dacă vă simțiți creativi.
- Tripadvisor - celebra aplicație pentru călătorii, pe care o puteți folosi pentru a găsi recenzii despre hoteluri și pentru a vă planifica următoarea vacanță. Poate fi utilă dacă planificați des călătorii.
- Line - o aplicație de chat, nu foarte populară la noi. Dacă nu vă place, ștergeți-o.
- Flipboard - aplicația pentru Windows 8.1 a popularului agregator de rețele sociale.
- iHeartRadio - o aplicație de radio streaming care vă sugerează posturi radio pe baza genurilor de muzică preferate.
- Netflix - în funcție de unde vă aflați, e posibil să vă placă aplicația sau să nu o puteți folosi deloc. Din păcate, în România nu o putem folosi încă.
- Zinio - o aplicație pentru citit reviste pe Windows 8.1
- WildTangent Games - un portal din care puteți cumpăra și descărca diferite jocuri din Magazinul Windows.
- McAfee LiveSafe - Internet Security - soluția de securitate de la McAfee. Din păcate, experiența noastră cu produsele lor a fost foarte slabă, așa că vă recomandăm să căutați altă soluție de securitate.
Ca de fiecare dată, vă recomandăm să testați aplicațiile preinstalate de ASUS și să vedeți dacă vă sunt utile. Dacă nu vă ajută cu nimic, dezinstalați-le.
Performanța în testele sintetice
Să lăsăm puțin deoparte experiența subiectivă și să discutăm câteva rezultate numerice:
Am folosit Bootracer ca să măsurăm cât de rapid pornește Windows 8.1 pe T300 Chi. Hibridul a bootat, în medie, în 40 de secunde. Puțin mai rapid decât T100 și T200, care porneau în 43, respectiv 45 de secunde.
Am folosit apoi 3DMark app ca să vedem cât de bine se descurcă T300 Chi în jocuri pentru tablete. În testul Ice Storm Unlimited am obținut 15178 de puncte, rezultat care plasează T300 Chi chiar sub T100, care a obținut 15499 de puncte, în timp ce T200 a obținut 16095.
Pentru simularea unui scenariu de utilizare normală mixtă, am folosit testul Home accelerated din PCMark 8. T300 Chi a obținut 1935 de puncte și a golit bateria după 3 ore și 22 de minute.
SSD-ul nu este cel mai rapid, dar este destul de performant încât să nu pună probleme la copierea fișierelor de pe diferite medii de stocare, la o viteză decentă. Puteți vedea mai jos rezultatele măsurate cu CrystalDiskMark:
Procesorul Intel Core M a menținut o temperatură între 50 și 60 de grade Celsius, un nivel normal având în vedere lipsa unui ventilator. Totuși, în timpul unor jocuri precum Asphalt 8: Airborne, tableta s-a încălzit destul de mult și a devenit destul de incomod de ținut în mână.
Testul de baterie din PowerMark a golit bateria în 3 ore și jumătate. Pentru acest tip de dispozitiv, este o autonomie foarte scăzută. Ne-am fi așteptat la cel puțin 5-6 ore, din moment ce discutăm de un hibrid făcut pentru portabilitate.
Verdict
ASUS Transformer T300 Chi este un hibrid portabil cu un aspect elegant și plăcut, ideal pentru munca de birou nesolicitantă. Limitările pe care le are, precum autonomia slabă a bateriei îl fac un dispozitiv bun pentru aceia dintre voi care nu stau departe de priză mai mult de 4 ore. Partea bună este că primiți în același pachet cu tableta și o tastatură Bluetooth pe care o puteți folosi și cu alte dispozitive. Performanțele oferite sunt rezonabile pentru un procesor cu două nuclee cu răcire pasivă, dar nu vă așteptați să rulații aplicații desktop foarte solicitante din punct de vedere al resurselor iar acestea să răspundă foarte rapid la comenzi. Dacă sunteți în căutarea unei tablete cu Windows 8.1 pe care să o puteți folosi și drept laptop, ASUS Transformer T300 Chi este un candidat demn de luat în considerare.