Aplicații preinstalate pe ASUS VivoPC X
Din fericire, ASUS VivoPC X vine doar cu câteva aplicații preinstalate. Ele sunt următoarele:
- ASUS Installation Wizard (Expertul de instalare ASUS) - te ajută să instalezi driverele și alte aplicații disponibile pentru ASUS VivoPC X.
- ASUS LiveUpdate - instalează actualizări critice pentru sistemul tău de operare. Nu ai nevoie de această aplicație, deoarece Windows 10 instalează oricum actualizările critice, imediat ce sunt disponibile.
- WinFlash - este un instrument care te ajută să îți actualizezi BIOS-ul calculatorului.
- ASUS GiftBox (Cutia de cadouri ASUS) - îți oferă o selecție de aplicații pe care ți le recomandă ASUS. Unele dintre ele sunt oferite gratuit, iar altele sunt oferite la o reducere de preț.
- ASUS ZenLink - este o aplicație care sincronizează conținut între dispozitivele tale, folosindu-ți contul Google. Dacă ai folosit vreodată ASUS Share Link, această aplicțaie este un upgrade.
- Netflix - aplicația serviciului de streaming video, care îți dă posibilitatea de a urmări filme și seriale TV pe calculatorul tău, oriunde ai fi.
- MyASUS - te pune în contact cu un agent de suport ASUS. Este un serviciu disponibil 24/7.
- McAfee Internet Security - este versiunea de evaluare a unui antivirus pe care nu ți-l recomandăm nici dacă îl primești gratuit; îți recomandăm să îl dezinstalezi și să folosești altă soluție de securitate.
ASUS nu a preinstalat tone de aplicații pe VivoPC X și asta este foarte bine. Majoritatea aplicațiilor pe care le vei găsi pe PC probabil îți vor fi utile.
Performanțe în testele sintetice
La final, a venit timpul să vedem cum se descurcă ASUS VivoPC X în benchmark-uri, ele fiind plăcerea oricărui gamer, în afară de jocuri. 🙂
Primul lucru pe care l-am verificat a fost să vedem cât de rapid este acest mic PC de jocuri la a porni Windows 10. Pentru a măsura timpul de pornire, am apelat la o aplicație numită BootRacer. Rezultatul mediu pe care l-am înregistrat a fost de 24 de secunde. VivoPC X pornește repede, mulțumită SSD-ului său rapid.
Următorul lucru pe care am vrut să îl vedem a fost cum se descurcă ASUS VivoPC X în activități obișnuite precum navigarea pe internet, scrierea și editarea de documente, crearea de foi de calcul, purtarea de conversații video, editare de fotografii și, din când în când, câte un joc. Pentru a obține un scor al performanței la acest capitol, am folosit PCMark 8 cu testele sale Home accelerated. ASUS VivoPC X a obținut 4754 de puncte - un scor foarte mare care arată că aceste tipuri de activități sunt foarte ușoare pentru acest PC.
În ultimele teste din aplicația de benchmark 3DMark, ASUS VivoPC X a obținut scoruri foarte mari: 20642 de puncte în Sky Diver, 17823 puncte în Cloud Gate, 9157 puncte în Fire Strike și 3489 de puncte în Time Spy. Toate acestea sunt rezultate bune, care demonstrează că ASUS VivoPC X este un calculator care poate să ruleze orice joc video modern, fără probleme, în Full HD.
ASUS comercializează VivoPC X drept un calculator cât o consolă, cu suport pentru experiențele VR, în special pentru Oculus Rift. Pentru a verifica această afirmație, am rulat și ultimul benchmark oferit de Unigine.
Se numește SuperPosition și este un benchmark creat să evalueze performanța unui calculator în realitatea virtuală. ASUS VivoPC X a obținut un scor de 9927 de puncte și un verdict Ready (Pregătit) în benchmark-ul VR Optimum pentru Oculus Rift, confirmând astfel promisiunea ASUS pentru un PC capabil de VR.
ASUS VivoPC X pe care l-am testat a venit echipat atât cu un SSD cât și cu un hard-disk. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, SSD-ul de 512GO de la Micron este foarte rapid (rezultatele din stânga). Hard-disk-ul Toshiba de 1TO, însă, este destul de lent, dar rolul lui este doar de a stoca fișiere (rezultatele din partea dreaptă).
Pentru a putea construi un PC de gaming care să fie atât de mic, ASUS a trebuit să creeze un sistem de răcire personalizat, care să fie capabil să scoată tot aerul cald de pe placa video. Pentru a testa cât de bine au făcut acest lucru, am instalat și rulat FurMark. După o jumătate de oră de stresat placa video, ea nu s-a încins mai mult de 82 de grade Celsius. Acesta este un rezultat bun.
Toate benchmark-urile pe care le-am rulat pe ASUS VivoPC X arată că, deși dimensiunile sale sunt cele ale unei console de gaming, acesta este un PC foarte rapid, capabil să depășească performanțele consolelor în jocuri. Fie că îți place să te joci jocuri la calitate ridicată și în Full HD, ori pentru că vrei să experimentezi realitatea virtuală cu ajutorul unui Oculus Rift, nimic nu stă în calea lui ASUS VivoPC X.
Aspecte pro și contra
Avem multe lucruri bune de spus despre ASUS VivoPC X:
- Este un PC de gaming puternic, capabil să ruleze orice joc modern la setări de calitate înalte sau chiar ultra, în rezoluții Full HD
- Oferă suport pentru VR și este certificat pentru Oculus Rift, adică poți să îl folosești pentru a experimenta realitatea virtuală
- Este foarte mic pentru un PC atât de puternic: are o carcasă de dimensiunea unei console de jocuri
- Arată bine și este creat să se potrivească în orice mediu: va arăta bine atât pe biroul tău de lucru cât și în sufrageria ta
- Are toate porturile de care ai nevoie: sunt destule porturi USB și HDMI pentru orice cască VR și pentru toate perifericele asociate
- Are o placă de rețea wireless care suportă standardul 802.11ac, așa că nu ești obligat să folosești cabluri pentru a te conecta la internet
Ca aspect mai puțin pozitiv, trebuie să menționăm faptul că nu poți să faci upgrade la placa video din ASUS VivoPC X. ASUS a trebuit să personalizeze placa video Nvidia GeForce GTX 1060 astfel încât să aibă loc într-o carcasă așa de mică. Ceea ce înseamnă că placa video este practic lipită de suprafața plăcii de bază, ea neputând fi scoasă.
Verdict
ASUS VivoPC X este primul calculator desktop capabil de VR, la dimensiunile unei console de jocuri. Hardware-ul din interior - procesorul din a șaptea generație Intel i7, placa video Nvidia GeForce GTX 1060 cu cei 3GO de memorie RAM ai săi și SSD-ul rapid - toate lucrează împreună pentru a îți oferi o experiență de gaming de top, precum și pentru a te introduce în lumea realității virtuale. Dacă vrei toate aceste lucruri, cumpără acest PC de mici dimensiuni. Nu te va costa o avere și poate face foarte multe pentru prețul său. Singurul lucru care te-ar putea da puțin înapoi de la achiziție este faptul că nu îi poți face upgrade la placa video. Totuși, cel puțin pentru câțiva ani, Nvidia GeForce GTX 1060 ar trebui să fie destul de puternică pentru orice joc vei vrea să te joci.