ZenBook UX390 este unul dintre cele mai populare ultrabook-uri care au fost recent lansate de compania ASUS. S-au scris foarte multe despre el: unii au adorat acest dispozitiv, alții au spus că emulează abordarea recentă a celor de la Apple când vine vorba de MacBook, iar alții s-au declarat nemulțumiți de ceea ce oferă. Am fost foarte curioși să-l testăm și să scriem despre experiența noastră reală cu acest ultrabook. După o săptămână de utilizare zilnică, iată părerea noastră despre ZenBook 3 UX390:
Despachetarea ASUS ZenBook 3 UX390
Noi am primit în teste versiunea pentru presă a acestui ultrabook, care a fost făcută disponibilă înaintea versiunii retail finale. De aceea, nu vă putem oferi poze cu pachetul retail în care se găsește acest ultrabook în magazine. Pentru această secțiune a acestui review vă putem oferi doar pozele oficiale ale produsului, create de ASUS.
În cutia în care vine ASUS ZenBook UX390, vei găsi ultrabook-ul în sine, alimentarea, o geantă pentru călătorie, un mini-doc USB-C, ghidul pentru utilizarea dispozitivului și garanția produsului.
În funcție de culoarea pe care o alegi pentru acest ultrabook, culoarea genții variază astfel încât să se asorteze cu dispozitivul achiziționat. În poza de mai sus poți vedea geanta oferită pentru versiunea auriu roz, în timp ce în poza de mai jos poți vedea geanta oferită pentru versiunea albastru regal.
Hai să vedem ce are de oferit acest ultrabook în ceea ce privește caracteristicile hardware:
Caracteristici hardware
ASUS ZenBook 3 UX390 este oferit în două configurații majore de hardware și trei versiuni de culoare. Modelul cel mai de top, include un procesor cu două nuclee Intel Core i7 7500U la frecvența de 2.7 GHz, o unitate de stocare 512GB PCI-Express Gen3 SSD creată de Toshiba și 16 GO sau 8 GO de memorie LPDDR3 2133MHz SDRAM.
Modelul cel mai accesibil la preț include un procesor cu două nuclee Intel Core i5 7200U la 2,5 Ghz, o unitate de stocare SSD de 512GO SATA3, 8 sau 16 GO de memorie LPDDR3 2133MHz SDRAM. O altă diferență importantă între cele două modele este că versiunea cu procesor Core i7 are Windows 10 Pro instalat, în timp ce cu Core i5 are Windows 10. Ambele versiuni hardware includ un cip video integrat Intel HD Graphics 620.
Ecranul de 12,5" este un de tipul LED FHD cu iluminare din spate, cu un raport de aspect de 16:9, o rezoluție de 1920x1080 pixeli și un raport ecran-corp de 82%. Sunetul de pe acest ultrabook este gestionat de un sistem cu patru difuzoare și tehnologie Harman Kardon.
ASUS ZenBook 3 UX390 are o tastatură iluminată cu taste de tip chiclet, un touchpad de mare precizie realizat de ASUS și un senzor pentru amprente ELAN, pe care le poți vedea în poza de mai jos.
În ceea ce privește conectivitatea, oferă o placă de rețea Intel dual-band wireless-AC8620 care este capabilă de conexiuni de până la 867 Mbps, folosind standardul 802.11ac. De asemenea, oferă suport și pentru cea mai nouă versiune de Bluetooth - 4.2. În ceea ce privește porturile, avem o mufă audio pe partea din stânga și un port USB 3.1 Type C pe partea din dreaptă. Atât!
Asta reprezintă foarte puțin pentru un utilizator care vrea să fie conectat și productiv în utilizarea de dispozitive de tot felul. De aceea, ASUS a inclus în pachetul standard și un mini-doc USB-C. Acesta oferă un port USB 3.1, un port HDMI și un port USB 3.1 Type C care poate fi folosit doar pentru încărcarea dispozitivului.
ASUS ZenBook 3 UX390 are un webcam integrat VGA, capabil să înregistreze video la o rezoluție maximă de 640x480 pixeli și 30 de cadre pe secundă.
Acest ultrabook are o baterie cu 6 celule, 40 Whrs din polimer și un încărcător de 45W cu încărcare rapidă (fast charging), care-ți încarcă bateria până la 60% în aproximativ 50 de minute și până la 100% în aproximativ 2 ore. ASUS ne promite o autonomie de 9 ore care, în teorie, este impresionantă pentru un dispozitiv cu hardware atât de puternic.
Ultrabook-ul ASUS ZenBook 3 UX390 este foarte mic și ușor: are 296 mm lungime, 191,2 mm lățime și o grosime de doar 11,99 mm. De asemenea, greutatea sa este de doar 910 grame, ceea ce este foarte puțin.
Am menționat mai devreme că avem la dispoziție de variante de culoare: auriu roze, albastru regal și gri cuarț. Le poți vedea pe toate trei în poza de mai jos. Pentru acest review, noi am testat versiunea albastru regal, care arată foarte bine. Ne-a plăcut și versiunea gri cuarț.
Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui ultrabook, mergi la această pagină: ASUS ZenBook 3 UX390.
Experiența de utilizare a ultrabook-ului ASUS ZenBook 3 UX390
Cel mai important aspect pozitiv la ASUS ZenBook 3 UX390 este cât de ușor și subțire este. Să-l cari cu tine este o plăcere, iar geanta inclusă este elegantă, utilă și completează foarte bine ultrabook-ul. De asemenea, performanțele oferite sunt foare bune: procesorul Intel Core i7 7500U împreună cu 16 GO de memorie RAM și SSD-ul foarte rapid, oferă resursele de procesare necesare pentru orice situație, mai puțin pentru gaming ori editare video. Acest ultrabook nu va gâfâi indiferent de sarcinile de lucru la care îl supui: rularea de aplicații de business, navigarea pe internet, ascultarea de muzică, redarea de video HD ș.a.m.d. De asemenea, nu se poticnește nici atunci când te joci jocuri casual din Magazinul Windows. Singurul lucru la care nu poate face față este grafica 3D avansată.
Zenbook UX390U are un ecran de 12,5", cu o rezoluție de 1920x1080 pixeli, un panou IPS, protejat de Gorilla Glass 4. Ecranul este grozav atunci când este folosit înăuntru, cum ar fi în spațiul de birou de la serviciu ori de-acasă, ceea ce va reprezenta majoritatea timpului, pentru mai toți utilizatorii săi. Dar, dacă-l iei cu tine afară, în lumina soarelui, nu te vei bucura de o vizibilitate grozavă. De asemenea, faptul că nu este un ecran tactil, s-ar putea să fie o problemă pentru anumiți utilizatori. Noi suntem fani ai interacțiunilor prin atingere în Windows 10 și am simțit lipsa unui ecran tactil.
Tastatul pe ASUS ZenBook 3 UX390 este o experiență plăcută, după o perioadă de acomodare cu tastatura. Nu vei obosi tastând documente lungi ori creând prezentări pentru serviciu. Iluminarea tastaturii este foarte utilă atunci când lucrezi seara și mulți utilizatori o vor aprecia. Dar, am întâlnit un mic neajuns legat de poziționarea butonului pentru închiderea ultrabook-ului: se află lângă tasta Delete , în colțul din dreapta sus al tastaturii. M-am trezit că l-am apăsat de multe ori, în loc să apăs tasta Delete.
Partea bună a lucrurilor este că ultrabook-ul nu își dă Shut Down , atunci când apeși acest buton în loc de Delete. Asta nu se întâmplă pentru că ASUS a programat butonul de Shut Down să răspundă la apăsări lungi. Nu răspunde la apăsările scurte și rapide pe care le faci atunci când tastezi un document, ceea ce este foarte bine, scutind utilizatorul de neplăceri ocazionale. Trackpad-ul este ușor de folosit și precis. O facilitate interesantă este faptul că poți scrie de mână pe el, iar aplicația ASUS Touchpad Handwriting îți va recunoaște scrisul, pentru a îl putea introduce în documente.
Singurul neajuns important la trackpad este faptul că include cititorul de amprente în colțul din dreapta-sus. Din această cauză, în unele cazuri te vei trezi că atingi cititorul de amprente când tu vrei să muți cursorul în colțul dreapta-sus al ecranului, ceea ce nu este confortabil. Acest cititor de amprente își face treaba bine în a înregistra amprentele tale și a le recunoaște. Îl poți folosi împreună cu funcția Windows Hello pentru a te autentifica rapid în Windows 10.
Boxele de pe acest ultrabook sunt de bună calitate în comparație cu alte ultrabook-uri. Sunetul este tare și clar, perfect pentru utilizatorii care sunt în frustrați de calitatea sunetului de pe laptop-uri și notebook-uri. Dar, când te apropii de nivelul maxim de sunet, vei auzi ceva distorsiuni și de aceea nu-ți recomandăm să dai sunetul la maxim. Per total, calitatea experienței audio oferită de ASUS ZenBook 3 UX390 este peste medie, atunci când te uiți la filme ori asculți muzică.
Căldura generată de acest ultrabook se încadrează în limitele normale pentru un astfel de dispozitiv. Sistemul de răcire își face treaba bine și, deși ASUS ZenBook 3 UX390 a fost la încărcare maximă în unele dintre testele noastre, a ajuns la o temperatură medie maximă a procesorului de 68 de grade Celsius. În exterior, vei simți o temperatură mult mai mică decât cea a procesorului. La încărcare maximă, colțul din dreapta-sus al ASUS ZenBook 3 UX390 se va încălzi la un maxim de 45-50 de grade. Asta este zona unde se face alimentarea și unde se află procesorul.
Camera web de pe ASUS ZenBook 3 UX390 este de slabă caltiate, ceea ce ne-a dezamăgit, deoarece vorbim despre un dispozitiv premium. O poți folosi pentru videoconferințe dar nu vei fi văzut foarte bine la rezoluția maximă de 640x480 pixeli și 30 de cadre pe secundă. Din fericire, calitatea audio a microfonului încorporat este bună și te vei auzi clar și bine în conversațiile pe care le faci de pe acest ultrabook.
Per total, am fost mulțumit de experiența de utilizare a ASUS ZenBook 3 UX390, cu o singură excepție: lipsa porturilor. Deși USB Type C este în mod clar viitorul, lipsa unui port USB 3.0 a fost frustrantă. Ești obligat să iei mereu cu tine mini-docul USB-C și asta nu este o experiență mereu plăcută. Pentru un ultrabook atât de elegant și frumos, acest mini-doc este destul de urăt și-ți limitează portabilitatea. Din când în când ai nevoie să folosești un stick de memorie USB ori să conectezi un hard disk extern. De asemenea, multe proiectoare folosesc portul HDMI și nu oferă suport pentru standardul wireless Miracast iar tu nu te poți conecta la proiector fără portul HDMI de pe mini-doc. Un alt scenariu des întâlnit este când trebuie să lucrezi în timp ce călătorești: atunci ai nevoie să conectezi un modem USB de la operatorul tău de telefonie mobilă și apoi să te conectezi prin VPN la rețeaua companiei tale. De multe ori ești forțat să folosești ultrabook-ul doar în poală iar mini-docul USB-C nu este confortabil de folosit astfel. Îți trebuie o masă ori o suprafață netedă pe care să-l așezi, pentru a lucra confortabil. Este păcat că portabilitatea absolută a fost sacrificată pentru a oferi "subțirimea" absolută. La final, această alegere face acest ultrabook mai puțin portabil decât ar fi fost dacă era suficient de gros încât să includă un port USB.
Când vine vorba de autonomie, aceasta nu este la fel de grozavă pe cât ne este promis deoarece performanțele hardware foarte bune vor veni mereu cu un consum de curent mai mare. ASUS ne promite o autonomie de 9 ore. Dar, în testele noastre am obținut o autonomie între 4 și 6 ore, în funcție de cum am folosit acest ultrabook. Din fericire, funcționalitatea de fast charging a încărcătorului ne salvează atunci când avem nevoie de un plus rapid de energie. Dacă vrei mai multă autonomie, te sfătuim să cumperi modelul cu procesorul Intel Core i5 7200U, care consumă mai puțin curent decât modelul testat de noi.
Mergi la următoarea pagină a acestui review pentru a afla despre performanțele oferite de acest ultrabook în testele sintetice și pentru a afla verdictul nostru final.