ASUS ne-au trimis în teste un ultrabook de top, numit ASUS Zenbook NX500. Este un ultrabook superb ce oferă un ecran 4K, componente hardware de top și o carcasă elegantă. Am fost foarte curioși dacă acest dispozitiv premium chiar este tot ce a promis ASUS. După ce am lucrat cu el timp de o săptămână, ne-am jucat cu el și l-am testat, suntem gata să vă spunem concluziile noastre despre ASUS Zenbook NX500. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest ultrabook, nu ezitați să citiți în continuare.
Despachetarea ASUS Zenbook NX500
ASUS Zenbook NX500 vine într-o cutie neagră, frumoasă. Design-ul este minimalist și elegant. Singurul lucru imprimat pe cutie este brand-ul ASUS Zenbook.
În interiorul pachetului vei găsi ultrabook-ul, o gentuță de transport din material moale, alimentatorul, manualul și adaptoare pentru rețelele prin fir (Ethernet) și VGA. Trebuie să menționăm că ASUS Zenbook NX500 este atât de subțire încâț un port standard Ethernet sau VGA nu ar încăpea pe lateralele sale. Includerea adaptoarelor pentru aceste porturi este o abordare bună din partea ASUS.
Clipul video de mai jos îți va oferi o scurtă prezentare a întregii experiențe de despachetare:
Specificații hardware
ASUS Zenbook NX500 vine un procesor Intel Core i7 4712HQ. Este unul dintre cele mai bune procesoare mobile high-end de pe piață. Funcționează la o frecvență de bază de 2,3 GHz și poate urca până la 3,3 GHz în modul turbo.
Procesorul este completat de 16GO de memorie RAM DDR3, ce rulează în mod dual channel, la 1600 MHz.
Partea grafică este susținută atât de un cip grafic integrat cât și de o placă video dedicată. Cipul grafic integrat este un Intel HD Graphics 4600 ce va fi folosit ori de câte ori rulezi activități mai puțin solicitante precum lucrul cu aplicații de tip Office sau la navigarea pe web. Atunci când faci lucruri mai solicitante, placa video mai puternică, Nvidia Geforce GTX850M își face simțită prezența. Aceasta oferă 2 GO de memorie VRAM GDDR5 și este capabilă să ruleze orice joc la setări video mai mult decât decente. Evident, nu vei avea probleme la redarea de conținut media HD.
Componenta hardware cu adevărat uimitoare la ASUS Zenbook NX500 este ecranul său 4K. Este un ecran tactil de 15,6 inci ce oferă o rezoluție UltraHD de 3840x2160 pixeli. Ecranul folosește un panel IPS ce îți oferă unghiuri mari de vizibilitate, un contrast excelent, culori vii și contururi bine evidențiate. Totul arată superb pe acest ecran, indiferent dacă te uiți la fotografii, clipuri video sau simplu text. Ecranul oferă, de asemenea, suport pentru atingere, cu 10 puncte. Ne-am dori ca toți cititorii noștri să vadă personal cum arată acest ecran. Este de-a dreptul impecabil!
ASUS Zenbook NX500 este disponibil în mai multe variante din punct de vedere al stocării. Poți achiziționa acest ultrabook cu un SSD de 128 GO, SSD de 256 GO sau chiar SSD de 512 GO. Ultima variantă este și cea pe care am primit-o în teste. SSD-ul de 512 GO produs de Samsung are niște specificații impresionante, dar vom vorbi mai mult despre el mai târziu în acest review.
Sunetul este oferit de două difuzoare stereo ce includ tehnologia ICEpower de la Bang & Olufsen. Ultrabook-ul oferă de asemenea și un microfon și o camera web HD de 1,2 megapixeli.
Din punct de vedere al opțiunilor de rețea, primești o placă de rețea WiFi ce suportă noul standard Dual-Band 802.11ac. De asemenea, este inclus și un cip Bluetooth V4.0.
Ultrabook-ul include toate opțiunile obișnuite de conectivitate: un jack audio COMBO (ce poate fi folosit pentru a conecta atât un set de căști cât și un microfon extern), 3 porturi USB 3.0, 1 HDMI, 1 port mini Display și un cititor de carduri SD. De asemenea, în interiorul ambalajului ultrabook-ului vei găsi două adaptoare: un adaptor Ethernet și un adaptor VGA. După cum am menționat mai devreme, un port Ethernet sau unul VGA ar fi imposibil de montat pe un dispozitiv atât de subțire ca aceasta.
ASUS Zenbook NX500 include o baterie polimer cu 6 celule, capabilă să ofere 96 Whrs. Ultrabook-ul are o lungime de 378mm, o lățime de 255mm și o grosime de numai 19mm. Greutatea sa este de 2,27kg, adică un pic mai mult decât alte dispozitive ultraportabile. Totuși, carcasa este construită complet din aluminiu, iar acest lucru justifică greutatea sa. Vom vorbi mai mult despre construcția sa mai târziu în această recenzie.
În ceea ce privește sistemul de operare folosit de ASUS Zenbook NX500, modelul pe care l-am primit în teste avea preinstalat Windows 8.1 Pro. O variantă cu Windows 8.1 este de asemenea disponibilă.
Poți găsi lista completă de specificații pe pagina oficială ASUS: Specificatii ASUS Zenbook NX500.
Experiența de utilizare a ASUS Zenbook NX500
Am avut plăcerea să folosim, să testăm și să ne jucăm cu acest ultrabook pentru aproximativ o săptămână. Trebuie să recunoaștem că am fost foarte mulțumiți de nivelul de performanță pe care el îl oferă.
Înainte de a-l porni, primul lucru care îți va atrage atenția este calitatea construcției. Carcasa este complet aluminiu, fără niciun pic de plastic. Mai mult, carcasa este sculptată dintr-o singură bucată de material. Numai capacul de pe baza ultrabook-ului este detașabil și este relativ ușor de scos. Este ținut în poziție doar de câteva șuruburi și, atunci când îl demontezi, ai acces la tot ce e important: sloturile de memorie RAM, bateria și cooler-ele. Calitatea construcției carcasei este absolut fantastică și vei simți acest lucru imediat ce atingi dispozitivul. Nu am auzit niciun scârțâit, indiferent cum am încercat să îndoim acest ultrabook. Design-ul carcasei este de asemenea foarte elegant. Surprinzător, este de asemenea rezistent și robust, chiar dacă este subțire. Partea superioară a carcasei are o finisare cu asperități, în timp ce partea inferioară este fină. Ultrabook-ul a fost construit cu cea mai mare atenție la toate detaliile, indiferent cât de mici, plecând de la poziționarea aerisirii și până la subtilitatea LED-urilor pentru diferiții conectori disponibili.
Odată ce ai pornit ASUS Zenbook NX500, vei fi pur și simplu uimit de ecranul său. Ecranul 4K UltraHD este superb! Rezoluția uriașă oferă o cantitate imensă de detaliu, iar tehnologia IPS face posibile unghiurile foarte mari de vizibilitate și culorile superbe. Printre alte lucruri, am redat și câteva clipuri video pe ASUS Zenbook NX500. Imaginile de pe ecran par aproape reale. Este o experiență extraordinară!
Pe deasupra, ultrabook-ul oferă și suport complet pentru atingere, prin ecranul său tactil în 10 puncte. Acest fapt adaugă și mai multă valoare întregii experiențe pe care o vei avea la folosirea Windows 8.1 și a aplicațiilor sale moderne.
ASUS Zenbook NX500 include de asemenea și un senzor de lumină ambientală. Acesta permite ecranului să își ajusteze automat luminozitatea în funcție de nivelul luminii din jurul tău.
Tastatura este mare, spațioasă și comfortabil de utilizat. Tastele sunt moi și silențioase iar scrisul este o plăcere. Chiar și după multe ore de folosire a acestui dispozitiv, nu vei simți că ți-au obosit mâinile.
ASUS Zenbook NX500 a ales să ilumineze tastele, acesta fiind un detaliu plăcut. Totuși, în condiții de lumină puternică, ni s-a părut greu de distins ce înseamnă fiecare tastă. În astfel de cazuri va trebui să dezactivezi iluminarea tastaturii. Din fericire, nu trebuie decât să apeși câteva taste pentru a face acest lucru.
De asemenea, ultrabook-ul oferă un touchpad generos, de 5 inci. Suprafața sa este fină și degetele tale vor aluneca foarte ușor pe ea. Suportă control multi-touch (atingere cu mai multe degete), așa că gesturile disponibile în Windows 8.1 sunt posibile de asemenea și pe touchpad. Butoanele sale sunt singurele care contrastează cu silențiozitatea tastaturii și finețea touch-pad-ului. Chiar dacă ele sunt poziționate sub suprafața touch-pad-ului, ele nu sunt la fel de silențioase ca tastatura. Apăsarea oricăruia dintre ele va declanșa un zgomot de clic destul de puternic.
Sistemul audio de pe ASUS Zenbook NX500 este susținut de Bang & Olufsen, și rezultatul final este superb. Difuzoarele incluse funcționează foarte bine pentru un ultrabook și nu am reușit să auzim niciun fel de distorsiune, indiferent de volum. Dacă folosești căști bune, calitatea audio este și mai evidentă.
Ultrabook-ul este de asemenea echipat cu o cameră web de 1,2 megapixeli și un microfon array. Camera oferă detalii bune și un nivel de contrast înalt dar culorile ni s-au părut a fi puțin șterse. Totuși, webcam-ul se va comporta excelent atunci când e vorba de apeluri Skype, de exemplu. Oricum, webcam-urile de pe ultabook-uri nu sunt făcute pentru selfie-uri! Sau sunt?
Un alt punct forte al ASUS Zenbook NX500 este partea de stocare. Am testat modelul care vine cu un SSD de 512 GO, dar sunt disponibile și variante cu SSD-uri mai mici. Cel pe care l-am testat noi este extrem de rapid. Pornirea Windows și lansarea de aplicații sunt acțiuni realizate aproape instantaneu. Este, cu siguranță, unul dintre cele mai rapide ultrabook-uri pe care le-am testat.
ASUS Zenbook NX500 este echipat cu o baterie polimer cu 6 celule. Deși nu este îndeajuns pentru rezista o zi întreagă, după cum vom vedea mai târziu, ar trebui să fie destul pentru a oferi un nivel decent de autonomie.
Aplicații preinstalate pe ASUS Zenbook NX500
Așa cum am menționat mai devreme, sistemul de operare ales de ASUS pentru Zenbook NX500 este Windows 8.1. Poți achiziționa acest ultrabook fie cu Windows 8.1, fie cu Windows 8.1 Pro. Din nefericire, pe lângă driverele și aplicațiile necesare pentru buna funcționare a ultrabook-ului, ASUS a inclus și o mulțime de software nenecesar. Lista completă de aplicații incluse este următoarea:
- ASUS Install – o aplicație care îți permite instalarea altor aplicații ASUS. Poate fi utilă dacă vrei să folosești unele dintre aplicațiile incluse de ASUS.
- ASUS LiveUpdate - o aplicație pentru gestionarea actualizărilor de sistem. Windows are deja Windows Update, deci nu avem nevoie de această aplicație.
- ASUS WinFlash - o aplicație pentru scrierea și actualizarea BIOS-ului. Ar trebui să o păstrezi și să o folosești din când în când.
- ASUS Splendid Utility - o aplicație pe care o poți folosi pentru a schimba setările de culoare ale ecranului.
- ASUS WebStorage - ste un serviciu de stocare a fișierelor în cloud, oferit de ASUS, care oferă 5 GO gratuiți de spațiu de stocare.
- ASUS PhotoDirector – aceasta este o aplicație de editare foto de la ASUS. Îți permite editarea, crearea de rame, colaje, dar și adăugarea de text peste imagini. Poate fi utilă dacă îți place să editezi fotografii, dar altfel nu o vei folosi.
- ASUS PowerDirector – o aplicație de editare video care oferă câteva opțiuni simple. E posibil să vrei să experimentezi cu ea înainte de a te decide dacă vrei să o păstrezi sau nu.
- ASUS FaceID – o aplicație ASUS ce îți permite să te conectezi la Windows folosind o imagine a ta.
- ASUS Function Key Setting – un instrument pentru setarea comportamentului implicit al tastelor Fn + F1, F2, … F12. Poți selecta dacă vrei ca prima funcție să fie cea definite de ASUS sau cea predefinită în sistemul de operare.
- ASUS On-Screen Display activează sau dezactivează afișarea notificărilor pe ecran, altele decât cele deja afișate de Windows.
- ASUS Screen Saver – un economizor de ecran care are drept scop demonstrarea experienței oferite de ecranul 4K UltraHD de pe ASUS Zenbook NX500. Este posibil să vrei să îl folosești pentru a-ți impresiona prietenii sau colegii.
- ASUS USB Charger Plus – un instrument care îți permite să încarci dispozitive prin porturile USB mai rapid, chiar și atunci când ultrabook-ul este în repaus.
- eManual – manualul de utilizator pentru ASUS Zenbook NX500.
- Twitter - aplicația oficială pentru Windows 8.1 a rețelei de socializare Twitter.
- Fresh Paint - o aplicație pentru pictură. Poate fi distractivă pentru copii sau pentru cei pasionați de pictură și desen.
- Music Maker Jam - o aplicație pentru Windows 8.1 care te ajută să realizezi diferite mixaje audio.
- Line - o aplicație de mesagerie pe care îți recomandăm să o testezi înainte de a decide dacă o păstrezi sau nu. Poate îți este utilă.
- Netflix - din păcate acest serviciu, deși este excelent, nu este disponibil în România. Îți recomandăm să dezinstalezi aplicația pentru că nu te ajută cu nimic.
- Zinio - o aplicație pentru citit reviste.
- WildTangent Games - un portal de unde poți descărca jocuri gratuite sau cu plată.
- McAfee LiveSafe - Internet Security - o soluție de securitate de la McAfee. Din păcate, ultima noastră experiență cu produsele lor a fost foarte slabă și îți recomandăm să cauți o altă suită de securitate, mai bună.
- Microsoft Office – o versiune de evaluare pe care o poți folosi pentru aproximativ 30 de zile înainte de a cumpăra sau de a-ți înregistra licența.
Performanța în teste sintetice
Doar părerile noastre subiective despre ASUS Zenbook NX500 nu sunt de ajuns. Pentru a îți face o părere mai bună despre ce are de oferit în termeni de performanță, am testat ultrabook-ul folosind câteva aplicații de benchmark populare.
Primul lucru pe care l-am măsurat a fost cât de rapid pornește Windows 8.1. Am folosit Bootracer pentru a face măsurătorile. Pornirea a durat în medie 24 de secunde. Dacă elimini toate aplicațiile incluse vei obține un timp și mai rapid.
În continuare, am vrut să vedem cum se descurcă ASUS Zenbook NX500 în scenariile de utilizare obișnuită, de zi cu zi. Pentru a-i testa performanța am folosit popularul PCMark 8. Testul Home accelerated ne-a permis să vedem performanța ultrabook-ului în activități comune precum navigare pe Internet, utilizarea de aplicații Office, apelurile video, editarea de fotografii sau ocazional rularea de jocuri. ASUS Zenbook NX500 a obținut un scor de 3413 puncte. Acesta este un scor mare care dovedește cu siguranță că nu vei avea probleme de niciun fel la folosirea ultrabook-ului pentru activități obișnuite.
ASUS Zenbook NX500 este un ultrabook care cu siguranță va atrage atenția nu doar fanilor 4K, dar și fotografilor sau pasionaților video. De aceea am considerat necesar să îl testăm și din punct de vedere creativ. Pentru asta, am folosit aceeași aplicație PCMark 8, dar cu un set diferit de teste. De această dată am rulat testele Creative accelerated, iar scorul a fost de asemenea foarte mare: 4003 puncte.
Spre deosebire de ASUS ROG G771JM, ASUS Zenbook NX500 nu este un dispozitiv creat pentru jocuri. Totuși, hardware-ul high-end pe care este construit ne-a făcut să vrem să vedem și cât de bun este din punctul de vedere al unui gamer. De aceea, am decis să îl testăm și cu 3DMark Vantage – aplicația populară de benchmark pentru jocuri. Datorită plăcii video Geforce GTX850M și a procesorului i7 4712HQ, ASUS Zenbook NX500 a obținut un scor de 16984 de puncte pe setările de performanță.
Apoi, am rulat 3DMark Vantage din nou, dar de această dată am folosit setările Extreme. ASUS Zenbook NX500 a obținut 8493 puncte. Atât rezultatele pentru performanță cât și cele extreme arată că acest ultrabook oferă o experiență bună în ceea ce privește jocurile. Orice joc de pe piață va rula la setări cel puțin medii spre mari.
În continuare, am trecut la testele pentru partea de stocare. Așa cum am menționat mai devreme, acest ultrabook este disponibil numai cu SSD-uri, ceea ce este excelent. Modelul pe care l-am testat a fost echipat cu un SSD de top, de 512 GO, ce rulează pe PCIEx4. Este unul din modelele din vârful de gamă de la Samsung și nu ne-a dezamăgit. E de ajuns să arunci o privire la imaginea de mai jos pentru a vedea rezultatele extraordinare pe care le-a obținut în CrystalDiskMark.
Mai departe, am verificat cât de bun este sistemul de răcire de pe ASUS Zenbook NX500. Pentru a face măsurătorile, am folosit Prime95 pentru a stresa la maximum ultrabook-ul, și CoreTemp pentru a verifica temperaturile procesorului. După aproape o oră de "tortură", procesorul nu s-a încălzit mai mult de 86 de grade Celsius.
Placa video este o altă componentă hardware care are tendința să se încălzească foarte mult. Așa că am testat-o și pe ea. De această dată, am folosit FurMark. Cea mai ridicată temperatură pe care am reușit să o atingem a fost de 83 grade Celsius.
ASUS Zenbook NX500 păstrează temperaturile componentelor sub specificațiile lor maxime. Totuși, ultrabook-ul însuși se încălzește destul de tare. Sistemul de răcire este silențios și eficient. În schimb, carcasa de aluminiu tinde să disipeze căldura destul de greu. Chiar și după ce am oprit testele intensive, ea a rămas caldă destul de mult timp. Singura concluzie pe care o putem trage este că ASUS a trebuit să facă un compromis pentru a putea include toate aceste componente hardware high-end într-o carcasă în totalitate metalică, care să fie în același timp elegantă și subțire.
La final, am testat autonomia oferită de ASUS Zenbook NX500. PowerMark a estimat că, în condiții de utilizare normală, ultrabook-ul va rezista aproximativ 4 ore. Acesta este singurul punct slab al acestui dispozitiv.
Verdict
ASUS Zenbook NX500 este un ultrabook frumos, cu o carcasă solidă și elegantă. Oferă atât un hardware foarte puternic cât și un ecran superb. Rezoluția 4K UltraHD extremă te va uimi, în timp ce carcasa sofisticată din aluminiu cu siguranță va întoarce priviri. Procesorul quad core Intel Core i7, completat de 16GO de RAM, un Geforce GTX850M și un SSD extrem de rapid vor fi bazele unei experiențe de lucru de-a dreptul superbe. Singurul aspect negativ important este bateria care oferă o autonomie sub așteptări. Dacă vrei un dispozitiv superb, un ecran 4K incredibil și ești dispus să plătești un preț premium, atunci ASUS Zenbook NX500 este o alegere excelentă. Dacă ți-l permiți, cu siguranță nu vei regreta achiziția.