Experiența de utilizare a camerei de pe ASUS ZenFone 3 Deluxe
ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL îți oferă o cameră principală construită pe baza unui senzor de imagine de 23 de megapixeli și o serie întreagă de specificații hardware pe care ți le-am prezentat mai devreme în acest review.
Ne așteptam ca toate acele specificații să însemne că această camera va face fotografii extraordinare. Din păcate însă, adevărul este altul: deși unele fotografii pe care le-am făcut arată foarte bine, precum peisajele pe care le-am fotografiat afară în condiții de iluminare bune, alte fotografii pe care le-am făcut în interior sau în timpul nopții, au fost de multe ori neclare sau cu zgomot de imagine, iar culorile ni s-au părut relativ șterse. Poate este vorba doar de o problemă de software și calitatea se va îmbunătăți în actualizările viitoare ale aplicației pentru cameră, dar pentru moment cel puțin, aceasta nu este calitatea foto pe care te aștepți să o vezi de la un flagship.
În galeria de mai jos poți să vezi câteva exemple de fotografii pe care le-am făcut atât afară cât și în interior, în condiții de lumină bună și în medii cu lumină puțină. Vei găsi peisaje, oameni, fotografii macro, panorame și chiar și câteva selfie-uri, realizate cu camera frontală.
Dacă ești mai degrabă un videograf decât un fotograf, vei fi bucuros să afli că ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL poate să înregistreze clipuri video la rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli), în 1080p Full HD la 60 sau 30 de cadre pe secundă, în 720p HD la 30 de cadre pe secundă, ori în "vechiul" standard TV de 640 x 480 pixeli. În toate aceste cazuri, poți să folosești stabilizarea electronică a imaginii, pe 3 axe.
Clipul video de mai jos este un exemplu în care poți să vezi cum se descurcă ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL în cazul clipurilor video care presupun multă mișcare. După cum poți vedea, tehnologia de stabilizare a imaginii face o treabă destul de bună.
În următorul video poți să urmărești o panoramă statică pe care am înregistrat-o mișcând smartphone-ul în timp ce stăteam pe loc. Acesta este un exemplu de clip video cu puțină mișcare.
Și, pentru că ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL poate să înregistreze și clipuri încetinite, slow-motion, iată și un exemplu de astfel de clip:
ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL este un smartphone foarte bun, dar camera sa nu este cea mai bună din lume și nu reușește să se ridice la așteptările categoriei sale de preț. Are specificații hardware destul de impresionante, precum uriașul senzor de imagine de 23 de megapixeli, senzorul laser de focus automat foarte rapid sau tehnologia de stabilizare optică a imaginii dar, la final, calitatea fotografiilor pe care le face este doar medie spre înaltă.
Android 6.0.1 Marshmallow, ASUS ZenUI 3.0 și aplicațiile preinstalate
ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL vine cu Android 6.0.1. Marshmallow preinstalat. Acest lucru nu este tocmai extraordinar, deoarece Android 7 Nougat a fost lansat înainte ca ASUS să înceapă să vândă acest smartphone. Avem totuși speranța că vom vedea o actualizare de sistem de la compania taiwaneză, cât mai curând.
ASUS a instalat și propria interfață de utilizare ZenUI peste sistemul Android, aceasta fiind la versiunea 3.0. Nouă ne place această interfață de utilizare personalizată, deoarece îți oferă mai multe opțiuni de personalizare decât ce primești de la Android-ul normal. Interfața ZenUI 3.0 îți oferă o mulțime de teme pe care le poți descărca și instala pe smartphone-ul tău și tot ce trebuie să faci este să apeși pe câteva butoane. Poți să schimbi aproape totul pe ASUS ZenFone 3 Deluxe, de la imaginea de fundal la fonturi și la seturile de iconițe folosite. Cea mai bună parte este că majoritatea temelor sunt gratuite, deși vei găsi și unele care te costă.
Ce nu ne place la smartphone-urile ASUS, iar ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL nu este o excepție, este cantitatea de bloatware preinstalat. Dacă vei cumpăra acest smartphone, pe lângă aplicațiile implicite de la Google pe care le ai direct din sistemul de operare, mai primești și această lungă listă de aplicații:
-
Amazon Kindle - o aplicație de citit ebook-uri pe care o poți folosi și pentru a cumpăra cărți electronice de pe Amazon.
-
AudioWizard - o aplicație de setări pentru personalizarea sunetului de pe smartphone-ul tău.
-
Backup - o aplicație care aparent a rămas în urmă, deoarece singurul lucru pe care îl poate face este să deschidă opțiunile de backup și resetare din Android.
-
Do It Later - te ajută să îți creezi și să îți organizezi activitățile de zi cu zi, precum și memento-uri, note ș.a.m.d.
-
File Manager - o aplicație pe care o poți folosi pentru a vedea și administra fișierele de pe smartphone-ul tău. Toată lumea are nevoie de un manager de fișiere pe smartphone, așa că acesta este o alegere la fel de bună ca oricare alta.
-
Flashlight - o lanternă care îți aprinde blițul sau ecranul smartphone-ului.
-
FM Radio - o poți folosi pentru a asculta posturi de radio FM. Pentru a putea folosi această aplicație, este necesar să îți conectezi căștile la telefon, ele funcționând ca o antenă radio.
-
Gallery - o aplicație cu care poți să răsfoiești și să deschizi fotografiile și clipurile video pe care le-ai făcut cu ASUS ZenFone 3 Deluxe.
-
Instagram - aplicația mobilă a rețelei de socializare cu același nume, pentru partajarea de fotografii și clipuri video.
-
Laser Ruler - o aplicație cu care poți să măsori distanțe. Se bazează pe senzorii camerei pentru a funcționa, iar rezultatele pe care ți le oferă sunt rapide și precise. Se pare că nu funcționează decât pentru distanțe sub 150 de centimetri.
-
MiniMovie - utilă dacă vrei să creezi filmulețe sau prezentări cu fotografiile salvate pe smartphone
-
Mobile Manager - o aplicație care se comportă ca un nod central pentru diverse activități de administrare și menținere a sistemului. Îți oferă o imagine rapidă asupra modului de utilizare a bateriei și a memoriei, precum și acces rapid la modurile de economisire a energiei, la detalii legate de consumul de trafic de date, la aplicațiile care au permisiunea de a afișa notificări ș.a.m.d.
-
MyASUS Service Center - îți oferă acces la suportul ASUS, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
-
PhotoCollage - o poți folosi pentru a crea colaje foto. Dacă îți plac acest gen de lucruri, această aplicație s-ar putea să ți se pară interesantă.
-
Puffin - este un browser web care, spre deosebire de browser-ul web implicit Google Chrome, care este preinstalat și el, suportă Adobe Flash. Este o idee bună să îl păstrezi dacă încă mai vizitezi saituri web care mai folosesc vechiul Flash Player.
-
Quick Memo - o aplicație foarte simplă pentru luarea rapidă de notițe.
-
Share Link - o aplicație care te va ajuta să transferi rapid fișiere între smartphone-ul tău și un calculator conectat la aceeași rețea locală. Nu ai nevoie de o conexiune mobilă și nu ai nevoie nici de un cablu USB.
-
Sound Recorder - o aplicație care folosește microfonul smartphone-ului pentru a înregistra sunet.
-
Splendid - îți dă posibilitatea de a personaliza setările ecranului smartphone-ului.
-
Themes - un portal în care poți vedea, descărca, instala și aplica diverse teme de sistem pentru interfața de utilizare ZenUI. Așa cum am spus și mai devreme, nouă ne plac aceste teme și, din punct de vedere al înfrumusețării, chiar merită utilizate.
-
Weather - o aplicație care îți arată prognoza meteo pe baza rapoartelor Accuweather.
-
WebStorage - un serviciu de stocare în cloud de la ASUS, care îți oferă 5 GO de spațiu gratuit.
-
ZenCircle - o rețea socială care funcționează pe baza partajării de fotografii și clipuri video realizate cu smartphone-uri ASUS.
-
ZenFone Care - o aplicație pentru serviciul de clienți care îți oferă asistență pentru dispozitivul tău, prin intermediul unor întrebări comune, feedback al celorlalți utilizatori, precum și printr-o serie de forumuri publice.
-
ZenTalk - un forum dedicat tuturor proprietarilor de smartphone-uri Zenfone, care se poate dovedi a fi util în anumite cazuri.
-
TripAdvisor - o aplicație dezvoltată de popularul sait de călătorii TripAdvisor, cu ajutorul căruia îți poți planifica întreaga vacanță.
Din punct de vedere al software-ului, ASUS ZenFone 3 Deluxe ar putea să stea mai bine. Ne place mult interfața de utilizare ZenUI și opțiunile sale de personalizare. Însă nu ne place faptul că smartphone-ul vine cu Android 6 în loc de noul Android 7 și nu suntem deloc de acord cu numărul foarte mare de aplicații preinstalate.
Performanțe în testele sintetice
ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL este cu siguranță un flagship și știm deja că arată și funcționează foarte bine. Dar ce ziceți să dăm niște numere performanțelor sale? Benchmark-urile plac tuturor, inclusiv nouă. De aceea, l-am testat și în câteva dintre cele mai populare aplicații de benchmark din Magazinul Play . Iată ce am aflat:
Am început prin a rula Vellamo , o aplicație de testare care măsoară performanțele procesorului. Primele teste pe care le-am făcut se numesc Multicore și ele evaluează performanța procesorului atunci când lucrează pe mai multe fire de execuție simultan, ca atunci când rulezi mai multe aplicații în același timp. ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL a obținut scorul uriaș de 3460 de puncte, care îl așează în vârful clasamentului. Este literal cel mai mare scor pe care l-am văzut și singurul dispozitiv cu care am mai reușit să obținem exact același scor în acest test a fost Samsung Galaxy S7.
Următorul test pe care l-am rulat are ca scop evaluarea performanței procesorului în activitățile cu un singur fir de execuție, atunci când este utilizat un singur nucleu al procesorului. ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL a obținut un scor de 3163 de puncte, cu doar 3% mai puțin decât a obținut Samsung Galaxy S7 în același test.
Apoi, am trecut la testele de gaming, care sunt foarte importante dacă îți place să te joci jocuri pe smartphone. Pentru a măsura performanța oferită, am folosit GFXBench GL Benchmark. Am înregistrat doar rezultatele din testele 1 080p Car Chase Offscreen , 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen . Am făcut acest lucru deoarece rezoluțiile sunt standardizate la 1080p și astfel ne oferă rezultate mai relevante dacă vrem să le comparăm între smartphone-uri diferite, cu ecrane cu rezoluții diferite. ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL a randat 1085 de cadre în testul 1080p Car Chase Offscreen , acesta fiind un rezultat foarte bun și foarte apropiat de ceea ce vei obține cu un Samsung Galaxy S7.
În 1080p Manhattan 3.1 Offscreen , smartphone-ul a desenat 1956 de cadre, aceasta fiind o performanță similară cu cea a unui Apple iPhone 7 Plus.
În testul 1080p T-Rex Offscreen , care este un benchmark mai vechi și mai puțin solicitant, ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL a randat un număr de 5160 de cadre. Acest rezultat îl vei obține și de la un Apple iPhone 7, fiind în același timp cu 12% mai mult decât ce reușește Samsung Galaxy S7 să randeze. Impresionant!
Mergând înapoi la performanțele din lumea reală, am măsurat unul dintre cele mai importante aspecte ale unui smartphone, și anume cât de rapid este la navigarea pe internet. Vellamo ne-a ajutat și în această privință, cu testul său Explore , care nu numai că randează diverse tipuri de conținut în browser-ul web, ci măsoară și performanțele la zoom și la derulare, lucruri pe care le faci tot timpul atunci când navighezi pe internet. Folosing Google Chrome , ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL a obținut un scor de 5104 de puncte, acesta punându-l în topul celor mai performante smartphone-uri. Este un scor mai bun chiar și decât al lui Samsung Galaxy S7.
Benchmark-ul final pe care l-am realizat a fost PCMark Work 2.0 battery life , test ce măsoară cât timp rezistă bateria atunci când îți folosești smartphone-ul pentru activități uzuale. ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL a reușit să reziste timp de 7 ore și 42 de minute. Este un rezultat care nu impresionează, dar care era de așteptat de la un smartphone atât de puternic și cu un ecran mare.
ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL oferă suport pentru 4G LTE și, deoarece eram curioși să aflăm mai multe despre performanțele sale la transferul de date, am făcut măsurători cu ajutorul aplicației pentru Android de la Ookla, Speedtest.net. În testele noastre am folosit rețeaua mobilă Digi Mobil și am obținut o viteză maximă de descărcare de 28.82 Mbps. Rezultatele foarte slabe pentru încărcarea datelor nu sunt o problemă a telefonului testat ci a rețelei din zona noastră. Situația este la fel și atunci când folosești alte smartphone-uri.
Înainte de a rula benchmark-urile de mai sus, știam că ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL este un smartphone high-end, dar nu ne așteptam să fie atât de puternic. Este un adevărat flagship și se poate compara cu orice alt model de top, al oricărei alte companii, inclusiv cu Samsung Galaxy S7.
Aspecte pro și contra
Iată câteva dintre cele mai importante aspecte pozitive la ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL:
- Are un design frumos care va plăcea tuturor, cu o antenă complet invizibilă
- Este construit cu materiale premium de foarte bună calitate
- Are un ecran mare și frumos, care oferă culorii vii și luminozitate și contrast înalte
- O cameră foto cu specificații impresionante și un senzor de imagine de 23 megapixeli
- Îl poți cumpăra cu unul dintre cele mai puternice procesoare mobile din lume (Qualcomm Snapdragon Quad-Core 821)
- Este un smartphone Dual SIM
- Poți extinde cu ușurintă spațiul de stocare
- Este disponibil în multe versiuni cu memorie RAM și spațiu de stocare generos
Există și câteva aspecte mai puțin pozitive la acest smartphone:
- Deși fotografiile și clipurile video pe care le face sunt de bună calitate, ele nu sunt extraordinare
- Are foarte multe aplicații preinstalate
- Vine cu Android 6 Marshmallow în loc de noul Android 7 Nougat
- Prețul său nu este pentru oricine
Verdict
ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL este un smartphone foarte bun, care reușește să facă față chiar și celor mai ridicate așteptări pe care le-ai putea avea. Arată excelent, are un ecran frumos și îți oferă unele dintre cele mai peformante componente hardware pe care le poți avea într-un smartphone cu Android. Singurele lucruri care te pot reține de la a cumpăra ASUS ZenFone 3 Deluxe ZS570KL sunt prețul demn de un dispozitiv premium și faptul că fotografiile pe care le vei face nu te vor da pe spate, deși nu sunt de proastă calitate. Totuși, dacă te afli în căutarea unui flagship cu Android, atunci probabil că ești deja pregătit să cheltuiești destul de mult pentru un smartphone high-end. Noi am găsit doar câteva lucruri care nu ne-au plăcut la acest smartphone și o mulțime de lucruri care ne-au plăcut, așa că îl vom recomanda oricui își dorește un smartphone cu Android mare, elegant și foarte puternic