Compania ASUS face o treabă bună pe partea de producție de smartphone-uri și vine pe piață cu o serie variată de dispozitive, pentru toate bugetele. Unul dintre smartphone-urile lor este creat pentru cei care nu își doresc neapărat un smartphone puternic, au un buget limitat și au nevoie de un dispozitiv cu o baterie generoasă. ZenFone Max este smartphone-ul lor pentru această audiență și, de curând, am primit în teste ultima versiune a acestui model: ASUS ZenFone 3 Max. L-am testat timp de o săptămână, am rulat mai multe benchmark-uri pe el, am făcut multe poze și l-am folosit ca smartphone principal, zi de zi. Citește acest review pentru a afla ce părere avem despre acest telefon și ce impresie ne-a lăsat:
Caracteristici hardware și ambalaj
ASUS ZenFone 3 Max vine într-o cutie care arată bine, din carton, cu un finisaj mat. Pe partea de sus vei vedea o ilustrație a smartphone-ului, numele său și o reclamă care se laudă bateria de 4100 de mAh. Întoarce cutia pe una din laterale și vei vedea și care sunt caracteristicile principale ale smarthpone-ului: Pixel Master Camera, Bluetooth 4.0, HD Display, WLAN, 4G și 2.5D Glass. Întoarce cutia pe spate și vei găsi numărul serial al smartphone-ului, numele exact al modelului cumpărat și caracteristicile sale hardware.
Deschide pachetul și te vei întâlni cu ASUS ZenFone 3 Max, așezat deasupra unui suport din hârtie, sub care vei găsi încărcătorul și cablul său detașabil USB la Micro USB, un ac ce va fi util pentru scoaterea suportului SIM, un alt cablu Micro USB la USB ce poate fi folosit pentru a îți transforma smartphone-ul într-un fel de baterie portabilă din care poți să încarci alte dispozitive, precum și toate documentele obișnuite. Este de menționat că lipsește ceva din pachet: ASUS nu include căști audio cu ZenFone 3 Max și va trebui să îți cumperi unele separat.
ASUS ZenFone 3 Max este disponibil în trei variații de culoare: Titanium Gray, Glacier Silver și Sand Gold. După cum poți vedea în imaginile de mai jos, modelul pe care l-am primit în teste a fost Titanium Gray.
ASUS ZenFone 3 Max are un ecran IPS de 5,2 inci cu o rezoluție HD de 1280x720 de pixeli și o rație ecran-corp de 75%. Deoarece smartphone-ul folosește un panel IPS, ecranul său ar trebui să aibă unghiuri largi de vizibilitate, o reproducere bună a culorilor și un contrast ridicat. Ecranul este protejat de sticlă 2.5D, adică marginile sale sunt rotunjite și se contopesc cu corpul telefonului.
Dacă ești curios despre puterea sa de procesare, trebuie să știi că ASUS ZenFone 3 Max este motorizat de un procesor cu patru nuclee Cortex-A53 la 1,25 GHz produs de MediaTek, în timp ce partea grafică este asigurată de un cip video Mali-T720MP2. De asemenea, primești și 2GO sau 3 GO de memorie RAM LPDDR3, în funcție de modelul exact pe care îl cumperi. Spațiul de stocare intern disponibil depinde și el de modelul exact pe care îl deții: 16 GO sau 32 de GO. În ambele cazuri, poți să extinzi acest spațiu cu ajutorul unui card Micro SD de maxim 32 GO. De asemenea, mai primești și 100 de GO de spațiu de stocare în Google Drive timp de 2 ani. Modelul pe care l-am testat noi a avut 2 GO de memorie RAM și 32 de GO de spațiu de stocare intern.
Camera principală de pe ASUS ZenFone 3 Max are 13 megapixeli, focus automat și bliț. De asemenea, poate să facă fotografii cu HDR. Pe partea din față a smartphone-ului, ai o cameră simplă de 5 megapixeli cu efecte de înfrumusețare.
Din punct de vedere al opțiunilor de conectivitate, ASUS ZenFone 3 Max are un port Micro USB 2.0, un port audio de 3.5 mm, un cip Bluetooth 4.0 și un cip de rețea wireless capabil să se conecteze doar la rețelele Wi-Fi pe 2,4 GHz care folosesc standardele 802.11 b/g/n. Acest lucru înseamnă că nu te vei putea conecta la rețele wireless emise pe frecvența de 5 GHz.
ASUS ZenFone 3 Max este un smartphone Dual SIM și singurul aspect negativ este că deși ambele sloturi SIM suportă benzile de rețea 3G WCDMA/4G LTE, doar un card SIM se va putea conecta la servicii 3G/4G la un moment dat. Celălalt SIM va suporta doar voce prin 2G. De asemenea, este important să înțelegi că deși ai la dispoziție două carduri SIM active, ele sunt active simultan doar cât timp nu le folosești pentru apeluri. Dacă ai un apel pe unul dintre cardurile SIM, celălalt devine inactiv. Nu este ideal dar este o tehnologie mai ieftină și destul de răspândită în smartphone-urile de astăzi. De asemenea, dacă intenționezi să adaugi un card Micro SD la smartphone pentru a îi crește capacitatea de stocare, trebuie să știi că el va ocupa cel de-al doilea slot de SIM, ceea ce înseamnă că nu vei mai putea folosi smartphone-ul în Dual SIM.
ASUS ZenFone 3 Max vine și cu o serie de senzori instalați. Are un accelerometru, o busolă, un senzor de proximitate, un senzor de luminozitate ambientală, precum și un senzor de amprentă pe care îl poți folosi pentru a debloca smartphone-ul, pentru a porni camera sau chiar și pentru a face o fotografie.
Cel mai important detaliu tehnic la ASUS ZenFone 3 Max este bateria sa, o baterie nedetașabilă din litiu polimer, de 4130 de mAh. Este o baterie mare, așa că ne așteptăm să îți ofere o autonomie foarte bună. Ca dimensiuni, ASUS ZenFone 3 Max are 73,7 x 149,5 x 8,55 mm în lățime, adâncime și înălțime. ASUS ZenFone 3 Max cântărește 160 de grame.
Dacă vrei să vezi specificațiile oficiale ale acestui smartphone, vizitează această pagină web: Specificații tehnice ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL).
Specificațiile tehnice ale ASUS ZenFone 3 Max nu sunt impresionante, dar capacitatea mare a bateriei sale este impresionantă, aceasta fiind și punctul de atracție principal pentru vânzarea acestui smartphone.
Design și calitatea construcției
ASUS ZenFone 3 Max arată bine și calitatea construcției sale este mai bună decât cea a unui smartphone obișnuit din aceeași categorie de preț. Smartphone-ul are un design unibody, adică spatele său nu poate fi demontat. Acest detaliu, plus faptul că este construit dintr-un aliaj de aluminiu, îl face să pară destul de durabil.
Pe partea din față a lui ASUS ZenFone 3 Max vei găsi ecranul de 5,2 inci, înconjurat de margini de dimensiuni medii, camera frontală, grila difuzorului, un mic led de notificări în partea de sus și logoul ASUS în partea de jos. Merită menționat că nu vei vedea butoanele de Înapoi, Acasă și Aplicații recente, deoarece ASUS ZenFone 3 Max le afișează pe ecran, în forma lor software.
Spatele smartphone-ului este locul unde vei găsi camera principală, blițul și senzorul de amprentă. În partea de jos, vei vedea grila difuzorului și un alt logo al companiei. Similar cu fratele său mai mare - ASUS ZenFone 3 - senzorul de amprentă are o formă rectangulară și este puțin adâncit în carcasă. Aceste două caracteristici îl fac să fie ușor de identificat și folosit cu degetul, chiar dacă nu te uiți la spatele smartphone-ului tău.
Partea de jos a lui ASUS ZenFone 3 Max este locul unde vei găsi și portul Micro USB, iar în partea de sus a marginii sale drepte vei găsi butonul de pornire și butoanele de volum. Aceasta este poziția cea mai obișnuită pe telefoane, astfel butoanele fiind ușor de apăsat și doar cu o singură mână, chiar dacă ești într-o convorbire cu telefonul lipit de ureche.
Marginea de sus a lui ASUS ZenFone 3 Max conține doar portul audio, iar marginea din stânga este locul unde se află suportul pentru cardurile SIM. Pentru a îl scoate din smartphone, va trebui să folosești acul pe care îl primești în ambalaj.
Smartphone-ul ASUS ZenFone 3 Max nu dezamăgește din punct de vedere al design-ului și calității construcției sale. Din această perspectivă, lucrurile stau mai bine decât te-ai aștepta de la un smartphone cu un preț atât de accesibil.
Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL
Primul lucru despre care trebuie să vorbim este calitatea audio din convorbirile telefonice. Am folosit ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL ca telefon principal timp de o săptămână și, în acest timp, am observat că deși eu am auzit oamenii cu care vorbeam la telefon clar și destul de tare, ei nu mă auzeau la fel. Majoritatea lor a spus că vocea mea suna înfundat și "departe". Asta nu înseamnă că nu ne-am înțeles, ci doar că sunetul ar putea fi mai bun în convorbirile telefonice.
Din păcate, ASUS nu a inclus un set de căști în pachetul standard al smartphone-ului, ceea ce înseamnă că va trebui să ți le cumperi separat sau să te descurci cu difuzorul. Din păcate, difuzorul este slab. Își va face treaba decent în cazul convorbirilor telefonice, dar nu te aștepta să fii satisfăcut de calitatea lui atunci când asculți muzică sau când urmărești clipurile video pe smartphone. Sunetul său este de calitate slabă și prea înalt ca să fie plăcut.
Când am întâlnit ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL pentru prima dată, mi s-a părut a fi chiar rapid și mi-am spus că "wow, poate că hardware-ul nu este unul de top, dar cu siguranță este destul pentru mine!". Din nefericire însă, nu a durat mult pentru ca această impresie să dispară. Procesorul cu patru nuclee Cortex-A53 la 1,25 GHz produs de MediaTek și cei 2 GO de memorie RAM nu sunt destul pentru a îți rula aplicațiile fluent. O va face la început, dar după câteva zile și o duzină de aplicații instalate precum Facebook, Messenger sau Whatsapp, ASUS ZenFone 3 Max va deveni din ce în ce mai lent. Chiar și un lucru simplu precum inițierea unui apel telefonic va necesita un pic de răbdare din partea ta până când se încarcă aplicația Phone.
Performanța pe care ți-o oferă ASUS ZenFone 3 Max este și mai slabă în jocuri. Toată configurația sa hardware (inclusiv cipul grafic Mali T720) este insuficientă pentru a rula jocuri la setări ridicate. Acestea vor rula, dar jocurile cu pretenții se vor bloca uneori, iar detaliile vizuale nu vor fi de cea mai bună calitate.
Atracția principală a lui ASUS ZenFone 3 Max rămâne bateria sa mare, care îți oferă într-adevăr o autonomie destul de bună. Am folosit acest smartphone în mod normal și a reușit să mă țină departe de priză pentru 2 zile. Prin utilizare normală, mă gândesc la o duzină de apeluri telefonice zilnic, ceva navigare pe internet, un pic de YouTube și verificarea la intervale regulate a email-urilor și a Facebook-ului. Într-una din zilele în care am testat acest smartphone, l-am folosit și pentru o serie de conversații video foarte lungi pe Skype, care au durat aproximativ 3 ore în total și atunci a trebui să încarc smarthone-ul după o zi. Dar, în condiții normale, bateria sa ar trebui să te țină până la 2 zile înainte de a fi necesară reîncărcarea ei.
ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL oferă o performanță slabă, care afectează în mod negativ experiența de lucru a utilizatorului. Este clar că nu a fost construit pentru a te juca jocuri 3D pretențioase, ci pentru a îți rula aplicațiile uzuale precum Facebook, WhatsApp sau YouTube. Cel mai mare plus al lui este bateria care, în condiții normale, ar trebui să te țină până la două zile de utilizare.
Citește pagina următoare a acestui review și vei afla mai multe detalii despre experiența de utilizare a camerei, software-ul preinstalat pe ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL, performanțele sale în benchmark-uri și verdictul nostru final.