Experiența de utilizare a camerei de pe ASUS ZenFone 3 ZE520KL
ASUS ZenFone 3 ZE520KL are o cameră principală care folosește un senzor de imagine Sony IMX298 de 16 megapixeli. Partea optică a camerei se bazează pe un set de lentile cu 6 elemente Largan și oferă o diafragmă f/2.0 mare, care ar trebui să te ajute să obții acel efect de focus selectiv pe care toată lume și-l dorește. Camera principală beneficiază și de stabilizare optică a imaginii (atât hardware cât și software) și de o tehnologie auto-focus laser foarte rapidă. Pentru condițiile de lumină slabă, ai la dispoziție și un bliț dual.
Pe partea sa frontală, ASUS ZenFone 3 ZE520KL oferă o cameră de 8 megapixeli cu o diafragmă la fel de mare f/2.0, care se potrivește perfect scopului său de a face selfie-uri. 🙂 Din păcate, nu am putut să găsim detalii despre senzorul de imagine folosit de ASUS pentru această cameră.
Așa cum poți vedea în galeriile de mai jos, ASUS ZenFone 3 ZE520KL are ceea ce îi trebuie pentru a realiza fotografii bune, în special la exterior, dar și în medii mai puțin luminate. Atunci când există destulă lumină, camera principală reușește să facă fotografii foarte clare, cu culori vii și un contrast bun. În lumină mai slabă, senzorul de imagine de la Sony și stabilizarea optică a imaginii lucrează împreună și reușesc să îți ofere rezultate bune, deși fotografiile realizate în aceste condiții pot suferi de o granulație puțin cam mare, iar culorile pot fi puțin cam spălăcite.
Pe aceeași notă, camera principală este mai mult decât bună atunci când vrei să faci selfie-uri, iar caracteristicile sale de înfrumusețare îți vor fi de ajutor atunci când vei pleca în căutarea acelei fotografii perfecte pentru Facebook.
De asemenea, credem că merită menționat și numărul mare de moduri de fotografiere disponibile, precum și modul manual oferit de software-ul camerei de pe ASUS ZenFone 3 ZE520KL. Deși majoritatea utilizatorilor vor prefera probabil modul automat, mulți apreciază numărul mare de ajustări pe care le pot face la captura fotografiilor.
În galeria de mai jos, vei găsi o serie de fotografii pe care le-am realizat cu ASUS ZenFone 3 ZE520KL atât în exterior, în lumina soarelui, cât și în interior, în medii cu lumină puțină. Vei vedea că am inclus fotografii de peisaj, panorame, fotografii macro și chiar și un selfie sau două, totul pentru a te ajuta să îți faci o idee mai bună despre cât de bune sunt camerele de pe acest smartphone.
În ceea ce privește partea video, am fost impresionați: ASUS ZenFone 3 ZE520KL este capabil să înregistreze videoclipuri 4K cu o rezoluție maximă de 3840 x 2160 pixeli și 30 de cadre pe secundă. Totuși, atunci când înregistrezi în 4K, stabilizarea imaginii este dezactivată automat și va trebui să te lipsești de ea.
Iată un exemplu în care poți să vezi cum se descurcă ASUS ZenFone 3 ZE520KL în cazul clipurilor video cu multă mișcare. În acest caz, o abordare bună este să setezi smartphone-ul să înregistreze video la o rezoluție de 1080p, deoarece la această rezoluție, poate să beneficieze și de tehnologia de stabilizare optică a imaginii. Rezultatele sunt chiar foarte bune.
În clipul video care urmează am înregistrat o panoramă statică, mișcând smartphone-ul în timp ce stăteam pe loc. Acesta este un exemplu de video cu puțină mișcare, așa că nu este absolut necesar să te intereseze caracteristica de stabilizare optică a imaginii, ceea cea înseamnă că poți să profiți de posibilitatea de a înregistra în 4K. Iată ce am obținut noi:
La final, ASUS ZenFone 3 ZE520KL este capabil să înregistreze clipuri video "time lapse" și chiar și clipuri video în "slow motion". Poți vedea un exemplu de video "slow motion" mai jos:
Calitatea foto oferită de ASUS ZenFone 3 ZE520KL este bună, atât în condiții de lumină puternică cât și de lumină slabă. Același lucru este valabil și din punct de vedere al calității video, care beneficiază mult de pe urma caracteristicilor hardware și software de stabilizare optică. Per total, ASUS ZenFone 3 ZE520KL poate că nu este cel mai bun smartphone pentru fotografie, dar la nivelul său de preț, este un competitor foarte puternic și va fi foarte dificil să găești un smartphone cu o cameră mai bună.
Android 6.0.1 Marshmallow, ASUS ZenUI 3.0 & Aplicații preinstalate
ASUS ZenFone 3 ZE520KL vine cu Android 6 Marshmallow preinstalat și cu interfața de utilizare proprietară ASUS ZenUI versiunea 3.0. Android 6 Marshmallow este un sistem de operare bun dar, pentru un smartphone nou nouț, speram să vedem ultima versiune a sistemului de operare de la Google - Android 7 Nougat. Dar hei, cine știe, poate că o actualizare va veni foarte curând. 🙂
ASUS a inclus propria interfață ZenUI, care a ajuns acum la versiunea 3.0. La fel ca în trecut, nouă chiar ne place deoarece oferă mult mai multe opțiuni de personalizare decât Android-ul standard. Poate cel mai important lucru pe care îl primești de la interfața ZenUI este abundența de teme pe care le poți descărca și instala cu doar câteva apăsări. Ele pot schimba totul pe smartphone-ul tău, de la imaginile de fundal la fonturi și la seturile de iconițe. Majoritatea temelor sunt disponibile gratuit, deși vei găsi și câteva care te pot costa bani.
Lucrul care nu ne place la smartphone-urile ASUS, iar ZenFone 3 nu reprezintă o excepție, este faptul că sunt mult prea multe aplicații preinstalate, iar multe dintre ele nu pot fi dezinstalate, ci doar dezactivate. Din fericire, unele dintre aplicațiile preinstalate sunt utile. Pentru a te ajuta să îți faci o idee mai clară despre ce vorbim, iată lista de aplicații pe care le vei găsi pe noul tău ASUS ZenFone 3 ZE520KL:
-
Amazon Kindle - o aplicație de citit ebook-uri pe care o poți folosi și pentru a cumpăra cărți electronice de pe Amazon.
-
AudioWizard - o aplicație de setări pentru personalizarea sunetului de pe smartphone-ul tău.
-
Backup - o aplicație care aparent a rămas în urmă, deoarece singurul lucru pe care îl poate face pentru tine este să deschidă opțiunile de backup și resetare din Android.
-
Do It Later - te ajută să îți creezi și să îți organizezi activitățile de zi cu zi, precum și memento-uri, note ș.a.m.d.
-
File Manager - o aplicație pe care o poți folosi pentru a vedea și a administra fișierele de pe smartphone-ul tău ASUS ZenFone 3. Toată lumea are nevoie de un manager de fișiere pe smartphone, așa că acesta este o alegere la fel de bună ca oricare alta.
- Flashlight - o lanternă care îți aprinde blițul sau ecranul smartphone-ului.
- FM Radio - o poți folosi pentru a asculta posturi de radio FM. Pentru a putea folosi această aplicație, este necesar să îți conectezi căștile la telefon, ele funcționând ca o antenă radio.
- Gallery - o aplicație cu care poți să răsfoiești și să deschizi fotografiile și clipurile video pe care le-ai făcut cu ASUS ZenFone 3 ZE520KL.
- Instagram - aplicația mobilă a rețelei de socializare și partajare de fotografii și clipuri video.
- Laser Ruler - o aplicație cu care poți să măsori distanțe. Se bazează pe senzorii camerei pentru a funcționa, iar rezultatele pe care ți le oferă sunt rapide și precise. Însă, se pare că nu funcționează decât pentru distanțe sub 150 de centimetri.
- MiniMovie - utilă dacă vrei să creezi filmulețe sau prezentări cu fotografiile salvate pe smartphone.
- Mobile Manager - o aplicație care se comportă ca un nod central pentru diverse activități de administrare și menținere a sistemului. Îți oferă o imagine rapidă asupra modului de utilizare a bateriei și a memoriei, precum și acces rapid la modurile de economisire a energiei, la detalii legate de consumul de trafic de date, la aplicațiile care au permisiunea de a afișa notificări ș.a.m.d.
- MyASUS Service Center - îți oferă acces la suportul ASUS, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
- PhotoCollage - o poți folosi pentru a crea colaje foto. Dacă îți plac acest gen de lucruri, această aplicație s-ar putea să ți se pară interesantă.
- Puffin - este un browser web care, spre deosebire de browser-ul web implicit Google Chrome, care este preinstalat și el, suportă Adobe Flash, așa că poate este o idee bună să îl păstrezi dacă încă mai vizitezi saituri web care mai folosesc vechiul Flash Player.
- Quick Memo - o aplicație foarte simplă pentru luarea rapidă de notițe simple.
- Share Link - o aplicație care te va ajuta să transferi rapid fișiere între smartphone-ul tău și un calculator conectat la aceeași rețea locală. Nu ai nevoie de o conexiune mobilă și nu ai nevoie nici de un cablu USB.
- Sound Recorder - o aplicație simplă care folosește microfonul smartphone-ului pentru a înregistra sunet.
- Splendid - îți dă posibilitatea de a personaliza setările ecranului smartphone-ului.
- Themes - un portal în care poți vedea, descărca, instala și aplica diverse teme de sistem pentru interfața de utilizare ZenUI. Așa cum am spus și mai devreme, nouă ne plac aceste teme și, din punct de vedere al înfrumusețării, ele chiar merită utilizate.
- Weather - o aplicație care îți arată prognoza meteo.
- WebStorage - un serviciu de cloud de la ASUS care îți oferă 5 GO de spațiu gratuit.
- ZenCircle - o rețea socială care funcționează pe baza partajării de clipuri video realizate cu smartphone-ul.
- ZenFone Care - o aplicație pentru serviciul de clienți care îți oferă asistență pentru dispozitivul tău, prin intermediul unor întrebări comune, feedback al celorlalți utilizatori, precum și printr-o serie de forumuri publice.
- ZenTalk - un forum dedicat tuturor proprietarilor de smartphone-uri Zenfone, care se poate dovedi a fi util în anumite cazuri.
- TripAdvisor - o aplicație dezvoltată de popularul sait de călătorii TripAdvisor, cu ajutorul căruia îți poți planifica întreaga vacanță.
ASUS ZenFone 3 ZE520KL nu este lansat cu ultima versiune de Android, ci vine preinstalat cu Android 6 Marshmallow. Sperăm ca ASUS să ofere utilizatorilor de ZenFone 3 o actualizare destul de curând. Interfața de utilizare ZenUI 3.0 arată bine, este foarte customizabilă și ușor de folosit. Singurul neajuns important pe care l-am indentificat din punct de vedere software este faptul că ASUS continuă să preinstaleze destul de multe aplicații pe smartphone-urile sale.
Performanțe în testele sintetice
Avem o idee despre cum arată și cum funcțioenază ASUS ZenFone 3 ZE520KL și știm că este un smartphone foarte bun. Pentru a oferi o evaluare cât mai obiectivă, a venit timpul să îl testăm și cu unele dintre cele mai renumite benchmark-uri de Android:
Am început prin a rula Vellamo - o aplicație de benchmark gândită să măsoare performanțele procesorului. Primele teste pe care le-am rulat se numesc Vellamo Multicore și evaluează performanța procesorului atunci când trebuie să facă față la mai multe firuri de execuție simultane, ca atunci când rulezi mai multe aplicații în același timp. ASUS ZenFone 3 ZE520KL a obținut 2434 de puncte, un scor care îl pune pe scara de valori imediat sub Samsung Galaxy S6. Totuși, dacă te uiți mai jos, vei vedea că este cu aproape 50% mai rapid decât Nexus 6, care primește actualizarea la Android 7 Nougat.
Următoarele teste pe care le-am rulat au avut ca scop tot evaluarea performanței procesorului. De această dată am măsurat ce ne oferă în activitățile cu un singur fir de execuție, când este utilizat doar un nucleu al procesorului. ASUS ZenFone 3 a obținut 1584 de puncte, rezultat care nu impresionează, dar este totuși un scor bun. Așa cum poți vedea în imaginea de mai jos, este un scor aproape identic cu cel al lui Motorola Nexus 6.
Apoi am trecut la testele de gaming, care sunt foarte importante pentru cei care se joacă pe smartphone-urile cu Android. Pentru a măsura performanța oferită de ASUS ZenFone 3, am folosit GFXBench GL Benchmark. Ne interesează doar rezultatele din testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Acest lucru se datorează faptului că noi credem că rezoluția standardizată 1080p ne oferă niște rezultate mai relevante atunci când vrem să comparăm diverse smartphone-uri cu rezoluții diferite între ele.
ASUS ZenFone 3 ZE520KL a randat 202.4 cadre în testul 1080p Car Chase Offscreen , rezultat care nu ne impresionează, dar care nu este departe de ceea ce ai obține de la un Google Nexus 5X.
În testul 1080p Manhattan 3.1 Offscreen , smartphone-ul a reușit să deseneze 384.1 cadre, rezultat care, în mod surprinzător, este mai slab decât cel al predecesorului său ASUS ZenFone 2.
Ultimul test de gaming pe care l-am rulat - 1080p T-Rex Offscreen - este ceva mai vechi și mai puțin stresant din punct de vedere al setărilor de calitate grafică, ceea ce înseamnă că majoritatea smartphone-urilor obțin rezultate mai bune în acest test. ASUS ZenFone 3 ZE520KL a randat 1276 de cadre și, din nou, se pare că performanța sa este mai slabă decât cea oferită de ASUS ZenFone 2.
Fie ceva este în neregulă cu GFXBench GL Benchmark , fie ASUS ZenFone 3 ZE520KL chiar este un dispozitiv de gaming mai slab decât predecesorul său. Poate că procesorul și cipul grafic de pe acest smartphone sunt optimizate mai mult pentru eficiență energetică decât pentru putere brută, sau poate că este vorba de o problemă de software care ține performanța grafică jos.
Din moment ce am terminat cu benchmark-urile de performanță pură, am vrut să vedem cum se comportă ASUS ZenFone 3 în activități de zi cu zi, cum ar fi navigarea pe internet. Pentru a face acest lucru, am revenit la Vellamo și am rulat testul său de Browser. Când am folosit Google Chrome, smartphone-ul a reușit să obțină 3424 de puncte - un scor bun, mai bun decât cel de pe un Nexus 6, dar mai slab decât performanța unui Samsung Galaxy S6 și, cel mai important, mai slab decât cel de pe un ASUS ZenFone 2. Intriga se complică, cum s-ar spune…
Benchmark-ul final pe care l-am rulat a fost PCMar k Work battery life , care măsoară autonomia bateriei în activități normale. ASUS ZenFone 3 ZE520KL a reușit să reziste timp de 12 ore și 41 de minute, acesta fiind un rezultat foarte bun, mai bun decât ne așteptam. Acest rezultat este mai bun decât cel oferit de ASUS ZenFone 2 care, în același test, a rezistat 7 ore și 18 minute.
Aspecte pro și contra
ASUS ZenFone 3 are destul de multe aspecte pozitive:
- La prețul său, este greu să găsești un smartphone mai bun
- Include componente hardware puternice: procesorul cu opt nuclee și cei 4 GO de memorie RAM sunt excelente pentru zona sa de preț
- Designerii ASUS au făcut o treabă foarte bună iar rezultatul final este un smartphone care arată foarte bine
- Camera este foarte bună pentru un smartphone mid-range, iar tehnologia OIS (stabilizare optică a imaginii) își merită fiecare bănuț
- Senzorul de amprentă de pe spate, într-un loc unde ai tendința naturală de a îți așeza degetul te va face să uiți de autentificarea prin codul PIN
- Folosește USB Type C ceea ce înseamnă încărcarea rapidă a bateriei și conexiuni rapide atunci când îl conectezi la un PC
- Este un smartphone Dual SIM
Ca aspecte mai puțin pozitive, menționăm următoarele:
- Sticla de pe spatele smartphone-ului este un magnet pentru amprente
- Butoanele tactile pentru navigarea prin Android nu sunt iluminate
- Are multe aplicații preinstalate, iar multe dintre ele nu pot fi dezinstalate ci doar dezactivate
- ASUS ZenFone 3 vine cu Android 6 Marshmallow, într-un moment în care deja a fost lansat Android 7 Nougat
Verdict
ASUS ZenFone 3 ZE520KL este un smartphone foarte bun care îți oferă mult mai mult decât te-ai aștepta de la un dispozitiv cu un preț de aproximativ 1400 de lei. Are hardware puternic, merge foarte bine în majoritatea sarcinilor pe care le efectuezi pe un smartphone, are un design foarte plăcut și o cameră de calitate. Desigur, există și câteva neajunsuri, precum dragostea sa pentru amprente sau aplicațiile multe preinstalate pe el, dar toate acestea pălesc în comparație cu atu-urile acestui smartphone.
ASUS ZenFone 3 este una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vorbim despre smartphone-uri mid-range. Dacă vrei un smartphone de calitate, care arată foarte bine și face poze bune, fără să cheltuiești o avere, atunci cumpără-ți un ASUS ZenFone 3 ZE520KL și nu vei regreta decizia luată.