Recenzie ASUS ZenFone Max - Smartphone-ul cu o baterie greu de ucis

recenzie
Recenzie ASUS ZenFone Max - Smartphone-ul cu o baterie greu de ucis
Rating

În ultimii ani, smartphone-urile au evoluat cu o viteză amețitoare. Au plecat de la ecrane de 3 sau 4 inci, procesoare cu un singur nucleu și maxim 512 MO de RAM și au ajuns la ecrane de 5 inci sau mai mari, procesoare cu patru nuclee și cel puțin 1 GO de memorie RAM. Să nu mai vorbim despre camerele lor și de megapixeli. Deși primim tot mai multă putere și performanțe de la smartphone-urile noastre, există un aspect unde nu reușesc să țină pasul cu această evoluție: bateriile folosite. Capacitatea bateriilor nu s-a îmbunătățit prea mult, chiar dacă bateriile de astăzi se încarcă mai repede. De asemenea, producătorii de smartphone-uri nu folosesc baterii mari pentru că ele ocupă foarte mult spațiu. ASUS a decis să ne surprindă și să lanseze noul ASUS ZenFone Max (ZC550KL): un smartphone cu o baterie impresionantă de 5000 de mAh. Noi l-am folosit timp de aproximativ 2 săptămâni și vrem să îți spunem tot ce am aflat despre el, în acest review:

Reclamă

Specificații hardware și ambalaj

ASUS ZenFone Max (ZC550KL) vine ambalat într-o cutie lucioasă cu aspect premium. Pe partea superioară vei vedea o imagine cu smartphone-ul, iar pe laterale vei găsi câteva informații despre caracteristicile sale principale.

""
""

Glisează cutia exterioară și vei găsi smartphone-ul ASUS ZenFone Max așezat pe un suport interior din carton.

""
""

Sub ASUS ZenFone Max, vei găsi accesoriile obișnuite: încărcătorul, un cablu USB detașabil, precum și garanția și ghidul de pornire rapidă.

""
""

ASUS ZenFone Max este disponibil în două variante de culori ce se potrivesc ca stil atât utilizatorilor obișnuiți cât și celor de bussines: Pure White (Alb Pur) și Osmium Black (Osmiu Negru - osmiul fiind cel mai greu metal cunoscut). După cum poți să vezi din imaginile noastre, noi am testat varianta Osmium Black, o variantă de culoare care se potrivește oricui.

""
""

ASUS ZenFone Max are un ecran de 5,5 inci cu o rezoluție HD de 1280x720 de pixeli și panou IPS. Tehnologia IPS te asigură de la început că vei primi unghiuri de vizualizare largi (până la maxim 178 de grade), o reproducere a culorilor bună și un contrast ridicat. ASUS a decis să protejeze ecranul cu Corning Gorilla Glass 4, astfel încât nu este predispus să se zgârie foarte ușor.

În termeni de putere de procesare, ASUS ZenFone Max este alimentat de un procesor Qualcomm MSM8916 cu patru nuclee, ce rulează la o frecvență de 1,2 GHz, în timp ce grafica este oferită de un cip Adreno 306 cu OpenGL ES 3.0 care funcționează la 400 MHz. De asemenea, primești 2 GO de RAM și 16 GO de spațiu de stocare intern ce poate fi extins cu un MicroSD de maxim 64 de GO.

ASUS ZenFone Max include o cameră de 13 megapixeli cu focus laser automat și bliț dual-LED ce poate captura panorame și poate folosi HDR, în timp ce pe partea frontală ai o cameră de 5 megapixeli. Ambele camere au o deschidere a diafragmei F2.0, ce îți va fi de folos atunci când vrei să faci fotografii în lumină slabă.

În ceea ce privește opțiunile de conectivitate disponibile pe ASUS ZenFone Max, trebuie să știi că el include un port microUSB 2.0, un conector audio de 3,5 mm, un cip Bluetooth v4.0 și un cip wireless care este capabil să se conecteze doar la rețelele Wi-Fi la frecvența de 2,4 GHz ce folosesc standardele 802.11 b/g/n. O altă opțiune pe care o vedem destul de des la smartphone-urile ASUS și care este disponibilă și pe ZenFone Max, este faptul că poți folosi simultan două carduri SIM. Singurul neajuns este că doar primul SIM oferă suport pentru rețelele 4G, cel de-al doilea SIM fiind capabil să se conecteze doar la rețelele mobile 2G/3G.

Cel mai important aspect al specificațiilor ASUS ZenFone Max este bateria sa. Acest smartphone include o baterie litiu polimer de 5000 de mAh, nedetașabilă. Da, ai auzit bine! Este un smartphone cu baterie de tabletă, așa că ne așteptăm să ne ofere o autonomie cel puțin impresionantă, dar vom vorbi mai multe despre asta, mai târziu în acest review.

""
""

Ecranul de 5,5 inci împreună cu bateria foarte mare, influențează direct dimensiunile ASUS ZenFone Max. Acest smartphone are o lățime, adâncime și respectiv înălțime de 77,5 x 156 x 10,55 mm. ASUS ZenFone Max are o greutate de 202 grame.

Dacă vrei mai multe detalii despre toate specificațiile ASUS ZenFone Max, deschide pagina sa web oficială, aici: ASUS ZenFone Max Specifications. Pagina de specificații nu este disponibilă în limba română.

ASUS ZenFone Max este, din toate punctele de vedere, un smartphone mid-range, cu o singură și foarte importantă excepție: autonomia sa. Bateria uriașă de 5000 de mAh este punctul său forte și îl face să iasă în evidență în comparație cu competiția.

Design și calitatea construcției

Dacă există un lucru pe care îl apreciem mult la ASUS,, este faptul că toate dispozitivele lor urmează același design, făcându-le foarte ușor de recunoscut. Acest lucru este adevărat pentru dispozitivele lor din seria Republic Of Gamers , dar și pentru smartphone-urile ZenFone. ASUS ZenFone Max urmează același șablon de design pe care l-am văzut la alte ZenFone-uri.

Partea superioară a ecranului este locul unde vei găsi logo-ul ASUS, așezat imediat sub grila difuzorului. Partea de jos este locul unde se află butoanele capacitive Android precum și finisajul în formă de cercuri concentrice, care este deja o marcă înregistrată ASUS ZenFone. Întregul corp al smartphone-ului este ținut laolaltă de o margine din plastic, de culoare aurie, cu o aparență metalică.

""
""

ASUS ZenFone Max poate că este un smartphone mid-range, dar design-ul său îți dă senzația de premium, iar capacul de pe spate vine în completarea acestui sentiment. Varianta Osmium Black pe care am testat-o are un spate cu o textură asemănătoare pielii naturale, atrăgătoare din punct de vedere estetic și care îți oferă o aderență bună în palmă.

""
""

Pe partea superioară a spatelui vei găsi și lentila camerei, poziționată între blițul dual LED și senzorul laser de focalizare. Spre centru vei vedea scris logo-ul ASUS cu un font gravat.

""
""

Partea de jos a spatelui este locul unde se află grila difuzorului precum și marca ZenFone, imprimată în culoarea gri.

""
""

Spre deosebire de alte ZenFone-uri, ASUS a mers la sigur cu poziționarea butonului de pornire și a celor de volum de pe ZenFone Max. ZenFone 2 , de exemplu, avea butonul de pornire așezat pe marginea sa superioară și butoanele de volum așezate pe spatele său. Pe ZenFone Max, ASUS a pus atât butonul de pornire cât și butoanele de volum pe marginea dreaptă a smartphone-ului - o locație tradițională. Această alegere are sens dacă iei în considerare dimensiunile mari ale smartphone-ului și probabil că va fi pe placul majorității utilizatorilor.

""
""

Marginea inferioară a ASUS ZenFone Max conține doar orificiul microfonului și portul microUSB 2.0 ce poate fi folosit atât pentru încărcarea smartphone-ului cât și pentru conectarea sa la un calculator. Tot în partea inferioară a ecranului vei găsi cele trei butoane de navigare Android: Înapoi, Acasă și Aplicații recente. Ele folosesc aceleași iconițe estetice pe care le-am văzut peste tot în familia ZenFone, dar au un neajuns din punctul nostru de vedere: ele nu sunt iluminate, adică vor fi destul de greu de găsit pe întuneric.

""
""

Marginea stângă nu conține niciun fel de porturi sau de butoane, iar marginea superioară a ASUS ZenFone Max include doar conectorul audio de 3,5 mm și nimic altceva.

""
""

O altă abordare interesantă de design pe care o apreciem la ASUS ZenFone Max este faptul că spatele său este curbat înspre margini, făcând ca smartphone-ul să arate și să îți dea senzația că este mai subțire decât este de fapt. Această alegere pe care am văzut-o la toate smartphone-urile ZenFone este una foarte bună din punct de vedere al designului și al ergonomiei.

""
""

ZenFone Max oferă un ecran de 5,5 inci cu un panel IPS și o rezoluție HD de 1280x720 de pixeli. Tehnologia IPS înseamnă unghiuri largi de vizualizare și înseamnă că vezi culori vii, cu o rată mare a contrastului. Unii oameni poate vor crede că rezoluția de 1280x720 de pixeli este prea mică pentru un ecran atât de mare. Până la urmă vorbim totuși despre un ecran de 5,5 inci. Totuși, credem că ASUS a făcut această alegere în corelare directă cu punctul forte al acestui smartphone: autonomia sa. O rezoluție mai mică pentru ecran înseamnă că va fi consumată mai puțină baterie pentru iluminarea sa. Dacă pui lângă asta și o baterie imensă de 5000 de mAh probabil că vei avea ca rezultat un dispozitiv foarte eficient din punct de vedere al energiei consumate.

ASUS ZenFone Max este un smartphone mid-range în termeni de specificații și preț. Chiar dacă nu este un vârf de gamă, ASUS a reușit să construiască un smartphone care arată foarte bine. Este un dispozitiv care, la fel ca oricare alt smartphone din familia ZenFone, va atrage atenția oamenilor și va fi cu siguranță recunoscut imediat de oricine a mai văzut un ZenFone.

Experiența de utilizare a smartphone-ului pe ASUS ZenFone Max

În termeni de utilizare ai telefonului, apelurile telefonice pe care le-am făcut pe ASUS ZenFone Max au fost de bună calitate. Nu am avut probleme în a înțelege ce spuneau oamenii cu care am vorbit, deși sunetul a fost puțin înfundat. De asemenea, merită menționat că volumul maxim în timpul conversațiilor telefonice este destul de ridicat. Un alt aspect important din punct de vedere al experienței telefonice este faptul că recepția semnalului pare să fie bună, dar nu extraordinară. Operatorul nostru de telefonie mobilă oferă conectivitate 4G în zona geografică unde locuim, dar semnalul radio nu este foarte bun. Totuși, ASUS ZenFone Max a reușit să păstreze o conexiune mobilă stabilă.

La fel ca multe alte smartphone-uri ZenFone, ASUS ZenFone Max îți dă și opțiunea de a folosi două carduri SIM simultan, fie de la același operator mobil, fie de la operatori diferiți. Această opțiune poate fi una foarte importantă pentru unii oameni. Totuși, reține că primul SIM suportă conexiuni 4G, în timp ce a doua funcționează doar pe rețele 3G.

""
""

Calitatea audio atunci când asculți muzică sau când urmărești clipuri video este bună dacă folosești căști și decentă dacă alegi să folosești difuzorul smartphone-ului. Dacă alegi ultima variantă, volumul maxim este puțin mai jos decât te-ai aștepta, deși partea bună este că nu vei auzi distorsiuni de sunet.

""
""

Cât despre sistemul de operare, ASUS ZenFone Max vine cu Android 5.0.2 Lollipop și interfața de utilizare ZenUI 2.0 dezvoltată de ASUS. ZenUI este o interfață de utilizare personalizată care aduce multe îmbunătățiri în termeni de utilizare și design pentru experiența stoc Android.

În final, bateria uriașă de 5000 de mAh este mai mult decât impresionantă. Am fost uimiți când am văzut că acest smartphone a reușit să funcționeze 5 zile și încă puțin. Ne așteptam să vedem o autonomie peste medie, dar nu ne așteptam să îl vedem funcționând 5 zile. Este o realizare extraordinară cu care puține alte smartphone-uri se pot lăuda. Desigur… ar trebui să știi că ASUS ZenFone Max a funcționat continuu timp de 5 zile doar atunci când l-am folosit în mod normal. Câteva ore de navigare pe internet zilnic, aplicații precum Facebook, Twitter și Whatsapp folosite câteva minute zilnic și doar din când în când ceva jocuri ușoare. Dacă îți vei folosi smartphone-ul pentru a te juca jocuri cu cerințe mari sau dacă te vei uita la filme HD perioade îndelungate, ar trebui să te aștepți ca ASUS ZenFone Max să reziste cam 2 zile, ceea ce este oricum un rezultat foarte bun.

ASUS ZenFone Max este un smartphone cu Android mid-range care oferă o calitate bună a sunetului în timpul convorbirilor telefonice, precum și o calitate audio decentă atunci când asculți muzică sau când te uiți la filme. Totuși, caracteristica sa cea mai importantă este autonomia sa incredibilă - bateria uriașă de 5000 de mAh rezistă timp de 5 zile la o singură încărcare, în condiții de utilizare normală.

Experiența de utilizare a camerei pe ASUS ZenFone Max

Camera principală de pe ASUS ZenFone Max are un senzor de 13 megapixeli ce poate să realizeze fotografii la o rezoluție maximă de 4096x3072 de pixeli și deține tehnologia PixelMaster de la ASUS. În teorie, această tehnologie combină puterea hardware-ului, software-ului și optica pentru a realiza fotografii mai bune în majoritatea scenariilor, în special pentru fotografiile pe care le faci în lumină slabă. Nu am putut să găsim modelul exact al camerei de pe ZenFone Max dar ea pare să fie foarte asemănătoare cu camerele pe care le-am văzut pe ASUS ZenFone 2 și pe ASUS ZenFone 2 Laser , așa că suspectăm că folosește același senzor Toshiba pe care l-am văzut pe aceste smartphone-uri. Camera principală de pe ZenFone Max este ajutată de un bliț dual LED atunci când faci fotografii în lumină slabă, bliț care ajută și la obținerea de culori naturale pentru portretele pe care le realizezi.

Fotografiile pe care le-am făcut cu ASUS ZenFone Max ni s-au părut destul de bune în termeni de detalii și culori. Totuși, fotografiile pe care le-am făcut în lumină slabă au ceva zgomot atunci când nu folosești blițul, iar fotografiile de la exterior par suprasaturate în zonele luminate puternic. Nu interpreta aceste lucruri ca fiind foarte negative deoarece nu sunt. Am văzut aceste probleme la majoritatea smartphone-urilor pentru care am scris recenzii aici la Digital Citizen și majoritatea dispozitivelor mobile, inclusiv cele premium, suferă de aceste neajunsuri.

De asemenea, merită menționat că, la fel ca alte smartphone-uri ZenFone, ASUS ZenFone Max include oferă o aplicație de cameră care include o mulțime de moduri de fotografiere cu care te poți juca. Printre ele, opțiunile care ni se par cele mai utile sunt controalele Manuale și faptul că poți să caputrezi panorame și folosești HDR.

""
""

Camera frontală de pe ASUS ZenFone Max este modestă în comparație cu cea de pe spate, dar cei 5 megapixeli sunt mai mult decât de ajuns pentru convorbirile video și pentru selfie-uri.

Nu ezita să răsfoiești galeria foto de mai jos: am inclus în ea fotografii pe care le-am realizat cu ASUS ZenFone Max atât afară cât și în interior, fotografii pe care le-am făcut în lumină slabă și folosind blițul și fără el, precum și o panoramă și câteva fotografii cu HDR. Reține însă că pentru majoritatea acestor fotografii nu am folosit niciun fel de moduri speciale, ci am folosit setările automate.

În termeni de opțiuni video, camera principală de pe ASUS ZenFone Max este capabilă să înregistreze clipuri video Full HD la 1920x1080 de pixeli și 30 de cadre pe secundă. Ele au un bitrate video de 15 Mbps și un bitrate audio de 81 Kbps. ZenFone Max poate să și stabilizeze clipurile video, însă pentru asta va trebui să folosești o rezoluție mai mică, de 720p.

Pentru a-ți face o idee mai bună despre cât de bine se descurcă ASUS ZenFone Max la înregistrarea de clipuri video ce conțin imagini dinamice, urmărește exemplul de mai jos:

Ca de obicei, am înregistrat și o panoramă statică, mișcând smartphone-ul în timp ce stăteam pe loc. Urmărind acest clip, poți să vezi cum se descurcă ASUS ZenFone Max la înregistrarea clipurilor statice, care nu presupun multă mișcare.

ASUS ZenFone Max oferă o cameră bună care este capabilă să realizeze fotografii bune și să înregistreze clipuri video de calitate în majoritatea condițiilor. Apreciem numărul mare de moduri de fotografiere și de setări pe care le oferă ASUS pe acest smartphone, chiar dacă nu este un dispozitiv vârf de gamă. Mulți producători de smartphone-uri aleg să ofere doar câteva opțiuni pentru cameră, pe dispozitivele lor mid-range sau de buget, dar acesta nu este cazul la ASUS. Totuși, imaginile la lumină slabă suferă de zgomot și fotografiile de la exterior au tendința să fie suprasaturate în zonele foarte luminate.

Citește pagina următoare a acestui review pentru a afla mai multe despre software-ul instalat pe ASUS ZenFone Max și pentru a afla ce rezultate a obținut în testele sintetice.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii