Când vorbim despre ASUS, primul lucru la care ne gândim nu este neapărat linia lor de smartphone-uri. Chiar dacă compania taiwaneză este renumită pentru laptopurile și componentele sale hardware pentru calculatoare, ei produc și o serie de smartphone-uri și tablete. Am avut șansa să ne jucăm cu unul dintre cele mai recente smartphone-uri din gama medie de la ei, numit ASUS ZenFone Selfie. Este un dispozitiv cu Android creat mai ales pentru adolescenți și "generația selfie". Haideți să vedem dacă cei de la ASUS au făcut o treabă bună cu acest smartphone, în acest review:
Specificații hardware și ambalaj
Smartphone-ul vine într-un ambalaj standard companiei ASUS: o cutie carton albă, inscripționată cu numele producătorului, numele smartphone-ului și cu câteva dintre cele mai importante caracteristici ale sale scrise pe partea laterală.
Deschizând cutia vom vedea conținutul ei cel mai important: smartphone-ul. Ca notă personală trebuie să spun că am fost puțin surprins după deschiderea cutiei: nu am citit nimic în prealabil despre acest smartphone și, bazându-mă pe numele său, mă așteptatam la un dispozitiv mult mai mic. A fost o surpriză plăcută să văd un smartphone cu un design destul de elegant, cu forme faine și un ecran mare - cumpărătorii dispozitivelor mid-range au început să primească dispozitive de o calitate mai înaltă, ceea ce este foarte bine.
ZenFone Selfie este disponibil în șase culori (Negru Piele, Alb Pur, Roz Șic, Albastru Acvatic, Gri Glaciar și Auriu Veritabil) ceea ce este mai mult decât suficient. Suntem siguri că toată lumea o să găsească o culoare care le place, indiferent de stil. Noi am am avut varianta Gri Glaciar pentru testare, o culoare mai neutră, care probabil va fi pe placul multor oameni.
Sub smartphone găsim manualul de utilizare, certificatul de garanție, încărcătorul, un cablu microUSB și o pereche de căști cu fir. Adăugarea căștilor în pachet este un lucru binevenit, deoarece rareori vedem așa ceva în pachetul dispozitivelor mid-range. Mai mult, avem de a face cu căști în ureche și încă un set de perne pentru urechi - mulțumiri pentru bonus!
Referitor la specificațiile smartphone-ului, ASUS ZenFone Selfie (cu numărul de model ZD551KL) are un ecran tactil imens cu o mărime de 5,5" cu panel IPS, o rezoluție de 1080 x 1920 pixeli și o densitate a pixelilor de 403 ppi, totul fiind protejat de un strat Corning Gorilla Glass 5 oleofob. Aceste dimensiuni fac din ZenFone Selfie mai mult un phablet decât un smartphone - acest lucru va fi cu siguranță un avantaj, dacă ai mâini mari.
Smartphone-ul are o înălțime de 156,6 mm, o lățime de 77,2 mm, o grosime de 10,8 mm și o greutate de 170 de grame.
Sub carcasă avem un chipset Snapdragon 615 (MSM8939) cu opt nuclee, având două procesoare Cortex-A53, fiecare cu o frecvență de 1.7 GHz. La această putere se mai adaugă un procesor grafic Adreno 405 cu suport DirectX 11.2, OpenCL 1.2 și OpenGL ES 3.0. La capitolul de memorie poți să iei Selfie-ul cu 2 sau 3 GO de RAM (noi am testat varianta cu 3 GO RAM) și spațiu de stocare de 16 sau 32 de GO. Dispozitivul oferit pentru testare a avut spațiu de 32 de GO, din care 24,88 GO au rămas disponibili pentru date și aplicații. Dacă nu îți este suficient, ZenFone Selfie are suport și pentru un card microSD cu o capacitate maximă de 128 GO.
Dispozitivul are suport pentru două cartele micro-SIM în mod dual standby, ceea ce înseamnă că atunci când vorbești pe o cartelă SIM, cealalaltă este în mod standby, neputând să primească apeluri. Ambele sloturi oferă suport 3G și 4G, dar numai o singură cartelă SIM poate fi conectată la o rețea 3G sau 4G. Suportul 4G în ambele sloturi este important în special pentru că primul slot funcționează și ca slot microSD.
Bateria smartphone-ului este bazată pe technologia Litiu Polimer, cu o capacitate de 3000 mAh și poate fi înlocuită - acest lucru este ceva rar întâlnit la smartphone-urile mai scumpe, high-end și este foarte binevenit aici, deoarece poți să ai și o baterie secundară pe care poți să o folosești când ai nevoie de ea.
Atât camera frontală cât și cea din spate au lentile Largan cu 5 prisme, o rezoluție de 13 MP, senzori Toshiba, filtre din sticlă albastră și bliț LED dual-tone, singura diferență fiind apertura: camera din spate are o apertură de f/2.0, în timp ce cea frontală are o apertură de f/2.2 și un câmp larg de vizualizare de 88 grade.
În ceea ce privește conectivitatea, smartphone-ul suportă rețelele 2G (EDGE/GPRS/GSM), 3G WCDMA (850MHz/900MHz/1900MHz/2100MHz) și 4G LTE, limitele teoretice maxime de viteză fiind de 5,76 Mbps pentru încărcare și 42 Mbps pentru descărcare în rețele HSPA+ și 50 Mbps pentru încărcare și 150 Mbps pentru descărcare în rețele LTE. Smartphone-ul mai are și un modul WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, care ce suportă atât rețelele wireless la 2,4 GHz, cât și cele la 5 GHz. În afară de un modul Bluetooth 4.0, ZenFone Selfie mai are și GPS, A-GPS și GLONASS, un cip NFC și un port microUSB 2.0. Un alt modul ce lipsește din ce în ce mai mult de pe smartphone-urile de astăzi este radio FM - Selfie are unul, care funcționează dacă conectezi o pereche de căști la portul audio de 3.5 mm.
Specificațiile tehnice complete ale dispozitivului se găsesc aici: Specificații ASUS ZenFone Selfie.
Specificațiile tehnice ale lui ZenFone Selfie promit un dispozitiv mid-range serios cu niște bonusuri care nu prea sunt prezente la dispozitivele din această categorie de preț. De asemenea, acele mici plusuri precum bateria înlocuibilă sau căștile în ureche fac smartphone-ul o alegere și mai bună în categoria sa de preț.
Construcție și design
ASUS ZenFone Selfie moștenește cele mai multe trăsături de design de la linia de smartphone-uri ZenFone: asta înseamnă un aspect elegant, stilat și minimalist. Cea mai evidentă trăsătură este desigur ecranul foarte mare, de 5,5", care ocupă cea mai mare parte din partea de față: ecranul este încadrat de margini destul de subțiri, fără prea mult spațiu neutilizat.
Chiar deasupra ecranului găsim camera frontală de 13 MP, una dintre cele mai remarcabile trăsături de pe ZenFone Selfie. Aceasta este o cameră frontală neobișnuit de mare, ceea ce sugerează o calitate a imaginii mai bună decât de obicei. Lângă cameră mai găsim și blițul dual-tone și difuzorul frontal.
În parte de jos din față, sub ecran, putem să vedem tastele implicite de pe dispozitivele Android: Înapoi , Acasă și Aplicații Recente. Nu ne-a plăcut că aceste taste nu au niciun fel de iluminare, ceea ce face ca ele să fie mai greu de văzut în locații cu lumină slabă. Sub aceste taste avem o zonă din metal - o soluție de design foarte simpatică și, ca și în cazul lui ZenFone 2 Laser , am fi bucuroși să vedem mai multe părți metalice pe smartphone-uri.
Pe marginea de sus a dispozitivului găsim butonul de pornire - aceasta este o locație folosită de multe smartphone-uri dar pentru ZenFone Selfie. Fiind un dispozitiv destul de mare, poate că o soluție mai bună ar fi fost ca acest buton să fie pe una din părțile laterale, deoarece butonul în locația sa curentă este mai greu de apăsat dacă folosim smartphone-ul cu o singură mână. Tot aici găsim și intrarea audio de 3,5 mm și un microfon.
Pe marginea inferioară mai găsim încă un microfon și portul microUSB 2.0 prin care putem să transferăm date dar și pentru a încărcarca smartphone-ul. Cele două margini laterale sunt goale, cu excepția unei crestături pe partea dreapta, pe care o putem folosi pentru a scoate capacul din spate.
Dacă tot vorbim despre spate: aici găsim logoul ASUS scris destul de mare în partea centrală, iar cuvântul Zenfone este tipărit în partea inferioară, peste grila difuzorului. Este interesant de văzut că numele mărcii este scris Zenfone pe spatele dispozitivului și pe cutie, în timp ce este scris ZenFone cu F mare pe saitul ASUS.
Cele mai importante caracteristici ale capacului din spate se află în partea superioară unde găsim o cameră de 13 MP, blițul LED dual-tone și senzorul de autofocus cu laser. Sub acestea putem să vedem butoanele de volum care sunt situate în mod foarte ergonomic, ușor de atins dar greu de apăsat din greșeală. Totuși, camera de pe spate este foarte aproape de aceste butoane, deci probabil că o vei atinge de foarte multe ori. Este mai bine să ai o cârpă la îndemână, să cureți camera din când în când.
În ceea ce privește calitatea generală a smartphone-ului, trebuie să lăudăm ecranul: protecția Gorilla Glass 4 face o treabă excelentă în protejarea ecranului de zgârieturi și - în mod surprinzător - ecranul nici nu este un magnet de amprente. Panelul IPS are un contrast decent, culori excelente și unghiuri de vizualizare bune.
Capacul din spate are un design curbat, ceea ce ne-a plăcut, deoarece Selfie-ul iese astfel în evidență din mulțimea de smartphone-uri plate, chiar dacă dispozitivul devine puțin mai gros. Capacul e făcut dintr-un plastic de calitate medie, are o culoare mată și arată puțin cam fragil, deci nu îți recomandăm să-l scoți dacă nu e absolut necesar. Smartphone-ul este asamblat cum trebuie și nu scârțâie chiar dacă apeși tare pe el.
ASUS ZenFone Selfie are un design atrăgător, specific liniei de smartphone-uri ZenFone. Materialele folosite sunt foarte bune în partea de față și de calitate medie în spate, dar impresia generală este destul de bună, mulțumită faptului că dispozitivul este asamblat cu grjiă pentru oferirea unei experiențe de calitate.
Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS ZenFone Selfie
Când avem de a face cu un smartphone mid-range, de obicei avem niște așteptări mai reduse: o calitate mediocră a ecranului, software puțin mai vechi și lent, timpi de așteptare crescuți, o cameră mai slabă și așa mai departe. Din fericire, ASUS ZenFone Selfie se comportă mult mai bine decât așteptăile noastre la aproape fiecare capitol.
Haideți să vedem ecranul: culorile sunt frumoase și naturale, nu prea saturate cum este cazul unor dispozitive de la alți producători. Chiar putem să spunem că imaginea e aproape perfectă: rezoluția și densitatea crescută a pixelilor fac ca ecranul să fie unul foarte bun, uneori am avut senzația că ne uităm la un smartphone mult mai scump.
La capitolul de viteză nu prea avem de ce să plângem. Selfie-ul nu a avut nicio problemă în activitățile obișnuite, nu a fost deloc lent: navigarea pe Internet și aplicațiile au avut o performanță bună, nu am avut probleme de viteză majore. Câteodată, când am navigat pe saituri web mai complexe, derularea paginilor a fost puțin mai întârziată, dar nu atât de mult încât să fie enervantă.
Din păcate, instalarea și actualizarea aplicațiilor a luat foarte mult timp - aceasta a fost destul de ciudat, mai ales dacă luăm în cosiderare că dispozitivul nu este deloc lent. Nu am avut probleme cu stabilitatea software-ului, chiar dacă smartphone-ul s-a oprit o dată fără niciun semn - nu știm care a fost cauza și nici nu s-a repetat problema.
Calitatea sunetului a fost bună pe timpul convorbirilor, dar nu am avut impresia unui sunet extraordinar de clar, care ar fi de aștepat în cazul rețelelor 3G și 4G. Aceasta este mai mult o notă decât o plângere, deoarece nu am avut probleme cu volumul sunetului.
Conectarea la rețelele 2G și 3G a funcționat perfect, dar în anumite locuri ZenFone Selfie nu a comutat la rețeaua 4G, deși alte dispozitive nu au avut probleme cu conectare. E bine de știut că ambele sloturi SIM au suport pentru rețelele 4G LTE, deci nu trebuie renunți la cea mai perfomantă rețea nici dacă folosești primul slot pentru un card microSD.
Una din cele mai interesante caracteristici ale smartphone-ului este înregistrarea convorbirilor. Am mai văzut aplicații care au oferit acest lucru, dar numai prin redirecționarea apelului la difuzorul handsfree, ZenFone Selfie neavând nevoie de așa ceva. Opțiunea de înregistrare a apelurilor este utilă mai ales pentru jurnaliști când fac interviuri telefonice, dar poate să fie utilă și pentru alți utilizatori. Totuși, ține în minte că înregistrarea unei convorbiri telefonice fără acordul ambelor părți este ilegală în anumite țări și are un statut legal disputat în România.
Am încercat și navigarea cu Selfie, iar modulul GPS a funcționat fără probleme: s-a conectat foarte rapid la sateliți chiar și în interior, și nu a pierdut conexiunea niciodată. Acest fapt și ecranul mare fac din ZenFone Selfie un sistem de navigare foarte bun.
Fiind un fel de smartphone multimedia-centric, ne așteptăm la o calitate extraordinară a sunetului: difuzoarele au un sunet destul de tare, dar materialul plastic al dispozitivului nu lasă smartphone-ul să producă un sunet chiar superb. Totuși, căștile din pachet sunt de o calitate foarte bună: dacă vrei să aculți muzică, mai bine le folosești pe acestea sau propriile tale căști.
Specificațiile oficiale ale smartphone-ului ne promit aproximativ 23 de ore de convorbire sau 255 de ore de standby cu bateria Li-Po de 3000 mAh complet înărcată. Am folosit Selfie ca singurul nostru smartphone în perioada de testare, cu setări exact ca și pe smartphone-ul propriu: luminozitate automată, WiFi pornit, Bluetooth oprit, mod de localizare setat la Economisirea bateriei , un număr obișnuit de convorbiri, mesaje scrise și emailuri, precum și un pic de navigare pe web. Cu aceste setări am terminat ziua cu bateria la aproximativ 30-35 la sută, ceea ce înseamnă că am fi putut începe ziua următoare fără a încărca bateria, dar aceasta nu ar fi ținut toată ziua. Aceasta este cel mai probabil din cauza ecranului de 5,5". Cred că avem de a face cu o durată de viață a bateriei acceptabilă: chiar dacă folosești smartphone-ul foarte mult, bateria va tot ține o zi și poți să menții smartphone-ul pornit chiar și două zile cu puțină economie.
Atât caracteristicile principale, cât și bateria și capabilitățile de comunicare fac din ASUS ZenFone Selfie un smartphone mid-range ce are puncte tari și slabe, dar este un competitor puternic în această categorie. De asemenea, smartphone-ul are un design mult mai elegant decât alte smartphone-uri mid-range.